Για πρώτη φορά ο Μάικ Γαλάκος αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο της μεταγραφής του στον Παναθηναϊκό

Ο Θέμης Σινάνογλου πήρε συνέντευξη από τον Μάικ Γαλάκο για το «ΦΩΣ»: «Αυτά δεν τα έχω ξαναπεί ποτέ μου» τόνισε ο παλαίμαχος άσος...

Για πρώτη φορά ο Μάικ Γαλάκος αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο της μεταγραφής του στον Παναθηναϊκό

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Πριν το μνημόσυνο της ΘΥΡΑΣ 7 είχα βγάλει μια συνέντευξη του Μάικ Γαλάκου που είχε μεγάλη απήχηση, σχολιάστηκε πολύ, και όταν πήγε στο μνημόσυνο στο Καραϊσκάκη ο κόσμος τον αγκάλιασε, ακόμα και πολύ φανατικοί Ολυμπιακοί. Από τότε δεν είχα ξαναμιλήσει μαζί του. Ούτε πριν από εκείνη τη συνέντευξη είχα μιλήσει ποτέ μαζί του.

Αποφάσισα να τον ξαναπάρω. Διαισθανόμουν ότι είχε κι άλλα πράγματα να πει. Και φωτογράφηση θα έκανα, αλλά ο Μάικ ήταν στην επαρχία για το Πάσχα.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 27/4/2019

Θέλω να μου πεις τα συναισθήματά σου όταν πήγες στο μνημόσυνο της ΘΥΡΑΣ 7.

Η συμπεριφορά του κόσμου του Ολυμπιακού εκεί ήταν κάτι που δεν θα ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου. Στην αρχή στεκόμουν πιο μακριά, δίσταζα, δεν ήθελα να προκαλέσω, αλλά με είδαν παλιοί συμπαίκτες μου και ήρθαν να με πάρουν, να περάσουμε τον σεκιούριτι. Και μετά ο κόσμος, αυτός ο κόσμος. Με συγκίνησε ο κόσμος. Ασχολιόντουσαν μαζί μου και δεν πήγαιναν ούτε στους τωρινούς παίκτες παρ' ότι παίζαμε με τον ΠΑΟΚ την άλλη μέρα. (σ.σ. «Παίζαμε με τον ΠΑΟΚ» είπε).

Είδα και φωτογραφία σου με τον Τσουκαλά.

Δεν τον ήξερα προσωπικά, μου έκανε εντύπωση που με πλησίασε, μου είπε ζεστά ότι ήμουν το ίνδαλμά του και ήθελε να βγάλουμε μια φωτογραφία. Σου λέω ο κόσμος με συγκίνησε.

Έπαιξε ρόλο και η συνέντευξη στο «ΦΩΣ» που μπήκε και στο fosonline.

Το ξέρω. Ήταν πραγματικά πολύ καλή συνέντευξη, δεν έχω ξαναδώσει ποτέ τέτοια συνέντευξη ούτε σε παλιούς δημοσιογράφους. Πολλοί παλιοί παίκτες μού έλεγαν για τη συνέντευξη στο «ΦΩΣ», με πήραν τηλέφωνο.

Επειδή κυκλοφορεί μια φήμη, υπάρχει περίπτωση να γυρίσουν οι Βαρδινογιάννηδες στον Παναθηναϊκό;

Όπως σου είπα και την άλλη φορά, ήμουν πολύ κοντά σε αυτή τη μεγάλη οικογένεια και συναντιόμουν κάθε βδομάδα με τα τρία αδέρφια, τον Βαρδή, τον Θόδωρο, και τον Γιώργο. Ο Γιώργος Βαρδινογιάννης με πάντρεψε και μου βάφτισε και το μεγάλο μου γιο, στον Άγιο Γεώργιο στο Καβούρι, στον Λαιμό. Και ακόμα στέλνει δώρα στο παιδί ως νονός, παρ' ότι πήγε 19. Μέχρι και τα πριμ των παικτών εγώ τα κανόνιζα. Δεν πιστεύω ότι μπορεί να γυρίσουν στον Παναθηναϊκό. Χωρίς να ξέρω κάτι. Όμως όταν πει ο Βαρδής τέλος, δεν επιστρέφει.

Θα σε ρωτάω σκόρπια, χωρίς σκαλέτα. Ό,τι μου έρχεται στο μυαλό. Θέλω να μου πεις για τον Φορτούνη. Θυμίζει σε κάποια στοιχεία Δεληκάρη;

Τώρα αναφέρεις τον αγαπημένο μου παίκτη στον Ολυμπιακό, τον Δεληκάρη. Ήταν μεγάλος παίκτης. Μου έβγαζε τρομερές μπαλιές. Τότε οι αντίπαλοι δεν μας άφηναν να αναπνεύσουμε. Και τα μαρκαρίσματα ήταν πολύ σκληρά. Ο ίδιος ο Γούναρης μου έχει πει να του βρω μια φωτογραφία που σε παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ είχε ανέβει πάνω στο σβέρκο μου! Ήμουν στον Ολυμπιακό, έπεφτε ξύλο, αφήσαμε τα κόκκαλά μας στο Καραϊσκάκη. Ο Δεληκάρης ήξερε τη στιγμή που θα ξεμαρκαριζόμουν να μου δώσει τη μπαλιά. Ήμασταν και στο ίδιο δωμάτιο σε Ολυμπιακό και Εθνική. Ο Φορτούνης είναι πολύ καλός παίκτης. Έχει κι αυτός πολύ καλές ιδέες στο παιχνίδι του. Πράγματι κάποια στοιχεία του θυμίζουν Δεληκάρη. Κοίταξε, δεν είναι καλό να μυθοποιούμε τους παλιούς και να απαξιώνουμε τους νέους κάνοντας στους εαυτούς μας αγάλματα. Τώρα είναι πιο μοντέρνο το ποδόσφαιρο.

Μου αρέσει η σεμνότητά σου και η ειλικρίνειά σου και θα το πάω πιο βαθιά αυτή τη φορά. Πριν σε ρωτήσω για τη φυγή σου από τον Ολυμπιακό, πες μου κάτι. Ο Κελεσίδης μου είπε ότι έκανες πάταγο τότε με τις γυναίκες.

(γελάει). Ρε τον κεφάλα.

Μου είπε ότι έφερνες γκόμενες από το Κολωνάκι.

(γελάει). Και «έτρωγε» και ο Παναγιώτης!

Μου το είπε αυτό, ότι του γνώρισες ωραίες.

Άλλος είχε το όνομα και άλλος τη χάρη! Αυτός να δεις τι έκανε... Η αλήθεια είναι ότι όταν είχαμε ρεπό, τον έπαιρνα πάντα μαζί μου σε μαγαζιά με καλό κόσμο. Όχι να πηγαίνει στα μπουζούκια μόνο που του άρεσαν εκείνου. Εγώ τον πήγαινα στις Εννέα Μούσες, στον Αστέρα, στο Κολωνάκι. Μιλάμε για το μεγαλύτερο ταλέντο τερματοφύλακα που έχει βγάλει η Ελλάδα. Νιώθαμε σιγουριά πίσω και όλοι κάναμε επίθεση! Όλοι! Και τα μπακ. Θηρίο ήταν ο «καζάνας», έτσι τον λέγαμε. Τον φοβόντουσαν οι αντίπαλοι ότι θα τους σακατέψει.

Μου είπε ότι έπεφταν τα θηλυκά μαζί σου λόγω των καλών σου τρόπων, των κουστουμιών σου, τα μαχαιροπήρουνα πώς τα χειριζόσουν. Αλήθεια είπε;

Ναι, αλήθεια είπε.

Για να μην νομίζει ο κόσμος ότι εκθέτουμε καταστάσεις, να πούμε πότε γνώρισες τη γυναίκα σου;

Ο πρώτος μου γιος γεννήθηκε το 2000, το 1999 παντρεύτηκα, ένα χρόνο πριν τη γνώρισα.

Εκεί που λέγαμε για Βαρδινογιάννη, το πλήρωσε ο Παναθηναϊκός που έφυγε, έτσι δεν είναι;

Αν το πλήρωσε λέει; Τέτοια διοίκηση δεν ξαναυπήρξε ποτέ στον Παναθηναϊκό. Πληρωμενοι όλοι πρώτη του μήνα, ενώ πριν μου έχουν πει παίκτες ότι έπαιρναν δανεικά από τον Λάκη Πετρόπουλο! Ο Βαρδής δεν με έλεγε Μάικ όπως όλοι, αλλά Μάικλ, το αμερικάνικο. Το πλήρωσε ακριβά ο Παναθηναϊκός που έφυγαν οι Βαρδινογιάννηδες. Να εκτιμάει πρέπει ο κόσμος κάποιες διοικήσεις, γιατί μετά μπορεί να έρχονται πολύ χειρότερα... Και στην Ολυμπιακάρα (σ.σ. έτσι είπε ακριβώς) είχαμε τον Γουλανδρή που ήταν φοβερός πρόεδρος, σου έχω πει ότι ήρθε ο ίδιος στη Γερμανία να με πάρει από τους γονείς μου λέγοντάς τους να υπογράψουν όποιο ποσό θέλανε στην επιταγή.

Πες μου ένα άλλο περιστατικό αξέχαστο που να έζησες με τον Γουλανδρή.

Η απλότητά του ήταν όλη η ομορφιά του. Ήταν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, αλλά τόσο απλός. Ντρεπόμουν να του ζητήσω δάνειο και πήγε η μητέρα μου για μένα. Όλοι έπαιρναν δάνειο από εκείνον. Του επέστρεψα το δάνειο και είχε να το λέει! Το ξέρει και ο πρόεδρος του ιδρύματος Νιάρχος! Ο Ανδρεας Δρακοπουλος. Είναι φίλος μου.

Τι ομάδα είναι αυτός;

Άρρωστος Ολυμπιακός ο πρόεδρος του ιδρύματος Νιάρχος! Και έτσι διατήρησα φιλία και πήγαινα στο σπίτι του Γουλανδρή ακόμα και όταν δεν ήμασταν στον Ολυμπιακό.

Με τα πόδια σου τι θα κάνεις;

Πήγα στον Λάκη Νικολάου και μου είπε ότι το δεξί μου πόδι θέλει άλλο γόνατο. Και το αριστερό, αλλά πρώτα το δεξί είπε. Ακόμα και στην οδήγηση πονάω. Γιατροί που είχα πάει στη Γερμανία μού είπαν ότι γίνονταν εγκλήματα εις βάρος μου με τις κορτιζόνες και τις παρακεντήσεις. Και στον Ολυμπιακό και κυρίως στον Παναθηναϊκό που πήγα πιο μεγάλος σε ηλικία. Μια φορά θυμάμαι δεν μπορούσα ούτε να λυγίσω το γόνατο και παίζαμε με τον μεγάλο Άρη τότε. Κάθισα στον πάγκο. Δεν μπορούσαμε να πάρουμε το ματς, με βάζει αλλαγή και κάνω 2 γκολ!

Οι παλιοί που σε πρόλαβαν όλα τα χρόνια στον Ολυμπιακό, λένε ότι τη μεγάλη μπάλα την έπαιξες στον Ολυμπιακό και όχι στον Παναθηναϊκό.

Ισχύει. Διότι στον Παναθηναϊκό είχα το πρόβλημα με τα γόνατα.

Πες μου άλλα αξέχαστα περιστατικά που έζησες με τον κόσμο του Ολυμπιακού. Μου είχες πει μερικά στην πρώτη συνέντευξη.

Όταν έβγαινα από τη ΘΥΡΑ 1, με περίμεναν να με σηκώσουν στα χέρια και μια φορά σήκωσαν και το αμάξι στα χέρια! Είχα μια Πόρσε τότε. Με σήκωναν στους ώμους τους και μια φορά σηκώθηκε λίγο και το αμάξι! Φοβερές στιγμές ζήσαμε. Έχω προλάβει στιγμές με Γουλανδρή να έχει το γήπεδο χιλιάδες κόσμου από έξω και να μην χωράνε. Έχω ζήσει στιγμές να με πολιορκούν για εισιτήρια έξω από το γήπεδο και να δίνω 100 εισιτήρια εγώ ο ίδιος, δικά μου, σε κόσμο! Αυτά τα ζήσαμε και δεν μπορεί να μας τα πάρει κανένας.

Την προηγούμενη φορά μου είπες ότι ο Βαρδινογιάννης σου έδινε τα διπλάσια. Επειδή ήταν το μνημόσυνο της ΘΥΡΑΣ 7, δεν ήθελα να ξύνω πληγές. Τώρα θέλω να τα μάθω όλα όμως.

Οι σημερινοί φίλαθλοι δεν ξέρουν ότι τότε ήμασταν σκλάβοι. Έπρεπε να περιμένουμε την 8ετία μας για να πάρουμε καλά χρήματα. Όχι όπως τώρα που κάθε 2 χρόνια ή κάθε 1 χρόνο κάνουν συμβόλαια. Επίσης τότε δεν είχαν ανοίξει οι πόρτες για το εξωτερικό όπως είναι τώρα. Εμένα όμως με ήθελαν ομάδες από Γερμανία και Αγγλία. Τα ξέρει αυτά ο Θεοδωρακάκης. Είχα και μάνατζερ, από τη Γερμανία που έπαιζα ήμουν επαγγελματίας, ενώ στην Ελλάδα δεν ήταν κανείς. Είχα τον μάνατζερ του Ρουμενίγκε. Όμως ο Θόδωρος Νικολαΐδης του «ΦΩΤΟΣ» έλεγε στους παράγοντες του Ολυμπιακού «αν τον δώσετε, δεν θα μπορείτε να ξανακαθίσετε στις θέσεις σας στο Καραϊσκάκη»!

Η μεταγραφή στον Παναθηναϊκό

Ήσουν μεγάλος παίκτης, ο κόσμος του Ολυμπιακού σε λάτρευε, όταν πήγες στον Παναθηναϊκό πόνεσε πολύ. Τι είπες στον Νταϊφά;

Δεν εκβίασα, δεν έκανα παζάρια. Εγώ ήθελα να μείνω στον Ολυμπιακό, να κλείσω την καριέρα μου στον Ολυμπιακό. Ήταν και το δυστύχημα της ΘΥΡΑΣ 7 που με βάραινε. Πήγα στον Νταϊφά χωρίς μάνατζερ γιατί ντρεπόμουν. Πήγα ανθρώπινα, να τον πιάσω στο ανθρώπινο. Και του είπα την αλήθεια, αυτά που μάθαινα από άλλους παίκτες. Όχι μόνο στον Παναθηναϊκό, αλλά και στον ΠΑΟΚ υπήρχαν παίκτες που έπαιρναν πιο πολλά από αυτά που μου πρότεινε ο Νταϊφάς! Είχε πάρει περισσότερα από εμένα ο Ιωσηφίδης στον ΠΑΟΚ και ο Ραβούσης στην ΑΕΚ! Δεν θέλω να τους υποτιμήσω καθόλου, έχουν τον σεβασμό μου, αλλά ήταν αμυντικοί, ενώ εγώ ήμουν επιθετικός, σκόρερ, ντριμπλέρ, και είχαμε πάρει νταμπλ στον Ολυμπιακό!

Πώς έπαιρναν στον ΠΑΟΚ πιο πολλά;

Θα σου πω. Μου τα είχε πει και ο Δαμανάκης. Εκείνα τα χρόνια υπήρχε η τριανδία Μαντζεβελάκης, Παντελάκης, Θεοδωρακάκης. Σε Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό. Δεν είχαν λεφτά, αλλά έβρισκαν τους πόρους. Μεγάλοι παράγοντες. Πριν μπουν οι πλούσιοι πρόεδροι και γίνει επαγγελματικότο ποδόσφαιρο. Ο Παντελάκης είχε βρει πόρους από τον Μαμιδάκη! Εγώ είπα στον Νταϊφά ότι θέλω να κλείσω την καριέρα μου στον Ολυμπιακό, ότι περίμενα 8 χρόνια και ότι είναι κρίμα όλη μου η καριέρα να κλείσει χωρίς να καρπωθώ κάποια καλά χρήματα αφού το ποδόσφαιρο τελειώνει νωρίς. Και του είπα τι έπαιρναν άλλοι παίκτες. Μου είπε ότι αυτή είναι η προσφορά του και ότι μπορεί να ανέβει 1 εκ. δρχ. μόνο παραπάνω.

Εσύ τι είπες;

Εγώ του είπα «θα το συζητήσω με την οικογένειά μου, αλλά άμα φύγω, δεν θα φταίω εγώ, θα φταίτε εσείς».

Και πώς πήγες στον Παναθηναϊκό;

Με ήθελε ο Παναθηναϊκός και πήγε ο μάνατζέρ μου με τον θείο μου. Στον Νταϊφά είχα πάει ο ίδιος. Και έδωσε τα διπλάσια ο Παναθηναϊκός. Ας σκεφτούν πολλοί τι θα έκαναν στη θέση μου. Δεν είχε τότε το ποδόσφαιρο καμία σχέση με το σήμερα, ήταν κλειστά τα σύνορα για εμάς, και η 8ετία ήταν η ευκαιρία της ζωής μας.

Μπορείς να μου πεις ένα περιστατικό αξέχαστο τότε από το πώς αντέδρασε ο κόσμος του Ολυμπιακού;

Αυτά δεν τα έχω ξαναπεί ποτέ. Έρχονταν σπίτι μου ο Ποϊλας και άλλοι Ολυμπιακοί από το Πασαλιμάνι, χτύπαγαν την πόρτα και ζήταγαν από τη μάνα μου να κάνει ότι μπορεί για να γυρίσω πίσω! Πήγε η μανούλα μου που της είχα τρομερή αδυναμία στον Θόδωρο Βαρδινογιάννη και του ζήτησε να ακυρωθεί η μεταγραφή γιατί θα τη σκοτώνανε! Έτσι είπε. Ο Βαρδινογιάννης έβαλε άνθρωπο στο σπίτι μου από έξω να το φυλάει, ήταν σε αμάξι ένα δήθεν ζευγαράκι που όταν πλησίαζε κάποιος έκαναν ότι φιλιούνται! Για να προστατεύουν το σπίτι. Η μάνα μου ανησυχούσε. Αυτή η γυναίκα είχε τον πατέρα μου κατάκοιτο 30 χρόνια, τον τάιζε με το μίξερ, του άλλαζε πάμπερς. Μου στοίχισε πάρα πολύ που την έχασα.

Κλείνοντας θα ήθελα ένα σχόλιό σου για το φετινό Ολυμπιακό. Ποδοσφαιρικό σχόλιο.

Η ομάδα του Ολυμπιακού είναι σε καλό δρόμο. Υπάρχει μία αρχή πάντα στο ποδόσφαιρο. Η ομάδα κτίζεται. Δεν αγοράζεται. Αυτό λέει η δική μου πείρα και στον Ολυμπιακό και στον Παναθηναϊκό. Όχι να φεύγουν 10-15 παίκτες και να έρχονται άλλοι 10-15 παίκτες κάθε χρόνο. Ο Ολυμπιακός τώρα μπορεί να κτίσει πολύ καλή ομάδα.