Καλλιθέα: Το πάθημα να της γίνει μάθημα!

Η Καλλιθέα κατάφερε να παραμείνει στη Γ’ Εθνική μετά από μία περιπετειώδη πορεία φέτος. Ο πρόεδρος και ο προπονητής της, αναλύουν στο ΦΩΣ τα δεδομένα και την επόμενη μέρα του συλλόγου.

Καλλιθέα: Το πάθημα να της γίνει μάθημα!

Η φετινή χρονιά στην Καλλιθέα δεν κύλησε όπως οι περισσότεροι θα περίμεναν. Το ιστορικό σωματείο στην έναρξη του πρωταθλήματος είχε μεγάλες βλέψεις και ήθελε να είναι περαστικό από τα σαλόνια της Γ’ Εθνικής, ώστε να επιστρέψει ξανά στη Φούτμπολ Λιγκ. Ωστόσο η ομάδα βρέθηκε την τελευταία κυριολεκτικά αγωνιστική να «μάχεται» για την σωτηρία της στον 7ο όμιλο.

Η παραμονή τελικώς, ήρθε στο τελευταίο παιχνίδι με τον Πανθηραϊκό στη Σαντορίνη. Η ομάδα του Νίκου Παντέλη απέσπασε «χρυσό» βαθμό και σε συνδυασμό με την ήττα του Χαραυγιακού, πανηγύρισε την παραμονή. Μία επιτυχία η οποία όπως είπαν στο «ΦΩΣ» οι άνθρωποι του συλλόγου δεν πρέπει να πολυπανηγυρίζεται, ειδικά για μία ομάδα όπως η Καλλιθέα. Ο στόχος της παραμονής επιτεύχθηκε και πλέον σχεδιάζεται η επόμενη μέρα με σκοπό να μην γίνουν τα ίδια λάθη.

Ο αναμορφωτής της Καλλιθέας!

Στην τεχνική ηγεσία της Καλλιθέας βρίσκεται ένας προπονητής που έχει συνδέσει όσο λίγοι το όνομά του με την ομάδα. Ο λόγος για τον Νίκο Παντέλη. Ο πιστός «στρατιώτης» της Καλλιθέας ανέλαβε σχεδόν μεσούσης της σεζόν τα ηνία και είχε το δύσκολο έργο να διατηρήσει την ομάδα στην κατηγορία. Ο κόουτς τα κατάφερε, για ακόμα μία φορά. Στην 5η του θητεία στην Καλλιθέα άλλαξε την εικόνα της ομάδας. Επανέφερε την καλή ψυχολογία στους ποδοσφαιριστές και αυτοί τον δικαίωσαν καθώς μαζί του, οδήγησαν την ομάδα στη σωτηρία. «Εγώ θεωρώ τον εαυτό μου «στρατιώτη» της Καλλιθέας. Όποτε μου έχει ζητηθεί έχω βοηθήσει την ομάδα και γενικά αισθάνομαι τον σύλλογο σαν δεύτερο σπίτι μου. Ο κ. Παπαδόπουλος ζήτησε την βοήθειά μου και εγώ ανταποκρίθηκα. Όταν αγαπάς μία ομάδα αισθάνεσαι υποχρεωμένος να την βοηθήσεις. Με κάποιες προσθαφαιρέσεις που κάναμε επαναφέραμε τις ισορροπίες. Θεωρώ ότι είχαμε πρωταγωνιστικό ρόλο στον δεύτερο γύρο και όπως έχω ξαναπεί, αποδόθηκε ποδοσφαιρική δικαιοσύνη», ήταν το αρχικό σχόλιο του κόουτς πριν περάσουμε στις ερωτήσεις.

Πως κρίνεται την πορεία από την μέρα που αναλάβατε;

Είναι θετικό το γεγονός ότι η ομάδα δεν έπεσε στα τοπικά, νομίζω όμως ότι αυτή η χρονιά θα πρέπει να γίνει μάθημα, ώστε να μην γίνουν τα ίδια λάθη και η ομάδα να αποκτήσει ξανά πρωταγωνιστικούς στόχους όπως επιβάλει η ιστορία της. Με εμένα και την Καλλιθέα, υπάρχει ένα παράδοξο. Έχω έρθει τόσες φορές συνήθως σε δύσκολες καταστάσεις. Αλλά πάντα τα καταφέρνουμε. Μίλησα με τον κ. Παπαδόπουλο του είπα χρειάζομαι και την δική του βοήθεια. Κακά τα ψέματα και αυτός ο άνθρωπος έτρεχε μόνος τους. Κάναμε κάποιες διορθωτικές κινήσεις και θεωρώ ότι στα τελευταία παιχνίδια πραγματοποιήσαμε πορεία πρωταθλητισμού.

Δεν θα μπορούσα να μην σας ρωτήσω για το μέλλον σας στον πάγκο της Καλλιθέας…

Δεν έχουμε κάνει κάποιες συζητήσεις. Εγώ είπα και στον πρόεδρο ότι θα πρέπει να αλλάξουμε κάποια πράγματα. Θα πρέπει όμως να υπάρχουν οι δυνατότητες ώστε η ομάδα να έχει μία καλή πορεία προς τα πάνω. Το θέμα εδώ θα είναι ότι θα πρέπει να βοηθήσουμε τον πρόεδρο εφόσον ο ίδιος θελήσει να παραμείνει, γιατί θα σου πω ειλικρινά τους τελευταίους δύο μήνες δεν ήμουν μόνο προπονητής. Είχα και άλλα καθήκοντα. Νομίζω ότι χρειάζονται και άλλοι άνθρωποι ώστε να μπορούν να βοηθήσουν οικονομικά την Καλλιθέα.

Παρόλα αυτά, εσείς θέλετε να παραμείνετε…

Αν θα σου μιλήσω με την καρδιά μου, τότε ναι θέλω να κάτσω. Το θέμα είναι να μπορέσει να γίνει κάτι καλό. Βεβαίως και θα με ενδιέφερε να παραμείνω με άλλες προοπτικές. Θα συζητήσουμε να δούμε ότι υπάρχουν αυτά τα εχέγγυα, γιατί κακά τα ψέματα δεν είναι κάθε χρόνο του Αϊ - Γιαννιού, θα πρέπει να δημιουργηθεί μία ισχυρή ομάδα. Με τον πρόεδρο το έχουμε συζητήσει. Ότι πρώτα θα πρέπει να ελαχιστοποιηθούν τα λάθη, να φτιάξεις ένα ισχυρό σύνολο που να έχει βάσεις και μετά να οριοθετήσεις τους στόχους σου.

Για τον κόσμο της ομάδας…

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κόσμο. Έχω ιδιαίτερο δέσιμο μαζί του. Από την πρώτη μέρα με έχει αποδεχτεί. Πικράθηκε αλλά παρέμεινε κοντά στην Καλλιθέα. Του αξίζουν συγχαρητήρια. Ευχαριστώ τους συνεργάτες μου, τους ποδοσφαιριστές γιατί αυτοί είναι οι πρωταγωνιστές. Επίσης τον κ. Μητσόπουλο, τον κ. Παυλόπουλο και τον κ. Μπονόβα. Όλοι οι παραπάνω έχουν μερίδιο ευθύνης στο γεγονός ότι η ομάδα παρέμεινε. Εύχομαι του χρόνου μία καλύτερη πορεία.

«Οι αναδιαρθρώσεις θα πρέπει να γίνονται από κάτω προς τα πάνω…»

Παράλληλα ρωτήσαμε τον κόουτς Παντέλη για το θέμα της πολυσυζητημένης αναδιάρθρωσης. Ο ίδιος τόνισε πως είναι κατά αυτής με τον τρόπο που γίνεται και εξέφρασε την άποψή του ότι θα πρέπει να γίνεται από κάτω προς τα πάνω και όχι το αντίστροφο: «Εγώ είμαι κατά της αναδιάρθρωσης, όπως γίνεται. Ποτέ δεν γίνεται αναδιάρθρωση από πάνω προς τα κάτω. Θα πρέπει να γίνεται από κάτω προς τα πάνω. Σκεφτείτε αυτήν την στιγμή η Καλλιθέα να ήταν πρωταθλήτρια. Στην ουσία θα παρέμενε στην ίδια κατηγορία. Δεύτερον, για όλους αυτούς που ενδιαφέρονται για το ποδόσφαιρο, η Γ’ Εθνική πλέον δεν είναι πρωτάθλημα. Αυτό που παίζαμε ήταν ένα τουρνουά. Δεν ρώτησε κανένας τις ομάδες τώρα που τελείωσε η Γ’ Εθνική, τι θα κάνουν οι ποδοσφαιριστές. Έχουν τρεισήμισι μήνες αποχή. Πως θα κρατήσεις έναν ποδοσφαιριστή χωρίς να παίζει μπάλα. Η όπως θέλουν να κάνουν τώρα τις μεγαλύτερες κατηγορίες με πλέι οφ και πλέι άουτ. Καταρχάς αυτό το μοντέλο έχει δοκιμαστεί και έχει αποτύχει. Για μένα, θα μπορούσε κάλλιστα να υπήρχε μία άλλου είδους αναδιάρθρωση. Θα μπορούσε η Β’ Εθνική όπως γινόταν παλιά να γίνει σε δύο ομίλους, με την έννοια να ελαχιστοποιηθούν τα έξοδα και βέβαια να υπάρχει και ανάλογο ενδιαφέρον. Που έχει ακουστεί να υποβιβάζεσαι και να πέφτεις δύο κατηγορίες; Η που έχει ακουστεί να προβιβάζεται μία ομάδα και ουσιαστικά να παραμένει στην ίδια κατηγορία; Η βιτρίνα του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν είναι μόνο η Α’ Εθνική. Τα κίνητρα πρέπει να είναι από τις κάτω κατηγορίες για να μπορέσουμε να φτιάξουμε το ποδόσφαιρο».

Παπαδόπουλος: Γίναμε οικογένεια και μείναμε στην κατηγορία

Ο… τιμονιέρης στα διοικητικά του συλλόγου, ακούει στο όνομα του Σπύρου Παπαδόπουλου. Ένας άνθρωπος με μεγάλη όρεξη ώστε να συμβάλει τα μέγιστα για να επιστρέψει και πάλι η Καλλιθέα στις επιτυχίες. Ο ίδιος έδωσε το στίγμα του για την φετινή πορεία της ομάδας. Δεν δίστασε να βγει μπροστά και να παραδεχθεί πως και ο ίδιος έκανε λανθασμένες επιλογές αλλά και να εκφράσει την αισιοδοξία του για το μέλλον του συλλόγου. Ο κ. Παπαδόπουλος ξεκίνησε την συζήτηση με την δική του αποτίμηση λέγοντας αρχικά, «Όλοι χαρήκαμε που παρέμεινε η ομάδα στην κατηγορία. Αλλά αυτό είναι το δέντρο. Μην χάσουμε το δάσος. Η Καλλιθέα θα πρέπει να χαρεί που σώθηκε, αλλά δεν πρέπει να πανηγυρίζει που έμεινε στη Γ’ Εθνική. Γίνανε λάθη πολλά το καλοκαίρι, τα περισσότερα από εμένα. Κάναμε κακές εκτιμήσεις, χάσαμε πολύτιμο χρόνο με αποτέλεσμα να αρχίσουμε τον σχεδιασμό αργά. Είχαμε κάνει πάλι μία συζήτηση στις αρχές της χρονιάς και λέγαμε ότι η Καλλιθέα να είναι περαστική από τη Γ’ Εθνική. Ευτυχώς δεν ήταν περαστική προς τα… κάτω. Έστω και στο τέλος καταφέραμε να σώσουμε την παρτίδα».

Τι θεωρείται ότι έφταιξε φέτος και η ομάδα γλίτωσε τον υποβιβασμό στο τέλος;

Στα οχτώ πρώτα παιχνίδια είχαμε βάλει ένα γκολ και αυτό με πέναλτι. Ωστόσο στις μεταγραφές του Γενάρη ρίξαμε μία ζαριά. Ευτυχώς μας βγήκε. Αποχώρησαν παίκτες έμπειροι και ήρθαν νέα παιδιά φιλόδοξα που ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις.

Τι θα έπρεπε να έχει γίνει διαφορετικό από την αρχή ώστε η Καλλιθέα να διεκδικούσε παραπάνω πράγματα;

Ξοδέψαμε πολλά χρήματα που δεν έπιασαν τόπο. Πιστεύαμε πράγματα που δεν τα είδαμε στο γήπεδο. Όταν πήραμε φιλόδοξα παιδιά και πάνω από όλα με την έλευση του κόουτς Παντέλη, αποκτήσαμε ψυχολογία, γίναμε οικογένεια και γι’ αυτό μείναμε στην κατηγορία.

Άρα στην αρχή της σεζόν δεν υπήρχε το ίδιο κλίμα;

Όχι, υπήρχαν άλλα πράγματα.. Εγώ αναλαμβάνω τις ευθύνες μου και δεν κρύβομαι. Τα δικά μου λάθη πλήρωσε περισσότερο η ομάδα. Λάθη θα γίνονται πάντα. Ωστόσο όταν τα ελαχιστοποιήσαμε, καταφέραμε να μείνουμε στην κατηγορία. Παρόλα αυτά δεν πανηγυρίζουμε, γιατί αυτή η κατηγορία για την Καλλιθέα είναι λίγη.

Η επόμενη μέρα στην Καλλιθέα ποια είναι;

Μετά το φετινό «στραπάτσο» κρατάμε μικρό καλάθι, αλλά οι πρωταγωνιστικοί σκοποί δεν ξεχνιούνται. Πρώτα απ’ όλα θέλουμε να τακτοποιήσουμε οικονομικές εκκρεμότητες προς ποδοσφαιριστές, προπονητές και προσωπικό. Επίσης, θέλουμε το κάτι παραπάνω. Για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του κόσμου και της ιστορίας μας, δεν μπορώ μόνος μου. Να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους. Γι’ αυτό κάνουμε τις κατάλληλες κινήσεις, ώστε να βρούμε ανθρώπους που πάνω απ’ όλα είναι Καλλιθέα. Νομίζω ότι θα μπορέσουμε να έχουμε μία υγιή και δυνατή οικονομικά σύνθεση για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της νέας χρονιάς. Φέτος έχουμε τρεις μήνες περισσότερους, για να οργανωθούμε σωστά. Έχουμε την γνώση για να αποφύγουμε τα ίδια λάθη και να κάνουμε σωστές κινήσεις. Σαν πρώτο στόχο έχουμε να καταφέρουμε να φέρουμε το μισό πληθυσμό της πόλης στο γήπεδο.

Μου δίνεται μία καλή πάσα, όσον αφορά την απήχηση του κόσμου…

Μου άρεσε που είδα στο ματς με την Θύελλα Καμαρίου στη Σαντορίνη καμιά δεκαριά παιδιά που είχαν έρθει με το αεροπλάνο. Ο άλλος έφαγε το βδομαδιάτικο, για να έρθει να δει την Καλλιθέα. Σε αυτούς λοιπόν αφιερώνουμε την παραμονή. Η προσέλευση του κόσμου δεν ήταν η αναμενόμενη. Στις αρχές ήταν. Θυμάμαι με τον Χαραυγιακό εκτός έδρας ήταν πάνω από 250 Καλλιθεώτες. Όταν ήρθαν τα σερί κακά αποτελέσματα ο κόσμος απομακρύνθηκε. Και δεν τον αδικώ.

Μία Καλλιθέα γερή με πρωταγωνιστικούς ρόλους!

Μάλιστα, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε και στο τι θα πρέπει να γίνει από εδώ και στο εξής, ώστε η ομάδα να πατήσει και πάλι γερά στα πόδια. «Πάνω απ’ όλα χρειάζεται μία συμπαγή οικονομική διοίκηση. Να γίνουν οι κατάλληλες μεταγραφές. Πέρυσι ξεκινήσαμε από το μηδέν. Φέτος, έχουμε έναν κορμό που αν καταφέρουμε και κρατήσουμε ποδοσφαιριστές της αξίας για παράδειγμα του Μπέλη και του Μακρυγιάννη, πιστεύω θα πάμε καλά. Εμείς έχουμε σαν στόχο να ενισχύσουμε την Καλλιθέα, να την κάνουμε γερή με παιδιά που να μπορούν να ανταποκριθούν. Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να ευχαριστήσω την σύζυγό μου που με… ανέχτηκε όλη τη χρονιά. Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω τον άρχοντα των αποδυτηρίων τον κ. Μητσόπουλο ο οποίος αποτέλεσε μία διοικητική μεταγραφή και βοήθησε να πετύχουμε τον στόχο μας. Έφερε κοντά στον σύλλογο τον κ. Μπίλιο και νομίζω ότι αυτή ήταν η καλύτερη μεταγραφή που κάναμε τον Δεκέμβριο. Παράλληλα, η Καλλιθέα ευτύχησε να έχει τον τελευταίο καιρό έναν προπονητή που ήταν δίπλα στην ομάδα 18 ώρες. Χωρίς υπερβολή. Τον ευχαριστούμε πολύ».

Πολλά παράπονα από την Δημοτική Αρχή

Παράλληλα, ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε τα παράπονά του σχετικά με την στήριξη που είχε η ομάδα από τον Δήμο κατά την διάρκεια της σεζόν: «Ο Δήμος Καλλιθέας θα μπορούσε να βοηθήσει πολύ περισσότερο, από το ελάχιστο η το καθόλου που βοήθησε φέτος. Η Καλλιθέα είναι η αντιπροσωπευτική ομάδα της πόλης και δεν έχει την ανάλογη στήριξη. Εκτός από τον αντιδήμαρχο Βαγγέλη Μπαρμπάκο που κάνει πιο πολλά από ότι μπορεί για να μας βοηθήσει. Δεν θέλω να επεκταθώ περισσότερο. Αλλά γι αυτούς που γνωρίζουν, δεν ξέρω για ποιο λόγο γίνεται αυτό. Ίσως αφορά εμένα; Αφορά τον πρόεδρο του Ερασιτέχνη τον κ. Ερμίδη που είναι 50 χρόνια «στρατιώτης» την Καλλιθέας; Δεν ξέρω ποιος δεν τους αρέσει και δεν έχουμε την ανάλογη στήριξη. Τι να πρωτοπούμε; Ότι χάνουμε ώρες προπονήσεων παραμονές των αγώνων, για να αγωνίζεται ο Εθνικός; Και για να μην παρεξηγηθώ με τον Εθνικό έχουμε άριστες σχέσεις, αλλά άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Μετά την γνωστοποίηση των παραπόνων μου κατά της Δημοτικής Αρχής, μας ήρθε επιστολή ότι η προγραμματισμένη για την Παρασκευή προπόνηση στο Δημοτικό Στάδιο δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί (για τεχνικούς λόγους). Σύμπτωση…;»