Γιάννης Μάγγος και Περικλής Αμανατίδης: Τα θρίλερ της αναδιάρθρωσης, η απόλυτη τρέλα

Ο προπονητής της Ιεράπετρας Γιάννης Μάγγος και ο προπονητής του Ολυμπιακού Βόλου Περικλής Αμανατίδης, μίλησαν στο «ΦΩΣ» και στον Θέμη Σινάνογλου για το απόλυτο ποδοσφαιρικό θρίλερ.

 

Γιάννης Μάγγος και Περικλής Αμανατίδης: Τα θρίλερ της αναδιάρθρωσης, η απόλυτη τρέλα

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Σήμερα το τερματίζω με την περιβόητη αναδιάρθρωση. Με αυτές τις δύο συνεντεύξεις. Οι άνθρωποι τα έχουν δει όλα. Και επειδή μιλάνε δημοσίως με το όνομά τους προσπαθούν να είναι ευγενικοί. Διαβάστε όμως τι γίνεται. Βγάζω δύο προπονητές ομάδων που η κάθε μία είναι πρώτη στον όμιλό της στη Γ' Εθνική.

Ξεκινάω από τον 36χρονο προπονητή Γιάννη Μάγγο που είναι η ομάδα έκπληξη της χρονιάς, θυμίζω ότι την ισοφάρισε ο Παναθηναϊκός στο '94 στο ΟΑΚΑ 2-2 για το Κύπελλο, είναι πρώτη με 3 βαθμούς πάνω από Εθνικό και Ιωνικό.

Όμως λόγω ισοβαθμιών που δεν τη συμφέρουν ούτε με τον Εθνικό, ούτε με τον Ιωνικό, αν χάσει τελευταία αγωνιστική από τον Εθνικό, η ομάδα αυτή... υποβιβάζεται- λόγω αναδιάρθρωσης! Θα πάει στην... 4η κατηγορία γιατί θα τερματίσει τρίτη, εφόσον βέβαια νικήσει το δικό του ματς ο Ιωνικός που όλοι λένε ότι θα το νικήσει γιατί παίζει με τον αδιάφορο Ατσαλένιο.

Μετά βγάζω συνέντευξη του προπονητή του Ολυμπιακού Βόλου, Περικλή Αμανατίδη που και αυτός είναι πρώτος στον όμιλό του, αλλά αν χάσει τελευταία αγωνιστική, θα μπορεί η Νίκη Βόλου να του πάρει την πρώτη θέση. Και αν έρθεις δεύτερος πλέον, πας στα μπαράζ, και αν δεν περάσεις από τα μπαράζ για την άνοδο, υποβιβάζεσαι! Ποια άνοδο, ξεχάστε τα αυτά.

Οι ομάδες που κυνηγούσαν την άνοδο βρέθηκαν ξαφνικά να δίνουν αγώνα σωτηρίας! «Ουγκαγκα- μπουμ- μπουμ- χι» που έλεγε και το τραγούδι του αξέχαστου Χάρρυ Κλυνν.

Οι συνεντεύξεις δημοσιεύτηκαν στο «ΦΩΣ» στις 13/4/2019

Γιάννης Μάγγος: «Υπάρχει βρομιά, αλλά είναι τραγικό»!

Κύριε Μάγγο, πώς νιώθετε με όλα αυτά και πώς τα βλέπετε;

Είναι λίγο οξύμωρο αυτό που θέλουν να κάνουν, για να το πω ευγενικά. Από τη μια, καλό είναι να μπουν χρήματα για να ξεκαθαρίσει η βρομιά που υπάρχει στη Β' Εθνική, όμως από την άλλη αδικούνται ομάδες ιστορικές, ομάδες νοικοκυρεμένες που βάζουν λεφτά και ενώ θα ανέβαιναν, τελικά θα μείνουν στην ίδια κατηγορία ή θα υποβιβαστούν κιόλας!

Εσείς λόγου χάρη με την Ιεράπετρα, αν χάσετε τώρα στην τελευταία αγωνιστική από τον Εθνικό, ενώ είστε πρώτοι υποβιβάζεστε!

Ακριβώς έτσι είναι και δεν έχω λόγια για αυτό... Είναι τραγικό! Αν χάσουμε από τον Εθνικό και νικήσει ο Ιωνικός που το έχω σίγουρο 100% (!) ότι θα νικήσει ο Ιωνικός, εμείς θα πέσουμε στην 4η κατηγορία λόγω αναδιάρθρωσης! Αντί να ανέβουμε στη 2η όπως ξέραμε. Όμως θα δώσουμε τα πάντα για να μην χάσουμε και τουλάχιστον να παραμείνουμε στην κατηγορία.

Πάτε για δύο αποτελέσματα, νίκη και ισοπαλία. Με τι τακτική θα προσεγγίσετε το ματς με τον Εθνικό;

Εμείς σε όλα τα ματς, εντός και εκτός έδρας, πάμε για να τα νικήσουμε. Τώρα βέβαια το ματς αυτό είναι τελικός και έχει την ιδιαιτερότητα ότι μας ευνοεί και η ισοπαλία. Θα μπούμε με σεβασμό στον αντίπαλό μας ο οποίος έχει μια βαριά φανέλα και ιστορία. Θα πάμε για την πρώτη θέση, είτε με νίκη είτε με ισοπαλία, αυτό μόνο μπορώ να σας πω.

Το παράδοξο είναι ότι αν δεν βγείτε πρώτοι, δεν πάτε δεύτεροι στα μπαράζ, αλλά τρίτοι και υποβιβασμός!

Ναι, έτσι είναι λόγω του ότι πιστεύουμε ότι θα νικήσει ο Ιωνικός το δικό του ματς και δεν μας ευνοούν οι ισοβαθμίες ούτε με τον Εθνικό, ούτε με τον Ιωνικό.

Είστε μόλις 36 χρονών.

Από τα 31 μου ξεκίνησα ως πρώτος προπονητής και από τα 25 μου ξεκίνησα την προπονητική σαν βοηθός.

Δεν παίζατε ποδόσφαιρο;

Έπαιζα αλλά είδα ότι δεν υπήρχε μέλλον. Αν δεν ξεχωρίσεις ως τα 21-22 ως παίκτης, το μέλλον είναι μαύρο.

Σας είχε πει ο Δώνης πολύ καλά λόγια.

Ναι, μας έδωσε τα εύσημα για τη φυσική κατάσταση της ομάδας παρ' ότι είμαστε στη Γ' Εθνική, και για την τακτική, τον τρόπο ανάπτυξης που είναι επιθετικός.

Τι επιμόρφωση έχετε ως προπονητής;

Έχω τελειώσει τη Γυμναστική Ακαδημία και έχω πάρει το δίπλωμα UEFA A', είμαι τώρα στη διαδικασία να πάρω και το UEFA PRO.

Θα γεμίσει η έδρα σας τώρα;

Χωράει 3.000 αλλά δεν θα φτάσουν! Προσπαθούμε να βάλουμε επιπλέον εξέδρα, ήδη έχουν γίνει τα έργα για να χωρέσουν 5.000!

Πόσο καιρό είστε στον ΟΦΙ;

Πέρσι ανέλαβα την ομάδα, ήταν νεοφώτιστη στη Γ' Εθνική, μόλις είχε ανέβει από το τοπικό. Ενώ ο στόχος ήταν η παραμονή στη Γ' Εθνική πέρσι, βγήκαμε 3οι! Και φέτος πάμε στην 1η θέση. Επίσης πέρσι πήραμε και το Κύπελλο Ελλάδας ερασιτεχνών με αντίπαλο τη Νίκη Βόλου.

Μου είπατε στην αρχή ότι θα καθαρίσει η βρομιά στη Β' Εθνική. Τι εννοείτε;

Όλα αυτά που παρακολουθούμε αλλά κανείς δεν μιλάει! Όλα αυτά που ψιθυρίζονται για στημένα ματς, για άσχημες συμπεριφορές, για ομάδες που ξεκινούν το πρωτάθλημα αλλά δεν το τελειώνουν. Εδώ υπήρξε ομάδα στην προηγούμενη αγωνιστική που κατέβηκε με 10 παίκτες και χωρίς τερματοφύλακα! Η Σπάρτη! Κατέβηκε στο ματς χωρίς να συμπληρώνει 11άδα, και στο τέρμα έπαιξε αμυντικός της! Τουλάχιστον να γίνουν Α.Ε. οι ομάδες.

Περικλής Αμανατίδης: «Έγινε στο πόδι, είναι απογοητευτικό»!

Κύριε Περικλή Αμανατίδη, θέλω και τη δική σας γνώμη για την περιβόητη αναδιάρθρωση.

Η συγκεκριμένη αναδιάρθρωση -σε αντίθεση με ό,τι έχει συμβεί σε άλλες χώρες- θεωρώ ότι έγινε βιαστικά και στο πόδι! Και αφήνει πολλά θέματα ανοικτά. Για παράδειγμα, από τη μία θέλανε να μειωθούν οι επαγγελματικές ομάδες, από την άλλη αυξάνονται οι επαγγελματικές ομάδες! Διότι με την αναδιάρθρωση γίνονται 40! Μπορεί το ελληνικό ποδόσφαιρο να έχει 40 επαγγελματικές ομάδες; Όσοι ζούμε εκ των έσω το ελληνικό ποδόσφαιρο, ξέρουμε.

Τι θα έπρεπε να γίνει;

Πρέπει να γίνει μία μορφή αναδιάρθρωσης και να αναβαθμιστεί το προϊόν, συμφωνούμε όλοι σε αυτό. Όμως πρέπει να γίνει στοχευμένα. Το ότι θα υπάρχει ένα τηλεοπτικό συμβόλαιο με την ΕΡΤ και θα εξασφαλίζει για κάποιο χρονικό διάστημα χρήματα, δεν σημαίνει ότι αναβαθμίζεται το προϊόν. Θα έπρεπε να εξεταστούν και ορισμένες βασικές παράμετροι, όπως ο αριθμός των εισιτηρίων της κάθε ομάδας, ο αριθμός των αθλητών στις υποδομές, οι αθλητικές εγκαταστάσεις, αυτά είναι απαραίτητα κριτήρια. Ένα τηλεοπτικό συμβόλαιο με την ΕΡΤ είναι καλοδεχούμενο, αλλά δεν λύνει τα προβλήματα. Δεν διασφαλίζει την αναβάθμιση του προϊόντος. Πρέπει να το ψάξουν πιο τεχνοκρατικά όπως έχει γίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Θα βγείτε πρώτοι;

Πιστεύω ότι στην τελευταία αγωνιστική δεν θα χάσουμε και θα βγούμε πρώτοι.

Και θα ξαναπαίξετε στην 3η κατηγορία!

Αυτό είναι απογοητευτικό...

Η Καλαμάτα στο δικό της όμιλο που θα πάει ως δεύτερη στα μπαράζ, αν δεν τα καταφέρει, θα πάει στην... 4η κατηγορία! Η Ιεράπετρα, ο Εθνικός, ο Ιωνικός αυτήν την Κυριακή, ένας από τους τρεις, αυτός που θα μείνει 3ος, και μετά ο 2ος στα μπαράζ αν δεν περάσει, θα πάνε στην 4η κατηγορία! Το ίδιο και η Νίκη Βόλου στο δικό σας όμιλο, και άλλες ομάδες αξιόμαχες σε άλλους ομίλους.

Η ουσία είναι αυτή. Μιλάμε για πολύ σκληρές αποφάσεις και άδικες που από ότι φαίνεται αυτή τη στιγμή εξυπηρετούν λίγους και πλήττουν πολλούς!

Πόσους ανόδους έχετε πετύχει στην καριέρα σας;

Αν τα καταφέρναμε τώρα, αυτή θα ήταν η ένατη. Ο Ολυμπιακός Βόλου είναι ομάδα με μεγάλο όνομα, είναι η πιο δημοφιλής ομάδα του Βόλου. Η θέση του πρέπει να είναι στη Σούπερ Λίγκα. Με την αναδιάρθρωση μας κρατάνε πιο μακριά από το στόχο.

Υπάρχει κάποιο καλό ταλέντο στην ομάδα σας αυτή τη στιγμή;

Υπάρχει ένα Βολιωτάκι που το μέλλον του ανήκει, είναι 19 χρονών, στόπερ. Σεραφείμ Παπαϊωάννου.