Τα τμήματα υποδομής στα Σούρμενα «βγάζουν χρυσάφι»

Οι «ερυθρόλευκοι», χωρίς ηχηρές μεταγραφές και με παίκτες προερχόμενους από τα τμήματα υποδομής του συλλόγου, πρωταγωνιστούν στο πρωτάθλημα της Α’ Κατηγορίας Αθηνών. 

Τα τμήματα υποδομής στα Σούρμενα «βγάζουν χρυσάφι»

Ο ΑΣ Σουρμένων έχει έδρα στην περιοχή του Ελληνικού, ιδρύθηκε το 1928 από πρόσφυγες του Πόντου και έντεκα χρόνια αργότερα άρχισε να αγωνίζεται επισήμως στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΑ. Τα χρώματα του συλλόγου είναι το κόκκινο και το λευκό και το έμβλημά του ο δικέφαλος αετός. Διαθέτει τμήμα ποδοσφαίρου, ενώ παλιότερα είχε και τμήμα καλαθοσφαίρισης. Το τμήμα καλαθοσφαίρισης συγχωνεύθηκε το 2012 με τον ΑΟ Ελληνικού και έκτοτε δεν υφίσταται. Οι «ερυθρόλευκοι» πρωταγωνιστούν στην Α’ Κατηγορία της Αθήνας και τερματίζουν πάντα στην πρώτη πεντάδα του βαθμολογικού πίνακα. Τα Σούρμενα έχουν κατακτήσει δύο φορές το πρωτάθλημα της Α’ Κατηγορίας της ΕΠΣΑ και έχουν αγωνιστεί αντιστοίχως στα πρωταθλήματα της Δ’ και της Γ’ Εθνικής, ενώ έχουν κερδίσει και δύο Κύπελλα, το 1996-97 και το 2016-17, καθώς υπήρξαν και φιναλίστ το 2003-04.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα από την πρώτη ομάδα το σωματείο διατηρεί και τμήματα ακαδημιών όλων των ηλικιών. Στις ακαδημίες γυμνάζονται 250 περίπου παιδιά όλων των ηλικιών και έμπειροι διπλωματούχοι προπονητές τούς μαθαίνουν τα μυστικά της… στρογγυλής θεάς. Οι ομάδες των ακαδημιών του συλλόγου πρωταγωνιστούν πάντα στις διοργανώσεις, τόσο της ΕΠΣΑ όσο και διαφόρων ιδιωτικών επάθλων και τουρνουά («Respect Cup», «Θουκιδίδειο» κ.λπ.), πλουτίζοντας κάθε χρόνο με τίτλους και Κύπελλα την τροπαιοθήκη του συλλόγου. Στη χώρα μας, αν και δεν είναι καθόλου εύκολη η ανεύρεση ταλέντων, τα Σούρμενα παράγουν τα δικά τους παιδιά από τα τμήματα υποδομών, καθώς έχουν τον τρόπο, την τεχνογνωσία και φυσικά την απαιτούμενη εμπειρία. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι «ερυθρόλευκοι» κάθε καλοκαίρι δεν κάνουν ηχηρές μεταγραφές, αλλά με μικρό μπάτζετ πρωταγωνιστούν στο πρωτάθλημα της Α’ Κατηγορίας Αθηνών.

Καράγιωργας: Μια ζωή κοντά στην ομάδα

Ο Θανάσης Καράγιωργας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας των Σουρμένων, καθώς 22 χρόνια υπηρέτησε την ομάδα ως ποδοσφαιριστής και άλλα τόσα ασχολείται με τα διοικητικά των «ερυθρολεύκων». Όποια … πέτρα κι αν σηκώσεις, διοικήσεις και προπονητές έχουν περάσει πάρα πολλοί, αλλά ο Καράγιωργας είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής και αγαπητό απ’ όλους στην περιοχή του Ελληνικού. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι ακαδημίες είναι απαραίτητες σε κάθε ερασιτεχνικό σωματείο και πρόσθεσε τα ακόλουθα: «Τα τελευταία χρόνια γίνεται πολύ σοβαρή δουλειά στα τμήματα υποδομής της ομάδας. Φέτος έχουμε γύρω στα 250 παιδιά και το καλοκαίρι οχτώ νεαροί παίκτες προωθήθηκαν στην πρώτη ομάδα και πέντε από αυτούς παίρνουν χρόνο συμμετοχής σε αγώνες του πρωταθλήματος της Α’ Κατηγορίας. Όλα τα χρόνια που είμαι στον σύλλογο προσπαθούμε να παίζουν παιδιά από τις ακαδημίες και ειδικότερα ποδοσφαιριστές από την περιοχή του Ελληνικού. Σπάνια κάνουμε μεταγραφές και κατά κύριο λόγο στηριζόμαστε στο ντόπιο στοιχείο. Θέλουμε να συνεχίσουμε στο ίδιο μοτίβο και τα επόμενα χρόνια. Ένα άλλο πολύ σημαντικό στοιχείο που μας διακρίνει είναι ότι όλοι οι προπονητές των ακαδημιών έχουν φορέσει τη φανέλα των Σουρμένων και γνωρίζουν πώς λειτουργεί το σωματείο μας. Ευχαριστούμε τους γονείς των ποδοσφαιριστών που μας εμπιστεύονται τα παιδιά τους σε αυτές τις ευαίσθητες ηλικίες και τους πληροφορούμε ότι αξίζει τον κόπο να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο. Είμαστε μία μεγάλη οικογένεια και δίνουμε έμφαση στο [ευ αγωνίζεσθαι] και στον υγιή ανταγωνισμό».

Το τεχνικό επιτελείο

Τεχνικός διευθυντής στον ΑΣ Σουρμένων είναι ο Παύλος Δράκος, ενώ οι προπονητές στα διάφορα τμήματα είναι οι παρακάτω: Γιώργος Καλαντζής (εφηβική ομάδα), Ηλίας Καλαντίδης, Μασάδο Φαμπίνιο, Κώστας Δεληγιάννης (παιδικό τμήμα), Νίκος Ακριτίδης (παμπαιδικό), Κώστας Δεληγιάννης (τζούνιορ και παιδικό), Βασίλης Στεργιόπουλος (προτζούνιορ – τζούνιορ) και Φάνης Νταούτης (προπονητής τερματοφυλάκων). Επίσης, φυσικοθεραπευτής στις ακαδημίες είναι ο Ανδρέας Κούκας και υπεύθυνος από τη διοίκηση είναι ο Ηλίας Γκάτσης.

Δράκος: Είμαστε μία δεμένη οικογένεια…

Ο Παύλος Δράκος είναι τα τρία τελευταία χρόνια επικεφαλής στα τμήματα υποδομής των Σουρμένων, ενώ παλιότερα είχε περάσει και πάλι από το συγκεκριμένο πόστο. Ο ίδιος τόνισε ότι τα Σούρμενα φημίζονται για τις ακαδημίες που διαθέτουν, βγάζουν συνεχώς παίκτες για το ανδρικό τμήμα και πρόσθεσε τα ακόλουθα: «Μας ενδιαφέρει να βγάλουμε παίκτες για την πρώτη ομάδα και δεν μας ενδιαφέρει το αποτέλεσμα που θα φέρουμε στο πρωτάθλημα της ΕΠΣΑ ή σε κάποιο τουρνουά. Τα Σούρμενα έχουν παράδοση στα τμήματα υποδομής του συλλόγου και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι αρκετά ταλέντα από τις ακαδημίες επανδρώνουν την πρώτη ομάδα. Έχουμε τμήματα Κ18, Κ16, Κ14, Κ12, Κ10, Κ8 και Αστεράκια. Από την Κ12 και πάνω οι προπονητές δουλεύουν με ένα συγκεκριμένο πλάνο, το οποίο είναι σε συνάρτηση με την πρώτη ομάδα. Πρώτος και βασικός μας στόχος είναι να αθληθούν οι νέοι του Ελληνικού, να μάθουν σωστό ποδόσφαιρο, να έχουν σωστή νοοτροπία και όσοι από αυτούς ξεχωρίσουν τους επιλέγουμε για την πρώτη ομάδα. Το μυστικό της επιτυχίας είναι το οικογενειακό κλίμα, κάτι που στηρίζει και επικροτεί η τοπική κοινωνία του Ελληνικού. Διοργανώνουμε ομιλίες με επιστήμονες γιατρούς, ψυχολόγους, διατροφολόγους και άλλους ειδικούς γύρω από το ποδόσφαιρο, ενώ επιτελούμε και κοινωνικό έργο, καθώς βοηθούμε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Συνοψίζοντας, αν κάποιος δεν καταφέρει να γίνει καλός ποδοσφαιριστής, σίγουρα θα έχει όλα τα εφόδια για να γίνει ένας πολύ καλός άνθρωπος στην κοινωνία. Η διοίκηση και ο κόσμος είναι στο πλευρό μας κι αυτό για εμάς είναι η καλύτερη επιβράβευση».

Στην προεδρία ο Βάσσιος

Στον προεδρικό θώκο της ομάδας βρίσκεται ο Βασίλης Βάσσιος, ενώ στο διοικητικό συμβούλιο των Σουρμένων μετέχουν επίσης και οι Παναγιώτης Σαριλάκης ως αντιπρόεδρος, Σταυρούλα Παναγιώτου ως γενικός γραμματέας, Απόστολος Οικονόμου ως ταμίας και ως μέλη οι Ηλίας Γκάτσης, Ηλίας Κωνσταντινόπουλος και Μανώλης Παπαδάκης.

Στον δρόμο που χάραξε ο Φετφατζίδης

Ο Γιάννης Φετφατζίδης γεννήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 1990 στον Πειραιά και έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στον ΑΣ Σουρμένων. Στη συνέχεια προσχώρησε στην παιδική ομάδα του Ολυμπιακού και φέτος ανήκε στους Πειραιώτες, αλλά τον Ιανουάριο παραχωρήθηκε στον Άρη. Άλλοι παίκτες που ξεκίνησαν από τις ακαδημίες των Σουρμένων και έκαναν καριέρα σε επαγγελματικά σωματεία είναι οι Θόδωρος Κουμπαρούλης (Αιγάλεω), Γιώργος Μανωλιάδης (ΑΟΤ Αλίμου, Βύζας Μεγάρων, Γλυφάδα) και Σταύρος Ακριτίδης (Καλλονή). Επίσης, αρκετοί νεαροί παίκτες έχουν παραχωρηθεί σε τμήματα μεγάλων ΠΑΕ, όπως Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ και Ατρόμητος.