Γιάννης Γκαϊτατζής: «Ο Ολυμπιακός είχε 5.000 κόσμο στην προπόνηση πριν από τα ντέρμπι»!

Ο άλλοτε παίκτης του Ολυμπιακού παραχώρησε συνέντευξη στο «ΦΩΣ» και στον Θέμη Σινάνογλου. 

Γιάννης Γκαϊτατζής: «Ο Ολυμπιακός είχε 5.000 κόσμο στην προπόνηση πριν από τα ντέρμπι»!

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Γκαϊτατζής και Αγγελής, τα μπακ-έμβολα των επιθετικών και αμυντικών ρεκόρ του Ολυμπιακού που κρατάνε ακόμα μέχρι σήμερα! Οι πλάγιοι μπακ που ήταν μπροστά από την εποχή τους. Δεν είναι τυχαίο ότι όπως ο Αγγελής ξεκίνησε από πιο μπροστά, το ίδιο και ο Γκαϊτατζής, και καθιερώθηκαν σε θέσεις πιο πίσω. Τύποις όμως πιο πίσω!

Ο Γιάννης Γκαϊτατζής έπαιξε πιο πολλά χρόνια από τον Αγγελή στον Ολυμπιακό, έπαιξε πιο πολλά χρόνια από... κάθε άλλον σχεδόν, 15 ολόκληρα χρόνια! Είχε το ρεκόρ συμμετοχών στην ιστορία του Ολυμπιακού, μέχρι που του το έσπασε ο Κυριάκος Καραταϊδης.

Το πώς ήρθε ο Γκαϊτατζής στον Ολυμπιακό μοιάζει με... ανέκδοτο! Αλλά δεν είναι ανέκδοτο. Διαβάστε. Διαβάστε την πιο όμορφη εποχή του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο ένθετο που κυκλοφόρησε με το «ΦΩΣ» στις 19/3/2019

Πόσα χρόνια κρατούσατε το ρεκόρ συμμετοχών;

22 χρόνια! Μου το πήρε ο Καραταϊδης μια γενιά αργότερα. Έπαιξα 15 χρόνια, έζησα τόσους πολλούς προπονητές και παίκτες.

Από πόσο χρονών;

Ήμουν 17 στα 18, πήγαινα στην έβδομη τάξη του Γυμνασίου, ήρθα το 1963 απο την Ξάνθη.

Από το ερασιτεχνικό τοπικό τότε.

Ναι.

Μένατε σε γειτονιά μουσουλμανική;

Είχαμε μουσουλμάνους, αλλά η πλειοψηφία ήμασταν χριστιανοί. Εγώ έμενα στην παλιά πόλη, στη γέφυρα.

Ποιος σας έφερε στον Ολυμπιακό;

Ήρθα στον Ολυμπιακό από... σπόντα! Ήθελε τότε ο Ολυμπιακός έναν παίκτη από την Κομοτηνή, έστειλε άνθρωπο με νοικιασμένο αμάξι να κάνει το ταξίδι, μεγάλο ταξίδι τότε, έφτασε στην Κομοτηνή ο άνθρωπος του Ολυμπιακού, αλλά ο παίκτης το μετάνιωσε!

Πώς τον έλεγαν τον άνθρωπο του Ολυμπιακού;

Μαυριγιαννάκης. Σταμάτησε στο γυρισμό σε ένα εστιατόριο να φάει στην Ξάνθη. Για να μην γυρίσει με άδεια χέρια, και αφού εκείνες οι περιοχές ήταν πολύ μακρινές τότε για τον Ολυμπιακό, ρώταγε στο εστιατόριο αν υπάρχει κανένας καλός νέος ποδοσφαιριστής στην περιοχή. Του είπαν για εμένα. Και έτσι ήρθα στον Ολυμπιακό!

Και ποιον προπονητή βρίσκετε στον Ολυμπιακό τότε;

Έναν που είχε έρθει απο τον Απόλλωνα, τον Ούγγρο Ντόλκος.

Από τον πρώτο χρόνο παίξατε πιτσιρικάς στον Ολυμπιακό;

Κατευθείαν! Από το πρώτο ματς! Τότε θυμάμαι φτιαχνόταν το Καραϊσκάκη και παίζαμε ακόμα στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Εσείς και ο Γιούτσος συνδέσατε τις δύο ομαδάρες, του Μπούκοβι και του Γουλανδρή.

Έτσι είναι.

Ποιον ξεχωρίζετε ως κορυφαίο συμπαίκτη;

Κύριε Σινάνογλου ευτύχησα να παίξω μαζί με πολλούς μεγάλους παίκτες. Ο Ολυμπιακός είναι τεράστια ομάδα. Το λέω με υπερηφάνεια. Πώς να ξεχωρίσω έναν μόνο. Δεν θέλω να αδικήσω τους άλλους. Ας προσπαθήσω να το κάνω σε θέσεις.

Σέντερ φορ;

Γιώργος Σιδέρης. Φορ κρούσης, πάρα πολύ δυνατός, μεγάλο παλικάρι. Σε κάθε ματς έβαζε γκολ.

Κέντρο;

Δεληκάρης, Βιέρα, Περσίδης, Δαβουρλής. Παικταράδες.

Αμυντικοί;

Η άμυνα του Γουλανδρή! Στην οποία κάναμε τα ρεκόρ και κρατάνε ως σήμερα. Ενώ βάζαμε πάνω από 100 γκολ, δεχόμασταν μόνο 13 γκολ τη μια χρονιά, 14 την άλλη. Εδώ θέλω να πω κάτι: Ξεχωρίζω έναν παίκτη τον οποίο ούτε χαφ τον λες μόνο, ούτε επιθετικό. Ήταν επιθετικός χαφ. Ο Γιούτσος. Πολύ μεγάλος παίκτης.

Αγαπημένος σας προπονητής από όλους;

Ο Μπούκοβι. Άφησε ιστορία. Ήταν πολύ αγαπητός και σε εμάς και στον κόσμο.

Τον έφαγε η Χούντα πιστεύετε;

Ναι, ναι, ναι. Σε μια νύχτα μέσα εξαφανίστηκε από τον Ολυμπιακό.

Στοίχισε αυτό στον Ολυμπιακό.

Πάρα πολύ.

Πείτε μου ένα-δύο περιστατικά ξεχωριστά με τον Γουλανδρή.

Αγαπούσε υπερβολικά τον Ολυμπιακό. Έκανε μεγάλες θυσίες. Έκανε μεγάλες μεταγραφές. Έδινε λεφτά και έξτρα λεφτά από αυτά που ήταν να παίρνεις. Μας έδινε κίνητρα να βάζουμε πάρα πολλά γκολ. 11 γκολ στον Φωστήρα, και 8 είχαμε βάλει, και 6 και 5, ο άνθρωπος ήταν το κάτι άλλο. Είχε πει μια κουβέντα που έμεινε στην ιστορία: «Όταν πεθάνω θέλω να μου βάλετε τη σημαία του Ολυμπιακού. Το μόνο που με στεναχωρεί είναι ότι δεν θα βλέπω τον Ολυμπιακό»! Λόγια συνταρρακτικά.

Όταν έκανα συνέντευξη από τη σύζυγο του συχωρεμένου Πολυχρονίου, μου είπε ότι χρόνια πριν αναλάβει τον Ολυμπιακό ο Γουλανδρής είχε πιέσει τον Πολυχρονίου να του δώσει τα έξοδα για να την παντρευτεί! Και μου έδωσε η κυρία Πολυχρονίου φωτογραφίες με τον Γουλανδρή να τους παντρεύει στο γάμο τους.

Ήταν πάντα κοντά στον Ολυμπιακό, πράγματι. Πολλά χρόνια πριν αναλάβει πρόεδρος. Τον βλέπαμε πολύ τα καλοκαίρια. Εγώ που πήγα το 1963 στον Ολυμπιακό, από τότε τον έβλεπα!

Πιο δύσκολος αντίπαλος που έχετε παίξει;

Είχα την τιμή να αντιμετωπίσω παίκτες παγκόσμιας εμβέλειας όπως ο Κρόιφ, ο Μπλαχίν, ο Χατζηπαναγής! Και βέβαια καλούς παίκτες των μεγάλων ελληνικών ομάδων.

Ποιο ήταν το μεγαλύτερο ατού σας;

Αντικατέστησα τον Πλέσσα τότε που ήταν διεθνής, αλλά έφυγε στις ΗΠΑ. Ο Μπούκοβι με γύρισε πίσω, εγώ έπαιζα στο κέντρο πριν. Μου έκανε πολύ καλό αυτό. Ο Μπούκοβι καθόρισε την καριέρα μου.

Το ίδιο έγινε και με τον Αγγελή.

Ναι, αυτός έπαιζε ακόμα πιο μπροστά, πριν γυρίσει μπακ! Και αυτός άφησε το στίγμα του στον Ολυμπιακό, άφησε εποχή, έμεινε στην ιστορία. Και ήταν πολύ καλό παιδί, χαμηλών τόνων, με προσφορά μεγάλη. Ξέρετε, όλοι απορούσαν τότε πώς γίνεται ο Ολυμπιακός να τρώει τα λιγότερα γκολ στην ιστορία ενώ όλοι βγαίναμε στην επίθεση!

Ποιος κάλυπτε πίσω;

Ο Σιώκος και ο Γκλέζος. Είχαμε και πολύ καλό τερματοφύλακα, τον Κελεσίδη. Δεν τρώγαμε γκολ ενώ όλοι βγαίναμε μπροστά. Και είχαμε γκολτζήδες, τον Υβ, τον Κρητικόπουλο, χάφαρους όπως ο Δεληκάρης, πολλούς καλούς παίκτες, εδώ ο Δαβουρλής που ήταν μεγάλος μπαλαδόρος σε πολλά ματς δεν ξεκινούσε και έμπαινε αλλαγή! Ο πάγκος ήταν γεμάτος διεθνείς παίκτες.

Ποιον από τους καλλιτέχνες εκείνης της εποχής θυμάστε πιο κοντά στον Ολυμπιακό;

Ο Μητροπάνος ήταν πολύ Ολυμπιακός. Και ο ηθοποιός ο Σταυρίδης. Σε ματς στη Ριζούπολη που ήμασταν 0-0, αν θυμάμαι καλά, βάζει γκολ ο Σιδέρης και μπουκάρει στο γήπεδο από την εξέδρα ο Σταυρίδης και έγινε ένα κουβάρι μαζί μας! Απίθανες στιγμές.

Το πιο αξέχαστο περιστατικό που να δείχνει την αγάπη του κόσμου;

Αυτό που θα σας πω τα λέει όλα. Κάθε Παρασκευή στην τελευταία προπόνηση πριν από τα ντέρμπι, είχαμε 5.000 κόσμο στην προπόνηση! Πριν από κάθε ντέρμπι! 5.000 κόσμο στην προπόνηση πριν από όλα τα μεγάλα ματς! Το έχω ζήσει, δεν είναι υπερβολή.

Τι ομάδα ήσασταν πριν έρθετε στον Ολυμπιακό;

Νέο παιδί ήμουν, στην Ξάνθη ήμουν, σε βενζινάδικο δούλευα, δεν είχα κάποια αγάπη σε μεγάλη ομάδα. Ερχόμενος όμως στον Ολυμπιακό είδα με τα μάτια μου πράγματα απίστευτα. Τον λάτρεψα. Είμαι υπερήφανος για την προσφορά μου στα πρωταθλήματα και στα Κύπελλα που κατακτήσαμε. Μέχρι και τώρα παρακολουθώ με λατρεία τον Ολυμπιακό.

Υπάρχει κάτι άλλο που θα θέλατε να πείτε;

Θυμάμαι τον πατέρα του Βαγγέλη Μαρινάκη κάθε Παρασκευή να φέρνει τον πιτσιρικά στα αποδυτήρια. Από τότε ήταν κοντά στον Ολυμπιακό ο Βαγγέλης, έτσι γνώρισε εκ των έσω τον Ολυμπιακό. Ήμουν φίλος με τον πατέρα του. Εύχομαι να τον έχει ο Θεός δυνατό τον Βαγγέλη, υγιή, να είναι πάντα κοντά στον Ολυμπιακό.