Στα πρότυπα του Άγιαξ ο Α.Ο Ιλίου


Ο Α.Ο Ιλίου υπέγραψε συνεργασία με την ομάδα του Άμστερνταμ και οι νεαροί αθλητές τoυ συλλόγου μαθαίνουν τη φιλοσοφία και την ποδοσφαιρική γνώση των Ολλανδών.

Στα πρότυπα του Άγιαξ ο Α.Ο Ιλίου

Ο ΑΟ Ιλίου ιδρύθηκε το 2001 και αποτελεί συνέχεια της ΑΕΚ Νέων Λιοσίων. Ο σύλλογος της Δυτικής Όχθης σκοπό έχει την άθληση των νέων και νεανίδων και φυσικά την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού και η παραγωγή ταλέντων μέσα από τα τμήματα των ακαδημιών. Το σωματείο έχει αναπτύξει και λειτουργούν με μεγάλη επιτυχία έξι τμήματα ακαδημιών (αστεράκια, προτζούνιορ, Τζούνιορ, Παμπαίδες, Παίδες και Νέοι).

Το 2012 ο τότε πρόεδρος του ΑΟ Ιλίου, Λάμπης Σοφιανόπουλος, υπέγραψε συνεργασία με τις ακαδημίες του Άγιαξ στην Ελλάδα. Έτσι και σήμερα τα παιδιά της δυτικής Αθήνας διδάσκονται την φιλοσοφία και την ποδοσφαιρική γνώση των Ολλανδών αρχιτεκτόνων του ποδοσφαίρου μέσα από τις ακαδημίες του ΑΟ Ιλίου. Την ποδοσφαιρική περίοδο 2014-2015 οι Παίδες αναδείχτηκαν πρωταθλητές στον πρώτο όμιλο της ΕΠΣ Αθηνών και στην συνέχεια έφτασαν στον τελικό του πρωταθλήματος παίδων της Ένωσης όπου κατέκτησαν την 2η θέση ανάμεσα σε 56 ομάδες του πρωταθλήματος.

Την ποδοσφαιρική χρονιά 2015-2016 η ομάδα Ανδρών του ΑΟ Ιλίου ανακηρύχτηκε πρωταθλήτρια στον 3ο όμιλο της Γ’ κατηγορίας, με προπονητή τον Γιώργο Τζώτζη και ύστερα από οχτώ χρόνια επέστρεψε στη Β’ κατηγορία Αθηνών. Φέτος η ανδρική ομάδα μετέχει στο πρωτάθλημα του δευτέρου ομίλου της Α’ κατηγορίας Αθηνών.

Την φετινή σεζόν στις ακαδημίες της Λιοσιώτικης ομάδας γυμνάζονται 220 παιδιά υπό τις οδηγίες διπλωματούχων προπονητών και την επίβλεψη του τεχνικού διευθυντή, Γιώργου Τζώτζη. Μάλιστα παρά το γεγονός ότι ο σύλλογος αγωνίζεται στην Α’ κατηγορία της Αθήνας, 12 ποδοσφαιριστές προέρχονται από τις ακαδημίες της ομάδας και συμπεριλαμβάνονται κάθε εβδομάδα στην 18αδα.


Οι αφανείς «ήρωες»…

Στην προεδρία του ΑΟ Ιλίου τα τελευταία χρόνια βρίσκεται ο Χαράλαμπος Λερούτσος, ενώ στο συμβούλιο των «κιτρινόμαυρων» μετέχουν ακόμη οι: Νίκος Μανιάτης α’ αντιπρόεδρος, Αντώνης Καλογέρης β’ αντιπρόεδρος, Ευάγγελος Γκότοβος γενικός γραμματέας, Άννα Μπαφέ ταμίας, Στράτος Σκυριανός γενικός αρχηγός, Ζήσης Ντάνος υπεύθυνος ακαδημιών και έφορος ποδοσφαιρικού τμήματος ο Γρήγορης Φράρος.


Λερούτσος: Το μέλλον οι ακαδημίες…

Ο Χαράλαμπος Λερούτσος ήταν ένας εκ των εμπνευστών για τη δημιουργία ακαδημιών στον ΑΟ Ιλίου. Μαζί με τον Λάμπη Σοφιανόπουλο είχαν την ιδέα να ιδρύσουν τμήματα υποδομής στο νεοσύστατο σωματείο και έχουν κάθε λόγο να καμαρώνουν γι’ αυτή την ιδέα τους. Για τη δουλειά και το έργο που γίνεται στις ακαδημίες, ο ισχυρός άνδρας του ΑΟ Ιλίου, τόνισε τα εξής:

«Στον ΑΟ Ιλίου δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στις ακαδημίες και θέλω να επισημάνω ότι 12 ταλέντα από την Εφηβική ομάδα προωθήθηκαν στο ανδρικό τμήμα και παίρνουν χρόνο συμμετοχής στο δύσκολο πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας Αθηνών. Έχουμε την τιμή να συνεργαζόμαστε τα τέσσερα τελευταία χρόνια με τον Γιώργο Τζώτζη, τον οποίο έχουμε ορίσει ως τεχνικό διευθυντή στο σύλλογο. Στην ευαίσθητη αυτή ηλικία επιτελούμε και κοινωνικό έργο, καθώς αποτρέπουμε τα παιδιά από άλλες κακές συνήθειες. Παράλληλα προσπαθούμε να μάθουμε στους νεαρούς παίκτες τα μυστικά της μπάλας και όσοι από αυτούς ξεχωρίσουν, τους ανεβάζουμε στο ανδρικό τμήμα.

»Κρυφό μας όνειρο είναι ο ΑΟ Ιλίου να στηρίζεται στα παιδιά των ακαδημιών και να μην χρειαζόμαστε να κάνουμε μεταγραφές με μονοετή συμβόλαια. Εγώ ανέλαβα την ομάδα πριν από 13 χρόνια και τότε ο σύλλογος δεν είχε ακαδημίες. Όμως μαζί με τον Λάμπη Σοφιανόπουλο συμφωνήσαμε ότι το μέλλον ενός συλλόγου είναι οι ακαδημίες και αποφασίσαμε να τις οργανώσουμε σε επαγγελματικά πρότυπα. Η δουλειά μας φαίνεται ότι αποδίδει καρπούς και με παίκτες από τις ακαδημίες κάναμε άλματα κα και από την Γ’ Αθηνών βρεθήκαμε φέτος στην Α’ κατηγορία»

Τζώτζης: «Τεράστια άλματα προόδου…

Τεχνικός διευθυντής στις ακαδημίες του συλλόγου είναι ο Γιώργος Τζώτζης, ο οποίος παράλληλα έχει τα ηνία στην ανδρική ομάδα και στους Νέους. Ο έμπειρος κόουτς υπογράμμισε ότι η ομάδα έχει κάνει τεράστια βήματα προόδου στις υποδομές και πρόσθεσε τα ακόλουθα:

«Σε επίπεδο ακαδημιών έχουμε συνεργασία με τον Άγιαξ, ακολουθούμε τα προπονητικά προγράμματα της Ολλανδικής ομάδας και έχουμε κάνει τέραστια άλματα προόδου τα τελευταία χρόνια. Στις ακαδημίες υπάρχουν 220 παιδιά και κάποια από αυτά θα στελεχώσουν την πρώτη ομάδα, ή θα πάνε ακόμη ψηλότερα. Θέλω να επισημάνω ότι αυτή την στιγμή 12 ταλέντα από τις ακαδημίες είναι ενεργοί στο ανδρικό τμήμα και 6-7 από αυτούς βασικά στελέχη της ενδεκάδας.

»Μετέχουμε στα πρωταθλήματα που διοργανώνει η ΕΠΣΑ καθώς και στα διάφορα τουρνουά. Εκτός από το ποδόσφαιρο μας ενδιαφέρει να διαμορφώσουμε και καλούς χαρακτήρες. Κάνουμε επίσης ημερίδες όπου ενημερώνονται οι αθλητές για θέματα υγείας, διατροφής και προπόνησης, ενώ επιτελούμε και κοινωνικό έργο καθώς στις γιορτές επισκεπτόμαστε διάφορα ιδρύματα και βοηθάμε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Ο αθλητισμός χαρίζει χαρές και πρέπει όλοι οι νέοι να γυμνάζονται».

Το τεχνικό επιτελείο

Ο Γιώργος Τζώτζης έχει επωμιστεί το δύσκολο ρόλο του τεχνικού διευθυντή στις ακαδημίες του ΑΟ Ιλίου. Το υπόλοιπο τεχνικό τιμ της ομάδας απαρτίζεται από τους Γιώργο Ζαχαρόπουλο (Παιδικό), Παύλο Τζακώνι (Παμπαιδικό), Πρόδρομο Αμπαρτζίδη (Τζούνιορ) Άρη Πλάκα και Ευάγγελο Ευαγγελίδη (Προτζούνιορ), Γιώργο Σωτηρόπουλο και Θανάση Χριστογιαννόπουλο (Αστεράκια) και Παναγιώτη Ζάχο (προπονητή τερματοφυλάκων).