Η ελληνική boxing day του 1943: Ο Γόδας, ο Βάζος και η πεντάρα στον Παναθηναϊκό (pics)

Ποδόσφαιρο μέσα στις μέρες των Χριστουγέννων, παιζόταν κάποτε και στην Ελλάδα. Η πρώτη ελληνική boxing day, όπως την λένε οι Άγγλοι, διοργανώθηκε το 1943 και σημαδεύτηκε από τη μεγάλη νίκη 5-2 του Ολυμπιακού επί του Παναθηναϊκού.

Η ελληνική boxing day του 1943: Ο Γόδας, ο Βάζος και η πεντάρα στον Παναθηναϊκό (pics)

Με την πείνα να έχει καταδικάσει σε θάνατο χιλιάδες Αθηναίους, τη χώρα λεηλατημένη, τον κοσμάκη βασανισμένο, τα πρώτα χρόνια της Κατοχής που καιρός για ποδόσφαιρο. Ούτε και γήπεδα για να φιλοξενήσουν αγώνες υπήρχαν. Το μοναδικό γήπεδο άξιο λόγου του λεκανοπεδίου, αυτό της Λεωφόρου είχε μετατραπεί σε πρόχειρο νοσοκομείο.

Στο Πεδίο του Άρεως που ήταν πιο κάτω, μοιράζονταν συσσίτια και στις φυλακές Αβέρωφ, που ήταν απέναντι, τα κελιά ασφυκτιούσαν από κρατούμενους, είχαν φρακάρει ύστερα από το φούντωμα της Αντίστασης. Αυτή ήταν η κατάσταση όταν διοργανώθηκε το πρώτο "Κύπελλο Εορτών" (που αργότερα ονομάστηκε «Κύπελλο Χριστουγέννων»)

Ήταν μια καλή ευκαιρία να ξεχαστεί ο λαός. Αυτό σκέφτηκε το καθεστώς της εποχής και έδωσε την άδεια για τη διεξαγωγή του τουρνουά. Όρισε μάλιστα το μεγάλο ντέρμπι, ανήμερα τα Χριστούγεννα. Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός δεν είχαν συναντηθεί από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος και όλος ο κόσμος περίμενε με αδημονία την αναμέτρηση.

Εφημερίδα: Αθηναϊκά Νέα

Το ραντεβού των δυο αιώνιων είχε κλειστεί για τις 2.15 το μεσημέρι. Από το πρωί όμως φίλαθλοι (και των δυο ομάδων) συνέρρεαν στη Λεωφόρο. Το κλίμα που επικρατούσε κατέγραψε η εφημερίδα «Ακρόπολις».

«Το ματς θύμισε κυριολεκτικά τις ένδοξες τιτανομαχίες των δυο αντιπάλων προ του πολέμου. Τίποτε δεν έλειπε, ούτε ο ενθουσιασμός, ούτε το τρικύμισμα των κερκίδων, ούτε ο αφάνταστος συνωστισμός, ούτε η ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα φανατισμού και εκδηλώσεων των οπαδών των δυο αντιπάλων με τις απαραίτητες ροκάνες και τις καραμούζες. Υπήρχε μάλιστα και κάτι παραπάνω: η ανυπέρβλητη κοσμοσυρροή ανθρωπίνων κυμάτων που είναι αδύνατο να καθορισθεί γιατί πιθανόν να υπερβαίνει και το διπλάσιο των πωληθέντων εισιτηρίων-αφού αναρίθμητοι πήδησαν μέσα από τα κάγκελα και τις μάντρες όταν έκλεισαν οι πόρτες του γηπέδου-και τα υπέρογκα στοιχήματα-το τελευταίας εσοδείας αυτό φρούτο των ποδοσφαιρικών αγώνων, που έφθασαν σε ακαθόριστα ποσά πολλών δεκάδων εκατομμυρίων».

Κάποτε, η στιγμή που όλοι περίμεναν, έφτασε. Ο διαιτητής Γρηγορόπουλος σφύριξε την έναρξη του αγώνα. Ο Παναθηναϊκός πήρε γρήγορα τα ηνία αλλά «υστερούσε σε αποτελεσματικότητα». Ο Ολυμπιακός «πέτυχε να εκμεταλλευτεί την αδυναμία του αντιπάλου και κάθε ευκαιρία που του παρουσιάστηκε για γκολ».

Η ομάδα του Πειραιά σκόραρε στο 25΄, «με την πρώτη συνδυασμένη ενέργεια, όταν έφτασε με ορμή και ταχύτητα προ της περιοχής των πράσινων και ο Βάζος από κοντά σημείωσε γκολ». Στο 44΄ο Αποστολόπουλος , «σε ένα άλλο μελέ εμπρός στην αθηναϊκή εστία διπλασίασε τα τέρματα του Ολυμπιακού».

Στα πρώτα 10 λεπτά του β΄ ημιχρόνου ο Παναθηναϊκός πέτυχε δυο γκολ, «από κακές αποκρούσεις του τερματοφύλακα του Ολυμπιακού, Γκότση και επεμβάσεις με τζαρτζ των Δρούλια και Νικολόπουλου».

Στο 63' ο Ολυμπιακός κέρδισε πέναλτι που αμφισβήτησαν οι παίκτες του Παναθηναϊκού. Και καθώς απειλούσαν με αποχώρηση, ο Συμεωνίδης πήρε την μπάλα και τη σούταρε επίτηδες άουτ.

Στο 70’ ο Αποστολόπουλος έκανε το 3-2. «Από εκεί και έπειτα οι Ολυμπιακοί πήραν σταθερά την πρωτοβουλία και βαθμολόγησαν τον εαυτό τους, όπως τους άξιζε με άλλα δυο γκολ, που σημείωσαν οι Βάζος στο 40΄ από κάθοδο και ξεγέλασμα του γκολκίπερ και ο Συμεωνίδης, δυο λεπτά πριν τελειώσει το ματς με ωραιότατο σουτ».

Με τον Ολυμπιακό αγωνίστηκε και διακρίθηκε ο Νίκος Γόδας ο οποίος είχε πάει στον Ολυμπιακό μέσα στην καρδιά του πολέμου από τον Κεραμεικό Καμινίων. Οργανωμένος στον ΕΛΑΣ Κοκκινιάς ήταν ήδη λοχαγός όταν έπαιξε στον ιστορικό αυτό αγώνα. Λίγα χρόνια αργότερα, θα επιστρέψει στη Λεωφόρο αλλά στην απέναντι… πλευρά του γηπέδου, ως κρατούμενος στις φυλακές Αβέρωφ.

Η ιστορία στη συνέχεια είναι γνωστή. Ο Γόδας αρνήθηκε να υπογράψει δήλωση αποκήρυξης του κομμουνισμού, με αποτέλεσμα να «γνωρίσει» κι άλλες φυλακές (Αίγινας, Κέρκυρας) ώσπου εκτελέστηκε στις 19 Νοεμβρίου του 1948 στη νησίδα Λαζαρέτο, φορώντας την εμφάνιση του Ολυμπιακού, σύμφωνα με την τελευταία του επιθυμία.

Οι συνθέσεις του ιστορικού αγώνα

Ολυμπιακός: Γκότσης, Μαλεύρης, Ζάκκας- Βαγιακάκος, Χέλμης, Μινάρδος- Αποστολόπουλος (Συμεωνίδης), Συμεωνίδης (Αποστολόπουλος), Βάζος, Γόδας, Σιδέρης.

Παναθηναϊκός: Ζώγας (Σεϊμανίδης) - Σύρκος, Μπαλάσκας- Μίχας, Καμπέρος, Χιονίδης-Τριανταφύλλης (Σίμος), Δρούλιας, Πετσανάς, Νικολόπουλος, Δεστούνης (Κρητικός)