Βασίλης Βούζας στο «ΦΩΣ»: «Είναι σκυλί του πολέμου ο Ξενιτίδης»

Ο επί 4 χρόνια προπονητής στις Ακαδημίες του Ολυμπιακού ακτινογραφεί τους μικρούς που έπαιξαν την Τετάρτη (19/12) στην πρώτη ομάδα.

Βασίλης Βούζας στο «ΦΩΣ»: «Είναι σκυλί του πολέμου ο Ξενιτίδης»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Ορισμένοι πιτσιρικάδες του Ολυμπιακού που έπαιξαν στο Κύπελλο προχθές, άρεσαν. Βγάζω τώρα τον Βασίλη Βούζα που ήταν 4 χρόνια προπονητής στις Ακαδημίες του Ολυμπιακού. Ακτινογραφεί τους μικρούς που έπαιξαν προχθές στην πρώτη ομάδα. Ακόμα αποκαλύπτει την εισήγησή του για τον Ιωαννίδη του Λεβαδειακού από πέρσι.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 21/12/2018

Θύμισέ μου τις επιτυχίες σου στο Ρέντη.

Τα προηγούμενα 4 χρόνια, κατάκτηση τριών σερί πρωταθλημάτων, με πολλά ρεκόρ καλύτερης επίθεσης, καλύτερης άμυνας, μεγαλύτερη συγκομιδή βαθμών, με μόνο 1 ήττα κάθε χρόνο, και με νίκες στην Ευρώπη επί θηρίων στο Youth League, προσκύνησαν τον Ολυμπιακό.

Φέτος βλέπω τη βαθμολογία στην ομάδα νέων, δεν πάνε καλά. Γιατί;

Τι να σου πω. Καινούργιος προπονητής, μπορεί να ζητάει άλλα πράγματα, ίσως δεν πέφτει βάρος στο αποτέλεσμα, αλλά αυτό δεν συνάδει για εμένα με τη νοοτροπία του Ολυμπιακού. Πλάθεις όχι μόνο παίκτες αλλά και χαρακτήρες, η φιλοσοφία του Ολυμπιακού είναι νίκη, είναι πρωταθλητισμός. Όταν τρως 6 γκολ πριν λίγες μέρες από τον Ατρόμητο, ενώ εμείς σε όλη τη χρονιά σε όλα τα ματς είχαμε φάει 12 και 13 γκολ, είναι θέμα.

Αυτά τα 4 χρόνια, ποιον θεωρείς μεγαλύτερο ταλέντο που έχεις δει στο Ρέντη;

Ο Ρέτσος ήταν. Γιατί είχε όλο το πακέτο. Ικανότητες, προσωπικότητα, γρήγορο βαθμό εξέλιξης σε top παίκτη.

Μετά τον Ρέτσο;

Αδικείται ο Βρουσάι με τη διαχείριση που γίνεται! Δεν πρέπει να χάσει αυτά τα χρόνια το παιδί, είναι αυθεντικό ταλέντο. Είδες τι γκολάρα έβαλε τώρα; Αν είχε παίξει τα ματς του Ναουέλ, θα είχε βάλει περισσότερα γκολ. Τα έχει όλα, ξέρει πολλή μπάλα, σκοράρει εύκολα, ασίστ δίνει, και να ξέρεις τον θέλουν ήδη ομάδες από έξω. Αγώνες χρειάζεται. Επίσης, ο Τσιμίκας ήταν καλό ταλέντο, ο Ανδρούτσος φυσικά.

Ο Νικολάου αληθεύει ότι σε μικρότερες ηλικίες ήταν ίδιο επίπεδο με τον Ρέτσο;

Ναι. Ο Ρέτσος όμως προσαρμόστηκε πιο γρήγορα σε top επίπεδο, αντιλήφτηκε τι παίζεται και τι πρέπει να κάνει, γιατί η μετάβαση δεν είναι εύκολη φίλε.

Πάμε τώρα σε αυτούς που έπαιξαν με την πρώτη ομάδα στον αγώνα Κυπέλλου προχθές. Ο Ξενιτίδης από τους καινούργιους ξεχώρισε. Πες μου για αυτόν.

Πήρε 2 πρωταθλήματα μαζί μου. Πολύ δυνατή προσωπικότητα, πολύ πειθαρχημένος, πολύ δυναμικός, είναι χαφ σκυλί του πολέμου!

Ωραίο για τίτλο αυτό. Ταχύτητα; Πες μου για ταχύτητα γιατί το κοιτάω πολύ αυτό.

Είναι αρκετά γρήγορος, πολύ καλή αμυντική λειτουργία, πολύ δυναμικός στις μονομαχίες, καλές τοποθετήσεις, πρέπει να βελτιώσει κι άλλο την επιθετική του ανάπτυξη. Ξέρει μπάλα, είναι ποιοτικός. Είναι παίκτης του προπονητή αυτός.

Ποια είναι η καλύτερη θέση του;

Μπορεί να παίξει και τις τρεις θέσεις στο κέντρο. Εξάρι, οκτάρι, και δεκάρι. Καλύτερα όμως για εμένα 8άρι και 6άρι.

Άλλος, καλό ταλέντο;

Πριν σου πω για αυτούς που είδατε, να σου πω δύο που δεν είδατε οι οποίοι ίσως και να είναι ακόμα μεγαλύτερα ταλέντα από αυτούς που είδατε. Αλλά είχαν τραυματισμό τα παιδιά. Ο ένας είναι ο Νικόλης που τον πήρε ο Ολυμπιακός στην προετοιμασία με την πρώτη ομάδα το καλοκαίρι, αλλά έπαθε χιαστούς. Αριστερό μπακ, αριστερό στόπερ, αμυντικό χαφ, ότι θες! Ο άλλος είναι ο Ντουμάνης που και αυτός είχε τραυματισμό, μεσοεπιθετικός, ταλεντάρα και αυτός.

Για τον Μαρτίνη και τον Μαρίνο μου έχουν πει καλά λόγια, που έπαιξαν προχτές.

Ο Μαρτίνης είναι γρήγορος, πολύ καλή σέντρα, καλή τεχνική για ακραίος μπακ, πρέπει να βελτιώσει τα αμυντικά του καθήκοντα.

Είναι στιλ Τσιμίκα και Κούτρη.

Ναι! Επιθετικές τάσεις, βγαίνει στην επίθεση με πάρα πολύ καλή σέντρα- πολύ σημαντικό αυτό- όμως πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ επίθεσης και άμυνας.

Ο Μαρίνος;

Αριστεροπόδαρος επιθετικός, πολύ καλή τεχνική, διείσδυση με υψηλό επίπεδο τεχνικής, καλά χτυπήματα με τη μπάλα. Είναι μπαλαδόρος.

Γρήγορος είναι;

Ναι, είναι και γρήγορος. Να τον θυμάσαι αυτόν.

Άλλος;

Ο Βοϊλης ο σέντερ φορ, έχει προσόντα, αλλά θέλει δουλειά. Καλό σωματότυπο, ψηλός, όχι αργός για το ύψος του, καλή τεχνική, είναι εργατικός και έξυπνος, δουλεύει πολύ μέσα στο γήπεδο.

Δηλαδή πρεσάρει;

Ναι, πολύ. Έχει στοιχεία σύγχρονου επιθετικού. Επίσης φορ που μοιάζει με τον Βοϊλη είναι ο Μπουλάρι, πολύ καλά στοιχεία και αυτός, ψηλός και αυτός, πολύ καλή τεχνική, πολύ καλό κράτημα μπάλας, έξυπνος. Ήταν στην αποστολή προχθές με την πρώτη ομάδα.

Πες μου και για Πέιο και Νεοφυτίδη.

Ο Πέιος παίζει στόπερ, ήταν αμυντικό χαφ, καλά σωματικά προσόντα, καλή τεχνική, πρέπει να βελτιώσει όμως την τακτική και τη σκέψη του. Ο Νεοφυτίδης πολύ καλά σωματικά προσόντα για αμνυτικός χαφ, σωστός στην τακτική, καλή τεχνική, πρέπει να γίνει πιο γρήγορος στις αντιδράσεις του και στη σκέψη του.

Πες μου τη γνώμη σου για τον Φώτη Ιωαννίδη του Λεβαδειακού που παίζει στη Σούπερ Λίγκα φέτος. Τον παρακολουθεί ο Ολυμπιακός, κάποιοι τον θεωρούν κλεισμένο κιόλας.

Τον είχα προτείνει πέρσι στον Ολυμπιακό να τον πάρει! Αυτόν και τον Μελιόπουλο της Ξάνθης που πήρε ο ΠΑΟΚ πριν λίγες μέρες. Αυτούς τους δύο είχα προτείνει. Δυνατό παιδί ο Ιωαννίδης, καλές τοποθετήσεις, πολύ καλό σωματότυπο, καλό φορ μέσα στην περιοχή, τσαμπουκάς, τον αισθάνεται η αντίπαλη άμυνα. Θέλει δουλειά βέβαια στην τεχνική.