Συλαϊδόπουλος: «Τέτοια ματς μεγαλώνουν τους ποδοσφαιριστές»

Αναλυτικά όσα είπε ο Σωτήρης Συλαϊδόπουλος ενόψει της αναμέτρησης του Ολυμπιακού με την Ίντερ για το Youth League (7/2, 15.00).

Συλαϊδόπουλος: «Τέτοια ματς μεγαλώνουν τους ποδοσφαιριστές»

Η ομάδα Νέων του Ολυμπιακού αντιμετωπίζει σήμερα (7/2, 15.00, Cosmote Sport 3 HD) την Ίντερ στο «Γ. Καραϊσκάκης» για τα play offs του UEFA Youth League.

Ο προπονητής των «ερυθρολεύκων», Σωτήρης Συλαϊδόπουλος παραχώρησε δηλώσεις στο επίσημο match programme της αναμέτρησης.

Αναλυτικά όσα είπε:

Πόσο εύκολο είναι ιδιαίτερα σε επίπεδο ακαδημίας να γυρίσει ο διακόπτης στους ποδοσφαιριστές και από τις εγχώριες διοργανώσεις να προχωρήσει η ομάδα σε ευρωπαϊκό αγώνα;

«Σίγουρα δεν είναι η ευκολότερη συνθήκη για ένα παιδί 16-18 χρόνων να καλείται να «βγάλει» από τις σκέψεις του ένα ευρωπαϊκό παιχνίδι για την διοργάνωση του Youth League και σε αυτήν την φάση που έχουμε φτάσει και η αλήθεια είναι ότι, ούτε εμείς θέλουμε κάτι τέτοιο από τους ποδοσφαιριστές μας. Αυτό που τονίζουμε μονίμως στα παιδιά, είναι ότι αυτή η προσμονή για τα συγκεκριμένα παιχνίδια πρέπει να μας γέμιζε με κίνητρο και διάθεση να βγάλουμε τον καλύτερό μας εαυτό και θεωρώ ότι μέχρι στιγμής τα παιδιά το έχουν διαχειριστεί πολύ καλά, καθώς έχουν δείξει ωριμότητα και μεγάλη συγκέντρωση πέραν από το Youth League και στο ελληνικό πρωτάθλημα. Άλλωστε για όποια από τα παιδιά καταφέρουν να φτάσουν στην πρώτη ομάδα αυτή είναι μια συνθήκη που θα πρέπει να μάθουν να την διαχειρίζονται».

Ποιο θεωρείτε πως είναι το δυνατό σημείο της ομάδας απέναντι ακόμη και σε ομάδες της Ευρώπης, όπως είναι αυτή της Ίντερ;

«Θεωρώ ότι είμαστε μια ομάδα που τα δυνατά μας στοιχεία όσον αφορά το αγωνιστικό σκέλος πηγάζουν από την ομαδικότητα και την ισορροπία που έχουμε στον τρόπο παιχνιδιού μας. Διαθέτουμε μια πολύ αξιόλογη και ταλαντούχα φουρνιά ποδοσφαιριστών με καλό mentality και νοοτροπία. Αν όμως έπρεπε να επιλέξω ένα στοιχείο θα έλεγα ότι είναι η δουλειά που γίνεται στις προπονήσεις καθημερινά στον Ρέντη όλα αυτά τα χρόνια. Χωρίς την δουλειά αυτή δεν θα μπορούσαμε να είχαμε φτάσει ως εδώ».

Έχετε παίξει ήδη με μια ιταλική ομάδα, την Λέτσε, η οποία ήταν και πρωταθλήτρια Ιταλίας, ποιες είναι οι διαφορές που έχετε εντοπίσει στην προσεχή αντίπαλο;

«Η Ίντερ αυτήν την στιγμή είναι η καλύτερη ομάδα στην συγκεκριμένη ηλικία στην Ιταλία, βρίσκεται στην πρώτη θέση του πρωταθλήματος. Έχει περάσει από έναν πολύ δύσκολο όμιλο αφήνοντας εκτός ομάδες όπως η Μπενφίκα και η Ρεάλ Σοσιεδάδ, σε αντίθεση με την Λέτσε η οποία διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε ευρωπαϊκούς αγώνες και είναι πολύ πιο συμπαγής σαν σύνολο, γιατί αγωνίζεται στο Youth League με τους ίδιους παίκτες που συμμετέχει και στο Ιταλικό πρωτάθλημα. Σαν τρόπο παιχνιδιού στηρίζεται πολύ στην ταχύτητα και την ένταση, με αρκετούς ποιοτικούς ποδοσφαιριστές, αλλά την μεγάλη διαφορά την κάνουν οι ξένοι παίκτες που διαθέτει. Βέβαια όπως όλες οι ομάδες διαθέτει και αδυναμίες που θα προσπαθήσουμε να εκμεταλλευτούμε».

Ποιο είναι το «κλειδί» για τέτοιες αγώνες αυτού του επιπέδου;

«Μιλάμε για παιχνίδια στο υψηλότερο επίπεδο για την ηλικία των παιδιών και πολύ απαιτητικά, αλλά εκεί βρίσκεται και η ομορφιά τους. Είναι παιχνίδια που η ομαδική και η ατομική απόδοση θα πρέπει να ξεπερνάει τον μέσο όρο και δεν μιλάω μόνο για τον αγωνιστικό τομέα, αλλά πολύ περισσότερο για τον νοητικό. Πολλές φορές αυτά τα παιχνίδια κρίνονται στις λεπτομέρειες και στο ποια ομάδα θα εκμεταλλευτεί τις στιγμές της, για αυτό η συγκέντρωση και διαχείριση των συναισθημάτων πριν και κατά την διάρκεια του αγώνα είναι πολύ σημαντικά. Τέτοιου είδους και επιπέδου παιχνίδια είναι που «μεγαλώνουν» και εξελίσσουν παίκτες και αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που κάνει σημαντικό το ότι έχουμε φτάσει ως εδώ».

Έχοντας πλέον μια μεγάλη εμπειρία ετών σε επίπεδο ακαδημίας, ο Ολυμπιακός έχει να ζηλέψει κάτι από τις ευρωπαϊκές ομάδες

«Κοιτάξτε όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι μου έχει δοθεί η δυνατότητα να ταξιδέψω και να επισκεφτώ είτε σαν αντίπαλος είτε σαν επισκέπτης τις μεγαλύτερες ακαδημίες της Ευρώπης. Πιστέψτε με ότι η Ακαδημία του Ολυμπιακού σαν μεθοδολογία και τρόπο δουλειάς είναι πολύ κοντά με τους ευρωπαϊκούς συλλόγους. Όσον αφορά τις εγκαταστάσεις του συλλόγου πιστεύω ότι δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα από οποιοδήποτε top club. Ο πρόεδρός μας κύριος Βαγγέλης Μαρινάκης δίνει μεγάλη βαρύτητα στην ακαδημία και τον τρόπο δουλειάς, προκειμένου να βγαίνουν παιδιά από τα σπλάχνα του συλλόγου. Είναι κάτι που το θέλει και το επιδιώκει».

Περιγράψτε μας για ημέρα σας στον Ολυμπιακό.

«Αναλόγως την ημέρα της εβδομάδας, έχουμε και ένα πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα και ρουτίνες που το έχουμε προετοιμάσει μαζί με τους συνεργάτες μου από την προηγούμενη εβδομάδα. Βρισκόμαστε στο προπονητικό γύρω στις 11.30, η προπόνηση του τμήματος στο γήπεδο είναι προγραμματισμένη στις 16.00. Οι παίκτες συγκεντρώνονται μια ώρα πριν στ’ αποδυτήρια και ξεκινούν ενεργοποίηση ή τα ατομικά τους προγράμματα 40’ πριν την έναρξη της προπόνησης στο γυμναστήριο. Αναλόγως την ημέρα της εβδομάδας αυτές οι ρουτίνες περιλαμβάνουν όσο πιο συνοπτικά μπροώ να αναφέρω: σχεδιασμό των προπονήσεων, ατομικά meetings με παίκτες, αξιολογήσεις, εξειδικευμένα προγράμματα στο γυμναστήριο και στο γήπεδο, παρακολούθηση προπονήσεων άλλων τμημάτων, προετοιμασία των επόμενων αγώνων, συναντήσεις με τον Τεχνικό Διευθυντή της Ακαδημίας και με προπονητές άλλων τμημάτων, γενικότερα η κάθε μέρα είναι μια συλλογική και πολυπαραγοντική διαδικασία που απαιτεί ενέργεια και διαύγεια από όλους όσους είμαστε εμπλεκόμενοι».