Αφιέρωμα ΕΠΣΑ: «Για να πετύχεις, πρέπει να περνάς απαρατήρητος…»

Βασικό ρόλο στην ομαλή διεξαγωγή των αθηναϊκών αγώνων παίζει ο παρατηρητής, αφού όπως είναι γνωστό έχει καταργηθεί η αστυνομία από τα γήπεδα.

Αφιέρωμα ΕΠΣΑ: «Για να πετύχεις, πρέπει να περνάς απαρατήρητος…»

Ο παρατηρητής λοιπόν είναι ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές και σίγουρα επιτελεί σημαντικό έργο. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρατηρητών της ΕΠΣΑ, Βασίλης Λαδάς, αναφέρθηκε στον ρόλο του παρατηρητή στο γήπεδο και τόνισε τα εξής:

«Έχουμε γύρω στους εβδομήντα εν ενεργεία παρατηρητές και καλύπτουμε 65 περίπου παιχνίδια των τριών κατηγοριών και πενήντα αγώνες των υποδομών. Στους αγώνες των Νέων ο παρατηρητής προσφέρει αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του. Γίνεται πολύ καλή προσπάθεια από την ΕΠΣΑ τα τελευταία χρόνια και έχουν έρθει αρκετοί νέοι παρατηρητές.

Εδώ και 15 χρόνια έχει καταργηθεί η αστυνομία από τα γήπεδα και ο παρατηρητής παίζει σημαίνοντα ρόλο στην ομαλή διεξαγωγή των πρωταθλημάτων. Επιτελούμε σημαντικό έργο. Οι νέοι παρατηρητές εκπαιδεύονται από εμένα προσωπικά για έναν μήνα, παρακολουθούν και κάποια σεμινάρια και τους δίνουμε τις σωστές κατευθύνσεις για την άσκηση των καθηκόντων τους.

Για να γίνει κάποιος παρατηρητής αγώνων, θα πρέπει πρωτίστως να έχει μεράκι και αγάπη για το ποδόσφαιρο. Να αγαπάει αυτό που κάνει, να μην έχει έπαρση και τάσεις ρεβανσισμού και το βασικό για να πετύχεις είναι ότι πρέπει να περνάς απαρατήρητος. Με την ευκαιρία καλώ όλους όσοι θέλουν να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο να γίνουν παρατηρητές αγώνων και να βοηθήσουν την Ένωση σε αυτόν τον νευραλγικό τομέα.

Επίσης τα σωματεία να μας προτείνουν από 1-2 παράγοντες για παρατηρητές».

Οι περσινές συμμετοχές…

Τους περισσότερους ορισμούς την περσινή σεζόν είχαν οι παρατηρητές Νίκος Ιωακείμ και Γιάννης Κουράσης, καθώς έδωσαν το «παρών» σε 60 παιχνίδια της Ένωσης. Την πρώτη δεκάδα στον πίνακα συμπληρώνουν οι Ντεμίρης (58), Μυτιληναίος (54), Γαγάνης (53), Χρυσάφης (46), Δάκουρας (40), Πασαλούκος (40), Χαροκόπος (39) και Κοτζαμάνης (39).


ΜΗΤΡΟΦΑΝΗΣ: Αγώνας δρόμου για να κλείσουμε το πλάνο…

Όταν ένας μη ενεργεία διαιτητής είναι για 12 συνεχόμενα χρόνια στην Επιτροπή Διαιτησίας μίας Ένωσης και τα τελευταία έξι πρόεδρος αυτής, φανερώνει αν μη τι άλλο ότι είναι πετυχημένος στο έργο του. Ο λόγος για τον Γιώργο Μητροφάνη, ο οποίος είναι υπεύθυνος του ορισμού των διαιτητών στα αθηναϊκά πρωταθλήματα. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που ενισχύει την παραπάνω εκτίμηση είναι ότι τα τελευταία χρόνια οι διαμαρτυρίες των παραγόντων των σωματείων για τη διαιτησία έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως η επιτροπή κάνει αγώνα δρόμου για να κλείσει το πλάνο όταν υπάρχει πλήρης αγωνιστική δράση στην Αθήνα, ανέφερε πως υπάρχουν αρκετοί αξιόλογοι διαιτητές και πρόσθεσε τα ακόλουθα: «Θέλω να επισημάνω ότι αντιμετωπίζουμε δυσκολίες όταν υπάρχει πλήρης αγωνιστική δράση σε Α’, Β’ και Γ’ κατηγορία καθώς και στα πρωταθλήματα των υποδομών. Υπάρχουν 170 διαιτητές αξιολογημένοι και μη, αλλά τα παιχνίδια είναι πάρα πολλά και το γεγονός αυτό δυσκολεύει το έργο της επιτροπής.

Να σημειωθεί ότι η ΚΕΔ της ΕΠΟ παίρνει αρκετές τριάδες για τη Σούπερ Λιγκ, τη Φούτμπολ Λιγκ, τη Γ’ Εθνική καθώς και τα πρωταθλήματα των ΠΑΕ και κάνουμε αγώνα δρόμου για να κλείσουμε το πλάνο κάθε Σαββατοκύριακο. Η συνεργασία μου με τον πρόεδρο της Ένωσης, Παναγιώτη Δημητρίου, είναι άψογη και θέλω να τον ευχαριστήσω δημόσια για την εμπιστοσύνη που δείχνει στο πρόσωπό μου. Στην επιτροπή είμαι 12 χρόνια και τα τελευταία έξι χρόνια είμαι πρόεδρος σε αυτήν.

Τόσο ο πρόεδρος όσο και το διοικητικό συμβούλιο της ΕΠΣΑ με στηρίζουν και παράγουμε τεράστιο έργο σε ένα δύσκολο και ανταγωνιστικό πρωτάθλημα όπως είναι αυτό της Αθήνας.

Υπάρχουν πολλοί καλοί διαιτητές, ενώ οι νέοι μέσα από τα τοπικά πρωταθλήματα αποκτούν εμπειρίες και γνώσεις για τις μεγαλύτερες κατηγορίες. Φέτος από τις 15 Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η νέα σχολή διαιτησίας και καλούμε όλα τα νέα παιδιά καθώς και όσους σταματούν το ποδόσφαιρο να έρθουν και να γίνουν διαιτητές».