Αφιέρωμα ΕΠΣΑ: Ο «ισόβιος» πρόεδρος της Ένωσης, Παναγιώτης Δημητρίου

Το μεγάλο αφιέρωμα του «ΦΩΤΟΣ» για την ΕΠΣ Αθηνών στο... πιάτο σας! Καθημερινά στο fosonline.gr συνεντεύξεις, θέματα και ρόστερ των 131 ομάδων της ΕΠΣΑ. Σήμερα Σάββατο (27/10) η συνέντευξη του επί 17 συναπτά έτη προέδρου της Ένωσης, Παναγιώτη Δημητρίου.

Αφιέρωμα ΕΠΣΑ: Ο «ισόβιος» πρόεδρος της Ένωσης, Παναγιώτης Δημητρίου
Ο πρόεδρος της ΕΠΣ Αθηνών, Παναγιώτης Δημητρίου, μαζί με τον συντάκτη των Αθηναϊκών στο «ΦΩΣ», Ευτύχη Μαθιουδάκη

Βρίσκεται για 17 συνεχόμενα χρόνια στο τιμόνι της πρώτης Ένωσης της χώρας

Ο Παναγιώτης Δημητρίου είναι… ισόβιος πρόεδρος στην ΕΠΣ Αθηνών, καθώς από το 2001 εκλέγεται πανηγυρικά στην Ένωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις εκλογές του 2017 ο Δημητρίου πήρε 137 ψήφους από τα 138 συνολικά σωματεία που ψήφισαν, ενώ βρέθηκε κι ένα «λευκό».

Και δεν φτάνει μόνο αυτό, καθώς στις αρχαιρεσίες της ΕΠΟ ο Παναγιώτης Δημητρίου έλαβε τις περισσότερες ψήφους (51) για να ακολουθήσουν οι Βρακάς (ΕΠΣ Ηπείρου, 50), Κουτσίδης (ΕΠΣ Γρεβενών, 50), Αντωνίου (ΕΠΣ Πέλλας, 50) και Βακάλης (ΕΠΣ Σάμου, 49).

Ο ίδιος επισήμανε ότι συνεχίζει το έργο του Κώστα Τριβέλλα, χαρακτήρισε ανταγωνιστικά τα αθηναϊκά πρωταθλήματα, ενώ εξαπέλυσε επίθεση κατά του δήμου Αθηναίων γιατί, όπως είπε, δεν δίνει λύση στο τεράστιο γηπεδικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα σωματεία της πόλης του.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «ΦΩΣ», ο Δημητρίου τόνισε τα ακόλουθα:

«Ανέλαβα την προεδρία στην ΕΠΣ Αθηνών το 2001 και συνεχίζω το έργο του αείμνηστου Κώστα Τριβέλλα γιατί η θητεία του ήταν ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει το αθηναϊκό ποδόσφαιρο. Πιστεύω ότι παράγουμε έργο στην Ένωση και προσπαθούμε να αναβαθμίσουμε το αθηναϊκό ποδόσφαιρο με ανταγωνιστικά και αξιόπιστα πρωταθλήματα.

Φέτος θα διοργανώσουμε και πάλι γύρω στους 5.500 αγώνες σε Α’, Β’ και Γ’ κατηγορία, καθώς και στα πρωταθλήματα Νέων, Παίδων, Παμπαίδων και Τζούνιορ. Τα παιχνίδια διεξάγονται μέσα στους αγωνιστικούς χώρους και όχι στο… παρασκήνιο. Η διαιτησία τα τελευταία χρόνια αναβαθμίστηκε σημαντικά, ενώ βελτιώσαμε σε μεγάλο βαθμό τα πρωταθλήματα των υποδομών.

Καλώ τους παράγοντες των αθηναϊκών σωματείων να ασχολούνται με νέα παιδιά και να μη σπαταλούν υπερβολικά ποσά για να συντηρούν τις ομάδες τους. Να παίρνουν ταλέντα από τις γειτονιές που προέρχονται οι ομάδες τους και όχι… μισθοφόρους με μονοετή ακριβά συμβόλαια. Αυτή είναι η συμβουλή μου κι αν την τηρήσουν οι εκπρόσωποι των σωματείων, τότε θα έρθει και ο πρωταθλητισμός.

Εγώ προσωπικά φέτος δεν είμαι καθόλου ευχαριστημένος από τις αξιολογήσεις που έκανε η ΚΕΔ της ΕΠΟ. Ήταν η χειρότερη χρονιά για την Αθήνα, καθώς η μεγαλύτερη Ένωσης της χώρας έχει μόνο δύο διαιτητές στη Σούπερ Λιγκ.

Καρατομήθηκαν διαιτητές κι αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Θα δώσουμε αγώνα ώστε να αξιολογηθούν δύο επιπλέον διαιτητές στη Σούπερ Λιγκ. Πιστεύω ότι η φωνή μας και οι προτάσεις μας θα εισακουστούν στην ΕΠΟ.

Το σάιτ της Ένωσης είναι πρωτοποριακό, λειτουργεί άψογα και έχει υψηλή επισκεψιμότητα, κυρίως μετά τη λήξη των αγώνων. Μέσα σε 15 λεπτά από το τέλος των παιχνιδιών υπάρχουν τα αποτελέσματα και ενημερώνονται οι παράγοντες για όλη την αγωνιστική κίνηση.

Έχουμε προχωρήσει σε ψηφιοποίηση των στοιχείων των ποδοσφαιριστών και των φύλλων αγώνων. Έτσι οι παράγοντες μπορούν να δουν στο σάιτ στοιχεία, όπως κάρτες, στατιστικά κι άλλα ενδιαφέροντα πράγματα».

«Ο δήμος της Αθήνας δεν ενδιαφέρεται για τις ομάδες»

Στη συνέχεια ο Δημητρίου εξαπέλυσε επίθεση κατά του δήμου Αθηναίων και είπε:

«Δυστυχώς ο δήμος της Αθήνας δεν ενδιαφέρεται για τις ομάδες, τους αθλητές και τους παράγοντες της πόλης του. Τα τελευταία εννέα χρόνια δεν έχει κάνει το παραμικρό και ο δήμος της Αθήνας έχει μόνο τρία γήπεδα και συγκεκριμένα της Κυψέλης, του Ρουφ και του Πλάτωνα.

Θέλω να πιστεύω ότι η νέα δημοτική αρχή θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα της Ένωσης και θα φτιάξει περισσότερους αθλητικούς χώρους. Εδώ να σημειώσω ότι ο δήμος της Αθήνας είχε ζητήσει από τα σωματεία να πληρώνουν ενοίκιο για τα γήπεδα που χρησιμοποιούν για τις προπονήσεις τους και το απέτρεψε η ΕΠΣΑ σε συνεργασία βέβαια με τους παράγοντες των ενδιαφερόμενων ομάδων».

Για το θέμα της βίας ο Δημητρίου είπε ότι η Ένωση είναι αμείλικτη σε επεισόδια που σημειώνονται εντός και εκτός των γηπέδων και πρόσθεσε:

«Δίνουμε έμφαση στην πάταξη της βίας από τα γήπεδα. Οποιοδήποτε κρούσμα τιμωρείται παραδειγματικά, είτε αυτό είναι από την πλευρά των ποδοσφαιριστών είτε από την πλευρά των παραγόντων των σωματείων. Στον τομέα αυτόν βρισκόμαστε σε καλό δρόμο και τα γηπεδούχα σωματεία φιλοξενούν άψογα τις αντίπαλες ομάδες».

Όσον αφορά τη διαιτησία, ο Δημητρίου ανέφερε τα ακόλουθα:

«Από τη στιγμή που η διαιτησία πήγε στις Ενώσεις, είχαμε σαφώς καλύτερα αποτελέσματα. Να επισημάνω ότι με τη διοίκηση του Συνδέσμου έχουμε άριστη συνεργασία και τόσο εμείς όσο κι αυτοί προσπαθούν ώστε να έχουμε καλά αποτελέσματα στον τομέα της διαιτησίας».

Και καταλήγοντας ο πρόεδρος της ΕΠΣΑ είπε:

«Βασικό μέλημα της Ένωσης είναι πώς θα κάνει πιο ανταγωνιστικά τα πρωταθλήματά της. Στο τέλος της κάθε χρονιάς κοιτάμε πώς θα τα κάνουμε ακόμη καλύτερα. Αν κάτι δεν πήγε καλά, το συζητάμε μαζί με τους συνεργάτες μου και προσπαθούμε να βρούμε εναλλακτικές λύσεις.

Τέλος, με την ευκαιρία της έναρξης της νέας ποδοσφαιρικής περιόδου, εύχομαι σε όλα τα σωματεία, στους παράγοντες, στους αθλητές, στους διαιτητές και όλους όσοι ασχολούνται με το αθηναϊκό ποδόσφαιρο καλή αγωνιστική χρονιά, χωρίς βία στους αγωνιστικούς χώρους και να μην ξεχνάνε πως το ποδόσφαιρο είναι ο "βασιλιάς των σπορ" και είναι διασκέδαση. Στο ποδόσφαιρο, εκτός από τη νίκη, υπάρχει η ισοπαλία αλλά και η ήττα».