Κώστας Μενδρινός στο «ΦΩΣ»: «Έγιναν εγκλήματα στο Κερατσίνι, εκεί χρειάζεται ενίσχυση ο Ολυμπιακός»

«Ποιος να πάρει το πρωτάθλημα από Τζιοβάνι, Ριβάλντο, Γκαλέτι, Τζόρτζεβιτς, Στολτίδη, Αλεξανδρή, Γεωργάτο». Ο Κώστας Μενδρίνος, ο νέος προπονητής του Κερατσινίου μιλάει στο «ΦΩΣ» και τον Θέμη Σινάνογλου.

Κώστας Μενδρινός στο «ΦΩΣ»: «Έγιναν εγκλήματα στο Κερατσίνι, εκεί χρειάζεται ενίσχυση ο Ολυμπιακός»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Ο Κώστας Μενδρινός αναλαμβάνει προπονητής στο Κερατσίνι. Και μάλιστα όχι απλά προπονητής, αλλά προπονητής και παίκτης! Μου έδωσε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη για την ψυχολογία του ποδοσφαιριστή που δεν μπορεί να κόψει το ποδόσφαιρο, καθώς και για τον παλιό αλλά και τον τωρινό Ολυμπιακό.

Ο Μενδρινός βγήκε από τις ακαδημίες του Ολυμπιακού, είχε συμπαίκτες στην πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού μεγάλους παίκτες, έζησε μεγάλους προπονητές, έπαιξε στον Ολυμπιακό και σε άλλες ομάδες, στον Άρη, στον Πανιώνιο, στον Πλατανιά κ.λπ.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 29/6/2023

Πόσων χρόνων είσαι;

Είμαι 38 χρόνων.

Και έπαιξες μπάλα φέτος στο Κερατσίνι.

Όχι μόνο φέτος. Θα συνεχίσω να παίζω, τη νέα χρονιά θα είμαι παίκτης και προπονητής της ομάδας!

Το είχες σκεφτεί να γίνεις προπονητής από καιρό ή ήρθε πρόταση και το αποφάσισες ξαφνικά;

Είμαι φίλος και συνέταιρος στα βενζινάδικα με τον πρόεδρο του Κερατσινίου, τον Μάκη Αποστόλου. Πριν από δύο χρόνια που ήρθα στο Κερατσίνι αποκτήσαμε φοβερή σχέση, είναι καταπληκτικός άνθρωπος. Εκτίμησε τον χαρακτήρα μου και συνεργαστήκαμε επιχειρηματικά, εκτός του ότι έπαιζα μπάλα στο Κερατσίνι. Πριν από λίγο καιρό λοιπόν μου πρότεινε να γίνω και προπονητής της ομάδας. Το δέχτηκα με χαρά, είναι μια πρόκληση για εμένα. Το είχαμε ξανασυζητήσει μέσα στη χρονιά, ήταν κάτι που το θέλαμε και οι δύο.

Ποιος βάζει τα λεφτά στην ομάδα;

Αυτός.

Πόσα βενζινάδικα έχει;

Αρκετά. Δεν ξέρω ακριβή αριθμό.

Τι στόχο έχετε για το Κερατσίνι;

Τη συγκεκριμένη στιγμή στόχος μας είναι το Κερατσίνι να χτίσει ομάδα στηριγμένο στις ακαδημίες του. Να μπορούμε να βγάζουμε δικά μας παιδιά. Να φτιάξουμε ανταγωνιστική ομάδα και να ανέβουμε ξανά κατηγορία.

Από φέτος;

Ναι, φυσικά, αν μπορούμε να ανέβουμε από φέτος, θα το διεκδικήσουμε. Το Κερατσίνι έπεσε από τη Γ' Εθνική γιατί οι άνθρωποι που ήταν στην ομάδα θεωρώ ότι έκαναν πολύ κακές κινήσεις, εν αγνοία του προέδρου.

Πώς γίνεται αυτό;

Είχε δώσει την αρμοδιότητα σε κάποιους ανθρώπους που κατά τη γνώμη μου έκαναν «εγκλήματα». Εμπιστεύτηκε λάθος ανθρώπους.

Για προπονητές μιλάς ή για παράγοντες;

Είχαμε φτάσει κάποια στιγμή να έχουν γνώμη στην ομάδα 4-5 άτομα και να αποφασίζουν όλοι αυτοί για το ποιος θα παίζει!

Έχεις δίπλωμα προπονητή;

Έχω πάρει το UEFA C και θα πάω για όλα τα διπλώματα στη συνέχεια.

Γηπεδικό πρόβλημα έχετε;

Όχι τόσο εμείς. Έχουμε το γήπεδό μας στο Κερατσίνι, σε αυτό κάνουμε και προπονήσεις, όχι μόνο αγώνες.

Φυσικό χόρτο;

Ναι. Τον χειμώνα θέλει προσοχή με τις βροχές γιατί επιβαρύνεται με τους αγώνες και τις προπονήσεις.

Θα το μοιράζεστε με τον Εθνικό στο μέλλον;

Δεν το γνωρίζω αυτό.

Τι μεταγραφές θα κάνεις;

Να δώσουμε πολλά λεφτά δεν νομίζω. Θέλουμε να προωθήσουμε τα δικά μας παιδιά, έχουμε καλές ακαδημίες στο Κερατσίνι, έχουμε δώσει και δανεικούς κάποιους καλούς δικούς μας παίκτες σε ομάδες του Πειραιά, θα τους πάρουμε πίσω.

Υπάρχει περίπτωση να μπεις συνεταίρος με τον πρόεδρο και ως παράγοντας της ομάδας;

Όχι.

Έπαιξες σε πολλές ομάδες ποδόσφαιρο, Ολυμπιακό, Πανιώνιο, Άρη, Πλατανιά κ.λπ., τα χρήματα που έβγαλες από το ποδόσφαιρο πώς τα διαχειρίστηκες;

Real estate και μαγαζιά.

Στον Πειραιά από τον οποίο κατάγεσαι;

Και στον Πειραιά και στο νησί μου, την Αμοργό. Χτίζω τουριστικά καταλύματα τώρα.

Έχει πτώση ο τουρισμός;

Φέτος αυτά που ακούμε είναι πολύ δυσάρεστα. Έχει πτώση και στις κρατήσεις και στα χρήματα που χαλάει ο κόσμος. Αν πήγαινε ένα ζευγάρι σε μια ταβέρνα και χάλαγε πέρσι 50 ευρώ, φέτος χαλάει 30 ευρώ. Είναι πολύ πιο μαζεμένοι.

Στο τεχνικό τιμ ποιους θα έχεις;

Θα κρατήσω τον Χάρη Βαττή που είναι πολλά χρόνια παίκτης στην ομάδα και θα τον έχω δίπλα μου ως βοηθό προπονητή. Ψάχνω να βρω νέους ανθρώπους που θα έχουν όρεξη να εργαστούν. Χρειάζομαι κυρίως έναν σωστό γυμναστή, έχουν περάσει από συνέντευξη ήδη κάποια άτομα που γνωρίζω προσωπικά. Μέσα στον επόμενο μήνα θα καταλήξουμε.

Γιατί συνεχίζεις να παίζεις μπάλα; Φαντάζομαι όχι για τα λεφτά.

Όχι, ούτε καν. Όποιος δεν το έχει ζήσει, δεν μπορεί να το καταλάβει. Είναι όλη μου η ζωή στην κυριολεξία. Χωρίς ίχνος υπερβολής. Αυτήν τη στιγμή που μιλάμε είναι 10.30 το βράδυ και είμαι σε ένα 5x5 γήπεδο που μόλις έχω τελειώσει τον αγώνα!

Με ποιους;

Με τον Λουτσιάνο, τον Μανώλη Λύγκο και άλλους που δεν τους ξέρεις.

Πώς θα το διαχειριστείς να είσαι παίκτης και προπονητής; Πώς θα φέρεσαι στους συμπαίκτες σου;

Είμαι τόσα χρόνια στα γήπεδα, έχω συνεργαστεί με τόσους σπουδαίους προπονητές και ποδοσφαιριστές, έχουν δει τόσα τα μάτια μου, είναι σαν να έχω γεννηθεί στα γήπεδα. Πιστεύω ότι θα το διαχειριστώ κατάλληλα. Αν δεν ήμουν σίγουρος 100%, δεν θα αναλάμβανα την ευθύνη.

Έχεις βάλει στο μυαλό σου ημερομηνία λήξης ως παίκτης;

Όχι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα παίξω έναν χρόνο ακόμα τουλάχιστον. Και μετά ό,τι… λέει το σώμα μας.

Τι είναι το ποδόσφαιρο και δεν μπορείτε να το κόψετε; Ο Μαύρος μού είχε πει ότι όταν σταμάτησε άρχισε χειμερινά μπάνια για να μην τρελαθεί.

Είναι σαν το χάπι που αν δεν το πάρει ο παππούλης για την πίεση θα πέσει στο κρεβάτι… Έτσι ακριβώς όπως σου το λέω.

Ποιος ήταν ο καλύτερος προπονητής που είχες στην καριέρα σου;

Ο καλύτερος που είχα ήταν ο Βαλβέρδε. Αλλά ο πιο αγαπημένος, αυτός που θα έχω πάντα στην καρδιά μου, είναι ο κ. Λεμονής.

Γιατί;

Γιατί αυτός μου έδωσε την ευκαιρία να παίξω στον Ολυμπιακό.

Από πόσων χρόνων ήσουν στον Ολυμπιακό;

Από τα 12 μου χρόνια.

Πού ήσουν πριν;

Στη Χαραυγή. Κερατσινιώτης είμαι. Την πρώτη συνέντευξή μου ως παίκτης όταν ήμουν πιτσιρικάς την είχα δώσει πάλι σε εσένα.

Το θυμάμαι, είχα έρθει σπίτι σου. Ο πατέρας σου είναι καλά;

Δόξα τω Θεώ, είναι καλά.

Πες παικταράδες που είχες για συμπαίκτες. Μπορούσε εκείνη η ομάδα να χάσει το πρωτάθλημα;

Πω πω... Ένα κατεβατό ολόκληρο θα είναι αν σου πω όλα τα ονόματα. Τζιοβάνι, Ριβάλντο, Γκαλέτι, Τζόρτζεβιτς, θαύμαζα και τον Στολτίδη, τον Γεωργάτο, τον Αλεξανδρή, τον Καρεμπέ, τον Ζε Ελίας, τι να λέμε, είναι και άλλοι που σίγουρα ξεχνάω. Ποιος να τους πάρει το πρωτάθλημα;

Εκτός του Ολυμπιακού, σε ποια άλλη ομάδα πέρασες καλά;

Στον Άρη γιατί είχαμε τεράστια επιτυχία στην Ευρώπη. Όμως εξωγηπεδικά πέρασα πολύ καλά στον Πλατανιά, στα Χανιά.

Φέτος πήρε το πρωτάθλημα στη Σούπερ Λιγκ η καλύτερη ομάδα ή όχι;

Το πήρε η πιο σταθερή ομάδα.

Πού χρειάζεται ενίσχυση ο Ολυμπιακός στις μεταγραφές; Σε ποιες θέσεις κατά τη γνώμη σου;

Όπως έβλεπα τον Ολυμπιακό και έχοντας υπόψη ότι έφυγαν ο Μπακαμπού και ο Εμβιλά, η ομάδα χρειάζεται ενίσχυση σε όλο τον άξονα. Καλό στόπερ, καλό αμυντικό χαφ, καλό σέντερ φορ και ένα ακόμα καλό επιτελικό χαφ μαζί με τον Κώστα Φορτούνη. Είναι και κάποιες θέσεις στις πτέρυγες βέβαια.

Το Κερατσίνι πώς είναι ως περιοχή; Έχει αλλάξει κάτι τα τελευταία χρόνια; Πήρε την άνοδο ή την κάθοδο;

Είναι όπως ήταν πάντα. Εκείνο που έγινε και ήταν σημαντικό είναι το μεγάλο πάρκο δίπλα στη θάλασσα, τέρμα στο λιμάνι, στην Ε1. Εκεί γίνεται «λαϊκό προσκύνημα». Έχει γηπεδάκια, έχει καφετέριες, έχουν πεζοδρομήσει και μια τεράστια έκταση, είναι κάτι που έλειπε από την περιοχή. Κατά τα άλλα, η Ψυττάλεια απέναντι... Το φουγάρο της ΔΕΗ φάτσα κάρτα... Οσμές έντονες κάποιες μέρες... Κλασικό Κερατσίνι. Αλλά όπως όλοι, εκεί όπου μεγάλωσες και έχεις περάσει τα παιδικά σου χρόνια, εκεί αγαπάς όποια κι αν είναι τα προβλήματα.

Ο Τζιοβάνι και ο Ριβάλντο ήταν άριστοι επαγγελματίες ή ήταν σαν τον Χάμες και τον Μαρσέλο;

Ο Τζιοβάνι και ο Ριβάλντο ήταν άκρως επαγγελματίες. Ο Τζιοβάνι ήταν πέντε ώρες μέσα στο γυμναστήριο! Πώς να σου το πω, ήταν άλλο πράγμα αυτοί οι ποδοσφαιριστές.

Κι έλεγαν κάποιοι φίλαθλοι και δημοσιογράφοι ότι ο Τζιοβάνι ήταν αγύμναστος.

Ο Τζιοβάνι αγύμναστος; Το αντίθετο!

Μου τα έχει πει και ο Μπουρουτζίκας. Ο Βαλβέρδε γιατί ήταν ο καλύτερος προπονητής;

Κατ’ αρχάς, είχε ισχυρή προσωπικότητα. Επίσης, είχε έναν ξεχωριστό τρόπο προπόνησης που σε πίεζε πάρα πολύ. Ήταν αυτός που έμαθε όλο τον Ολυμπιακό για πρώτη φορά πώς να παίζει το πρέσινγκ ψηλά. Ο Ολυμπιακός ήταν αχτύπητος.