Παλληνιακός: Πρωτάρης, αλλά μάγκας!

Αφιέρωμα του «Φωτός» στον Παλληνιακό που συμμετέχει για πρώτη φορά στην ιστορία του σε εθνική κατηγορία.

Παλληνιακός: Πρωτάρης, αλλά μάγκας!

Ο Παλληνιακός έχει προγραμματίσει τον αγιασμό του για τη νέα χρονιά και όλη η οικογένεια του συλλόγου βρίσκεται εκεί. Το κλίμα είναι εορταστικό, με την ομάδα άλλωστε να μετράει αντίστροφα για την έναρξη του πρωταθλήματος της Γ’ Εθνικής, που θα τη βρει για πρώτη φορά στην ιστορία της σε Εθνική κατηγορία. Μας υποδέχεται με πλατύ χαμόγελο ο γενικός αρχηγός και επί σειρά ετών διοικητικό στέλεχος, Τάσος Κολόκας. Μας καλωσορίζει και λίγα λεπτά αργότερα μας παραδίδει στον πρόεδρο, Γιώργο Ζάβρα. Όλοι είναι ενθουσιασμένοι με το περσινό επίτευγμα και τη νέα πρόκληση.

Η Γ’ Εθνική αρχίζει λοιπόν αυτό το Σαββατοκύριακο. Πρωτάρης σε αυτήν ο Παλληνιακός, αλλά… μάγκας! Μπορεί να υπάρχει άγχος, όμως η ομάδα δεν θα παίξει αντιποδόσφαιρο. Ο προπονητής, Βαγγέλης Χαντές, εγγυάται γι’ αυτό. Από την άλλη, ο πρόεδρος, Γιώργος Ζάβρας, εγγυάται για την οικονομική αυτάρκεια του συλλόγου. Η διοίκηση έχει κάνει το κουμάντο της και η χρονιά θα βγει νοικοκυρεμένα χάρη στο «μοντέλο αυτοσυντήρησης» όπως χαρακτηριστικά μας αναφέρθηκε.

Όσο για τους παίκτες; Οι έμπειροι έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες του Παλληνιακού ενώ οι νεότεροι διαθέτουν την ορμή και το πάθος του πρωτοεμφανιζόμενου. Μια μεγάλη στιγμή για τον σύλλογο και μια ευκαιρία για καθιέρωση.

«Να μας αγκαλιάσει ο κόσμος»

Το μήνυμά του προς τον κόσμο της Παλλήνης έστειλε ο Γιάννης Κολοτούρος. Μας είπε χαρακτηριστικά ο πολύπειρος αμυντικός, που θα βρεθεί για δεύτερη σερί χρονιά στον Παλληνιακό: «Με το ρόστερ που είχε η ομάδα πέρσι, ήταν κάπως κοινό μυστικό πως στο τέλος θα ανέβουμε. Είχαμε φτιάξει μια πολύ δυνατή ομάδα και το αποδείξαμε στο γήπεδο. Στο αγωνιστικό κομμάτι δεν υπήρχε ανησυχία. Το μυστικό είναι το κίνητρο. Το πόσο το θέλεις. Και εμείς το δείξαμε αυτό στο 100%. Η ομάδα κέρδισε το στοίχημα και εκτός αγωνιστικών χώρων. Αν δεν είσαι οικογένεια παντού θα έχεις πρόβλημα.

-Λείπει κάτι από αυτή την ομάδα;

Έχω μεγάλη διαδρομή σε συλλόγους και θα πως ότι πραγματικά νομίζω πως δεν λείπει τίποτε από τον Παλληνιακό. Το μόνο που θα ζητούσα εγώ και μπορώ να πω ότι μου λείπει, είναι πως θα ήθελα ο κόσμος να αγκαλιάσει περισσότερο την ομάδα. Αυτό είναι το μόνο που μας λείπει. Να στηρίξει ο κόσμος την προσπάθειά μας και την προσπάθεια των παραγόντων. Πέρσι όσο περνούσε ο καιρός και με τα αποτελέσματα και το θέαμα που προσφέραμε, φέραμε περισσότερο κόσμο στο γήπεδο. Πάντως πιστεύω πως για το μέγεθος αυτής της περιοχής, πρέπει να έρχεται περισσότερος κόσμος στο γήπεδο.

-Ποιο είναι το κλειδί για να αντεπεξέλθεις σε αυτή την κατηγορία.

Να φτιαχτεί ένα ομοιογενές σύνολο που θα βγάζει θέληση στον αγωνιστικό χώρο. Μέσα από αυτό έρχονται τα αποτελέσματα. Για εμένα στόχος δεν υπάρχει, είναι πολύ νωρίς να τον βάλει η ομάδα. Πρέπει να βλέπουμε ξεχωριστά το κάθε παιχνίδι. Ο όμιλος είναι αρκετά δυνατός. Έχει ιστορικές φανέλες, καλές έδρες. Η διάρκεια είναι αυτή που θα κρίνει τα πάντα.

«Υπάρχει άγχος, αλλά θα παίξουμε στα ίσια»

Προερχόμενος από τις ακαδημίες του συλλόγου, ο νεαρός επιθετικός Γιώργος Κυριόπουλος, είπε στο «Φως»: «Το κλίμα στην ομάδα είναι εξαιρετικό! Είμαστε όλοι μια οικογένεια, στηρίζουμε ο ένας τον άλλο. Όλα ξεκινάνε από τα αποδυτήρια. Αν δεν είναι καλά μια ομάδα εκεί δεν μπορεί να προχωρήσει. Μεταξύ μας δεν υπάρχουν μεγάλες αποστάσεις ηλικιακά. Υπάρχουν κάποιοι μεγαλύτερα παιδιά, αλλά είμαστε όλοι μια παρέα.

-Ο φετινός στόχος;

Είναι κάτι πρωτόγνωρο για την ομάδα και για πολλούς από τους παίκτες της. Πρέπει να δούμε το κάθε ματς ξεχωριστά, να πηγαίνουμε για τη νίκη και στο τέλος θα δούμε το αποτέλεσμα. Προφανώς και υπάρχει άγχος, είναι κάτι πρωτόγνωρο και κάτι πιο δύσκολο από πέρσι. Αλλά και πάλι είμαστε ήρεμοι.

-Τι στιλ παιχνιδιού θα δούμε από τον Παλληνιακό;

Η Γ’ Εθνική ξεχωρίζει στη δύναμη. Πιστεύω ότι δεν θα περιμένουμε τις ομάδες. Δεν θα κλειστούμε πίσω. Θα τις παίξουμε στα ίσια και θα ακολουθούμε το πλάνο του προπονητή.

Χαντές: Το αντιποδόσφαιρο δεν είναι στη φιλοσοφία μου

Ο πρωτεργάτης της περσινής επιτυχίας, ο προπονητής του Παλληνιακού Βαγγέλης Χαντές, ήταν ξεκάθαρος στις δηλώσεις του σχετικά με τον στόχο της ομάδας φέτος, αλλά και τη φιλοσοφία της. «Η περσινή επιτυχία είναι ιστορική για τον Παλληνιακό. Μια ομάδα, που παρά τη δυναμικότητά της τα προηγούμενα χρόνια, δεν είχε ευτυχίσει να πανηγυρίσει μια άνοδο. Έγινε λοιπόν και σίγουρα αισθανόμαστε δικαιωμένοι. Πλέον απολαμβάνουμε τους καρπούς της προσπάθειάς μας».

-Φοβηθήκατε με τις διοικητικές εξελίξεις στην αρχή της σεζόν;

Υπήρχε ένα κλίμα ότι ήμασταν στον αέρα. Αλλά εκεί στηριχθήκαμε στις προσωπικότητες των παικτών μας, τα παιδιά στήριξαν την προσπάθεια και ευτυχώς δικαιωθήκαμε όλοι. Με την παρουσία της νέας διοίκησης έπειτα, όλα πήγαν άψογα.

-Τι ομάδα είναι ο Παλληνιακός; Πώς θα την περιγράφατε; Του συνόλου, των προσωπικοτήτων, του πάθους;

Φέτος είμαστε μια τελείως διαφορετική ομάδα σε σχέση με πέρσι. Και τα δεδομένα λειτουργίας της ομάδας είναι διαφορετικά. Θα στηριχθούμε πολύ στην ομοιογένεια κρατώντας έναν βασικό κορμό από πέρσι. Από εκεί και πέρα έχουν έρθει παιδιά με καλά στοιχεία που θα πρέπει να πάρουμε πολλά από αυτούς στη χρονιά Θέλουμε να είμαστε μια ομάδα που θα σφύζει από ενέργεια και ζωή.

-Ο στόχος;

Είναι ξεκάθαρος: Η παραμονή. Είμαστε νεοφώτιστοι και πρέπει να δώσουμε τα πάντα για να μείνουμε. Έπειτα θα πρέπει να σταθεροποιηθούμε στις επαγγελματικές κατηγορίες.

-Υπάρχει άγχος;

Έχουμε παιδιά που έχουν παίξει μεγάλες κατηγορίες, αλλά και παιδιά που δεν έχουν παίξει. Προσπαθούμε να βρούμε τις ισορροπίες και να προσαρμοστούμε. Θα χρειαστούμε χρόνο, αλλά ευελπιστούμε ότι θα γίνει σύντομα.

-Τι ποδόσφαιρο θα δούμε από τον Παλληνιακό;

Όλες οι ομάδες που έχω προπονήσει έχουν μια ξεκάθαρη λογική: Να είμαστε μέσα στο γήπεδο οι πρωταγωνιστές, να έχουμε την μπάλα και τον έλεγχο. Δεν θα παίξουμε αντιποδόσφαιρο για κανέναν λόγο. Θα παίξουμε ανοιχτά με όλους, στοχεύοντας το καλύτερο. Αυτός πιστεύω ότι είναι ο τρόπος για να πετύχεις στην κατηγορία. Δεν θα κλειστούμε. Έχουμε πλάνο και αγωνιστική ταυτότητα που πρέπει να την εξελίσσουμε παιχνίδι με παιχνίδι.

-Ποιο το αγαπημένο σας στιλ παιχνιδιού;

Η ομάδα πρέπει να προσαρμόζεται. Δεν είμαστε κολλημένοι σε μια τακτική. Η φιλοσοφία μας είναι να έχουμε την μπάλα και τον έλεγχο. Και να προσφέρουμε όλοι μέσα στο γήπεδο ότι σύστημα κι αν παίζουμε.

-Για τις μεταγραφές ένα σχόλιο…

Για εμάς ήταν σημαντικές και οι ανανεώσεις. Ξεκινήσαμε από αυτό το κομμάτι. Από εκεί και πέρα αποκτήσαμε ένα δυο - παιδιά που θα μας βοηθήσουν άμεσα, αλλά και κάποια άλλα εξελίξιμα. Κινούμαστε ακόμα. Έχουμε συμφωνήσει με ένα χαφ και ψάχνουμε κι έναν για τα πλάγια της επίθεσης.

-Τον όμιλο πώς τον είδατε; Δύσκολος;

Έχουμε αρκετά ταξίδια. Αυτό είναι ένα θέμα προσαρμογής των ποδοσφαιριστών σε αυτές τις συνθήκες. Είναι κάτι διαφορετικό. Αντιμετωπίζουμε ιστορικές ομάδες που αντιπροσωπεύουν ολόκληρες πόλεις και νομούς. Όλοι οι όμιλοι θα ήταν δύσκολοι για εμάς που ο στόχος είναι η παραμονή στην κατηγορία.

-Ποια προπονητική σχολή σας αρέσει;

Λατρεύω τους Ιταλούς προπονητές. Συνδυάζουν αποτέλεσμα, ουσία, ποιότητα και πολλή τακτική.

Ζάβρας: Το μοντέλο αυτοσυντήρησης και το πρόβλημα της ΕΠΟ

Στο τιμόνι του Παλληνιακού σε αυτή την πρώτη συμμετοχή του συλλόγου σε Εθνική κατηγορία, βρίσκεται ο Γιώργος Ζάβρας. Ο πρόεδρος που πανηγύρισε πέρσι την ιστορική άνοδο, θα τον οδηγήσει και φέτος στα δύσκολα μονοπάτια της Γ’ Εθνικής. Επιτυχημένος ήδη, μιλάει στο «Φως» για τον νέο στόχο, το μοντέλο διοίκησης, τα προβλήματα της κατηγορίας, την ΕΠΟ και τα όνειρά του για την ομάδα: «Νιώθουμε πολύ υπερήφανοι, είναι ιστορική στιγμή για εμάς και είμαστε έτοιμοι για την πρόκληση της Γ’ Εθνικής. Έχουμε ένα αξιόμαχο σύνολο».

-Το περιμένατε πέρσι πως θα κατακτούσατε το πρωτάθλημα;

Ναι πέρσι ήμασταν έτοιμοι. Αν με ρωτούσατε πρόπερσι δεν θα το περίμενα. Πέρσι όμως, έχοντας δημιουργήσει μια από τις καλύτερες ομάδες που έπαιξε ποτέ στην ΕΠΣΑΝΑ, ήμασταν σχεδόν βέβαιοι ότι θα ανέβουμε. Αρχίσαμε να το συνειδητοποιούμε από τα μέσα του δεύτερου γύρου.

-Στο δύσκολο σημείο πέρσι με τη διοικητική αλλαγή βγήκατε μπροστά…

Ήταν απόφαση στιγμής και ευθύνης. Δεν είναι δικό μου έργο η άνοδος του Παλληνιακού. Είναι της προηγούμενης διοίκησης και ειδικότερα του Γιάννη Στασινόπουλου. Προέκυψε η ανάγκη να αναλάβουμε την ομάδα και τελικά βγήκε σε καλό.

-Σας προβληματίζουν τα έξοδα της κατηγορίας;

Ναι. Όχι υπό την έννοια πως δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε. Είμαστε έτοιμοι εμείς γι’ αυτό. Αλλά δεν ήμασταν προετοιμασμένοι για μια τόσο δαπανηρή χρονιά. Με επτά ταξίδια σε Αχαΐα, Ηλία και Ρόδο. Έχουν γίνει κάποιες αιτήσεις στην ΕΠΟ από ομάδες με πολλά ταξίδια και έχουμε πάρει υπόσχεση πως θα μας βοηθήσει σε κάποιο βαθμό.

-Ποιο είναι το διοικητικό μοντέλο του Παλληνιακού;

Δεν υπάρχει εδώ κάποιος μεγάλος επενδυτής. Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων στη διοίκηση από επιχειρηματίες και ιδιώτες. Από εμάς μπαίνει ένα μεγάλο μέρος και το υπόλοιπο από χορηγούς, όπως ο Γιάννης Στασινόπουλος. Και μετά είναι οι ενέργειες. Ο κόσμος στην περιοχή βοηθάει, τα μέλη μας επίσης. Γενικότερα δουλεύουμε στο μοντέλο της αυτοσυντήρησης, δηλαδή να μη χρειάζεται η ομάδα κάποιον μεγάλο επενδυτή για να επιβιώνει. Μακάρι να βρεθεί αυτός ο άνθρωπος για να πάμε ακόμα καλύτερα, αλλά όσο δεν υπάρχει, θέλουμε να καταφέρνει η ομάδα να παραμένει σε υψηλό επίπεδο με τις δυνάμεις της.

-Φοβάστε πως θα δούμε φαινόμενα με αποχωρήσεις ομάδων από την κατηγορία λόγω οικονομικών προβλημάτων;

Ξέρω ότι 13 ομάδες έχουν κάνει ήδη προσφυγή και διαμαρτυρία στην ΕΠΟ για τα εξοντωτικά κόστη. Σίγουρα υπάρχουν ομάδες οι οποίες θα έχουν οικονομικό πρόβλημα αν η ΕΠΟ δεν δώσει λύση. Το πρόβλημα με την ΕΠΟ είναι ότι αντιμετωπίζει τη συγκεκριμένη κατηγορία ως επαγγελματική στις υποχρεώσεις, αλλά σαν ερασιτεχνική στα δικαιώματα. Για παράδειγμα, εμείς πληρώνουμε διαιτητές στα επίπεδα επαγγελματικών κατηγοριών, το ίδιο και τα πρόστιμα. Επομένως θα πρέπει να αποφασίσουν είτε να μας δώσουν περισσότερα χρήματα είτε να μας βλέπουν ως ημι-επαγγελματική κατηγορία.

-Οι στόχοι του Παλληνιακού φέτος ποιοι είναι;

Θέλουμε να κάνουμε μια όσο το δυνατόν καλύτερη πορεία. Η παραμονή μας στην κατηγορία και η εδραίωσή μας στη Γ’ Εθνική είναι ο βασικός στόχος. Θέλουμε πλέον η ομάδα της Παλλήνης να αγωνίζεται σταθερά σε Εθνικό επίπεδο.

-Η συνεργασία με τον δήμο και την Περιφέρεια πώς είναι;

Η Περιφέρεια δεν επιδοτεί τις ομάδες όπως παλαιότερα συνεπώς δεν υπάρχει καμία βοήθεια και καμία συνεργασία. Ο Δήμος έχει δείξει μια θέληση για βοήθεια, έχει πολλές δυνατότητες είναι εύπορος δήμος και περιμένουμε. Έχει δείξει θέληση να μας βελτιώσει τις εγκαταστάσεις.

-Φέτος παραχωρήθηκε ο Κωνσταντίνος Μαλάι στην ΑΕΚ…

Είναι ένα παιδί με εξαιρετικό χαρακτήρα, πέραν του δεδομένου ταλέντου του. Η πορεία του ξεκίνησε από τους νικητές Ανθούσας και εμείς τον πήραμε από την Ατλαντίδα. Τον είχαμε έναν χρόνο και πραγματικά πιστεύω πως αυτός ο χρόνος τον βοήθησε πολύ εδώ. Αγωνίστηκε σε υψηλό επίπεδο και με έναν πολύ καλό προπονητή. Διαλέχτηκε από την ΑΕΚ και έκανε επαγγελματικό συμβόλαιο και αυτό είναι τιμή και για εμάς. Θεωρούμε πως βάλαμε ένα λιθαράκι στην καριέρα του. Παλαιότερα ο Παλληνιακός είχε δώσει επτά ποδοσφαιριστές σε Β’ και Γ’ Εθνική. Και αυτό είναι το πνεύμα μας και τώρα. Έχουμε 6-7 παιδιά στις ακαδημίες που πιστεύομε ότι θα έχουν ανάλογη πορεία. Ρίχνουμε μεγάλο βάρος στις ακαδημίες και στόχος μας είναι ο κορμός μας σε λίγα χρόνια να αποτελείται από δικά μας παιδιά.

-Το γήπεδο σε τι κατάσταση βρίσκεται;

Έχουμε ένα εξαιρετικό γήπεδο. Η θέση του είναι μοναδική. Δίπλα σε Μετρό, Προαστιακό και Αττική οδό. Σαν χώρους έχουμε και ένα επιπλέον βοηθητικό. Είναι ένα από τα καλά γήπεδα της κατηγορίας, αλλά όχι για παραπάνω. Έχει όμως τις προοπτικές να γίνει καλύτερο. Με μια επιπλέον κερκίδα και κάποιες άλλες προσθήκες.

ΠΑΛΛΗΝΙΑΚΟΣ

Διοίκηση

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιώργος Ζάβρας

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ : Κώστας Μπούρας

ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Τάσος Κολόκας

ΤΑΜΙΑΣ: Μάρκος Μανταδάκης

ΓΕΝ.ΑΡΧΗΓΟΣ: Δημήτριος Βορβολάκος

ΕΦΟΡΟΣ : Ζήσης Διονυσίου

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ: Δημήτριος Σταμούλης

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: Κώστας Ντόντος

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Άγγελος Κυριόπουλος

ΒΟΗΘΟΣ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ: Σούλα Χρυσάνθου

Ομάδα

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Κώστας Τσάκαλος Αλέξανδρος Αθανασόπουλος Παναγιώτης Τσεμπελίκος Ηλίας Αραχωβίτης

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Αλέξανδρος Αρκούδας Νίκος Βλάχος Αδάμ Ελ Γκαμάλ Θανάσης Καρακώστας Γιάννης Κολοτούρος Λευτέρης Κούσης Σπύρος Κωστόπουλος

ΜΕΣΟΙ: Λεονάρδος Αναστασίου Ράφαελ Ζέλο Άγγελος Κούνας Σταύρος Μερκούρης Γιώργος Μιχαλόπουλος Παύλος Μπίτιλης Αργύρης Σάμιος Σαμί Σεϊτάι Σπύρος Τρυφιάτης Χρήστος Δημητρίου

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Γιώργος Κυριόπουλος Ραφαήλ Κωστόπουλος Γιώργος Μαρσαδές Άγγελος Τσάκαλος

Προπονητικό επιτελείο

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ευάγγελος Χαντές

ΒΟΗΘΟΣ: Χρήστος Λαζαρίδης

ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΉΣ: Γιώργος Μαγγίνας

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΩΝ: Αναστάσιος Δημουλιάς

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ: Δημήτρης Μαντούκας