O 16χρονος Δημήτρης Παπαζήσης που σκόραρε α λα Τζιοβάνι: «Είμαι Ολυμπιακός μέσα σε ΠΑΟΚτσήδες»

Συνέντευξη στο «ΦΩΣ» και στον Θέμη Σινάνογλου. Έχει κλείσει μεταγραφή στη Σπάρτα Πράγας! «Το όνειρό μου είναι να αγωνιστώ στο Τσάμπιονς Λιγκ»

O 16χρονος Δημήτρης Παπαζήσης που σκόραρε α λα Τζιοβάνι: «Είμαι Ολυμπιακός μέσα σε ΠΑΟΚτσήδες»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Μου είχαν πει για αυτόν τον μικρό από πέρσι, οι κεραίες μου είναι παντού, από πέρσι σε ηλικία 15 χρόνων είχε αρχίσει να παίρνει ματς και να διακρίνεται με την ΑΕΠ Κοζάνης. Όμως περίμενα. Έλεγα «αν αξίζει, θα έρθει η ώρα αργότερα να του κάνω συνέντευξη». Και όταν έκλεισε μεταγραφή στη Σπάρτα Πράγας το καλοκαίρι, πάλι περίμενα. Έλεγα «αν αξίζει, θα έρθει η ώρα αργότερα για συνέντευξη». Τώρα όμως έβαλε γκολ α λα Τζιοβάνι στην πρεμιέρα της Γ' Εθνικής, στο ΑΕΠ Κοζάνης-Ολυμπιακός Βόλου 2-0. Και φεύγει τον Δεκέμβριο για Σπάρτα Πράγας. Ήρθε η ώρα του. Διαβάστε τη συνέντευξη του Δημήτρη Παπαζήση, ενός παιδιού από την Κοζάνη, μια πολύπαθη περιοχή, οικονομικά και κοινωνικά. Το γκολ του στην πρεμιέρα μπορείτε να το αναζητήσετε στο διαδίκτυο.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 17/11/2022

received_5586866281404549.jpeg
Με την οικογένειά του. 5 αδέλφια

Πότε έχεις γεννηθεί;

Το 2006.

Τι λες, ρε παιδί μου. Το 2006, άκουσα καλά;

Ναι, το 2006.

Ημερομηνία;

30 Μαρτίου 2006.

Αυτό που έκανες στην πρεμιέρα, το... ήθελες; Με το που σου έρχεται η μπάλα, με τη μία την περνάς κάτω από τα πόδια του αντιπάλου με το εξωτερικό του ποδιού σου, μπουκάρεις και πάλι με το εξωτερικό του ποδιού σου τη στέλνεις στη γωνία του τέρματος.

Ναι, το ήθελα, όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Είχα καταλάβει ότι ερχόταν από πίσω μου ο αμυντικός και σκέφτηκα κατευθείαν ότι όταν μου έρθει η μπάλα θα γυρίσω αστραπιαία και θα του κάνω «ποδιά». Αφού πέτυχε η «ποδιά», προχώρησα και σούταρα πάλι με το εξωτερικό του ποδιού στην εστία. Πήγε στη γωνία. Δεν μπορώ να πω ότι σημάδεψα τη γωνία, ήθελα να πάει στο τέρμα πάντως. Και την «ποδιά» την ήθελα σίγουρα.

Έχεις ξαναβάλει τέτοιο γκολ;

Ναι, στις προπονήσεις επιχειρώ τις «ποδιές», όπως και στο «κορόιδο» που κάνουμε πέντε εναντίον δύο.

Τι θέση παίζεις;

Γουίνγκερ ήμουν, δεξιά και αριστερά, διότι χρησιμοποιώ και τα δύο πόδια, αλλά ο Ιταλός προπονητής της ΑΕΠ Κοζάνης με χρησιμοποιεί πλέον ως στράικερ.

Καθαρό στράικερ;

Ναι.

Τι σχηματισμό παίζετε;

4-3-2-1.

Πόσο ύψος έχεις;

1,80 μ.

Εσύ ποια θέση γουστάρεις πιο πολύ;

Πλάγια προτιμώ γιατί μπορώ να ντριμπλάρω και να μπαίνω μέσα στην περιοχή. Έχω πιο πολύ χώρο εκεί. Μου αρέσει να μπουκάρω στην περιοχή και να τρυπάω την άμυνα, είτε για να βάλω γκολ είτε για να δώσω την ασίστ.

Αφίσα στο δωμάτιό σου ποιον έχεις;

Το δωμάτιό μου είναι γεμάτο με αφίσες και φωτογραφίες! Πρότυπό μου όμως είναι ο Κριστιάνο Ρονάλντο.

Άλλη αφίσα;

Ο Τσιμίκας, παρότι είναι μπακ. Μου αρέσει πολύ αυτός ο παίκτης. Και ο Νεϊμάρ.

Το καλό σου πόδι ποιο είναι;

Το δεξί. Αλλά έχω δουλέψει και το αριστερό.

Τζιοβάνι δεν πρόλαβες.

Όχι, αλλά έχω δει πολλά βιντεάκια του.

Τι ομάδα είσαι;

Είμαι Ολυμπιακός.

Πώς έγινες Ολυμπιακός;

Από τον πατέρα μου που είναι και προπονητής.

Κοζανίτης ο μπαμπάς;

Κοζανίτης, ναι. Εδώ μένουμε, εδώ ζω.

Τι τάξη πας;

Β' Λυκείου.

Πόσοι είναι Ολυμπιακοί στην τάξη σου;

Είμαστε Δυτική Μακεδονία, κοντά στη Θεσσαλονίκη, εδώ οι περισσότεροι είναι ΠΑΟΚ και Άρης. Όμως υπάρχουν από όλες τις ομάδες. Εγώ είμαι Ολυμπιακός.

Πόση ώρα είναι η Θεσσαλονίκη από την Κοζάνη;

Λιγότερο από μιάμιση ώρα με το αυτοκίνητο.

Το όνειρό σου ποιο είναι;

Να αγωνιστώ στο Τσάμπιονς Λιγκ. Θα προσπαθήσω πάρα πολύ για να το κάνω να γίνει πραγματικότητα.

Πότε πρωτοέπαιξες με την πρώτη ομάδα της ΑΕΠ Κοζάνης;

Πέρσι πήρα κάποιες συμμετοχές, στα 15 μου. Πρόπερσι δεν είχα παίξει, ήμουν πολύ μικρός, αλλά έκανα προπονήσεις με την πρώτη ομάδα και ήμουν μπολ μπόι. Φέτος ξεκίνησα βασικός στην πρεμιέρα.

Μου είπαν ότι θα τους βοηθήσεις για λίγα ματς ακόμα και θα φύγεις.

Ναι, τον Δεκέμβρη πάω στην Πράγα για τη Σπάρτα.

Είναι κλεισμένη η μεταγραφή;

Μένουν τα τυπικά. Έκανα προετοιμασία εκεί το καλοκαίρι με την Κ18, την Κ19 και τη β' ομάδα της Σπάρτα Πράγας, αλλά επειδή είμαι 16 χρόνων υπήρχε πρόβλημα με το σχολείο μου. Τώρα λύνεται το πρόβλημα, θα πάω εκεί σε αγγλικό σχολείο. Δεν είχα προλάβει να κάνω εγγραφή σε σχολείο και δεν με δέχονταν, τώρα με δέχονται από τον Γενάρη. Την άλλη εβδομάδα φεύγω για λίγες μέρες να πάω στην Πράγα να δώσω εξετάσεις, ώστε να κάνω στο σχολείο την εγγραφή.

[Δείτε το γκολ στο 2:00 του βίντεο]

Τι προπονητικό κέντρο έχουν εκεί;

Τρομερό. Κάνουν καταπληκτικές προπονήσεις, διευθυντής είναι ο Ροσίτσκι, θεωρούνται «σχολείο μεγάλο». Δουλεύουν πολύ την τεχνική και το παιχνίδι τους είναι πολύ γρήγορο. Οι δε εγκαταστάσεις τους είναι φοβερές.

Πόσα γήπεδα έχουν;

Εννιά γήπεδα!

Ο Ροσίτσκι ξέρεις τι παίκτης ήταν;

Ναι, έχω δει βίντεο με αγώνες του στην Άρσεναλ.

Η πόλη πώς σου φάνηκε;

Η Πράγα είναι πανέμορφη.

Πού έμεινες;

Στην αρχή έμεινα στις εστίες της ομάδας που είναι λίγο έξω από την Πράγα, έπειτα με μετέφεραν σε ξενοδοχείο.

Πόσα αδέλφια είστε;

Είμαστε πέντε αδέλφια.

Μόνος σου θα πας ή θα έρθουν είτε η μαμά είτε ο μπαμπάς;

Μόνος μου θα πάω.

Πες μου το καθημερινό σου πρόγραμμα τώρα.

Το πρωί πάω σχολείο, μετά γυρίζω σπίτι και τρώω λίγο, πάω κατευθείαν για προπόνηση. Γυρίζω στην καφετέρια του θείου μου, βλέπω κάνα ματς, πάω σπίτι και διαβάζω, πέφτω για ύπνο.

Ατομικές προπονήσεις κάνεις;

Πολλές. Όποτε έχω ρεπό με την ομάδα πάω με τον πατέρα μου που είναι προπονητής.

Τι δίπλωμα προπονητικής έχει ο πατέρας σου;

ΟΥΕΦΑ Α. Ο πατέρας μου με βοήθησε πολύ από τότε που ήμουν 10 χρόνων, είχαμε δουλέψει πάρα πολύ, ειδικά στο αθλητικό κομμάτι. Γι' αυτό ξεχωρίζουν τα τρεξίματά μου ανάμεσα στα άλλα παιδιά της ηλικίας μου. Ο δε θείος μου ήταν το πρώτο μου ίνδαλμα, ήταν και εκείνος ποδοσφαιριστής, έπαιζε και εκείνος στα πλάγια, δεξιά και αριστερά. Με τον πατέρα μου έχουμε γυρίσει γνωστά γήπεδα στην Ισπανία. Με είχε πάρει να δούμε Ρεάλ-Σάλκε για το Τσάμπιονς Λιγκ όταν ήμουν μικρός, είχαμε πάει και στο παλιό γήπεδο της Ατλέτικο να δούμε το Ατλέτικο-Βαλένθια. Ήταν για σεμινάρια στην Ισπανία και με πήρε μαζί του.

Οι συμμαθητές σου τι λένε;

Χαίρονται πάρα πολύ που ένα παιδί από την τάξη τους παίζει στην ομάδα της πόλης και παίρνει μεταγραφή στο εξωτερικό.

Τι συμβόλαιο θα υπογράψεις;

Διετές.

Το πρωτάθλημα τελείωσε πιστεύεις για τον Ολυμπιακό;

Όχι. Έχει πολλά ματς ακόμα, υπάρχουν και τα πλέι οφ. Ο Ολυμπιακός μπορεί να το διεκδικήσει, αλλά εξαρτάται και από το τι θα κάνουν οι άλλοι.

Ο Ντόι και περιπτώσεις σαν του Ντόι είναι κίνητρο για εσάς τους μικρούς;

Μας γεμίζει χαρά γιατί είναι ένα παιδί από τις ακαδημίες του Ολυμπιακού, ήρθε στην πρώτη ομάδα από τη β' ομάδα και δεν έδειξε να έχει διαφορά από τους άλλους. Έπαιξε στα ντέρμπι, έπαιξε στην Ευρώπη, στάθηκε. Είναι ελπίδα για εμάς τους νέους, να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας.

Ποιο θεωρείς ότι είναι το μεγαλύτερο ατού στο παιχνίδι σου;

Η ταχύτητά μου και η ντρίμπλα μου. Με τον πατέρα μου κάνουμε βιντεοαναλύσεις σε μεγάλους παίκτες του εξωτερικού που παίζουν πλάγια, δεξιά και αριστερά, για το πώς κινούνται, πώς και πότε φεύγουν στον χώρο, τι κάνουν με την μπάλα και χωρίς την μπάλα, θέματα τακτικής.

Τι άλλο θα ήθελες να πεις;

Όταν ξεκίνησα μικρός το ποδόσφαιρο, άρχισα ως τερματοφύλακας. Αυτή η θέση μού άρεσε, αλλά στην πορεία είδα ότι η ταχύτητα και η τεχνική μου ήταν για να παίζω μπροστά. Ήθελα την ντρίμπλα και το γκολ.

Σε ευχαριστώ για τη συνέντευξη, καλή επιτυχία σού εύχομαι.

Σας ευχαριστώ.