Πενήντα χρόνια από το έπος του Ολυμπιακού στη Σαρδηνία

Στις 27 Σεπτεμβρίου 1972 ο Ολυμπιακός σφραγίζει μία από τις πιο ιστορικές προκρίσεις ελληνικής ομάδας στην Ευρώπη.

Πενήντα χρόνια από το έπος του Ολυμπιακού στη Σαρδηνία

Κερδίζει την Κάλιαρι στη Σαρδηνία με 1-0 χάρη σε γκολ του Νίκου Γιούτσου στο 8’ και σε συνδυασμό με τη νίκη του 2-1 στο Φάληρο προκρίνεται στη β’ φάση του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Ήταν η πρώτη φορά που ελληνική ομάδα αποκλείει μία ιταλική.

Και μάλιστα την ομαδάρα του Τζίτζι Ρίβα, πρώτου σκόρερ όλων των εποχών της Εθνικής Ιταλίας, με την οποία είχε κατακτήσει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1968 και είχε φτάσει στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1970, ενώ είχε αναδειχθεί πρώτος σκόρερ του ιταλικού πρωταθλήματος το 1969 και το 1970. Η Κάλιαρι είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα στην Ιταλία τη σεζόν 1969-70, ενώ αποτελούσε σταθερή διεκδικήτρια του τίτλου και τις επόμενες δύο χρονιές.

Το 1972 τερμάτισε στην 4η θέση του Καμπιονάτο και συμμετείχε στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, όπου για… κακή της τύχη βρήκε στον δρόμο της τον Ολυμπιακό του Λάκη Πετρόπουλου. Στην καυτή έδρα του σταδίου «Σαντ Ελία» και παρουσία περισσοτέρων από χιλίων οπαδών του ο Ολυμπιακός επικράτησε 1-0 και το όνομά του ταξίδεψε σε όλη την Ευρώπη! Το μέγεθος της επιτυχίας ήταν ασύλληπτο και ο Τύπος της εποχής τη χαρακτήρισε «άθλο».

Πανζουρλισμός και κατά την επιστροφή από την Ιταλία! Περίπου 5.000 φίλαθλοι, σύμφωνα με την εφημερίδα «ΦΩΣ», περίμεναν στο αεροδρόμιο του Ελληνικού τους παίκτες για να τους αποθεώσουν.

Mέχρι να φτάσουν στη Λέσχη στο Πασαλιμάνι χρειάστηκαν πολλές ώρες! Χαρακτηριστικό είναι ότι με αφορμή το επικείμενο ντέρμπι πρωταθλήματος στην Τούμπα κόντρα στον ΠΑΟΚ, η διοίκηση είχε λάβει τηλεγράφημα από φιλάθλους της Βόρειας Ελλάδας, όπου το μήνυμα έγραφε «συγχαρητήρια, σας περιμένουμε με ανυπομονησία κ.τ.λ.». Άλλες εποχές…

Ο Ολυμπιακός είχε αγωνιστεί σε εκείνο το παιχνίδι με τους Κελεσίδη, Γκαϊτατζή, Αγγελή, Γκλέζο, Σιώκο, Συνετόπουλο, Γιούτσο, Παπαδημητρίου, Βιέρα, Τριαντάφυλλο και Δεληκάρη.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΟ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ