Περέιρα: «Στόχος το 90% στις επιτυχημένες διαιτησίες»

Οι διαιτητές δηλώνουν έτοιμοι για την πρώτη «σέντρα» στη Σούπερ Λίγκα που είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο 25 Αυγούστου.

Περέιρα: «Στόχος το 90% στις επιτυχημένες διαιτησίες»

Ενόψει της έναρξης των εθνικών πρωταθλημάτων και του Κυπέλλου Ελλάδος, ο πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας, Βίτορ Μανουέλ Ντε Μέλο Περέιρα, μίλησε στην ιστοσελίδα της ΕΠΟ.

«Παρά τον χαμηλό μέσο όρο ηλικίας και την έλλειψη μεγάλης εμπειρίας της ομάδας των διαιτητών αυτών, λόγω της ανανέωσης των πινάκων (9 διαιτητές και 17 βοηθοί είναι εντελώς νέοι σε αυτή την κατηγορία) πιστεύουμε ότι με επαγγελματική νοοτροπία, απόλυτη προσήλωση στις αρχές της διαιτησίας και θέληση για συνεχή βελτίωση, οι διαιτητές της Α΄ κατηγορίας μπορούν να επιτύχουν τον βασικό μας στόχο για τη νέα περίοδο: να αυξήσουν την επιτυχημένη απόδοση των διαιτησιών από το 73% πέρυσι στο 90% των αγώνων της Super League φέτος» είπε ο Πορτογάλος.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο φετινό σεμινάριο Α΄κατηγορίας επικεντρώθηκε στο πλαίσιο λειτουργίας των διαιτητών και τις προτεραιότητές τους στη διάρκεια των αγώνων, προκειμένου να υλοποιείται με τον πληρέστερο τρόπο το έργο τους.

«Οι διαιτητές πρέπει να αποφεύγουν κάθε είδους αντιπαράθεση και διαφωνία με τους παίκτες, να επικεντρώνονται πλήρως στα περιστατικά εντός περιοχής έχοντας πλήρη εικόνα και βεβαιότητα, να αντιμετωπίζουν τη βίαιη συμπεριφορά με αυστηρά πειθαρχικά κριτήρια, να είναι άτεγκτοι και να χρησιμοποιούν την προσωπικότητά τους, νιώθοντας ελεύθεροι να διαιτητεύουν με τον ενδεδειγμένο τρόπο, χωρίς να φοβούνται να πάρουν μη δημοφιλείς αποφάσεις» υπογράμμισε ο Περέιρα.

Εκτός από τη συνεχή προσπάθεια εκπαίδευσης των διαιτητών, η ΚΕΔ προχωρά στην ολοκλήρωση του εθνικού σχεδίου ανάπτυξης της διαιτησίας, γεγονός που για τον κ. Περέιρα αποτελεί προτεραιότητα:

«Η διαιτησία μπορεί να βελτιωθεί μόνο με σαφώς προσανατολισμένο εκπαιδευτικό και αναπτυξιακό σχεδιασμό. Γι' αυτό εργαζόμαστε πολύ σκληρά κι επικεντρωνόμαστε να εφαρμόσουμε το μακροπρόθεσμο "Κεντρικό Στρατηγικό Πλάνο Διαιτησίας 2018-22", το οποίο προφανώς πρέπει να υποστηριχθεί από την ΕΠΟ, την UEFA και τη FIFA και πιστεύουμε ότι θα έχει ολοκληρωθεί και παρουσιαστεί επίσημα έως το τέλος του έτους» είπε.

Η νέα αγωνιστική περίοδος αναμένεται ιδιαίτερα ανταγωνιστική και ο Περέιρα στέλνει το μήνυμά του: «Παρά τα όποια παράπονα για τη διάρθρωση της διαιτησίας, θέλουμε με ξεκάθαρο τρόπο να διαβεβαιώσουμε ότι η ΚΕΔ θα συνεχίσει να λαμβάνει αποφάσεις με απόλυτα ανεξάρτητο, συνεπή και αμερόληπτο τρόπο, με βασικό στόχο να υπηρετήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Με κεφαλαία γράμματα και ως ένα σημαντικό μέρος του. Τόσο εγώ, όσο και οι συνάδελφοί μου στην ΚΕΔ και στο τμήμα διαιτησίας της Ομοσπονδίας θέλουμε να δηλώσουμε και να επιβεβαιώσουμε, με πλήρη πεποίθηση και εμπιστοσύνη, την απόλυτη θέληση και δέσμευσή μας να συμβάλλουμε στην ανανέωση της διαιτησίας, για το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ