«Άγρια Δύση» στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο

Σε έξαρση η οπαδική βία στις μικρές κατηγορίες και στα τοπικά πρωταθλήματα, με τα επεισόδια να εξαπλώνονται σε όλη τη χώρα. Απίστευτα σκηνικά στους τρεις μήνες του 2022, με καραμπίνες, σφαίρες, πυροβολισμούς, ενέδρες και ατελείωτο ξύλο σε διαιτητές, παίκτες και προπονητές…

«Άγρια Δύση» στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο

Την ώρα που το ελληνικό ποδόσφαιρο υποτίθεται ότι θρηνεί για τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη, τους τελευταίους τρεις μήνες τα επεισόδια όχι μόνο έχουν ενταθεί αλλά τείνουν να δημιουργήσουν νέα δεδομένα. Δεδομένα που φαίνεται να αλλάζουν ριζικά και τον χάρτη του χουλιγκανισμού στον ελληνικό αθλητισμό, απόρροια, όπως αναφέρουν οι αρμόδιοι φορείς, της κοινωνικής κρίσης λόγω της φτωχοποίησης που επικρατεί…

Αν ρίξουμε μια ματιά στα επεισόδια που συνέβησαν στα ελληνικά γήπεδα τους τρεις πρώτους μήνες του 2022, θα διαπιστώσουμε ότι αυτά έχουν μεταφερθεί για τα καλά πλέον στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Είτε αφορούν τη Γ’ Εθνική είτε τα τοπικά (κυρίως σε αυτά) πρωταθλήματα είτε τα πρωταθλήματα των ακαδημιών. Τα επεισόδια οργανωμένων οπαδών των μεγάλων ομάδων με «ντου» σε συνδέσμους ή μαχαιρώματα σε ανυποψίαστους φιλάθλους ή σε ξεκαθαρίσματα λογαριασμών με κροτίδες, φωτοβολίδες, κλομπ, λοστούς κ.λπ. παραμένουν, όμως στις μικρές κατηγορίες η οπαδική βία βαδίζει σε πολύ πιο επικίνδυνα μονοπάτια, που δημιουργούν ένα εντελώς μαφιόζικο τοπίο, μέσα και έξω από τα γήπεδα…

Καραμπίνες, σφαίρες, πυροβολισμοί μέσα στα γήπεδα, ενέδρες, δολοφονικά χτυπήματα, συνθέτουν σκηνικά βγαλμένα από μαφιόζικες κινηματογραφικές ταινίες του Φράνσις Φορντ Κόπολα ή του Μάρτιν Σκορσέζε. Αρκεί μια ματιά, σε τέτοιου είδους επεισόδια, μόνο μέσα στο 2022 για να καταλάβουμε το μέγεθος αλλά και την αλλαγή τοπίου στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, εκεί όπου πρωταγωνιστεί σε μεγάλο βαθμό η εντοπιότητα και λιγότερο το τυφλό οπαδιλίκι.

Το «ΦΩΣ» γυρίζει τον χρόνο πίσω και καταγράφει για του λόγου το αληθές τα επεισόδια στο διάστημα από τα τέλη Ιανουαρίου έως τις αρχές Απριλίου (σε λιγότερο από τρεις μήνες δηλαδή) της φετινής χρονιάς, για να καταλάβουμε το μέγεθος του προβλήματος:

26/1: Στο Κανόνι της Κέρκυρας η τοπική ΑΕ υποδέχθηκε τον ΑΠΣ Μπενίτσες και μετά τη λήξη του αγώνα ξεκίνησε… πόλεμος. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΠΣ Κέρκυρας «…στις 26.1.2022 η Ένωση έλαβε γνώση των θλιβερών γεγονότων που διαδραματίστηκαν τόσο στον αγωνιστικό χώρο όσο κυρίως στον περιβάλλοντα χώρο του ενωσιακού γηπέδου κατά τη διάρκεια αλλά και κατά τη λήξη του αγώνα πρωταθλήματος μεταξύ των ομάδων ΑΕ Κανονίου - ΑΠΣ Μπενίτσες…».

30/1: Στην 9η αγωνιστική της Γ’ Εθνικής η Θύελλα Ραφήνας υποδέχθηκε τον Εθνικό και μετά το παιχνίδι οι χούλιγκαν μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο αλλά και στον χώρο έξω από τα αποδυτήρια των διαιτητών. Οπαδοί του Εθνικού κινήθηκαν προς τον διαιτητή Αριστείδη Αλιάγα και τον χτύπησαν άγρια, ενώ από την οργή τους δεν γλίτωσε ούτε ο ένας βοηθός του, με αποτέλεσμα να μεταφερθούν στο 401 ΓΣΝΑ Αθηνών, με τον ρέφερι να έχει δεχτεί πολλά χτυπήματα, με σοβαρό τραυματισμό στον ώμο του. Παράλληλα, υπήρξαν και επεισόδια ανάμεσα στους οπαδούς των δύο ομάδων και χρειάστηκε η επέμβαση της αστυνομίας…

6/2: Σοβαρά επεισόδια υπήρξαν στη Χαλκιδική και πιο συγκεκριμένα στον αγώνα Κασσάνδρας – Γαλάτιστας, παιχνίδι για τα πλέι άουτ της Α’ τοπικής κατηγορίας. Κατά τη διάρκεια του αγώνα υπήρξε σύρραξη μεταξύ των ποδοσφαιριστών και των παραγόντων των δύο ομάδων και στη συνέχεια εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο οπαδοί των γηπεδούχων που επιτέθηκαν στους φιλοξενούμενους και ο αγωνιστικός χώρος μετατράπηκε σε πεδίο μάχης. Αποτέλεσμα ήταν ο τραυματισμός τεσσάρων εκ των φιλοξενούμενων (τριών ποδοσφαιριστών αλλά και του προπονητή), οι οποίοι κατέληξαν στο νοσοκομείο. Η τραγική ειρωνεία σε αυτό το παιχνίδι ήταν ότι ο αγώνας ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του δολοφονημένου Άλκη Καμπανού…

19/2: Η ΠΑΕ ΑΕΚ γνωστοποίησε ότι παίκτης της ομάδας Κ15 του συλλόγου δέχθηκε επίθεση με οπαδικά κίνητρα από άτομο που κρατούσε μαχαίρι, μόνο και μόνο επειδή φορούσε τη φόρμα του συλλόγου...

«Η ΠΑΕ ΑΕΚ καταγγέλλει ένα ακόμα πρωτοφανές περιστατικό αθλητικής βίας, αυτήν τη φορά με θύμα νεαρό ποδοσφαιριστή της ομάδας Κ15 του συλλόγου μας» ανέφερε η ΠΑΕ στην ανακοίνωσή της και προσέθεσε: «Φορώντας τα ρούχα της ΑΕΚ, αφού μαζί με τους συμπαίκτες του ήταν και αυτός παρών στο ματς της ΑΕΚ Κ17, ο νεαρός ποδοσφαιριστής δέχτηκε αμέσως μετά στην περιοχή της Πεύκης, έξω από το φροντιστήριο στο οποίο ήταν με τους συμμαθητές του, επίθεση με μαχαίρι από γνωστό στην περιοχή οργανωμένο οπαδό άλλης ομάδας, ο οποίος πρώτα εξύβρισε τον ίδιο και την ΑΕΚ. Ο δράστης επιτέθηκε με το μαχαίρι στον ποδοσφαιριστή μας και έσκισε με αυτό το μπουφάν και τη φόρμα που φορούσε, χωρίς ευτυχώς να προλάβει να του κάνει μεγαλύτερη ζημιά στο μπράτσο, αφού ο νεαρός παίκτης κατάφερε να ξεφύγει και να κατευθυνθεί προς το σπίτι του, ενώ ο δράστης τον καταδίωξε με το μαχαίρι. Η οικογένεια του ποδοσφαιριστή έκανε από την πρώτη στιγμή καταγγελία του περιστατικού στο ΑΤ Πεύκης. Στη συνέχεια η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Ασφάλεια και από εκεί στο τμήμα Αθλητικής Βίας».

Να σημειώσουμε ότι ο δράστης συνελήφθη μετά από λίγες ημέρες για απόπειρα ληστείας καταστήματος στην πλατεία Ομονοίας.

28/2: Απίστευτο σκηνικό, βγαλμένο από ταινία γουέστερν, σημειώθηκε στο γήπεδο Αθικίων, όταν πριν από την έναρξη του αγώνα Τενεάτης Αθικίων – ΠΑΣ Κόρινθος για το πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας της ΕΠΣ Κορίνθου ένας 60χρονος εμφανίστηκε με καραμπίνα στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου. Απείλησε τους ποδοσφαιριστές και την αποστολή της φιλοξενούμενης ομάδας, ενώ, σύμφωνα με μαρτυρίες, πυροβόλησε τρεις φορές στον αέρα. Το συμβάν προκάλεσε την έντονη αντίδραση φιλάθλων και των δύο ομάδων, που κάλεσαν αμέσως την αστυνομία. Ο δράστης του επεισοδίου συνελήφθη άμεσα από τους αστυνομικούς, που κατέσχεσαν το κυνηγετικό όπλο και τα φυσίγγια.

15/3: Στην περιοχή της Πορταριάς, στο Πήλιο, ομάδα 6-7 ατόμων που είχαν καλυμμένα με κουκούλες τα πρόσωπά τους έστησαν ενέδρα και έριξαν πέτρες στο πούλμαν που μετέφερε την αποστολή της Κ17 του Άρη. Ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματισμοί, ενώ ζημιές υπέστη το πούλμαν της ομάδας. Το απίστευτο περιστατικό συνέβη, παρότι το πούλμαν συνοδευόταν από περιπολικό της αστυνομίας. Οι δράστες «χτύπησαν» και πρόλαβαν να τραπούν σε φυγή πριν επέμβουν οι αστυνομικοί. Η επίθεση έγινε παραμονή του τελικού της κατηγορίας με τον ΠΑΟΚ στο Πανθεσσαλικό Στάδιο.

20/3: Σκηνές… Φαρ Ουέστ είχαμε και στον αγώνα Πισσώνας - Ρομαϊκός στο γήπεδο του Πισσώνα για τη Γ’ κατηγορία της ΕΠΣ Εύβοιας. Ο αγώνας διακόπηκε, αφού φίλαθλοι εισήλθαν στον αγωνιστικό χώρο και επικράτησε χάος από τα επεισόδια. Στο σημείο έσπευσαν άμεσα ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

«Περίπου 150 Ρομά χτύπησαν οπαδούς του Πισσώνα και μετά μπήκαν στο γήπεδο και χτύπησαν και παίκτες μας με πέτρες και είχαμε και αιμορραγίες» ανέφεραν οι άνθρωποι του Πισσώνα. Από την άλλη πλευρά, ενώ η διοίκηση του Ρομαϊκού στην ανακοίνωσή της καταδίκασε απερίφραστα τα επεισόδια, εντούτοις επεσήμανε πως «…θα πρέπει αμφότεροι οι παίκτες να διατηρούν ένα πνεύμα αθλητικό και όχι να προκαλούν, όπως συνέβη στην περίπτωση της αντίπαλης ομάδας μας, η οποία προκάλεσε με άσεμνες χειρονομίες και πράξεις μη δέουσες για έναν αθλητικό αγώνα».

Τέλος, ο Ρομαϊκός στην ίδια ανακοίνωση άφησε αιχμές για ρατσιστικές συμπεριφορές από κάποιους, αναφέροντας πως «…θα θέλαμε να γνωστοποιήσουμε στο ευρύ κοινό ότι οι φίλαθλοί μας δεν ήταν παραπάνω από 60 και όχι 150 που γράφτηκε κάπου. Έχουμε συνηθίσει να γινόμαστε έρμαια προκαταλήψεων και συμπεριφορών τιμωρητικών απέναντι στην ίδια μας την τσιγγάνικη ύπαρξη. Επεισόδια προκαλούνται από κάθε άνθρωπο που δεν σέβεται τον εαυτό του και όχι μόνο από Ρομά όπως γράφτηκε σε κάποια δημοσιεύματα».

20/3: Θλιβερά επεισόδια και στην Ηλιούπολη Θεσσαλονίκης στον αγώνα ΠΑΟΚ Διάπλαση - Νίκη Νεοχωρούδας για το πρωτάθλημα της Γ’ κατηγορίας της ΕΠΣ Μακεδονίας. Οι οπαδοί των γηπεδούχων εισέβαλαν μετά το σφύριγμα της λήξης στον αγωνιστικό χώρο και επιτέθηκαν στους ποδοσφαιριστές της αντίπαλης ομάδας. Σύμφωνα με την αστυνομία, στα άγρια επεισόδια πρωτοστάτησαν δύο νεαροί ηλικίας 17 και 18 ετών, οι οποίοι και συνελήφθησαν. Από την επίθεση τραυματίστηκαν τρεις ποδοσφαιριστές των φιλοξενούμενων.

27/3: Νέο επεισόδιο, αυτήν τη φορά στο Κιλκίς, όταν ομάδα δέκα ατόμων έστησε ενέδρα έξω από το σπίτι 36χρονου ποδοσφαιριστή που αγωνίζεται στην ομάδα του Απόλλωνα Πευκοδάσους μετά τον αγώνα της ομάδας του με τον Μακεδονικό Γρίβας για το τοπικό πρωτάθλημα και τον ξυλοφόρτωσαν τόσο που χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Η αστυνομία συνέλαβε έξι από τα δέκα άτομα που επιτέθηκαν στον 36χρονο. Ένας μάλιστα από τους συλληφθέντες (όλοι τους ηλικίας από 22 έως 42 ετών), ο οποίος διακομίσθηκε κι αυτός φρουρούμενος στο νοσοκομείο, υπέβαλε μήνυση στο θύμα για πρόκληση σωματικών βλαβών!

27/3: Σκηνή από μαφιόζικη ταινία είχαμε στο παιχνίδι ΑΟ Λουτράκι - ΠΑΣ Κόρινθος στο πλαίσιο των πλέι οφ της Α’ κατηγορίας της ΕΠΣ Κορίνθου, το οποίο δεν διεξήχθη, καθώς ο διαιτητής του αγώνα Παντελής Χονδρόπουλος, όταν πήγε να πάρει το αυτοκίνητό του για να πάει από το σπίτι του στο γήπεδο, είδε δύο σφαίρες που είχαν αφήσει άγνωστοι στο παρμπρίζ του. Άμεσα ενημέρωσε την αστυνομία αλλά και τις τοπικές ποδοσφαιρικές αρχές. Επειδή ήταν σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, δεν μπορούσε να διευθύνει το ματς και η Ένωση ανέβαλε το παιχνίδι.

Η διοίκηση των γηπεδούχων στην ανακοίνωσή της υποστήριξε μεταξύ άλλων: «Ευχόμαστε και ελπίζουμε τα όσα διαδραματίστηκαν να μην έχουν σχέση με το κορινθιακό ποδόσφαιρο, γιατί το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο δεν αντέχει να έρχεται αντιμέτωπο με συμπεριφορές που προσιδιάζουν σε οργανωμένο έγκλημα και με πρακτικές μαφίας».

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Κόρινθος, στην οποία ανέφερε ότι καταδικάζει απερίφραστα το συμβάν και υποστήριξε ότι πρόκειται για «ένα περιστατικό που προσθέτεται δυστυχώς σε όλα αυτά που έχουν ξεκινήσει από το 2018 (ξυλοδαρμούς παραγόντων, τραμπουκισμούς σε διαιτητές, επιθέσεις σε επιχειρήσεις, παρουσίες μπράβων και «φουσκωτών» στα γήπεδα) μέχρι και πυροβολισμούς εντός γηπέδου όπως τα βίωσε πριν από έναν μήνα η ομάδα μας».

27/3: Επεισόδια σε βάρος του διαιτητή σημειώθηκαν την ίδια μέρα και στον αγώνα Μαυροβούνι – Λυκόστομο για το τοπικό πρωτάθλημα Πέλλας, γεγονός που οδήγησε στη σύλληψη έξι ατόμων από αστυνομικούς του τμήματος Σκύδρας. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι φερόμενοι ως δράστες, μεταξύ των οποίων ένας αλλοδαπός και ένας ανήλικος, συνελήφθησαν τις επόμενες ημέρες, ενώ ταυτοποιήθηκε ένα ακόμη άτομο ηλικίας… 74 ετών!

Οι συλληφθέντες, μαζί με άλλα άτομα, εισήλθαν στον αγωνιστικό χώρο και κάποιοι από αυτούς επιτέθηκαν και χτύπησαν τον διαιτητή του αγώνα.

3/4: Η ΕΠΣ Κέρκυρας κατήγγειλε ότι συνέβησαν απίστευτα σκηνικά την περασμένη Κυριακή στο ντέρμπι παραμονής της Γ’ Εθνικής ανάμεσα στον Μ. Αλέξανδρο Τρικάλων Ημαθίας και στην ΑΕ Λευκίμμης. Σε επιστολή που έστειλε στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, κάνει λόγο για «ντου» από ροπαλοφόρους και μαχαιρώματα στην κερκίδα.

Ανακοίνωση εξέδωσε η ΑΕ Λευκίμμης, αναφέροντας ότι δύο παράγοντες της ομάδας χρειάστηκε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Μεταξύ άλλων, η επιστολή της ΕΠΣ Κέρκυρας ανέφερε «…θέλουμε να εκφράσουμε τον αποτροπιασμό μας για τα θλιβερά γεγονότα που έλαβαν χώρα χθες Κυριακή 3.4.2022 στον ποδοσφαιρικό αγώνα για το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής κατηγορίας μεταξύ των σωματείων Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ – ΑΕ ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ, με την ανοχή της Ελληνικής Αστυνομίας και συγκεκριμένα του ΑΤ Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι νοσηλεύονται σε νοσοκομείο του Νομού δυο διοικητικοί παράγοντες του σωματείου ΑΕ ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ και παρακαλούμε να διερευνήσετε για τυχόν ευθύνες των σοβαρών τραυματισμών των συγκεκριμένων κυρίων.

Επίσης, θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι προς το τέλος περίπου του αγώνα ομάδα ροπαλοφόρων της γηπεδούχου ομάδας (Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ) εισήλθε στο τμήμα της κερκίδας, όπου κάθονταν οι οπαδοί της ΑΕ ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ, και υπήρξαν συμπλοκές σώμα με σώμα, καθώς και μαχαιρώματα από αυτούς τους ροπαλοφόρους με την ανοχή των αστυνομικών δυνάμεων που περιφρουρούσαν τον χώρο…».

Από την πλευρά της η διοίκηση του Μ. Αλέξανδρου υποστήριξε μεταξύ άλλων: «Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε για την ανάρτηση στον ηλεκτρονικό τύπο “καταγγελίας από ανθρώπους” της ΑΕ Λευκίμμης για υποτιθέμενα επεισόδια (μετά το τέλος του αγώνα με την ομάδα μας στο γήπεδο της Αλεξάνδρειας).

Προς αποκατάσταση της αλήθειας και προστασία του ονόματος του σωματείου μας, σας αναφέρουμε ότι ως γηπεδούχοι τους παρείχαμε την καλύτερη δυνατή φιλοξενία όπως αναγνώρισε -και μας το δήλωσαν- το σύνολο της αποστολής της ομάδας τους. Οι δε παράγοντες της Λευκίμμης και μετά το τέλος του αγώνα δήλωναν ότι δεν είχαν κανένα παράπονο από την ομάδα του Μ. Αλεξάνδρου. Τα όσα καταγγέλλονται από τους παράγοντες της Λευκίμμης σε αθλητικά σάιτ, σχετικά με επίθεση σε βάρος τους με λοστούς και μαχαίρια από το σωματείο μας κατά τη μεταξύ μας αθλητική αναμέτρηση της Κυριακής 3-4-2022, αυτά είναι παντελώς ψευδή, αβάσιμα και αναπόδεικτα…».