Αυγενάκης: «Άλλο να φοράς κράνος στην εξέδρα κι άλλο για να οδηγήσεις τη μηχανή»

To νέο νομοσχέδιο για την οπαδική βία έφερε άμεσα συλλήψεις, ακόμη και σε περίπτωση παραβίασης της ταυτοπροσωπίας, στο πρόσφατο φάιναλ φορ βόλεϊ γυναικών στο Ηράκλειο, και ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης μάς μίλησε για την αποτελεσματικότητά του αλλά και τη χρηματική ενίσχυση του αθλητισμού μέσω της φορολόγησης τυχερών παιχνιδιών, γεγονός που στάθηκε αφορμή για κουβέντα εφ’ όλης της ύλης.

Αυγενάκης: «Άλλο να φοράς κράνος στην εξέδρα κι άλλο για να οδηγήσεις τη μηχανή»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΣΤΕΦΑΝΟ ΛΕΜΟΝΙΔΗ

Ο Κρητικός υφυπουργός μάς είπε «έχουμε πλέον θεσμοθετημένο μόνιμο μηχανισμό φορολόγησης των κερδών των στοιχηματικών εταιρειών για την ενίσχυση του ερασιτεχνικού και του επαγγελματικού αθλητισμού. Υπάρχει ΚΥΑ και, βάσει της λογικής η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες, κάναμε ένα μεγάλο βήμα. Πατήσαμε πάνω στην πανδημία και μονιμοποιήσαμε τη χρηματοδότηση όλου του αθλητισμού. Κάτι που δεν τολμούσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, το κάναμε εμείς. Τα λεφτά που θα πάρουν οι ομοσπονδίες αφορούν τα έξοδα των προετοιμασιών των εθνικών ομάδων, τις προσλήψεις προπονητών αλλά και όλων των προβλημάτων τους. Για να μην αντιμετωπίσουμε ξανά περιπτώσεις Ιακωβίδη».

Αγαπημένο... πρόβλημα, οι παρατημένες αθλητικές εγκαταστάσεις. Το ολυμπιακό γήπεδο μπιτς βόλεϊ, όμως, ρημάζει εδώ και χρόνια.

Δεν είναι δική μας εγκατάσταση, ανήκει στην Περιφέρεια. Ρωτήσαμε τον κ. Πατούλη αν τον ενδιαφέρει η εγκατάσταση και μας απάντησε θετικά.

Και είστε σίγουρος για την αναβάθμισή της από την Περιφέρεια;

Ναι, γιατί έχουμε άριστη συνεργασία, όπως στις παραολυμπιακές εγκαταστάσεις της Ραφήνας, στον στίβο στο ΟΑΚΑ, στην εγκατάσταση της Παιανίας, όπου εμπλέκεται και ο δήμος.

Στο θέμα της βίας βλέπουμε ότι υπάρχει επιτέλους βούληση και συλλαμβάνονται άτομα ακόμη και για παλαιότερες υποθέσεις. Στο Ηράκλειο είχαμε συλλήψεις οπαδών που πήγαν να μπουν στο γήπεδο με πρόσκληση που είχε άλλο όνομα.

Από τον Νοέμβριο του 2019 υπάρχει βούληση, δεν είναι κάτι που μας απασχολεί μετά τη δολοφονία του Άλκη. Περάσαμε το οπτικοακουστικό υλικό ως τεκμήριο, που είχε καταργηθεί, όπως και τα χρονικά και χωρικά όρια, ενώ εντάξαμε και τα επεισόδια που γίνονται μακριά από τα γήπεδα, όπως στην περίπτωση του Άλκη που έγινε σε έναν δρόμο. Ως τώρα δεν εντασσόταν στην οπαδική βία ό,τι γινόταν μέσα στην πόλη. Βάλαμε διαδικασίες εξπρές. Επανήλθαν οι κάμερες στα γήπεδα, με χειριστές της ελληνικής αστυνομίας. Θα εστιάζουν στα σημεία έντασης και θα βρίσκουν τους ταραχοποιούς. Επαναφέραμε τον έλεγχο της ταυτοπροσωπίας στους φιλάθλους. Τον Ιούνιο του 2021 φέραμε το νομοσχέδιο για τις λέσχες φιλάθλων. Ξεπεράσαμε ακόμη τις ενστάσεις των δικαστών για το ιδιώνυμο, με το αιτιολογικό των προσωπικών δεδομένων. Πλέον είναι οριζόντια η εφαρμογή, χωρίς καμία εξαίρεση. Αν υπήρχαν όλα αυτά από πριν, τρία τέσσερα άτομα που είχαν εμπλακεί στη δολοφονία του Άλκη θα ήταν στη φυλακή και ίσως δεν θρηνούσαμε το παιδί. Με εντολή του πρωθυπουργού εντατικοποιήθηκαν οι έλεγχοι της αστυνομίας και δικάζονται άμεσα οι συλληφθέντες χωρίς καθυστερήσεις. Αυστηροποιήθηκε το ποινικό πλαίσιο για τους επίδοξους χούλιγκαν. Υπήρχε αναστολή στην εκτέλεση ποινών κι αυτό εκλαμβανόταν ως ατιμωρησία. Επιβραβεύονταν οι μπρατσωμένοι που επέβαλαν τον νόμο τους στους πιο αδύναμους. Τώρα δεν υπάρχει αυτό. Σφίγγει ο κλοιός.

Υπάρχει και πρόβλεψη σύλληψης ατόμων που φορούν κουκούλες. Πώς θα γίνει αυτό;

Με τις κάμερες στα γήπεδα θα εστιάζουμε σε αυτούς που κάνουν παράνομες πράξεις και κρύβουν το πρόσωπό τους. Δεν αναφέρομαι σε αυτούς που φορούν κουκούλα για να μην κρυώνουν, αλλά σε αυτούς που κάνουν επεισόδια. Θα χρησιμοποιούμε το οπτικοακουστικό υλικό, κάμερα ασφαλείας, ακόμη και από κινητό ή ανάρτηση στο διαδίκτυο. Θα γίνεται ταυτοποίηση και θα συλλαμβάνονται έξω από το γήπεδο ή τις επόμενες ημέρες έξω από το σπίτι τους. Γιατί άλλο να φοράς κράνος για να οδηγήσεις μηχανή και άλλο για να κρύψεις τα χαρακτηριστικά σου σε μια εξέδρα ή έξω από ένα γήπεδο.

Υπήρξε καθολική αποδοχή στο νομοσχέδιο;

Ναι, κι αυτό είναι το θετικό της υπόθεσης. Συμμετείχαν και οι πρώην υπουργοί Αθλητισμού, ο Φλωρίδης, ο Κοντονής, ο Πανούσης, ο Ορφανός, απ’ όλα τα κόμματα.

Με τις λέσχες φιλάθλων;

Θέλουμε τη λειτουργία τους, αλλά νόμιμα. Γι’ αυτό και πρώτη φορά συμμετείχαν στον διάλογο και εκπρόσωποί τους. Ως τώρα παίρναμε αποφάσεις για αυτούς, χωρίς αυτούς. Αν υπήρχε το ιδιώνυμο του Ορφανού, που κατήργησε ο Ιωαννίδης, όλα θα ήταν διαφορετικά.

Παλιά ο Ντέμης Νικολαΐδης «έδωσε» τους ταραχοποιούς της ΑΕΚ και υπήρξε καθολική αντίδραση. Τώρα υπάρχει συνεργασία με τις ΠΑΕ και των οργανωμένων;

Με τη συνεργασία των ΠΑΕ και των οργανωμένων το αποτέλεσμα θα είναι γρηγορότερο. Χωρίς αυτούς πάλι θα έρθει το αποτέλεσμα, το βλέπετε, αλλά τότε θα είναι πιο επίπονο για κάποιους που δεν συμφωνούν. Που θεωρούν ότι είναι υπεράνω του νόμου. Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου. Θέλουμε να περιοριστεί η βία εντός και εκτός γηπέδων, γιατί τον τελευταίο καιρό μεταφέρθηκε στις γειτονιές, σε χτυπήματα σε λέσχες. Η αστυνομία θα είναι έτοιμη για δράση, πριν από τους επίδοξους ταραχοποιούς που προσπαθούν να παρεισφρήσουν στους οργανωμένους φιλάθλους και να βγάλουν τα απωθημένα τους. Στρατολογούν νέα παιδιά και δημιουργούν αγέλες υποψήφιων δολοφόνων.

Με τις απαξιωμένες, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, εγκαταστάσεις;

Στο ΟΑΚΑ παραδίδουμε 12 πισίνες, κόστους 5,5 εκατομμυρίων, αναβαθμίζουμε τον στίβο που δεν αλλάχτηκε από το 2004, αναβαθμίσαμε το τένις, εντάξαμε την αναβάθμιση του ΟΑΚΑ στο Ταμείο Ανάκαμψης με συνολικό κόστος 53 εκατομμύρια ευρώ. Κάναμε τον διαγωνισμό για το στέγαστρο Καλατράβα. Κάναμε πράγματα που έπρεπε να γίνουν εδώ και πολλά χρόνια, όπως το όριο της θητείας των προέδρων των ομοσπονδιών, τομή ήταν το μητρώο των συλλόγων και των προπονητών, θα ακολουθήσει το μητρώο των αθλητών και των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Επόμενος στόχος;

Οι μεγάλες διοργανώσεις, όχι με κρατικά χρήματα αλλά με εισροή χρημάτων από την αγορά. Μετά από εννιά χρόνια επαναφέραμε το Ράλι Ακρόπολις και το 70% του προϋπολογισμού 3 εκατομμυρίων αντλήθηκε από χορηγίες. Επαναφέρουμε τον ποδηλατικό γύρο μετά από δώδεκα χρόνια, με αφετηρία το Ηράκλειο και τερματισμό την Ήπειρο. Κι εδώ με τη βοήθεια του ιδιωτικού τομέα. Και συνεχίζουμε με Παγκόσμιο άρσης βαρών εφήβων, 90 χρόνια ΦΙΜΠΑ σε Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Αθήνα. Πανευρωπαϊκό γυμναστικής, με ζίου ζίτσου, με Ευρωπαϊκό μπιτς χάντμπολ ανδρών, γυναικών, εφήβων στο Ηράκλειο. Με Ράλι Ακρόπολις 2022-23, με πανευρωπαϊκό τσιρλίντερ, παγκόσμια διοργάνωση κωφών και πολλά άλλα. Μπήκαμε πλέον στον χάρτη και, από εκεί που μας έδιναν ό,τι περισσεύει από κάθε άθλημα, άρχισαν να φτάνουν βροχή οι προτάσεις για να πάρουμε ό,τι θέλουμε και ταιριάζει στη χώρα μας. Μπήκαμε μετά το Ράλι Ακρόπολις στο κάδρο των μεγάλων.

Ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις; Δεν τα έχετε καλά με την ΕΠΟ.

Σύντομα θα έχουμε και εκεί διοργανώσεις. Δεν με απασχολούν οι σχέσεις μου με την ΕΠΟ. Με ενδιαφέρει να έχουμε υγιή σχέση με τη βάση και την ποδοσφαιρική κοινότητα που είναι τα ερασιτεχνικά σωματεία, με τους υγιείς παράγοντες και όχι με τους λίγους που θεωρούν ότι μπορούν να ξεγελάσουν τους πάντες, που δεν εφαρμόζουν ή σιωπηλά εφαρμόζουν την ολιστική μελέτη. Η ολιστική μελέτη, που συμφωνήθηκε από τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ, θα εφαρμοστεί είτε το θέλουν είτε δεν το θέλουν. Με ή χωρίς τους συγκεκριμένους κυρίους, που αποτελούν την εναπομείνασα διοίκηση της ΕΠΟ. Κάποιοι ενοχλούνται με τις αλλαγές. Μας ενδιαφέρει, όμως, το συμφέρον των πολλών, όχι των λίγων που φωνάζουν. Θέλουμε ηρεμία στα γήπεδα, το δικαίωμα λόγου στους αθλητές και την οριζόντια μόνιμη ενίσχυση του επαγγελματικού και ερασιτεχνικού αθλητισμού μέσω της φορολόγησης των τυχερών παιχνιδιών. Το μητρώο των εθελοντών που αδράνησε μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αγώνες e-αθλητισμού, πνευματικού και εργασιακού αθλητισμού.