ΑΕΚ: Πρόστιμο 1,5 εκ. ευρώ από την UEFA για παραβίαση του FFP!

Η UEFA ανακοίνωσε ότι η ΑΕΚ, κατόπιν συμβιβασμού, καλείται να καταβάλλει 1,5 εκ. ευρώ, ως πρόστιμο, για την παραβίαση του Financial Fair Play της περιόδου 2014-18, της παρακρατείται το 10% των εσόδων από την επόμενη ευρωπαϊκή συμμετοχή, ενώ απειλείται με ετήσιο ευρωπαϊκό αποκλεισμό, εντός 3ετίας, αν στον επόμενο έλεγχο διαπιστωθούν νέες παραβιάσεις.

ΑΕΚ: Πρόστιμο 1,5 εκ. ευρώ από την UEFA για παραβίαση του FFP!

«Καμπάνα», οικονομικού χαρακτήρα, στην ΑΕΚ!

Η UEFA έκανε γνωστό την Παρασκευή (3/12) και μετά από συνεδρίαση της νέας επιτροπής για τα οικονομικά πως τιμώρησε την «Ένωση» με 1,5 εκατ. ευρώ για μη τήρηση του Financial Fair Play τις περιόδους 2014-18, αλλά και με παρακράτηση του 10% των εσόδων από την επόμενη ευρωπαϊκή συμμετοχή της.

Μάλιστα υπάρχει το ενδεχόμενο ενός έτους αποκλεισμού (στην πρώτη φορά που θα βγει Ευρώπη μέσα στην επόμενη τριετία) αν στον επόμενο έλεγχο που θα γίνει από την UEFA διαπιστωθεί ότι δεν έχουν θεραπευτεί οι παραλείψεις για τις οποίες τιμωρήθηκε η ΑΕΚ.

Πλην των «κιτρινόμαυρων» η UEFA έκανε γνωστές μια σειρά από παραβάσεις και πρόστιμα σε ομάδες όπως οι Πόρτο, Αστάνα, Κλουζ και Σπόρτινγκ Λισσαβώνας.

Η ανακοίνωση ανέφερε για την ΑΕΚ:

"Το επιμελητήριο διαπίστωσε ότι η ΑΕΚ δεν συμμορφώθηκε με πολλές απαιτήσεις αδειοδότησης συλλόγων και χρηματοοικονομικού ευ αγωνίζεσθαι. Αφού εξέτασε τις περιστάσεις της υπόθεσης, αποφάσισε να συνάψει συμφωνία διακανονισμού με τον σύλλογο που περιέχει τα ακόλουθα στοιχεία (σύνοψη):

Ο σύλλογος συμφώνησε να καταβάλει άνευ όρων οικονομική συνεισφορά 1,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο σύλλογος θα υπόκειται σε περαιτέρω παρακράτηση του 10% του χρηματικού έπαθλου της UEFA που θα δικαιούται να λάβει ο σύλλογος από τη συμμετοχή στην επόμενη διασυλλογική διοργάνωση της UEFA για την οποία ο σύλλογος θα προκριθεί.

Μια τέτοια παρακράτηση δεν θα πραγματοποιηθεί και η ΠΑΕ ΑΕΚ θα αποκλειστεί από τη συμμετοχή στην επόμενη διασυλλογική διοργάνωση της UEFA για την οποία θα προκριθεί διαφορετικά στις επόμενες τρεις (3) σεζόν, εάν μελλοντικός έλεγχος συμμόρφωσης εντοπίσει παρόμοιες παραβιάσεις".

Η θέση της ΑΕΚ

Από την ΑΕΚ έλεγαν για τη συγκεκριμένη υπόθεση: «Είναι γνωστό θέμα για εμάς εδώ και καιρό και κατέληξε προκειμένου να διευθετηθεί χωρίς περαιτέρω συνέπειες μετά από επαφες με την UEFA εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα»:

Πρόκειται για συγκεκριμένες και τυπικές παραβάσεις του κανονισμού του Financial Fair Play στις ελεγχόμενες περιόδους 2014-18. Το πρόστιμο είναι ανάλογο των εσόδων της ΠΑΕ ΑΕΚ από την UEFA για τη συμμετοχή της στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις σε αυτή τη χρονική περίοδο.

Αυτές οι παραβάσεις έχουν ήδη θεραπευτεί, το θέμα είναι λήξαν και η ΠΑΕ ΑΕΚ σέβεται απόλυτα και είναι απόλυτα συμμορφωμένη με τις διατάξεις του FFP. Ως εκ τούτου δεν τίθεται κανένα απολύτως θέμα συμμετοχής μας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις».