Ο ποδοσφαιρικός παλμός της Πρέβεζας

Αφιέρωμα του «ΦΩΤΟΣ» σε ΠΑΣ, Αχέροντα Καναλλακίου, Απόλλωνα Πάργας, Εθνικό Φιλιππιάδας και Κεραυνό Θεσπρωτικού.

Ο ποδοσφαιρικός παλμός της Πρέβεζας
Η ομάδα του Αχέροντα Καναλλακίου στο πρώτο φιλικό με τον Α. Ο. Ανατολής

Ο νομός Πρέβεζας παίζει… μπάλα στο «ΦΩΣ». Καταγράφουμε τον παλμό των ομάδων της περιοχής, που ξεκίνησαν προετοιμασίες, κάνουν σχεδιασμούς και περιμένουν τη νέα σεζόν για να δώσουν εξετάσεις στους αγωνιστικούς χώρους. Ξεκινούμε από τον ιστορικό ΠΑΣ Πρέβεζα, πάμε στην όμορφη Πάργα, συνεχίζουμε με Αχέροντα Καναλλακίου, Εθνικό Φιλιππιάδας και Κεραυνό Θεσπρωτικού. Οι πέντε μεγαλύτερες περιοχές του νομού, με παράδοση στο ποδόσφαιρο. Πλην του Αχέροντα, που θα είναι στη Γ’ Εθνική, καθώς αρνήθηκε την πρόταση της ΕΠΟ να συμμετάσχει στη Σούπερ Λιγκ 2, οι υπόλοιπες ομάδες θα είναι στην Α’ κατηγορία της ΕΠΣ Πρέβεζας / Λευκάδας, δίνοντας ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον στο νέο πρωτάθλημα. Αρκεί ασφαλώς να διεξαχθεί χωρίς προβλήματα, καθώς πέρσι με το ξεκίνημα σταμάτησε λόγω κορονοϊού.

Ο νομός Πρέβεζας ήταν και φέτος ο πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η φύση είναι απλόχερη σε αυτή την περιοχή, με απέραντες παραλίες, καθαρές θάλασσες, σπάνιες ομορφιές, ξεχωριστά τοπία, που μαγνητίζουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Στον νομό Πρέβεζας ανήκει και η Πάργα. Το ένα μέρος καλύτερο από το άλλο. Κολύμπι, καλό φαγητό, διασκέδαση, περιποίηση, φιλοξενία και παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου από τους επαγγελματίες του τουρισμού. Η τουριστική σεζόν πήγε καλά σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με όσα είπε στο «ΦΩΣ» ο δημοσιογράφος Γιάννης Βασιλειάδης και έπεται συνέχεια. Υπήρχαν μέρες με πλήρη πληρότητα των καταλυμάτων και με τήρηση όλων των υγειονομικών κανόνων.

Ο δημοσιογράφος Γιάννης Βασιλειάδης μίλησε στο «ΦΩΣ»

Πάμε τώρα πάλι στα δικά μας και στο ποδόσφαιρο. Ξεκίνημα του οδοιπορικού μας από την Πρέβεζα, την πρωτεύουσα του νομού. Μια πόλη με πολλές ομορφιές, που σου δίνει την αίσθηση ότι είσαι σε νησί, ειδικά το βράδυ. Αν ολοκληρωθεί η σύνδεσή της με την Ιόνια Οδό τόσο στον νότιο άξονα όσο και στο βόρειο τμήμα από την περιοχή της Φιλιππιάδας, θα είναι ο αγαπημένος προορισμός όλων των Ελλήνων, με τουρισμό ακόμα και τον χειμώνα. Η τοπική ομάδα ΠΑΣ Πρέβεζα υποβιβάστηκε από τη Γ’ Εθνική, σε ένα πρωτάθλημα που ολοκληρώθηκε με τους αγώνες του α’ γύρου, κάτι που προκάλεσε διαμαρτυρίες, με τον πρόεδρο Σπύρο Ρεκατσίνα να το χαρακτηρίζει ως… τουρνουά! Ο υποβιβασμός δεν έκαμψε το ενδιαφέρον για την ομάδα. Πρόεδρος παρέμεινε ο Σπύρος Ρεκατσίνας με έναν διοικητικό ανασχηματισμό και την είσοδο νέων προσώπων. Στο διοικητικό συμβούλιο είναι και οι Κωνσταντίνος Τσόκος, Γεώργιος Κατωγιάννης, Αλέξανδρος Ροπόκης, Σπυρίδων Τσάκης, Θωμάς Πεπόνης, Ιωσήφ Στύλος, Γεώργιος Τσουμελέκας και ο γνωστός δημοσιογράφος Γιάννης Βασιλειάδης που είναι υπεύθυνος επικοινωνίας και Τύπου. Γενικός αρχηγός σε ρόλο τεχνικού διευθυντή ανέλαβε ο έμπειρος παράγοντας Χρήστος Τσόκος. Προπονητής παρέμεινε ο Άγγελος Μπέκας για να χτίσει από την αρχή μια ομάδα, με παλιούς και νέους παίκτες, ώστε σύντομα να ξαναγυρίσει στη Γ’ Εθνική. Βοηθός του είναι ο Χρήστος Παπαζώης. Η προετοιμασία ξεκίνησε από μέρες στο δημοτικό στάδιο που έχει το όνομα της Ολυμπιονίκη στο βάδην Αθανασίας Τσουμελέκα. Αποκτήθηκαν οι Νεκτάριος Χήτος από Δόξα Ωρωπού, Γιώργος Ντόντης, Μάριος Καταμάτζε, Δημήτριος Κώτσης από τον ΑΟ Μύτικα, Άρης Πόποτας, Μιχάλης Παπαγεωργίου, Πέτρος Κωστής, Αποστόλης Τσουμελέκας από την ΑΕ Πρέβεζας. Επέστρεψε ο Γάλλος επιθετικός Γιόνανσεν Κορεντίν, που ήταν και πέρσι στο ρόστερ, αλλά με την επιβολή του λοκντάουν γύρισε στην πατρίδα του. Πολλοί είναι και οι παραμένοντες ποδοσφαιριστές από το περσινό ρόστερ.

Ο υπεύθυνος επικοινωνίας, δημοσιογράφος Γιάννης Βασιλειάδης (ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας onprevezanews και συνεργάτης του Ράδιο Πρέβεζα), μιλώντας στο «ΦΩΣ» τόνισε για την προετοιμασία και τους στόχους της νέας σεζόν: «Στόχος του ΠΑΣ Πρέβεζα είναι βασικά η καλή πορεία στο πρωτάθλημα και η διεκδίκηση της πρώτης θέσης. Όμως δεν είναι αυτό μόνο το ζητούμενο. Θέλουμε να γίνουν υποδομές και να έρθουν στην ομάδα ταλέντα, όχι μόνο από την περιοχή της Πρέβεζας αλλά και από τα Γιάννινα και την Αιτωλοακαρνανία. Να υπάρξει ένα πενταετές πλάνο αξιοποίησης των ταλέντων με στόχο την επιστροφή στη Γ’ Εθνική σε πρώτη φάση. Το ρόστερ δεν ολοκληρώθηκε, είμαστε στη διαδικασία των μεταγραφών. Είναι πολύ σημαντικό που ανέλαβε γενικός αρχηγός ο Χρήστος Τσόκος, που θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό την ομάδα, καθώς υπηρέτησε από πολλές θέσεις και πολλά χρόνια τον ΠΑΣ Πρέβεζα. Ο υποβιβασμός δεν μας πτόησε. Άλλωστε ήταν ένα μίνι πρωτάθλημα. Η δουλειά θα συνεχιστεί με τη φιλοσοφία που σας ανέπτυξα».

Ο Βασιλειάδης υπογραμμίζει ότι υπάρχουν θετικά μηνύματα από τον κόσμο της Πρέβεζας, προσθέτοντας: «Ο κόσμος θα βοηθήσει, όπως κάνει πάντα. Τα εισιτήρια διαρκείας πάνε πολύ καλά. Κάνουμε προσπάθειες να βρούμε και χορηγούς που θα διαφημίζονται μέσω της ομάδας και των αγώνων της. Το μπάτζετ είναι ασφαλώς μειωμένο σε σχέση με πέρσι ώστε να μπορέσει η διοίκηση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Αναμένουμε να ξεκινήσουν τα έργα τοποθέτησης νέου χορτοτάπητα στο γήπεδο “Αθανασία Τσουμελέκα” και να γίνει ανακαίνιση των χώρων. Έχουμε τη διαβεβαίωση του δημάρχου Νίκου Γεωργάκου ότι όλα αυτά θα γίνουν σύντομα».

Ένα γκρουπ παικτών στην προετοιμασία του ιστορικού ΠΑΣ Πρέβεζα

Κλείνοντας, ο Γιάννης Βασιλειάδης ανέφερε: «Ευχόμαστε να γίνει κανονικά το πρωτάθλημα και να μην υπάρξουν λόγω κορονοϊού τα περσινά προβλήματα. Η ομάδα θα αγωνιστεί με αξιώσεις και πιστεύουμε ότι θα γίνει ανταγωνιστικό πρωτάθλημα με συμμετοχή και άλλων αξιόλογων ομάδων για να υπάρχουν περισσότεροι φίλαθλοι στα γήπεδα. Στον ΠΑΣ Πρέβεζα γίνεται ένα νέο ξεκίνημα που θα το αγκαλιάσει ο κόσμος της περιοχής».

Γιατί αρνήθηκε τη Β’ Εθνική ο Αχέρων Καναλλακίου

Στα μέσα Αυγούστου η ΕΠΟ ζήτησε από τον Αχέροντα Καναλλακίου να δηλώσει ως επιλαχών συμμετοχή στη Β’ Εθνική. Πέρσι ως πρωταθλητής του 5ου ομίλου συμμετείχε στους αγώνες μπαράζ, χάνοντας την άνοδο στο τελευταίο παιχνίδι με τον Ορφέα Ξάνθης στην ακριτική πόλη. Παρ’ ότι η πρόταση αυτή ήταν ιστορική πρόκληση, τελικά δεν έγινε δεκτή κατόπιν ώριμης σκέψης από τη διοίκηση. Η πρόταση έγινε αργά, δεν προλάβαινε η ομάδα να τρέξει τις εξελίξεις, όχι μόνο στο αγωνιστικό κομμάτι αλλά και στο οργανωτικό, αφού πρόκειται για επαγγελματικό πρωτάθλημα με μεγάλες απαιτήσεις και υποχρεώσεις. Αν δήλωνε συμμετοχή, θα… αυτοκτονούσε. Μη έχοντας τον ανάλογο χρόνο προετοιμασίας και οργάνωσης, θα έπεφτε στην αρένα της Β’ Εθνικής ως εύκολη λεία και δύσκολα θα απέφευγε τον υποβιβασμό και τη σπατάλη χιλιάδων ευρώ. Έτσι προτιμήθηκε να παραμείνει η ομάδα στη Γ’ Εθνική, να οργανωθεί κατάλληλα και να διεκδικήσει άνοδο στη Β’ Εθνική τη νέα σεζόν στους αγωνιστικούς χώρους.

Παρέμεινε η ίδια διοίκηση του Χρήστου Λουκούμη, ανανεώθηκε η συνεργασία με τον πετυχημένο προπονητή Βαγγέλη Τζιάρρα, τον γυμναστή Νίκο Λεκατσά και τον προπονητή τερματοφυλάκων Κώστα Ρώσσιο. Παρέμεινε ο ίδιος κορμός με πέρσι, ανανεώνοντας οι περισσότεροι παίκτες τη συνεργασία, καθώς στον χώρο του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου ο Αχέρων είναι οργανωμένο σωματείο που κινείται δυναμικά τα τελευταία χρόνια. Έγιναν πέντε επιλεγμένες μεταγραφές, κυρίως έμπειρων παικτών με θητεία σε Α’, Β’ και Γ’ Εθνική. Αποκτήθηκαν από τον Πιερικό Κατερίνης οι Γιάννης Κανταρτζής, Φώτης Ροβίνας, από την ΠΑΕ ΑΕ Καραϊσκάκης Άρτας οι Αλέξανδρος Τσούτσης, Νίκος Παπανίκου και ο βετεράνος Στέφανος Καπίας από τον Ναυπακτιακό Αστέρα.

Έδρα του Αχέροντα είναι το Καναλλάκι, μια κωμόπολη 2.491 κατοίκων (απογραφή 2011), διοικητικό και εμπορικό κέντρο της επαρχίας Φαναρίου του νομού Πρέβεζας. Αποτελεί δημοτική ενότητα του δήμου Πάργας.

Χωρίς γήπεδο ο ιστορικός Απόλλων Πάργας!

Χωρίς γήπεδο είναι η όμορφη Πάργα τα τελευταία χρόνια!

Η Πάργα, που φημίζεται για τις ομορφιές και την κοσμική ζωή, δεν έχει γήπεδο για ποδόσφαιρο τα τρία τελευταία χρόνια! Όσο και αν φαίνεται απίστευτο, είναι πραγματικότητα. Ο αγωνιστικός χώρος του δημοτικού σταδίου είναι ακατάλληλος για αγώνες, με συνέπεια ο τοπικός Απόλλων να είναι «τσιγγάνος» και χωρίς έδρα!

«Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια η ομάδα δεν μπορεί να αγωνιστεί στο γήπεδο της Πάργας, όπου ο αγωνιστικός χώρος είναι σαν τσιμέντο και ακατάλληλος για αγώνες», τόνισε στο «ΦΩΣ» ο προπονητής Λευτέρης Βέρμπης, συνεχίζοντας: «Εμείς ξεκινήσαμε την προετοιμασία εδώ και δύο εβδομάδες. Προπονήσεις κάνουμε στο γήπεδο Μαργαριτίου, ενώ ο Απόλλων είχε έδρα το γήπεδο Μεσοποτάμου. Έχουμε τη διαβεβαίωση ότι από τον Οκτώβριο και μετά θα μπορούμε πάλι να αγωνιζόμαστε αλλά και να κάνουμε προπονήσεις στο γήπεδο του Απόλλωνα στην Πάργα, καθώς θα ανασκευαστεί ο αγωνιστικός χώρος. Αν δεν έχεις δικό σου γήπεδο, είναι πρόβλημα και για τον κόσμο. Η Πάργα τώρα ασχολείται με τον τουρισμό, αλλά τον χειμώνα υπάρχουν φίλαθλοι που θέλουν να δουν ποδόσφαιρο. Αγαπάνε την ομάδα και όλοι συνδράμουν όσο μπορούν. Ο κόσμος είχε απομακρυνθεί λόγω του γηπέδου. Αν γυρίσουμε στο δικό μας γήπεδο, σίγουρα θα μαζευτεί ο κόσμος και θα είναι περισσότεροι φίλαθλοι κοντά στην ομάδα».

Ο Βέρμπης ανέλαβε φέτος την τεχνική ηγεσία στη θέση του Αλέξανδρου Βάσι που αποχώρησε λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων. Βοηθός του είναι ο Σωτήρης Ζαραβέλας. Μαζί είχαν δουλέψει με μεγάλη επιτυχία και στο Σούλι Παραμυθιάς. Πρόεδρος είναι ο επιχειρηματίας Μηνάς Μπάμπος. Ο Απόλλων θα προσπαθήσει να κάνει πορεία πρωταθλητισμού, όπως μας είπε ο κόουτς της ομάδας. Η προσπάθεια ασφαλώς είναι δύσκολη, ειδικά όταν δεν υπάρχει η δύναμη της έδρας. Αν όμως κατασκευαστεί μέχρι τον Οκτώβριο το γήπεδο, τότε τα πράγματα θα είναι ευνοϊκότερα. Η προετοιμασία συνεχίζεται με καθημερινές προπονήσεις στο γήπεδο Μαργαριτίου, ενώ αναμένονται και άλλες κινήσεις από τη διοίκηση για την ενίσχυση της ομάδας. Αποκτήθηκαν ο τερματοφύλακας Δημήτρης Κωνσταντάκος και οι Βασίλης Ζαφείρης, Μπάμπης Πάκος. Ανανέωσαν τη συνεργασία οι ποδοσφαιριστές Χάρης Ιωακειμίδης, Σπύρος Διαμάντης, Γιάννης Γκόλιας, Δημήτρης Σουλιώτης, Θανάσης Κύργιος, Δημήτριος Παππάς και Βασίλης Μάρκο.

Η ιστορία του Απόλλωνα ξεκινά από το 1948. Αγωνίστηκε στην ΕΠΣ Ηπείρου και από το 1981 στην ΕΠΣ Πρέβεζας / Λευκάδας. Πήρε τίτλους και κύπελλα. Έχει 15 παρουσίες στην παλιά Δ’ Εθνική. Η Πάργα το καλοκαίρι σφύζει από τουρισμό. Έχει μόνιμο πληθυσμό 2.415 κατοίκους και είναι η έδρα του δήμου Πάργας.

Επιστρέφει φουριόζος ο Εθνικός Φιλιππιάδας

«Στόχος είναι ο τίτλος» λέει στο «ΦΩΣ» ο προπονητής του Εθνικού Φιλιππιάδας Δημήτρης Μπαλάφας

Όνομα βαρύ σαν ιστορία είναι ο Εθνικός Φιλιππιάδας που ιδρύθηκε το 1935 με πρώτο πρόεδρο τον δάσκαλο Νικόλαο Κούτινο. Η Φιλιππιάδα είναι «ποδοσφαιρομάνα» που ανέδειξε σπουδαίους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι αγωνίστηκαν σε ομάδες Α’ και Β’ Εθνικής, όπως οι Νίκος Λάππας, Γιώργος Κώνστας, Ηλίας Ρίζος, Γιώργος Λάππας (γιος του Νίκου), Σωτήρης Μπαλάφας, Δημήτρης Μπαλάφας, Νίκος Παλιάτσος και άλλοι. Ο Εθνικός έχει κόσμο που τον στηρίζει στα εύκολα και στα δύσκολα. Το 2008 κατάφερε να ανεβεί στην επαγγελματική τότε Γ’ Εθνική, με πετυχημένη παρουσία παρά τις αυξημένες οικονομικές και άλλες υποχρεώσεις. Για αρκετά χρόνια, μετά τον ΠΑΣ Γιάννινα, ο Εθνικός ήταν η δεύτερη ποδοσφαιρική δύναμη στην Ήπειρο! Τα τελευταία χρόνια είχε ρόλο κομπάρσου στην Α’ κατηγορία της ΕΠΣ Πρέβεζας / Λευκάδας. Όμως φέτος έρχεται φουριόζος στην ποδοσφαιρική σκηνή της περιοχής με στόχο να πάρει τον τίτλο και να διεκδικήσει μέσω των μπαράζ την άνοδο στην αναμορφωμένη Γ’ Εθνική.

Η τεχνική ηγεσία ανατέθηκε στον Δημήτρη Μπαλάφα, που ξέρει καλά τι σημαίνει πρωταθλητισμός, καθώς τα προηγούμενα χρόνια οδήγησε στη Γ’ Εθνική την Αναγέννηση Άρτας και την Αμβρακία Κωστακιών. Ως ποδοσφαιριστής έκανε σημαντική καριέρα σε Εθνικό Φιλιππιάδας, ΠΑΣ Πρέβεζα, Παναχαϊκή, Αναγέννηση Καρδίτσας, Κέρκυρα, Βέροια, Ιωνικό και Νίκη Βόλου. Τεχνικός διευθυντής είναι ο Ανδριανός Παπαδήμας, προπονητής του Εθνικού τα δύο τελευταία χρόνια και γενικός αρχηγός, συνδετικός κρίκος με τη διοίκηση είναι ο παλιός άσος της ομάδας Κώστας Μαγκλάρας. Πρόεδρος είναι ο Ευάγγελος Γεωλδάσης. Επειδή τέθηκε ο πήχης ψηλά, με στρατηγικό στόχο τον πρωταθλητισμό, οι πρώτες μεταγραφές ήταν έμπειρων παικτών από την περιοχή. Αποκτήθηκαν από την Αναγέννηση Άρτας οι Μάριος Χούσος και Χρήστος Σιδηρόπουλος, από τον Θρίαμβο Λούρου ο Κώστας Πάνος, από τη Δόξα Ωρωπού ο Βασίλης Λάκκας, ενώ επέστρεψε ο Νώντας Δημουλάς που ήταν για έναν χρόνο στην ΑΕ Ξηροβουνίου. Ο μεταγραφικός σχεδιασμός είναι σε εξέλιξη.

Μιλώντας στο «ΦΩΣ», ο προπονητής Δημήτρης Μπαλάφας σημείωσε: «Ο Εθνικός είναι ιστορικό σωματείο και είναι τιμή να είναι κάποιος προπονητής του. Πόσω μάλλον εγώ που είμαι από τη Φιλιππιάδα και αγωνίστηκα στον Εθνικό. Πέρα από αυτό, ένας άλλος λόγος που με οδήγησε να αναλάβω την τεχνική ηγεσία είναι ο στόχος του πρωταθλητισμού που τέθηκε από τη διοίκηση. Τα παιδιά που ανέλαβαν τον Εθνικό εκτός από φίλοι μου είναι και καλοί παράγοντες. Δουλεύουν με όρεξη για την ομάδα. Ο Εθνικός τα τελευταία πέντε με έξι χρόνια πέρασε κρίση, καθώς υπήρχαν χρέη από την εποχή της Γ’ Εθνικής. Όλα αυτά τακτοποιήθηκαν και γίνεται μια νέα αρχή. Ο Εθνικός παίρνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που είχε πολλά χρόνια με στόχο να διεκδικήσει τη νέα σεζόν άνοδο στη Γ’ Εθνική. Η διοίκηση έθεσε ως στόχο τον πρωταθλητισμό και στηρίζει την προσπάθεια, κάτι που φαίνεται και από τις μεταγραφές με την απόκτηση πάρα πολύ καλών ποδοσφαιριστών. Στο ρόστερ έχουμε παίκτες από την περιοχή της Φιλιππιάδας και της Άρτας. Ο κόσμος είναι και πάλι στο πλευρό του Εθνικού για να τον στηρίξει οικονομικά και με την παρουσία του στο γήπεδο. Η προετοιμασία είναι σε εξέλιξη, κάναμε ένα φιλικό με τον ΑΟ Φιλοθέης, το Σάββατο παίζουμε με τον Σκουφά Κομποτίου. Μέσα από τα φιλικά θα μοντάρουμε την ομάδα».

Η Φιλιππιάδα έχει πληθυσμό 4.619 κατοίκους και είναι η έδρα του δήμου Ζηρού. Διοικητικά ανήκει στον νομό Πρέβεζας και δικαστικά στον νομό Άρτας.

Αθόρυβα δουλεύει ο Κεραυνός Θεσπρωτικού

Πριν από μερικές ημέρες ξεκίνησε και στο Θεσπρωτικό Πρέβεζας η προετοιμασία του τοπικού Κεραυνού, υπό την επίβλεψη του νέου προπονητή Αντώνη Κολιού, που διαδέχθηκε στην τεχνική ηγεσία τον Μάκη Ντόβα. Βοηθός προπονητή είναι ο Μιχάλης Λαϊνάς. Παρέμεινε σχεδόν η ίδια ομάδα με πέρσι. Αποκτήθηκε ο Αλέξανδρος Παπανίκου από τον Εθνικό Φιλιππιάδας, ενώ προωθήθηκαν από τις ακαδημίες στην ανδρική ομάδα οι Φερκατάι, Βάσιος και Μπακάρας. Οι υπόλοιποι παίκτες ανανέωσαν τη συνεργασία τους, ενώ υπήρξαν και κάποιες αποχωρήσεις που ήταν επιβεβλημένες. Ο Κεραυνός θα αγωνιστεί στην Α’ κατηγορία της ΕΠΣ Πρέβεζας / Λευκάδας με στόχο μια καλή πορεία. Φιλοσοφία της διοίκησης του Σωτήρη Βασιλείου είναι βασικά η αξιοποίηση των ταλέντων της περιοχής και η δημιουργία ενός νεανικού και ανταγωνιστικού συνόλου.

Έδρα του Κεραυνού είναι το Θεσπρωτικό του νομού Πρέβεζας. Στην απογραφή του 2011 βρέθηκε να έχει πληθυσμό 1.363 κατοίκους. Απέχει 19 χιλιόμετρα από τη Φιλιππιάδα που είναι και η έδρα του δήμου Ζηρού και 42 χιλιόμετρα από την Πρέβεζα. Η παλιά ονομασία, άγνωστης προέλευσης, είναι Λέλοβα.