Άρης: Τρεις άξονες που αποτυπώνουν την πραγματικότητα

Ο Παναγιώτης Γκαμπράνης γράφει για τους τρεις άξονες που εξηγούν την φετινή πορεία του Άρη. 

Άρης: Τρεις άξονες που αποτυπώνουν την πραγματικότητα

Προλαβαίνει, διορθώνει, ανεβαίνει… Έναν ολόκληρο γύρο, ο Άρης έστηνε μια διαφορά στη βαθμολογία, για να νιώθει ασφαλής και να μπει στην τελική ευθεία για την άνοδο χωρίς να χρειάζεται να κοιτάζει πίσω του. Μέσα σε τρεις μέρες κατάφερε να πετάξει τέσσερις βαθμούς με δύο διαδοχικές ισοπαλίες χωρίς γκολ και παρά το γεγονός ότι παραμένει αήττητος, ακούει πλέον πίσω του τα βήματα του ΟΦΗ, ενδεχομένως και της Παναχαϊκής, αν περάσει νικηφόρα από την έδρα του Εργοτέλη.

Τι φταίει για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί;

Τρεις είναι οι άξονες που μπορούν να αποτυπώσουν την πραγματικότητα.

Ένας είναι η διαιτησία, για την οποία ο επίσημος Άρης σήκωσε μεγάλο θέμα στην Καλλιθέα. Όχι άδικα, καθώς σε ένα παιχνίδι που λήγει χωρίς γκολ, ένα καθαρό τέρμα που ακυρώνεται ως οφσάιντ, συνιστά αλλοίωση αποτελέσματος. Οι άνθρωποι του Άρη διαμαρτυρήθηκαν έντονα για ένα ακόμη φετινό παιχνίδι και οι αριθμοί λένε ότι είναι πολλά. Πρόσφατα ο Θόδωρος Καρυπίδης έφτασε στο γραφείο του προέδρου της ΕΠΟ για να καταθέσει τις ανησυχίες του και έλαβε διαβεβαιώσεις από τον Πορτογάλλο αρχιδιαιτητή, χωρίς όμως να αλλάξει τίποτε. Ο Παύλος Μυροφορίδης ανέβασε πολύ τους τόνους και τις επόμενες μέρες η ΠΑΕ Άρης πρέπει απλά να προστατεύσει την προσπάθεια που κάνει για να επιστρέψει στη Super League.

Δεύτερος άξονας είναι το βάρος του άγχους, που λυγίζει τους ποδοσφαιριστές του Άρη. Δύο φορές φέτος το Χαριλάου, (Κλεάνθης Βικελίδης για τους πιο σύγχρονους), γέμισε με κόσμο, αλλά αντί να αγχωθούν οι αντίπαλοι, αγχώθηκαν οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές του Άρη. Το ρόστερ είναι δυνατό, με βάθος και ποδοσφαιριστές που ξέρουν την κατηγορία, χρειάζονται όμως και οι ηγέτες, με προσωπικότητα, που θα βγουν μπροστά να πάρουν την ομάδα στην πλάτη τους.

Ο τρίτος είναι ο προπονητής. Ο Δημήτρης Σπανός είπε και το καλοκαίρι ότι αν δεν ήταν ο Άρης στη θέση που βρίσκεται, δεν θα περνούσε ούτε έξω από το γήπεδο. Τα αποτελέσματα ως τώρα δικαιώνουν την προσπάθεια, όμως σε πολλά παιχνίδια η αγωνιστική εικόνα δεν ήταν ανάλογη. Ο Άρης πήρε πολλούς βαθμούς στην εκπνοή αγώνων, στα περισσότερα ματς πέταξε στα σκουπίδια ένα ολόκληρο ημίχρονο και η αγωνιστική διαχείριση πολλές φορές πολλές φορές δεν επαρκεί. Ο Άρης κινείται μονότονα, σε ένα πλάνο κλισέ, που οι αλλαγές είναι προαποφασισμένες, ακόμη και σε πρόσωπα. Είναι προφανές ότι ο Άρης πρέπει να επιστρέψει στις νίκες στο παιχνίδι της ερχόμενης Δευτέρας με τον Εργοτέλη για να κερδίσει χρόνο και να προσπαθήσει να βελτιωθεί σε όλους τους τομείς. Ο προπονητής να δει τι φταίει, οι ποδοσφαιριστές να ανεβάσουν την απόδοσή του, η διοίκηση να προστατεύσει την ομάδα. Αν σκεφτούν όπως σκέφτονται οι οπαδοί, όλα μπορούν να γίνουν πιο εύκολα. Ακολουθεί ένα δύσκολο σερί αγώνων για τον Άρη κόντρα στις τέσσερις ομάδες που τον ακολουθούν και το κυριότερο, πρέπει να πάει στην έδρα του ΟΦΗ και της Παναχαϊκής και το λιγότερο να μην χάσει. Θα τα καταφέρει; Ο χρόνος θα δείξει…