Κώστας Ακρίβος: «Πρέπει όλοι οι Ολυμπιακοί να ξέρουν για τον Καραϊσκάκη»

Ο γνωστός συγγραφέας και φανατικός φίλος του Ολυμπιακού, Κώστας Ακρίβος μιλάει στο «ΦΩΣ» για τη μεγάλη του αγάπη και την ιστορία του σπουδαίου ήρωα του '21, ενώ αποθεώνει και τον Μαρτίνς

Κώστας Ακρίβος: «Πρέπει όλοι οι Ολυμπιακοί να ξέρουν για τον Καραϊσκάκη»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Ο άνθρωπος αυτός έχει γράψει πολλά βιβλία, είναι ένθερμος Ολυμπιακός, το τελευταίο του βιβλίο είναι μια τρομερή έρευνα για τον Γεώργιο Καραϊσκάκη. Ήταν συναρπαστικός σε αυτά που μου είπε. Και με σοβαρό ύφος συμπλήρωσε στο τέλος «δεν γίνεται να μην ξέρουμε εμείς οι Ολυμπιακοί την ιστορία του οπλαρχηγού που ήταν ο κορυφαίος και το όνομά του έχει το γήπεδό μας». Κώστας Ακρίβος

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 14/4/2021

Πόσα βιβλία έχετε γράψει;

Με το τωρινό 16 αφηγηματικά βιβλία, διηγήματα, μυθιστορήματα, νουβέλες.

Μου είπαν ότι αναφέρετε και τον Ολυμπιακό μέσα στα βιβλία σας.

Είμαι ένθερμος οπαδός του Ολυμπιακού. Είμαι 63 χρόνων και από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου υποστηρίζω με πάθος τον Ολυμπιακό. Κάνω αναφορά λοιπόν στη μεγάλη μου αγάπη μέσα στα βιβλία μου. Στο προηγούμενο μυθιστόρημά μου με τίτλο «Γάλα Μαγνησίας» αναφέρω έναν αγώνα του Ολυμπιακού στον Βόλο που νικήσαμε με γκολ του Υβ Τριαντάφυλλου. Στο τελευταίο μου βιβλίο για τον Γεώργιο Καραϊσκάκη «Πότε διάβολος, πότε άγγελος» μιλάει ένας πιτσιρικάς 7 χρόνων και λέει ότι ο Ολυμπιακός είναι η καλύτερη ομάδα του κόσμου! Και ανυπομονεί να κατέβει από τον Βόλο να πάει στο Καραϊσκάκη να δει τον Ολυμπιακό.

Πολύ Βόλο ακούω. Είστε από εκεί;

Γεννήθηκα σε ένα χωριό στο βόρειο Πήλιο. Τις Γλαφυρές.

Πώς γίνατε Ολυμπιακός;

Όλοι ήταν Ολυμπιακοί εκεί πέρα!

Το βιβλίο από ποιες εκδόσεις είναι;

Εκδόσεις Μεταίχμιο. Έχει ήρωα τον Καραϊσκάκη. Είναι η προσωπική ζωή και η πολεμική δράση του. Στηρίζεται στη ζωή του καθώς και σε έναν πολεμιστή που ήταν δίπλα του, ήταν ο ταμίας του. Αυτός λεγόταν Μήτρος Αγραφιώτης. Και ήταν μακρινός μου πρόγονος! Το βιβλίο έχει πραγματικά ιστορικά στοιχεία.

Ποιος είναι για εσάς ο μεγαλύτερος οπλαρχηγός στην Ελληνική Επανάσταση;

Κατά τη γνώμη μου κορυφαίος είναι ο Καραϊσκάκης. Όμως δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω τον Κολοκοτρώνη, τον Μιαούλη, τον Κανάρη. Το θέμα είναι ότι ο Καραϊσκάκης διέθετε ένα πνεύμα αυτοθυσίας και ανιδιοτέλειας.

Το παρελθόν του όμως πριν εμπλακεί στον Αγώνα ήταν βεβαρυμένο.

Γι’ αυτό ο τίτλος του βιβλίου είναι «Πότε διάβολος, πότε άγγελος». Μέχρι ένα χρονικό σημείο έκανε κάποια πράγματα γιατί ήθελε να έχει δικό του το αρματολίκι των Αγράφων. Και κάποιες φορές έκανε βίαιες πράξεις και εναντίον Ελλήνων.

Ήταν με τον Αλή Πασά.

Λειτουργούσε όπως πολλοί Έλληνες εκείνα τα χρόνια, έχοντας μπει στην υπηρεσία του Αλή Πασά στα Γιάννινα, αλλά μετά από ένα σημείο σηκώθηκε κι έφυγε.

Πώς σκοτώθηκε ο Καραϊσκάκης; Λέγονται διάφορα.

Ο Καραϊσκάκης σκοτώθηκε στο Φάληρο.

Το γνωρίζω, δίπλα στο μνημείο του μένω, σκοτώθηκε από Έλληνες ή Τούρκους;

Ενώ ήταν να επιτεθούν στους Τούρκους το βράδυ, κάποιοι Κρητικοί και Υδραίοι μέθυσαν και επιτέθηκαν το μεσημέρι. Βγήκε ο Καραϊσκάκης να τους σταματήσει και δέχτηκε ένα βόλι στην κοιλιά, το οποίο κανείς δεν ξέρει αν ήταν τούρκικο ή από κάποιους που τον μισούσαν μέσα στο ελληνικό στράτευμα...

Εσείς τι πιστεύετε;

Δεν μπορεί κανείς να ξέρει. Ούτε οι δίπλα του. Ο Καραϊσκάκης ήταν αντίπαλος με δύο Εγγλέζους στρατηγούς, τον Κόχραν και τον Τσωρτς. Κανείς δεν ξέρει αν προσπάθησαν να τον εξοντώσουν.

Γιατί είχε κόντρα με αυτούς;

Γιατί ο Καραϊσκάκης ήθελε κλεφτοπόλεμο, ταμπούρια, όπως ήξεραν να πολεμάνε τότε οι Έλληνες. Ενώ οι Άγγλοι ήθελαν να γίνει συντονισμένη επίθεση στην Ακρόπολη.

Έχετε κάνει κάτι σπάνιο, έχετε υιοθετήσει στο βιβλίο το γλωσσικό ιδίωμα των αγωνιστών της εποχής.

Ναι, στους πρωταγωνιστές του βιβλίου, στον Μήτρο Αγραφιώτη και σε άλλους, όταν τους βάζω λόγια στο στόμα, μιμούμαι το ύφος και την ομιλία εκείνων των χρόνων. Μάλιστα, στο τέλος του βιβλίου έχω ένα γλωσσάρι για κάποιες δύσκολες λέξεις.

Ήθελε πολλή δουλειά αυτό.

Πάρα πολλή δουλειά. Το βιβλίο το δούλεψα τέσσερα χρόνια, έκανα μεγάλη έρευνα, διάβασα πολλά βιβλία, επισκέφτηκα όλους τους τόπους που πολέμησαν ο Καραϊσκάκης και ο Αγραφιώτης.

Εκεί που είπαμε για τον Αλή Πασά, πολύς κόσμος δεν ξέρει ότι ήταν Αλβανός και πήγε κόντρα στους Τούρκους.

Ναι, ήταν μουσουλμάνος Αλβανός.

Οι Αρβανίτες που πολέμησαν στο πλευρό των Ελλήνων δεν ήταν αλβανικής καταγωγής; Και σκληροί πολεμιστές.

Ήταν πολύ καλοί πολεμιστές. Αρβανίτες στην καταγωγή ήταν και οι Σουλιώτες. Και σε πολλά μέρη της Ελλάδας και στην Αττική υπήρχαν Αρβανίτες. Ήταν αλβανικής καταγωγής, αλλά είχαν συνείδηση ελληνική. Και ας μιλούσαν αρβανίτικα. Γι’ αυτό πολέμησαν τους Τούρκους.

Ο Καραϊσκάκης τι καταγωγής ήταν;

Δεν ξέρουμε τον πατέρα του, όμως ξέρουμε τη μητέρα του που ήταν από ένα ορεινό χωριό της Άρτας. Γνώριζε τα αρβανίτικα ο Καραϊσκάκης, τότε μιλούσαν λίγο πολύ όλοι ελληνικά και αρβανίτικα, ήξεραν και τούρκικα. Μιλάμε για πληθυσμούς ανακατεμένους.

Πείτε μου για τα παιδιά του και αν υπάρχει σήμερα μακρινός απόγονός του.

Είχε δύο κορίτσια και ένα αγόρι που δεν πρόλαβε να το δει γιατί σκοτώθηκε όταν ήταν ενός έτους. Απόγονοί του δεν έχουν εμφανιστεί, λέγεται ότι υπάρχει μόνο μία γυναίκα στο εξωτερικό.

Ήταν γυναικάς;

Πολλά πράγματα για την ερωτική του ζωή δεν ξέρουμε, όμως υπάρχει κάτι εκπληκτικό. Τα τελευταία χρόνια είχε μαζί του μία τουρκοπούλα που την έλεγαν Μαριώ και αυτός την έντυνε με αντρικά ρούχα και τη φώναζε Ζαφείρη!

Γιατί;

Μάλλον για να μην την πειράζουν οι συμπολεμιστές, αν και όλοι ήξεραν ότι ήταν γυναίκα...

Ήταν πολύ όμορφη;

Περιγραφές ξένων περιηγητών λένε ότι πράγματι είχε πολύ όμορφο πρόσωπο.

Μικρή στην ηλικία;

Δεν ήταν ούτε 20 χρόνων...

Δεν είναι σωστό να μου πείτε όλο το βιβλίο, καταλαβαίνω, θα ήθελα όμως άλλο ένα σπαρταριστό περιστατικό με τον Καραϊσκάκη σαν αυτό με τη Μαριώ που την έλεγαν Ζαφείρη.

(γελάει). Ο Καραϊσκάκης ήταν πολύ αθυρόστομος.

Όπως όλοι οι έξυπνοι άνθρωποι.

Έλεγε πολλές βωμολοχίες. Σε μια μάχη, όταν νίκησε τους Τούρκους, ήθελε να τους ρεζιλέψει, ανέβηκε σε έναν βράχο, κατέβασε τη φουστανέλα και τους έδειξε τα οπίσθιά του! Ένας εχθρός που ήταν κρυμμένος τον πυροβόλησε και κόντεψε να του χαλάσει τον ανδρισμό! Διότι τον βρήκε όχι μόνο πίσω αλλά και μπροστά... Αυτός ήταν Γκέκας.

Δηλαδή;

Μια φυλή αρβανίτικη.

Κάποιοι Αρβανίτες ήταν με τους Τούρκους;

Ναι.

Τι θρήσκευμα είχαν οι Αρβανίτες;

Μισοί μουσουλμάνοι και μισοί χριστιανοί. Και από τους χριστιανούς, μισοί ορθόδοξοι και μισοί καθολικοί.

Όπως οι Αλβανοί σήμερα.

Ακριβώς.

Η Ελληνική Επανάσταση ήταν εθνική ή κοινωνική - οικονομική; Τα έχουν ανακατέψει με τις ιδεολογίες, εγώ προσωπικά βγάζω σπυριά με αυτά, αλλά με ενδιαφέρει η αλήθεια, ακόμα και αν δεν μου αρέσει.

Η Ελληνική Επανάσταση ήταν σύνθετη. Υπήρχε το μίσος κατά των κοτζαμπάσηδων, των προεστών, των αρχόντων, αλλά κυρίως η επανάσταση ήταν εθνική που είχε στόχο να απελευθερώσει τους Έλληνες από τον δυνάστη τους, τον Τούρκο.

Υπήρχε η επιρροή του Ολυμπιακού στο μυαλό σας, ώστε να ασχοληθείτε με τον Καραϊσκάκη; Λόγω του γηπέδου;

Πολύ πιθανό, διότι από την παιδική μου ηλικία το όνομα του Καραϊσκάκη ήταν συνδεδεμένο με τον Ολυμπιακό και το γήπεδό μας. Πιο πολύ όμως έπαιξε ρόλο το ότι ανακάλυψα την καταγωγή μου, η οποία προέρχεται από τον ταμία του Καραϊσκάκη, τον Μήτρο Αγραφιώτη.

Αγαπημένος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών;

Ο πιτσιρικάς που μιλάει στο βιβλίο λέει ότι θέλει να γίνει σαν τον Μποτίνο που ήταν από τον Βόλο. Εγώ είχα τον Δεληκάρη επίσης, τον Τζόρτζεβιτς μετά και τα τελευταία χρόνια τον Φορτούνη.

Πείτε μου ένα αξέχαστο περιστατικό με τον Ολυμπιακό και εσάς.

Τον Φλεβάρη του 1979, ενώ ήμουν φοιτητής στα Γιάννινα, κατέβηκα με το λεωφορείο -εννιά ώρες ταξίδι τότε με τους κακούς δρόμους- να δω στο παλιό Καραϊσκάκη Κύπελλο Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ. Είχε πολύ κρύο, το ματς πήγε παράταση, πήγε στα πέναλτι, καίγαμε εφημερίδες για να ζεσταθούμε! Έπαθα πνευμονία. Προκριθήκαμε, αλλά έμεινα δύο μήνες στο κρεβάτι.

Μπάσκετ παρακολουθείτε;

Όχι πια. Έβλεπα φανατικά επί Γιάννη Ιωαννίδη. Το έκοψα από τον τελικό με την Μπανταλόνα στο Τελ Αβίβ που κόντεψα να λιποθυμήσω... Είναι πολύ ψυχοβγαλτικό άθλημα. Δεν το αντέχει η καρδιά μου. Ποδοσφαιρόφιλος είμαι.

Μαρτίνς;

Πίνουμε νερό στο όνομά του!

Πόσο καθοριστικό θα είναι να μείνει;

Κανείς δεν είναι ποτέ μόνιμος. Προς το παρόν όμως είναι μια ανεκτίμητη αξία για τον Ολυμπιακό αυτός ο προπονητής και βλέπουμε τι τραβάνε σε αυτό το πόστο οι άλλες ομάδες...

Αυτές οι πεντάρες και οι εξάρες στην ΑΕΚ τα τελευταία χρόνια δεν συμβαίνουν με τον Παναθηναϊκό. Έχετε σχόλιο για αυτό;

Δεν μας κάθονται γιατί άλλοτε παίρνουμε αψήφιστα το ματς και άλλοτε πάμε με τη μύτη ψηλά. Επίσης, κακά τα ψέματα, τον Παναθηναϊκό θεωρώ ως το μόνο ισάξιο μέγεθος για αντίπαλό μας ιστορικά. Είναι ο «αιώνιος» εχθρός μας. Αυτά με τις αντιπαλότητες του Ολυμπιακού απέναντι σε ΠΑΟΚ και ΑΕΚ δεν τα δέχομαι... (σ.σ. μου είπε κάτι «πικάντικο», που όμως δεν ήθελε να το γράψω δημόσια. Είναι οπαδός κανονικός).

Ποιον παίκτη θαυμάζατε περισσότερο ή υπολογίζατε από τον Παναθηναϊκό;

Τη δεκαετία του ‘70 μου άρεσε πολύ ο Ελευθεράκης, τον θεωρούσα ολοκληρωμένο ποδοσφαιριστή. Αργότερα ολοκληρωμένος παίκτης ήταν ο Ζάετς. Και ο Σαραβάκος ήταν σπουδαίος παίκτης.

Πώς θα θέλατε να κλείσουμε;

Θα χαρώ να διαβάσουν οι Ολυμπιακοί αυτό το βιβλίο διότι είναι γραμμένο από έναν Ολυμπιακό και θα μάθουν την ιστορία του Έλληνα ήρωα, του οποίου έχουμε το όνομα στο γήπεδό μας.