Ιωάννα Ρήγα στο «ΦΩΣ»: «Έτσι θα κάνουμε και πάλι τον Βύζαντα πρωταγωνιστή!»

Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στα χρονικά του Βύζαντα Μεγάρων ξετυλίγει στο «ΦΩΣ» το φιλόδοξο τριετές πλάνο αναγέννησης της ιστορικής ομάδας, ανακοινώνοντας μεταξύ άλλων τη «βόμβα» της μεταγραφής του Κώστα Μενδρινού!

Ιωάννα Ρήγα στο «ΦΩΣ»: «Έτσι θα κάνουμε και πάλι τον Βύζαντα πρωταγωνιστή!»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Ο Βύζας Μεγάρων, ο οποίος κάποτε έπαιζε στις μεγάλες κατηγορίες, τα τελευταία χρόνια έχει προβλήματα και γι’ αυτό πρότειναν και ψήφισαν -και με επιμονή μάλιστα- μία γυναίκα για πρόεδρο, πρώτη φορά στην ιστορία της ομάδας, για να τον βγάλει από το τέλμα. Και δεν την εξέλεξαν τυχαία, έχει προσόντα.

Είναι η Ιωάννα Ρήγα, η οποία ανακοινώνει στο «ΦΩΣ» τη μεταγραφή στον Βύζαντα, του Κώστα Μενδρινού, του παλιού παίκτη των «ερυθρολεύκων». Από τα σπλάχνα του Ολυμπιακού ο Κώστας. Ολυμπιακός είναι και η πρόεδρος!

Να ευχαριστήσω τη φωτογράφο Νεκταρία Μπαλωματίνη, που ήρθε μαζί μου στα Μέγαρα. Υπάρχει ένα κάδρο στο γήπεδο του Βύζαντα στα γραφεία με μια παλιά φωτογραφία ΑΕΚ - Βύζας 1-2, το 1968, στην οποία είναι και ο Νίκος Αλέφαντος, ως ποδοσφαιριστής του Βύζαντα!

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 28/7/2020

Πρώτη φορά είστε πρόεδρος σε ποδοσφαιρική ομάδα;

Ναι. Πριν ήμουν μάνατζερ σε μπασκετικές ομάδες και μάλιστα ήμουν ένα βήμα πριν από τη θέση του προέδρου. Εγώ είμαι μπασκετική.

Δηλαδή;

Ήμουν αθλήτρια στον Σπόρτινγκ και στην εθνική ομάδα. Κατακτήσαμε με τον Σπόρτινγκ 8 πρωταθλήματα Ελλάδας, ενώ ήμουν και αρχηγός στην Εθνική. Πήρα μέρος σε δύο φάιναλ φορ, όπου πήραμε την τρίτη και την τέταρτη θέση στην Ευρώπη. Όμως η καριέρα μου ξεκίνησε από τη Νεανική Εστία Μεγάρων. Έχω κάνει και μεταπτυχιακό στο μάνατζμεντ ομάδων, έχω σπουδάσει τη διοίκηση του αθλητισμού, με ενδιαφέρει. Άσκησα το μάνατζμεντ στα Άνω Λιόσια, στον Σπόρτινγκ, στον Αστέρα Εξαρχείων, ομάδες της Α1 γυναικών. Στο ποδόσφαιρο όμως δεν έχω πείρα.

Και πώς βρεθήκατε πρόεδρος στον Βύζαντα;

Είμαι δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος στο νομικό πρόσωπο κοινωνικής αλληλεγγύης και αθλητισμού «Ηρόδωρος». Ήταν αρχαίος Ολυμπιονίκης. Εκτίμησαν το έργο μου στον δήμο και στην περιοχή και το ότι είμαι δραστήρια στον αθλητισμό. Μου πρότειναν να κατέβω στις εκλογές που έγιναν στις αρχές Ιουλίου, διότι ο Βύζας είχε διοικητικό πρόβλημα. Κατέβηκα στις εκλογές, βγήκα δεύτερη, και στη Γενική Συνέλευση με πρότειναν για πρόεδρο. Εγώ δεν ήθελα να είμαι πρόεδρος, να σας πω την αλήθεια, αλλά επέμειναν, με ψήφισαν.

Τι ομάδα είστε;

Είμαι Ολυμπιακός!

Πώς είδατε την επιστροφή του Σλούκα;

Μακάρι να επιστρέψουν και οι άλλοι που έφυγαν από τον Ολυμπιακό! Το ότι γύρισε ο Σλούκας είναι πολύ θετικό, είναι μεγάλος παίκτης, θα δώσει άλλη αξία στην ομάδα.

Μια που είστε μπασκετική, ποιος είναι ο αγαπημένος σας παίκτης;

Ο Γκάλης πάντα ήταν το Νο 1 για όσους τον ζήσαμε. Αλλά αδυναμία έχω στον Πρίντεζη.

Τι στόχο έχετε για τον Βύζαντα;

Έχουμε βάλει ένα τριετές πλάνο. Να ξαναγυρίσουμε στις επαγγελματικές κατηγορίες, να ξανακάνουμε την ομάδα πρωταγωνίστρια, αλλά πρώτα να ενισχύσουμε και να αξιοποιήσουμε τα τμήματα υποδομών. Διότι υπάρχουν πάρα πολλά παιδιά στις Ακαδημίες. Θέλουμε η ομάδα να έχει το 70% των παικτών της από τις υποδομές της περιοχής μας.

Έσοδα από πού θα έχετε;

Η μόνη χρηματοδότηση έως τώρα ήταν οι χορηγοί μας, αλλά το δικό μας πλάνο είναι να δυναμώσουμε τα εισιτήρια, τα διαρκείας, να ξαναφέρουμε τον κόσμο στο γήπεδο και να το γεμίζει, και έχει γίνει πρότζεκτ να μην περιοριστούμε στις χορηγίες των τοπικών επιχειρήσεων. Υπάρχουν σχέδια, λόγου χάρη το «υιοθετήστε έναν αθλητή», όπου μία επιχείρηση θα αναλαμβάνει έναν παίκτη μας. Αυτό σημαίνει ότι θα πληρώνει τη μισθοδοσία του...

Μεταγραφές;

Ήδη κλείσαμε τον Κώστα Μενδρινό!

Πώς έγινε αυτό;

Ο Κώστας Γιαννακάρης τον έφερε στην ομάδα μας. Είναι τιμή για εμάς που ένα τέτοιο όνομα ποδοσφαιριστή θα φορέσει τη φανέλα του Βύζαντα. Με την εμπειρία του θα βοηθήσει και τα νέα παιδιά. Θα αποτελέσει πρότυπο και μαγνήτη για να προσελκύσουμε και άλλους καλούς παίκτες.

Βλέπω στο γήπεδο γίνονται έργα.

Θα γίνει ανακαίνιση και περίπου θα διπλασιαστεί η χωρητικότητά του με προσθήκη νέας εξέδρας. Τη μελέτη έχει κάνει ο παλιός πρόεδρος της ομάδας, Τάσος Σάλτας, που είναι αρχιτέκτων μηχανικός, και τα στατικά έχει επιμεληθεί ο Χρήστος Σκλαβούνος. Τη χρηματοδότηση τη βρήκαμε από το πρόγραμμα «Φιλόδημος».

Τι είναι αυτό το πρόγραμμα «Φιλόδημος»;

Είναι χρηματοδότηση από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του υπουργείου Εσωτερικών. Με το πρόγραμμα ενισχύονται οι ΟΤΑ όλης της χώρας, μέσω της κατασκευής αθλητικών υποδομών, για παράδειγμα

Πείτε μου για τα Μέγαρα τώρα, τι προβλήματα υπάρχουν;

Έχουμε ταλαιπωρηθεί τα τελευταία χρόνια από τις πλημμύρες που χτύπησαν τη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο. Επίσης με την πυρκαγιά που χτύπησε την Κινέτα. Γίνονται μεγάλες προσπάθειες να αναβαθμίσουμε την πόλη, υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν και προσπαθώ μέσα από τον αθλητισμό να συνεισφέρω. Ο σκοπός είναι να φέρουμε τον κόσμο στα γήπεδα. Έχουμε ανακαινίσει και αναβαθμίσει όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις της περιοχής, ανοικτές και κλειστές -ήταν προτεραιότητά μου αυτό. Τα Μέγαρα έχουν μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης, λόγου χάρη ο τουρισμός που δεν έχει αξιοποιηθεί όσο θα έπρεπε.

Έχετε καλές παραλίες κοντά.

Πεντακάθαρες! Η Ψάθα, το Αλεποχώρι, η Βαρέα, η Πάχη και η Κινέτα.

Με την οικονομική κρίση πήγαν πίσω τα Μέγαρα την τελευταία δεκαετία;

Η οικονομική κρίση της χώρας έπληξε και τα Μέγαρα, αλλά όχι τόσο πολύ, για να σας πω την αλήθεια. Διότι είμαστε περισσότερο αυτάρκεις, έχουμε τα κτήματά μας, τα αμπέλια μας, τις ελιές μας. Αυτό κράτησε πολύ κόσμο.

Με τον κορονοϊό είχατε πρόβλημα;

Όχι, δεν είχαμε κανένα πρόβλημα. Κάτι που ήθελα να σας πω είναι ότι το γήπεδο του Βύζαντα ήταν σε κακή κατάσταση. Και για να ευλογήσω λίγο τα γένια μας ως διοίκηση του δήμου, αποκαταστήσαμε τον παλιό χλοοτάπητα και βάλαμε πλαστικό με πιστοποιητικό ΦΙΦΑ, κάτι που ήταν πρότασή μου από όταν αναλάβαμε τη διοίκηση στον δήμο. Ως πρώην αθλήτρια σκοπός μου είναι να φέρουμε όσο πιο πολλούς μπορούμε στα γήπεδα. Είτε φιλάθλους να βλέπουν την τοπική ομάδα είτε παιδιά να αθλούνται.

Μου είπατε πριν αρχίσουμε ότι θέλετε να αναφερθείτε στους συνεργάτες σας. Πάμε λοιπόν να μου πείτε ό,τι θέλετε.

Ξέρω τη σημασία τού να είσαι ομαδικός παίκτης. Δεν είμαι μόνη μου. Μέσα σε αυτό το ΔΣ υπάρχουν τρεις πρώην πρόεδροι του Βύζαντα επιτυχημένοι: ο Τάσος Σάλτας, ο Γιάννης Διπλάρας, που ήταν και πρώην ποδοσφαιριστής, και ο Κώστας Παπαφράγκος. Είμαι καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και συνεργάτης μου είναι ο Γιάννης Ρόκας, ο οποίος είναι και εκείνος καθηγητής Φυσικής Αγωγής και προπονητής ποδοσφαίρου με δίπλωμα UEFA PRO!

UEFA PRO; Αυτό είναι το ανώτερο που υπάρχει.

Ναι, το γνωρίζω, θα είναι ο τεχνικός διευθυντής λοιπόν στα τμήματα υποδομής του Βύζαντα. Γυμναστής της ομάδας θα είναι ο Πάικος Λεβεντούρης, ο οποίος είναι επίσης καθηγητής Φυσικής Αγωγής. Και προπονητής ο Τάκης Χριστόπουλος. Σε ό,τι αφορά το ΔΣ, πρώτη φορά σχηματίζεται τέτοιο συμβούλιο με αξιόλογες προσωπικότητες. Άλλοι είναι πολιτικοί μηχανικοί, άλλοι πολιτεύονται, άλλοι είναι βετεράνοι ποδοσφαιριστές. Και να μην ξεχάσω να αναφερθώ στον Κώστα Γιαννακάρη, που είναι φίλος μου και με βοηθά πολύ. Είναι βετεράνος παίκτης του Βύζαντα και θα είναι ο τεχνικός διευθυντής της πρώτης ομάδας. Επίσης στενός μου συνεργάτης και βετεράνος ποδοσφαιριστής είναι ο Δημήτρης Κόκκαλης.