Εμπιστοσύνη στις ακαδημίες

Οι ακαδημίες των ελληνικών ομάδων διαθέτουν ταλέντα αρκεί μόνο να τα εμπιστευθούν και κυρίως να τα αξιοποιήσουν. 

Εμπιστοσύνη στις ακαδημίες

Η φετινή χρονιά δεν ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και για τα πρωταθλήματα των υποδομών, αφού δεν πραγματοποιήθηκαν όλοι οι αγώνες λόγω της πανδημίας.

Εκτός της Κ19, που είχε ήδη εξασφαλίσει την πρώτη θέση ο ΠΑΟΚ, τα πρωταθλήματα της Κ17 και της Κ15 είχαν ακόμα ανοιχτούς λογαριασμούς, αφού οι πρωταθλητές αναδεικνύονται μέσα από φάιναλ φορ, που ευτυχώς διεξήχθησαν έστω και καθυστερημένα.

Όλα τα παιδιά των ομάδων κατάφεραν για ακόμα μία σεζόν να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους και να αποδείξουν περίτρανα πως το μέλλον τούς ανήκει. Στις ακαδημίες κάθε συλλόγου υπάρχουν ορισμένα ταλέντα που έχουν τη δυνατότητα να μεταπηδήσουν αργότερα στη μεγάλη ομάδα και να διεκδικήσουν με αξιώσεις μια θέση στο ρόστερ της.

Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει κυρίως να υπάρξει εμπιστοσύνη από πλευράς προπονητών, οι οποίοι προσπαθούν καθημερινά να τους μεταδώσουν τις γνώσεις τους, προκειμένου να βελτιωθούν τόσο ως ποδοσφαιριστές όσο και ως άνθρωποι, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο υψηλός στόχος των ακαδημιών είναι η σωστή θεμελίωση του χαρακτήρα των παιδιών, έτσι ώστε να ενταχθούν ομαλά στην κοινωνία, άσχετα εάν επιλέξουν τον δρόμο του επαγγελματικού αθλητισμού.

Ο τομέας των ακαδημιών παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη σωστή λειτουργία μιας ομάδας. Τρανό παράδειγμα, οι μεγάλοι σύλλογοι του εξωτερικού, που κάθε χρόνο ανακαλύπτουν νέα ταλέντα από τα «φυτώριά» τους τα οποία είτε κερδίζουν μία θέση στην ανδρική ομάδα είτε πωλούνται με μεγάλα ποσά σε άλλες ομάδες. Δεν είναι τυχαίο που αρκετά νέα παιδιά, όπως ο Χάαλαντ της Ντόρτμουντ ή ο Εμπαμπέ της Παρί Σεν Ζερμέν, αποτελούν μερικά από τα μεγαλύτερα αστέρια του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Τέτοιες περιπτώσεις παικτών πρέπει να αποτελούν παράδειγμα και για τις εγχώριες ακαδημίες, που με τον δικό τους αγώνα προσπαθούν να βγάλουν την επόμενη γενιά ποδοσφαιριστών με στόχο την ανάδειξή τους στο μέλλον και παράλληλα την ένταξή τους στην εθνική ομάδα. Ωστόσο για να γίνει αυτό πρέπει να ξοδευτούν αρκετά χρήματα και χρόνος προκειμένου να ξεπηδήσουν νέα ονόματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Επίσης θα πρέπει να υπάρξει υπομονή και εμπιστοσύνη, τόσο από πλευράς ομάδων όσο και από πλευράς οπαδών, καθώς η εμπειρία δεν συνάδει αυτομάτως και με το ταλέντο.

Η δουλειά που γίνεται στις ακαδημίες του Ολυμπιακού τα τελευταία χρόνια, αλλά και του ΠΑΟΚ, δείχνουν πως στο μέλλον οι δύο ομάδες θα έχουν τη δυνατότητα αξιοποίησης και άλλων ταλέντων τους. Αυτό άλλωστε είχε τονίσει και με δηλώσεις του ο προπονητής της «ερυθρόλευκης» Κ15, Αριέλ Ιμπαγάσα, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ο Ισπανός τεχνικός υποστήριξε πως στόχος των Πειραιωτών είναι η συμμετοχή των παιδιών στη μεγάλη ομάδα.

Εκεί είναι που πρέπει να επικεντρωθούν όλοι οι σύλλογοι, ειδικά αυτή την περίοδο, που λόγω του κορονοϊού τα έσοδα ήταν αρκετά λιγότερα σε σχέση με εκείνα των προηγούμενων ετών. Αν οι μεγάλες ομάδες του πρωταθλήματος έχουν την οικονομική δυνατότητα να προχωρήσουν σε μεταγραφές, τότε καλό θα ήταν οι λιγότερο ισχυρές να «αγκαλιάσουν» εξίσου τα δικά τους παιδιά και να κοιτάξουν πώς θα τα αξιοποιήσουν. Γιατί ταλέντο υπάρχει αρκετό σε επίπεδο ακαδημιών και θα ήταν κρίμα να μη δούμε έστω ορισμένα από αυτά τα παιδιά να αγωνίζονται στα γήπεδα των μεγάλων κατηγοριών.