Το απίστευτο ρεκόρ της Νότιγχαμ Φόρεστ!

Η αγγλική ομάδα που ανήκει στον Βαγγέλη Μαρινάκη μετράει περισσότερα Κύπελλα Πρωταθλητριών από ό,τι πρωταθλήματα!

Το απίστευτο ρεκόρ της Νότιγχαμ Φόρεστ!

Τούτες τις ημέρες οι συζητήσεις... επιστρέφουν σε αριθμούς, ρεκόρ και ιστορίες που... στοιχειώνουν το Κύπελλο Πρωταθλητριών και την συνέχειά του, το Champions League.

Ανάμεσά τους και εκείνη της Νότιγχαμ Φόρεστ, ιδιοκτησίας του Βαγγέλη Μαρινάκη. Όχι άδικα, αφού το κατόρθωμά της είναι μοναδικό στον κόσμο. Ό,τι κατάφερε η ομάδα από την Βόρεια Αγγλία, δεν έχει προηγούμενο και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα το ξανακάνει ποτέ.

Η Νότιγχαμ ιδρύθηκε το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα (1865). Στα πρώτα της χρόνια, ήταν μέλος της κορυφαίας κατηγορίας. Πέρασε αρκετούς υποβιβασμούς, συμπεριλαμβανομένου ενός στην τρίτη κατηγορία. Εμεινε 33 χρόνια μακριά από την ελίτ, μέχρι που επέστρεψε το 1958. Η ομάδα παρέμεινε 15 σεζόν εκεί με μια παρένθεση το 1967, μέχρι την σεζόν 71/72 όπου «έπεσε» στη δεύτερη κατηγορία, περνώντας πέντε χρόνια πριν από την επίτευξη της κορυφαίας στιγμής δόξας της.

Ο Μπράιν Κλαφ «προσγειώθηκε» στο Νότιγχαμ τον Ιανουάριο του 1975, έχοντας απολυθεί από την πρωταθλήτρια Λιντς, μετά από μόλις 44 ημέρες συνεργασίας. Αλαζόνας και αυταρχικός όλη τη ζωή του, την ημέρα της απόλυσης του είπε μία από αυτές τις θρυλικές φράσεις στο ποδόσφαιρο: «Σήμερα είναι μια πολύ κακή μέρα... για την Λιντς».

Στην πρώτη του σεζόν, έμεινε εκτός ανόδου. Όμως, την επόμενη σεζόν, 76-77, η ομάδα άρχισε να τρέχει. Το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να εξασφαλίσει την άνοδο. Το 77-78, στην επιστροφής της στην ελίτ, η ομάδα ενισχύθηκε με παίκτες χαμηλού προφίλ, ίσα-ίσα για να μείνει στην κατηγορία. Αλλά αυτά δεν ήταν τα σχέδια του Κλαφ. Η Νότιγχαμ έκανε μια υπέροχη σεζόν, κερδίζοντας το League Cup και το πρωτάθλημα. Στο τουρνουά δεν έχασε κανένα παιχνίδι από τον Νοέμβριο, μένοντας αήττητη μέχρι τον Δεκέμβριο της επόμενης σεζόν. Περισσότερο από έναν χρόνο και 42 παιχνίδια χωρίς να χάσει, ένα ρεκόρ που δεν «άλλαξε χέρια» μέχρι το 2004. Αυτό ήταν το πρώτο και μέχρι σήμερα τελευταίο πρωτάθλημα της Νότιγχαμ. Όμως τα καλύτερα δεν είχα έρθει ακόμα. Στην σεζόν 78-79 κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών κερδίζοντας στον τελικό την Μάλμε.

Το 1979-80 άρχισε με την κατάκτηση του ευρωπαϊκού Super Cup στη Βαρκελώνη, έπαιξε στο Διηπειρωτικό Κύπελλο και στο πρωτάθλημα υποχώρησε στην πέμπτη θέση. Όμως βρέθηκε ξανά στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, καταφέρνοντας να υπερασπιστεί τον τίτλο της, αυτή την φορά απέναντι στο Αμβούργο στη Μαδρίτη.

Έτσι, η Νότιγχαμ κατάφερε κάτι που καμία άλλη ομάδα στον κόσμο δεν μπορεί να παρουσιάσει: έχει περισσότερα Κύπελλα Πρωταθλητριών από πρωταθλήματα! Από τότε κατέκτησε μόλις δύο League Cup, το 89 και το 90.

Το 1993, στην 18η σεζόν του Κλαφ, η ομάδα υποβιβάστηκε. Ο Κλαφ έφυγε από την ομάδα και το ποδόσφαιρο. Την σεζόν 1998-99 έπαιξε για τελευταία φορά στην κορυφαία κατηγορία. Από τότε βρέθηκε στην τρίτη κατηγορία και αυτήν την σεζόν αγωνίστηκε στην Championship.