O Zαρντίμ για Ολυμπιακό, Μανωλά και Μαρτίνς

O Λεονάρτο Ζαρνίτμ ήταν αγνώριστος στο event  της Λευκάδας, όπου μαζί με τον Τάκη Λεμονή, τον Τραιανό Δέλλα και τον Άκη Ζήκο μίλησαν  στην ημερίδα “Μαζί δημιουργούμε το μέλλον” σε συνδιοργάνωση της Μονακό και του Οδυσσέα Νυδρίου. Χαμογελαστός, καταδεκτικός, απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις, μίλησε για πρώτη φορά για τον Ολυμπιακό, τον Μαρτίνς και έχρισε φαβορί για τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ τη Ρεάλ.

O Zαρντίμ για Ολυμπιακό, Μανωλά και Μαρτίνς

Ήρθε στην Ελλάδα το μεσημέρι της Δευτέρας μαζί με τη γυναίκα και τα παιδιά του και αμέσως εγκαταστάθηκε στον Σκορπιό, που ανήκε παλιά στον Αριστοτέλη Ωνάση(εκεί βρίσκεται τάφος του, μαζί με της Χριστίνας και του Αλέξανδρου) και τώρα είναι ιδιοκτησία του προέδρου της Μονακό Ντμίτρι Ριμπόλοβλεφ(βασιλιά της ποτάσας). Μαζί του και ο γενικός διευθυντής της Μονακό, Φιλίπς Ντοτ, αλλά και ο υπεύθυνος Τύπου της γαλλικής ομάδας που τον είχε υπό της εποπτεία του.

Στην προπονητική ημερίδα μίλησε για το πως έγινε προπονητής, πως αξιοποιούνται τα ταλέντα και πως διαχειρίζεται τους παίκτες ανάλογα με το αγωνιστικό περιβάλλον.

Σταχυολογούμε διάφορες ατάκες του, στο προπονητικό σεμινάριο.

“Το πρώτο που ξεχωρίζουμε στα ταλέντα είναι η τεχνική, όχι μόνο η ντρίμπλα, αλλά και η πάσα, ο τρόπος που αμύνονται. Μετά η ταχύτητα, μετά να παίζει σε όλες τις θέσεις και στο τέλος ο συνδυασμός όλων”

“Για να προωθήσει έναν παίκτη στην ανδρική ομάδα, πρέπει να σου δείξει τις ικανότητες του στις προπονήσεις και μετά στον αγώνα. Και να αποδεικνύει συνέχεια ότι πρέπει να αξίζει την εμπιστοσύνη σου”

“Ποτέ δεν ήθελα να γίνω ποδοσφαιριστής, ήθελα όμως να βλέπω αγώνες και σε αυτό με βοήθησαν οι γονείς μου, που με προέτρεπαν και ιδιαίτερα ο πατέρας μου που με πήγαινε στο γήπεδο”

“Ένα ταλέντο είναι σαν μια καλή μέρα. Στη Μονακό έχουμε πολλές καλές μέρες, αλλά πρέπει να τις αξιοποιούμε. Αλλάξαμε τη φιλοσοφία του κλαμπ που αγόραζε έτοιμους παίκτες, αλλά τώρα τους φτιάχνουμε εμείς”

“Και στον Ολυμπιακό είχα πολλά ταλέντα όταν ήμουν προπονητής, αλλά μόνο ο Μανωλάς έπαιξε σε υψηλό επίπεδο. Που χάθηκαν όλοι οι άλλοι; Είναι θέμα προπονητή να μετατρέψει ένα ταλέντο σε παίκτη” .

Eπι Ζαρντίμ ήταν στον Ολυμπιακό και οι Βλαχοδήμος, Λυκογιάννης, Γιαννώτης, Φετφατζίδης, Καραγκούνης, Μεγερι, Γιαννιώτης, Σιόβας, Βούρος, Βέργος.

Στη συνέχεια υπήρξε προπονητική παρέμβαση των τεσσάρων στα παιδιά των ακαδημιών του Οδυσσέα Νυδριου, όπου ο Ζαρντίμ χαμογελούσε σε όλους, έλεγε στα παιδιά "πάμε" στα ελληνικά και τόνισε “στόχος είναι το γκολ”

Στο φινάλε και πριν από το λουκούλειο δείπνο που παρέθεσε η Μονακό στην ταβέρνα “Μηνάς¨, απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις μας, αλλά και των τηλεοπτικών καναλιών

-Στη Μονακό παίζετε επιθετικό ποδόσφαιρο, σε αντίθεση με την Ελλάδα, όπου κατηγορηθήκατε οτι στήνετε αμυντικά τον Ολυμπιακό. Είναι θέμα ρόστερ;

“Το ίδιο το ποδόσφαιρο μας καθορίζει τι θα παίζουμε. Όταν ήρθα στην Ελλάδα βρήκα μια ομάδα που ήταν ήδη οργανωμένη, έπρεπε να κάνω το επόμενο βήμα και η απαίτηση στον Ολυμπιακό ήταν να κερδίζω αμέσως, κι αυτή ήταν η πρώτη απαίτηση που υπήρχε στον Ολυμπιακό. Δηλαδή να έρθει η νίκη”

-Πως αισθανθήκατε όταν διακόπηκε η συνεργασία σας, παρότι ο Ολυμπιακό ήταν αήττητος;

“Αυτό ήταν άδικο, αλλά αυτή είναι η μοίρα των προπονητών”

-Ποιά είναι η γνώμη σας για τον Μαρτίνς;

“Αποτελεί μιας συνέχεια στην αλυσίδα των Πορτογάλων προπονητών. Εγώ ήμουν ο πρώτος, υπήρχε μεν και ο Φερνάντο Σάντος, αλλά αυτός ήταν στην Εθνική. Εγώ ήμουν ο πρώτος στον Ολυμπιακό. Το ζητούμενο που θα βρει κι εκείνος, όπως βρήκαν και οι προηγούμενοι είναι η φιλοσοφία του Ολυμπιακού, να κερδίζει, που την έχει ο Ολυμπιακός περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο σύλλογο. Να κερδίζει, κι αυτό προκαλεί πίεση στον προπονητή. Βεβαίως να παίζει ωραίο ποδόσφαιρο, αλλά το ζητούμενο είναι να κερδίζει, κι αν δεν κερδίζει δεν θα υπάρχει συνέχεια”

-Για τη Λευκάδα και τη σχέση του με τον πρόεδρο της Μονακό Ριμπόλοβλεφ

"Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος με αυτή την πρόσκληση. Που ήρθα σε μια χώρα που έχω δουλέψει και έχω έρθει για διακοπές. Έχω περάσει από ακαδημίες και όλοι εμείς που δουλεύουμε σε υψηλό επίπεδο, πρέπει να αναγνωρίζουμε το λίκνο του ποδοσφαίρου. Το νησί είναι εκπληκτικό. Είναι κατ' αρχάς συνδυασμός πολλών στοιχείων. Έχω την τύχη να συνεργάζομαι με έναν πρόεδρο που αναγνωρίζει τη δουλειά μου και εγώ τη δική του ως προέδρου. Μαζί παίρνουμε σοβαρές αποφάσεις που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη αυτού του συλλόγου. Δουλεύω ήδη τέσσερα χρόνια και αν πάνε όλα καλά, θα συνεχίσω να δουλεύω και άλλα ακόμα".

Για τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ;

"Από τη μία έχουμε τη Ρεάλ με έναν προπονητή που σε δύο χρόνια έχει πάρει τα πάντα, με δύο διαδοχικούς τελικούς και κατακτήσεις τίτλου. Η Ρεάλ έχει την εμπειρία. Από την άλλη, μια ομάδα που έπαιξε πρόσφατα σε τελικό (Europa League) κι έχει μεγαλύτερη δίψα. Ο Κριστιάνο συνηθίζει να είναι καθοριστικός σε τέτοια ματς, από την άλλη οι μεσοεπιθετικοί της Λίβερπουλ είναι πιο γρήγοροι και παίζουν καλύτερα την αντεπίθεση. Ο Σαλάχ βρίσκεται στην καλύτερη φόρμα της ζωής του. Για μένα φαβορί είναι η Ρεάλ".

Μετά ο τέλος των προπονήσεων ο Λεονάρντο Ζαρντίμ μαζί με τη σύζυγος του δείπνησε με τη σύζυγο του, το ζεύγος Λεμονή, τον Δέλλα και τον Ζήκο. Ήταν ευδιάθετος, μιλούσε με όλο τον κόσμο και δεν είχε καμία σχέση με τον κατσούφη προπονητή που γνωρίσαμε στην Ελλάδα. Ήταν ένας ευτυχισμένος άνθρωπος