CIES: «Πρώτος στην Ελλάδα, τρίτος στα πέναλτι στην Ευρώπη ο Παναθηναϊκός» - Η κατάταξη

Σύμφωνα με μελέτη του CIES ο Παναθηναϊκός βρίσκεται στην τρίτη θέση της κατάταξης με τα πέναλτι που καταλογίζονται στους συλλόγους.

CIES: «Πρώτος στην Ελλάδα, τρίτος στα πέναλτι στην Ευρώπη ο Παναθηναϊκός» - Η κατάταξη

H ελληνική Super League είναι 15η στη κατάταξη με τα πέναλτι που καταλογίζονται στα πρωταθλήματα, ενώ ο Παναθηναϊκός βρίσκεται στην τρίτη θέση, στην αντίστοιχη λίστα με τους συλλόγους.

Πρόκειται για αποτελέσματα της τελευταίας μελέτης του CIES -του διεθνούς κέντρου αθλητικών σπουδών που εδρεύει στο Νοσατέλ και δημιουργήθηκε σε συνεργασία της FIFA και το Πανεπιστήμιο της ελβετικής πόλης- και η οποία συνέκρινε 35 ευρωπαϊκά πρωταθλήματα σύμφωνα με τον αριθμό πέναλτι ανά παιχνίδι που σφύριξαν οι διαιτητές από τη σεζόν 2017/18 (2018 για καλοκαιρινά πρωταθλήματα).

Στην ελληνική Super League δίνεται ένα πέναλτι κάθε 277 λεπτά, συνολικά 233 σε 655 ματς και ποσοστό ευστοχίας 80,3%, το υψηλότερο μαζί με την πορτογαλική Primeira, πίσω μόνο από την ολλανδική Eredivisie (81,7%).

Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η πολωνική Ekstraklasa (ένα πέναλτι κάθε 230 λεπτά), μπροστά από την Premier League της Ουκρανίας (231’) και την Super League της Σερβίας (233’).

Στο αντίθετο άκρο, βρίσκεται η νορβηγική Eliteserien (κάθε 389 λεπτά). Η Premier League (382’) και η Championship (377’) στην Αγγλία, είναι το δεύτερο και το τρίτο πρωτάθλημα από το τέλος της λίστας, όπου σφυρίχτηκαν τα λιγότερα πέναλτι, γεγονός που επιβεβαιώνει το ιδιαίτερο στυλ διαιτησίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα.

Επίσης, πέναλτι δεν σφυρίζονται πολύ συχνά στη γερμανική Bundesliga (321’), ενώ η συχνότητά τους είναι πολύ μεγαλύτερη στην ιταλική Serie A (249’), στην γαλλική League 1 (262’) και στην ισπανική LaLiga (268’).

Σε επίπεδο συλλόγων, ο Ερυθρός Αστέρας (Σερβία) ηγείται της κατάταξης με ένα πέναλτι κάθε 209 λεπτά, μπροστά από την Μαριεχάμν (Φινλανδία, 262’) και τον Παναθηναϊκό (264’).

Η Μπέρνλι βρίσκεται στο άλλο άκρο με μόνο τέσσερα πέναλτι σε 105 αγώνες (κάθε 2363 λεπτά), μπροστά από τη Νιουκάστλ (1890’ /(πέντε πέναλτι, εκ των οποίων αξιοποίησε μόνο ένα) και τους Νορβηγούς της Odds BK (Νορβηγία, 1800’).

Μεταξύ των πέντε κορυφαίων πρωταθλημάτων, η Λάτσιο (296 ’) βρίσκεται στην πρώτη θέση μπροστά από τον Παρί Σεν Ζερμέν (320’) και τη Σαμπντόρια (325’).

Τρεις ελληνικές ομάδες (ΑΕΚ, ΑΕΛ και Αστέρας Τρίπολης) είχαν 100% ποσοστό ευστοχίας από την «άσπρη βούλα».

Η κατάταξη των ελληνικών ομάδων:

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ