Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία των ΗΠΑ επιτρέπει ξανά το γονάτισμα κατά τη διάρκεια του ύμνου

Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία των ΗΠΑ καταργεί την απαγόρευση γονατίσματος κατά τη διάρκεια του εθνικού ύμνου 

Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία των ΗΠΑ επιτρέπει ξανά το γονάτισμα κατά τη διάρκεια του ύμνου

Η ποδοσφαιρική Ομοσπονδία των ΗΠΑ (USSF) κατάργησε τον κανονισμό που απαγόρευε στα μέλη Εθνικών ομάδων να γονατίζουν κατά την ανάκρουση του ύμνου των Ηνωμένων Πολιτειών, ως ένδειξη υποστήριξης για τη μαύρη κοινότητα και κατά του ρατσισμού.

Το μέτρο είχε παρθεί το 2017, αφότου η σταρ της παγκόσμιας πρωταθλήτριας ομάδας των ΗΠΑ, Μέγκαν Ράπινο, είχε κάνει ένα χρόνο νωρίτερα αυτή την κίνηση, κατά τη διάρκεια διεθνούς αναμέτρησης.

Η απόφαση ελήφθη μετά τις διαμαρτυρίες που προκλήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, ύστερα από τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό, στη Μινεάπολη και βρήκε υποστήριξη σε όλο τον κόσμο, με την κίνηση του ατόμου που γονατίζει να γίνεται εμβληματική στην καταπολέμηση των φυλετικών προκαταλήψεων.

«Κατέστη σαφές ότι η πολιτική μας ήταν λανθασμένη και υπονόμευσε το σημαντικό μήνυμα από το κίνημα των Μαύρων Ζωών» εξήγησε η USSF, σύμφωνα με την αναφορά του ιντερνετικού περιοδικού L Football, που είναι αφιερωμένο στο γυναικείο ποδόσφαιρο.

«Δεν έχουμε κάνει αρκετά για να ακούσουμε, ειδικά τους αθλητές μας, να κατανοήσουμε και να αναγνωρίσουμε τις πραγματικές και σημαντικές εμπειρίες των μαύρων κι άλλων κοινοτήτων και μειονοτήτων στη χώρα μας. Ζητούμε συγνώμη από τους αθλητές μας και ιδιαίτερα τους μαύρους, το προσωπικό, τους οπαδούς και όλους όσοι υποστηρίζουν τον αγώνα κατά του ρατσισμού».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ