Τα ποδοσφαιρικά «σίριαλ» της φετινής χρονιάς

Το «ΦΩΣ»… οργώνει την ποδοσφαιρική Ευρώπη και σας παρουσιάζει τις περιπτώσεις δέκα «μεγάλων» ονομάτων που αποτελούν το «μήλον της Έριδος».

Τα ποδοσφαιρικά «σίριαλ» της φετινής χρονιάς

Θετικά είναι τα μηνύματα το τελευταίο διάστημα από την ποδοσφαιρική Ευρώπη, όσον αφορά την προσπάθεια των χωρών για επιστροφή της δράσης στα γήπεδα ~που είχε διακοπεί το προηγούμενο δίμηνο από την πανδημία του κορονοϊού. Παρότι Γαλλία και Ολλανδία αποφάσισαν τελικά να βάλουν οριστικό «λουκέτο», εν τούτοις άλλες χώρες, ετοιμάζονται για επανεκκίνηση των εγχώριων διοργανώσεων, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί κανονικά η φετινή σεζόν, με την Γερμανία να πρωτοπορεί, να καινοτομεί και να κάνει την αρχή, καθώς ξεκίνησε και έκανε ήδη σέντρα.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, σιγά σιγά πρόκειται να φουντώσουν και πάλι τα σενάρια που αφορούν το μέλλον των πρωταγωνιστών στις ομάδες τους και το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν κατά τη διάρκεια της προσεχούς μεταγραφικής περιόδου με προορισμό νέα ποδοσφαιρική «στέγη». Για ακόμα μία χρονιά τα «σίριαλ» των παικτών που απασχολούν τα διεθνή Μέσα ενημέρωσης, όπως φυσικά και τους συλλόγους της ηπείρου μας, δεν είναι και λίγα, αφού οι υποθέσεις μεγάλων ονομάτων του αθλήματος έχουν βρεθεί για αρκετό διάστημα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Το «ΦΩΣ»… οργώνει την ποδοσφαιρική Ευρώπη και σας παρουσιάζει τις περιπτώσεις δέκα «μεγάλων» ονομάτων που αποτελούν το «μήλον της Έριδος» για αρκετές ομάδες ενόψει του προσεχούς «παραθύρου» των μεταγραφών και θα μας απασχολήσουν τους επόμενους μήνες. Θα δούμε τις διαπραγματεύσεις ομάδων με ποδοσφαιριστές για να ανανεώσουν τη συνεργασία τους και να βάλουν τέλος στις φήμες περί αποχώρησης των μεγάλων «αστεριών» τους, αλλά, παράλληλα, και την επιμονή άλλων συλλόγων να κάνουν μεταγραφικά «μπαμ» και να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο το έμψυχο δυναμικό τους ενόψει της επόμενης περιόδου. Κι όλα αυτά, σε μία… περίεργη εποχή, αφού η πανδημία του κορονοϊού έχει προκαλέσει ουκ ολίγα οικονομικά προβλήματα στους συλλόγους, με αποτέλεσμα ακόμα και το κόστος μεταγραφής των ποδοσφαιριστών να έχει μειωθεί σημαντικά σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Νεϊμάρ (Παρί Σεν Ζερμέν)

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η αποχώρηση του Νεϊμάρ από την Παρί Σεν Ζερμέν. Το ερώτημα ωστόσο που παραμένει μέχρι σήμερα αναπάντητο είναι το πότε τελικά ο Βραζιλιάνος επιθετικός θα αποτελέσει παρελθόν από τους πρωταθλητές Γαλλίας και θα κάνει το όνειρό του πραγματικότητα, με την επιστροφή του στην Μπαρτσελόνα. Ο διεθνής άσος πρόσφατα απέρριψε και το νέο «μυθικό» συμβόλαιο που του προσέφεραν οι «πρωτευουσιάνοι» για να ανανεώσει τη συνεργασία του με τον σύλλογο και να βάλει τέλος στο «σίριαλ» περί αποχώρησής του. Ο ίδιος είναι αποφασισμένος να γυρίσει στη Βαρκελώνη, αλλά βασική προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι να τα βρουν οι δύο ομάδες στο κόστος της μεταγραφής του. Πέρσι, «Μπάρτσα» και Παρί βρίσκονταν σε συνεχείς συζητήσεις για να βρεθεί μία λύση, αλλά οι υψηλές οικονομικές απαιτήσεις της γαλλικής ομάδας έβαλαν τελικά «φρένο» στις βλέψεις των «μπλαουγκράνα» για την απόκτηση των δικαιωμάτων του διεθνούς άσου. Παρ’ όλα αυτά, η Μπαρτσελόνα και εφέτος συνεχίζει τις προσπάθειές της, με την ελπίδα αυτήν τη φορά να τα καταφέρει. Υπενθυμίζεται πως το καλοκαίρι του 2017 ο Νεϊμάρ ακολούθησε αντίθετο δρομολόγιο, με το κόστος της μετακίνησής του εκείνη την περίοδο στην Παρί να φτάνει τα 222 εκατομμύρια ευρώ, που όριζε και η ρήτρα αποδέσμευσής του από τους Καταλανούς.

Κιλιάν Εμπαπέ (Παρί Σεν Ζερμέν)

Ρεάλ Μαδρίτης και Κιλιάν Εμπαπέ και στη μέση… η Παρί Σεν Ζερμέν. Διακαής πόθος του Γάλλου επιθετικού είναι να αποχωρήσει από το Παρίσι και τους «πρωτευουσιάνους» και να συνεχίσει την ποδοσφαιρική καριέρα του στη Ρεάλ Μαδρίτης. Το ίδιο ελπίζουν και οι «μερένχες», με τον προπονητή της «βασίλισσας», Ζινεντίν Ζιντάν, να έχει ζητήσει από πέρσι την απόκτηση του διεθνούς άσου από τους ιθύνοντες των Μαδριλένων. Την ίδια στιγμή, βέβαια, η Παρί στέκεται εμπόδιο και κάνει ό,τι περνά από το χέρι της προκειμένου να πείσει το μεγάλο «αστέρι» της να παραμείνει στη γαλλική πρωτεύουσα. Πληροφορίες από Ισπανία και Γαλλία ανέφεραν πως οι δύο σύλλογοι βρίσκονταν τους τελευταίους μήνες σε διαπραγματεύσεις για το μέλλον του παίκτη, αλλά η πανδημία του κορονοϊού έβαλε «φρένο» στις συζητήσεις τους. Μέσα σ’ όλα, άξιο αναφοράς είναι και το δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας «L’ Equipe», σύμφωνα με το οποίο ο Εμπαπέ δεν αποκλείει ακόμα και το ενδεχόμενο να δεχτεί τελικά να παραμείνει στην Παρί. Οι όροι όμως που φέρεται να έβαλε είναι ένα νέο συμβόλαιο με τις ίδιες απολαβές με τον Νεϊμάρ, που είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής στον σύλλογο, αλλά παράλληλα και ρήτρα αποδέσμευσης που θα επιτρέπει σε άλλες ομάδες να τον αποκτήσουν καταβάλλοντας το συγκεκριμένο ποσόν δίχως να χρειάζεται στο μέλλον η συγκατάθεση της Παρί.

Χάρι Κέιν (Τότεναμ)

Το όνομα του Χάρι Κέιν βρίσκεται εδώ και χρόνια στο μεταγραφικό στόχαστρο αρκετών ευρωπαϊκών ομάδων που ερίζουν για την απόκτησή του από την Τότεναμ. Πολύ περισσότερο μάλιστα σ’ αυτό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία αναζητεί διακαώς τρόπους για να εντάξει στο έμψυχο δυναμικό της τον αρχηγό της Εθνικής Αγγλίας και να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την επιθετική γραμμή της. Εφέτος η Τότεναμ αποφάσισε τελικά να βάλει πωλητήριο στον παίκτη, αξιώνοντας το ποσόν των 200 εκατομμυρίων βρετανικών λιρών και… φούντωσε τα σενάρια περί αποχώρησης του μεγάλου άσου της. Βέβαια, όπως ξεκαθάρισε, δεν επιθυμεί να τον παραχωρήσει σε σύλλογο της Πρέμιερ Λιγκ, ωστόσο η Γιουνάιτεντ κάθε άλλο παρά αποθαρρύνθηκε και συνεχίζει να παρακολουθεί την υπόθεση, με την ελπίδα να πάρει τελικά τον παίκτη στο «Ολντ Τράφορντ». Όσο για τον ίδιο τον ποδοσφαιριστή; Έχει ήδη αρχίσει να βλέπει θετικά και ο ίδιος πλέον το ενδεχόμενο αποχώρησής του από τον σύλλογο του βόρειου Λονδίνου.

Γκάρεθ Μπέιλ (Ρεάλ Μαδρίτης)

«Σταυρόλεξο» για… δυνατούς λύτες παραμένει η υπόθεση του Γκάρεθ Μπέιλ στη Ρεάλ Μαδρίτης. Τα τελευταία χρόνια ο Ουαλός επιθετικός βρίσκεται κάθε καλοκαίρι ένα βήμα από την πόρτα της εξόδου του «Σαντιάγκο Μπερναμπέου», ωστόσο μέχρι σήμερα παραμένει ακόμα στις τάξεις των «μερένχες». Ο 30χρονος επιθετικός δεν δικαίωσε τις προσδοκίες στο διάστημα της «θητείας» του στη «βασίλισσα», ενώ συνάμα αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα τραυματισμών, με αποτέλεσμα να απουσιάσει για μεγάλα χρονικά διαστήματα από την αγωνιστική δράση. Οι ιθύνοντες της Ρεάλ αναζητούν τρόπους για να απαλλαγούν από το «βαρύ» συμβόλαιο του παίκτη, το οποίο ολοκληρώνεται το καλοκαίρι του 2022, ενώ την ίδια στιγμή δεν αποκλείουν ακόμα και το ενδεχόμενο να τον παραχωρήσουν έστω και ως δανεικό με οψιόν πώλησης. Ενδιαφέρον για την απόκτηση του Μπέιλ υπάρχει από αρκετούς ευρωπαϊκούς συλλόγους, ωστόσο βασική προϋπόθεση για να αλλάξει ποδοσφαιρική «στέγη» ο Ουαλός είναι να μειώσει τις οικονομικές απαιτήσεις του. Την ίδια στιγμή, ο ίδιος φέρεται να εξετάζει ακόμα και το ενδεχόμενο να μετακομίσει σε σύλλογο των ΗΠΑ και η προσεχής μεταγραφική περίοδος ίσως ξεκαθαρίσει αυτή τη φορά το… τοπίο για το μέλλον του ποδοσφαιριστή στον σύλλογο της Μαδρίτης.

Τίμο Βέρνερ (Λειψία)

Τους τελευταίους μήνες της καριέρας του στη Λειψία διανύει ο Τίμο Βέρνερ, ο οποίος θα αποτελέσει παρελθόν από τον σύλλογο της Μπουντεσλίγκα στο τέλος της εφετινής αγωνιστικής περιόδου. Αυτό όμως που μένει να ξεκαθαρίσει, είναι ποιος θα είναι τελικά ο επόμενος προορισμός στην καριέρα του 24χρονου Γερμανού επιθετικού. Ο παίκτης έχει εκφράσει την επιθυμία του να συνεχίσει την καριέρα του στην Πρέμιερ Λιγκ και να φορέσει τη φανέλα της Λίβερπουλ, ωστόσο οι «κόκκινοι» ζήτησαν χρόνο προκειμένου να πάρουν μία οριστική απόφαση για το αν θα καταβάλουν τελικά το ποσόν των 52,7 εκατομμυρίων λιρών που ορίζει η ρήτρα αποδέσμευσής του για να τον πάρουν στο Μέρσεϊσαϊντ. Την ίδια στιγμή, μεγάλο ενδιαφέρον για τον παίκτη υπάρχει και από την Μπάγερν. Οι Βαυαροί είχαν προσπαθήσει και πέρσι να τον πάρουν στο Μόναχο, αλλά τελικά ο παίκτης ανανέωσε το συμβόλαιό του με τη Λειψία. Εφέτος το καλοκαίρι πάλι κοιτάζουν την περίπτωσή του και ενόψει της συνέχειας μένει να ξεκαθαρίσει οριστικά και αυτή η υπόθεση. Ο ίδιος ο παίκτης, πάντως, σημείωσε πως θα προτιμούσε να συνεχίσει την καριέρα του σε σύλλογο εκτός Γερμανίας, ενώ στη λίστα των «μνηστήρων» προστέθηκε ακόμα και η Τσέλσι.

Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς (Μίλαν)

Τελειωμό δεν είχαν το τελευταίο διάστημα τα δημοσιεύματα για το μέλλον του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς. Ο Σουηδός επιθετικός ολοκλήρωσε τον περασμένο Δεκέμβριο την καριέρα του στις ΗΠΑ με τους Λος Άντζελες Γκάλαξι και υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με τη Μίλαν έως το τέλος της εφετινής αγωνιστικής περιόδου. Πλέον, όμως, είναι εξαιρετικά αμφίβολη η παρουσία του στο δυναμικό των «ροσονέρι» για την επόμενη περίοδο, ενώ δεν έλειψαν ακόμα και τα δημοσιεύματα που τον ήθελαν να εξετάζει το ενδεχόμενο να επιστρέψει στην πατρίδα του ή και να ανακοινώνει την αποχώρησή του από την ενεργό δράση. Ο πλέον 38χρονος Ιμπραΐμοβιτς μέτρησε τέσσερα γκολ και μία ασίστ σε 10 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις με τη Μίλαν την εφετινή αγωνιστική περίοδο, ενώ σημειώνεται πως τον περασμένο Ιανουάριο ενδιαφέρον για την απόκτησή του είχε εκφράσει και η αγγλική Λιντς.

Πολ Πογκμπά (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ)

Ο Πολ Πογκμπά έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του το περσινό καλοκαίρι για να αποχωρήσει από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και να μετακομίσει σε άλλη ομάδα. Η επιμονή ωστόσο των «κόκκινων διαβόλων» να τον διατηρήσουν στο έμψυχο δυναμικό τους έβαλε τέλος στα… όνειρα του Γάλλου μέσου και ο τελευταίος παρέμεινε στην Αγγλία. Την εφετινή σεζόν ο 27χρονος αντιμετώπισε πολλά προβλήματα τραυματισμών, με αποτέλεσμα να αγωνιστεί σε μόλις οκτώ αναμετρήσεις της αγγλικής ομάδας σε όλες τις διοργανώσεις και το τελευταίο διάστημα ξεκίνησαν πάλι οι φήμες για το μέλλον του στο «Ολντ Τράφορντ». Ρεάλ Μαδρίτης και Γιουβέντους συνεχίζουν να κοιτάζουν την περίπτωση του διεθνούς άσου, ενώ η Γιουνάιτεντ ίσως τελικά ενδώσει εφέτος να παραχωρήσει τα δικαιώματά του, αν αναλογιστεί κάποιος και το γεγονός ότι αφ’ ενός ο παίκτης δεν έχει προσφέρει τα αναμενόμενα και αφ’ ετέρου το συμβόλαιό του ολοκληρώνεται το επόμενο καλοκαίρι (2021).

Μάνουελ Νόιερ (Μπάγερν Μονάχου)

Μένει ή φεύγει ο Μάνουελ Νόιερ από την Μπάγερν Μονάχου; Οι Βαυαροί θέλουν να κρατήσουν τον Γερμανό τερματοφύλακα κάτω από την εστία τους, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις τους για την ανανέωση της συνεργασίας τους που ολοκληρώνεται το επόμενο καλοκαίρι (2021) όχι μόνο δεν είχαν θετική κατάληξη, αλλά προκάλεσαν και προβλήματα στις σχέσεις τους. Δημοσιεύματα ανέφεραν πως ο παίκτης αξίωνε νέο πενταετές συμβόλαιο έτσι ώστε να μείνει στην ομάδα μέχρι τα 39 του χρόνια, κάτι το οποίο αρνήθηκε η διοίκηση του γερμανικού συλλόγου, ενώ παράλληλα διαφωνία υπήρξε και όσον αφορά τις νέες απολαβές του ποδοσφαιριστή. Ο τελευταίος δεν έκρυψε την ενόχλησή του από το γεγονός ότι διακινούνται στον Τύπο διάφορα σχετικά με την ανανέωσή του και μέχρι σήμερα το… σίριαλ συνεχίζεται! Πρόσφατα πάντως ο πρόεδρος του συλλόγου, Χέρμπερτ Χάινερ, είπε: «Θέλουμε να συνεχίσουμε να τον έχουμε μαζί μας. Αν ο Μάνουελ είχε αυτή την αίσθηση, θέλω να τονίσω ότι κανείς από τη διοίκηση του συλλόγου δεν σκόπευε να τον βλάψει».

Πιερ–Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ (Άρσεναλ)

«Άκαρπες» αποδείχτηκαν οι διαπραγματεύσεις της Άρσεναλ με τον Πιερ–Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ για την ανανέωση της συνεργασίας τους. Μπορεί ο προπονητής των «κανονιέρηδων», Μίκελ Αρτέτα, να πιέζει τη διοίκηση των Λονδρέζων να «δέσει» τον παίκτη για μεγαλύτερο διάστημα στην ομάδα, ωστόσο εκ του αποτελέσματος αυτό δεν συνέβη και το «σίριαλ» συνεχίζεται για το μέλλον του 30χρονου επιθετικού από την Γκαμπόν. Δημοσιεύματα στο Νησί υποστηρίζουν πως οι «κανονιέρηδες» αξιώνουν ένα ποσόν που θα φτάνει τουλάχιστον τα 35 εκατομμύρια ευρώ για την παραχώρησή του, ενώ ολοένα και περισσότεροι σύλλογοι κοιτάζουν την περίπτωση του διεθνούς άσου με την προοπτική να τον εντάξουν στο δυναμικό τους. Πάντως, τον πρώτο λόγο για τα δικαιώματα του ποδοσφαιριστή φέρεται να τον έχει η Ίντερ, η οποία φιλοδοξεί αμέσως μετά την πώληση του Λαουτάρο Μαρτίνες στην Μπαρτσελόνα να καταθέσει επίσημη πρόταση στην Άρσεναλ για τον Ομπαμεγιάνγκ και να ενισχύσει έτσι ακόμα περισσότερο την επιθετική γραμμή της ενόψει της επόμενης αγωνιστικής περιόδου.

Έντινσον Καβάνι (Παρί Σεν Ζερμέν)

Σε σκέψεις βρίσκεται το τελευταίο διάστημα ο Έντινσον Καβάνι και εξετάζει τις επιλογές του για τις επόμενες κινήσεις του όσον αφορά το ποδοσφαιρικό μέλλον του. Το συμβόλαιο του Ουρουγουανού επιθετικού με την Παρί Σεν Ζερμέν ολοκληρώνεται στο τέλος της εφετινής σεζόν, αλλά ακόμα δεν έχει πάρει οριστική απόφαση για το αν θα μείνει τελικά για έναν επιπλέον χρόνο στις τάξεις των «πρωτευουσιάνων» ή αν θα συνεχίσει σε άλλη ομάδα την καριέρα του. Αρχικά, ο ίδιος φαινόταν αποφασισμένος να συνεχίσει σε άλλο σύλλογο την πορεία του. Τον περασμένο Ιανουάριο βρέθηκε μία «ανάσα» από τη μετακίνησή του στην Ατλέτικο Μαδρίτης, αλλά τελικά η υπόθεση «ναυάγησε», ενώ δεν είναι και λίγες οι προσφορές που έχει στα χέρια του για να αγωνιστεί στη Λατινική Αμερική. Ο πατέρας του πρόσφατα ξεκαθάρισε πως πρόθεση του Έντινσον Καβάνι είναι να παραμείνει στα ευρωπαϊκά γήπεδα και να αγωνιστεί σε ομάδα της Ισπανίας. Οι εξελίξεις ωστόσο με την πανδημία του κορονοϊού έχουν προβληματίσει τον 33χρονο επιθετικό, ο οποίος σύμφωνα με δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου δεν αποκλείει ακόμα και το ενδεχόμενο να ανανεώσει για ένα χρόνο το συμβόλαιό του με την Παρί.