Οι Γερμανοί ξανάρχονται - Αρχίζει σήμερα (16/5) η Bundesliga (vid)

Η Bundesliga -πρώτη από τα μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης -  αρχίζει σήμερα (16/5), μαγνητίζοντας το ενδιαφέρον του στερημένου από επαγγελματικό ποδόσφαιρο υψηλού επιπέδου κοινού! Πρόγραμμα-βαθμολογία

Οι Γερμανοί ξανάρχονται - Αρχίζει σήμερα (16/5) η Bundesliga (vid)

Θέλοντας να δικαιώσει τον άτυπο τίτλο του πιο ασφαλούς πρωταθλήματος της υφηλίου -κι αποτελώντας τον «μπούσουλα» για όλα τα πρωταθλήματα που θέλουν να ξαναξεκινήσουν εν μέσω κορονοϊού- η Bundesliga επιστρέφει «στη σέντρα».

Δίχως -το σήμα κατατεθέν της- τα ασφυκτικά γεμάτα γήπεδά της (ας όψονται τα ιατρικά πρωτόκολλα και ο κίνδυνος κρουσμάτων...) αλλά και με πέντε αλλαγές.

Η πρωταθλήτρια Μπάγερν Μονάχου δεν αγωνίζεται σήμερα, αλλά ο προπονητής της Χάνσι Φλικ έδειξε να έχει επίγνωση του τι θα συμβεί και του πρωτοφανούς ενδιαφέροντος που θα δείξει το φιλοθέαμον κοινό για το πρώτο από τα μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης (σ.σ. παίζεται μπάλα και στη Λευκορωσία και στα Ν. Φερόε, αλλά δεν είναι ίδιος ο αντίκτυπός του...), που επαναρχίζει εν μέσω πανδημίας. «Όλος ο κόσμος θα δει γερμανικό ποδόσφαιρο αυτές τις μέρες. Αν καταφέρουμε να το πετύχουμε και να γίνουν όλα σωστά, τότε θα αποτελέσει ένα μεγάλο μήνυμα που θα πάει σε όλες τις υπόλοιπες χώρες και τις λίγκες ώστε να επανέλθει παντού μια φυσιολογική κατάσταση στο άθλημα».

Όπως έχει γίνει γνωστό, το πρωτάθλημα είναι στόχος να τελειώσει στις 30 Ιουνίου, αλλά υπάρχει πρόβλεψη να παιχθούν και ματς τον Ιούλιο, εφόσον υπάρξουν αναβολές από πιθανά κρούσματα.

Αν δεν καταστεί δυνατό να ολοκληρωθεί, μπορεί η γερμανική λίγκα να αποφασίσει την οριστική διακοπή ορίζοντας πρωταθλητή και εκπροσώπους στα ευρωπαϊκά Κύπελλα, σύμφωνα με τις νόρμες της ΟΥΕΦΑ (σ.σ. βάσει της βαθμολογίας στη διακοπή,) ενώ μπορεί να διατάξει τη διεξαγωγή αγώνα σε άλλη έδρα που είναι πιο ασφαλής υγειονομικά.

Αυτά ισχύουν για το εναπομείναν κομμάτι της τρέχουσας σεζόν

Το σημερινό πρόγραμμα της 26ης αγωνιστικής -όπου το κύριο ζητούμενο είναι πώς θα τηρηθούν τα ιατρικά πρωτόκολλα- περιλαμβάνει ποδοσφαιρικό «φιλέτο»: το ντέρμπι του Ρουρ μεταξύ της 2ης Μπορούσια Ντόρτμουντ και της 6ης Σάλκε.

Κι ενώ οι Βεστφαλοί γνωστοποίησαν μέσω του τεχνικού τους Λουσιέν Φαβρ ότι θα προσληφθεί ψυχολόγος για να διαχειριστούν οι παίκτες του το ότι θα παίξουν χωρίς θεατές, η ομάδα του Γκελζενκίρχεν θέλει να εκμεταλλευθεί την απουσία του αντίπαλου κοινού κάνοντας... χουνέρι στην άσπονδη αντίπαλό της, η οποία έχει σοβαρές απουσίες (Ρόις, Τσαν Σουλτς, Βίτσελ, Ζαγκαντού). Στους «μπλε του βασιλιά» λείπουν οι Κάμπακ, Λάνγκερ, Μασκαρέλ, Σταμπουλί.

Χάνει την επανέναρξη λόγω μίας... οδοντόπαστας ο προπονητής της Άουγκσμπουργκ!

Πέραν του ερωτηματικού του τι ποδοσφαίρου θα δούμε, αφού ποτέ άλλοτε ομάδες δεν έμειναν για δύο μήνες χωρίς φιλικά ματς, η είδηση ότι ο τεχνικός της Άουγκσμπουργκ χάνει το πρώτο ματς της επανεκκίνησης, καθώς έσπασε την καραντίνα αφήνοντας το ξενοδοχείο της ομάδας του για να αγοράσει μία οδοντόκρεμα (!), δίνει τον τόνο της εποχής και την αυστηρότητα στην τήρηση των μέτρων...

Χωρίς τον Χέικο Χέρλιχ στον πάγκο θα αντιμετωπίσει τη Βόλφσμπουργκ η βαυαρική ομάδα. Ο Γερμανός τεχνικός ανακοίνωσε πως είναι τιμωρημένος καθώς άφησε το ξενοδοχείο που είχε καταλύσει η αποστολή για να βγει και να αγοράσει μία οδοντόκρεμα.

«Έκανα ένα λάθος αφήνοντας το ξενοδοχείο. Αν και ακολούθησα όλα τα μέτρα υγιεινής, τόσο όταν έφυγα από το ξενοδοχείο όσο και γυρίζοντας σε αυτό, δεν μπορώ να πάρω πίσω αυτό που έκανα. Με αυτήν τη συμπεριφορά δεν λειτούργησα ως παράδειγμα για την ομάδα μου και τον κόσμο. Θα είμαι λοιπόν συνεπής και θα αναγνωρίσω το λάθος μου. Εξαιτίας αυτή της παραβατικής συμπεριφοράς, δεν θα ηγηθώ της προπόνησης την Παρασκευή και δεν θα βρίσκομαι στον πάγκο απέναντι στη Βόλφσμπουργκ το Σάββατο» ανέφερε σε γραπτή του δήλωση, με τον Χέρλιχ να έχει προσληφθεί στις 10 Μαρτίου και να μην έχει κάνει ακόμα το ντεμπούτο του στον τεχνική ηγεσία της Άουγκσμπουργκ. «Δεν είχα οδοντόκρεμα και γι’ αυτό πήγα στο σουπερμάρκετ» είπε λίγη ώρα αργότερα στους παίκτες του μέσω τηλεδιάσκεψης ο 48χρονος τεχνικός.

Κρεμάει παπούτσια στο τέλος της χρονιάς ο Φερνάντες της Άιντραχτ

Εν τω μεταξύ, λίγες ώρες πριν από την αναμέτρηση με την Μπορούσια Μένχενγκλαντμπαχ, ο Ζέλσον Φερνάντες ανακοίνωσε ότι μόλις ολοκληρωθεί η φετινή σεζόν θα αποχωρήσει από την Άιντραχτ Φρανκφούρτης και το ποδόσφαιρο γενικότερα.

Μετά από 17 χρόνια καριέρας και 10 διαφορετικές ομάδες σε επτά χώρες, ο 33χρονος Ελβετός (από το Πράσινο Ακρωτήρι) αποφάσισε και γνωστοποίησε ότι θα αποχωρήσει όχι μόνο από τους «αετούς» αλλά και από τη δράση. «Πάντοτε ήθελα να καθορίσω εγώ τον χρόνο και τις καταστάσεις που θα σταματούσα την καριέρα μου κι όχι να το έκανα επειδή δεν υπήρχε κανείς άλλος τρόπος να συνεχίσω» εξήγησε για την επιλογή του. Ο Φερνάντες μετακόμισε στους «αετούς» από τη Ρεν το καλοκαίρι του 2017, κέρδισε το Κύπελλο την επόμενη χρονιά, ενώ υπήρξε μέλος της Άιντραχτ στην εντυπωσιακή πορεία της μέχρι τα ημιτελικά του Γιουρόπα Λιγκ την περσινή σεζόν.

Το πρoφίλ της 26ης αγωνιστικής

Σάββατο (16/5)

16.30: Μπορούσια Ντόρτμουντ – Σάλκε, Λειψία – Φράιμπουργκ, Χόφενχαϊμ – Χέρτα Βερολίνου, Φορτούνα Ντίσελντορφ – Πάντερμπορν, Άουγκσμπουργκ – Βόλφσμπουργκ.
19.30: Άιντραχτ Φρανκφούρτης – Μπορούσια Μένχενγκλαντμπαχ.

Κυριακή (17/5)

16.30: Κολονία – Μάιντς.
19.00: Ουνιόν Βερολίνου – Μπάγερν Μονάχου.

Δευτέρα (18/5)

21.30): Βέρντερ Βρέμης – Μπάγερ Λεβερκούζεν.

BAΘΜΟΛΟΓΙΑ

* Οι τέσσερις πρώτες θέσεις οδηγούν στο Τσάμπιονς Λιγκ, η πέμπτη και η έκτη στο Γιουρόπα Λιγκ, η 16η σε μπαράζ παραμονής με τον τρίτο της Β’ Γερμανίας και οι δύο τελευταίες σε απευθείας υποβιβασμό.

ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΣΚΟΡΕΡ

25 ΓΚΟΛ: Λεβαντόφσκι (Μπάγερν Μονάχου).
21 ΓΚΟΛ: Βέρνερ (Λειψία).
14 ΓΚΟΛ: Σάντσο (Μπορούσια Ντόρτμουντ).