Πατώντας σε δύο «βάρκες»...

Ο Στέφαν Ντε Φράι από την 1η Ιουλίου θα είναι παίκτης της Ίντερ, αλλά αύριο θέλει να είναι στο κέντρο της άμυνας της Λάτσιο που θ’ αντιμετωπίσει τους «νερατζούρι» για μια θέση στο Τσάμπιονς Λιγκ!

Πατώντας σε δύο «βάρκες»...

Δεν είναι μόνο ο Νίκο Κόβατς που, σήμερα, θ’ αντιμετωπίσει την Μπάγερν Μονάχου ως προπονητής της Αϊντραχτ Φρανκφούρτης, αλλά από αύριο, ουσιαστικά, θα είναι στο «τιμόνι» των Βαυαρών. Υπάρχουν και πιο άβολες καταστάσεις...


Γιατί αν ο Κροάτης, που έχει ανακοινωθεί ως διάδοχος του Γιουπ Χάϊνκες, σήμερα θα προσπαθήσει, με τις τακτικές και τις οδηγίες του, να στερήσει ένα κύπελλο (το 19ο) από την αυριανή του ομάδα, το οποίο, στην τελική, δεν αλλάζει το πρόσημο της σεζόν για τους «κόκκινους» (πρωταθλητές), ο Στέφαν Ντε Φράϊ είναι σε απείρως πιο δύσκολη θέση!


Ο 26χρονος Ολλανδός αμυντικός, του οποίου το συμβόλαιο με την Λάτσιο λήγει στις 30 Ιουνίου, έχει ανακοινωθεί, από την Ίντερ, ότι από 1ης Ιουλίου θα είναι ποδοσφαιριστής της για τα επόμενα 5 χρόνια. Όλα καλά ως εδώ.


Μόνο που, αύριο, η νυν ομάδα του κι η μελλοντική δίνουν στο «Ολίμπικο» ...μπαράζ, ουσιαστικά, για την 4η θέση, την τελευταία που οδηγεί στο Τσάμπιονς Λιγκ!


Η Λάτσιο κουνάει σεντόνι (μετά την σεζόν 2007-08) με νίκη ή ισοπαλία, ενώ οι «νερατζούρι», που υπολείπονται τριών πόντων θέλουν εξάπαντος το τρίποντο για να επιστρέψουν στη διοργάνωση μετά το 2012!


Ποια λοιπόν η θέση του Ντε Φράϊ;
Από τη μιά η τωρινή του εργοδότρια, που σίγουρα έχει θέσει πριμ επίτευξης στόχου εξόδου στο Τσάμπιονς Λιγκ κι από την άλλη η επόμενη. Που, όπως κι ο ίδιος, προφανώς, προτιμά την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση από τo Europa League...


Μετά το φινάλε του τελευταίου αγώνα της Λάτσιο (2-2 στην Κροτόνε), που διαμόρφωσε την ανωτέρω κατάσταση, η ερώτηση ήταν αναμενόμενη στον προπονητή των «αετών» Σιμόνε Ιντζάγκι. «Θα παίξει ο Ντε Φράϊ;»


Εκείνος, εν θερμώ, απάντησε: «Δεν ξέρω αν παίξει. Έχω κι άλλους αμυντικούς, καλούς, ενώ επιστρέφει ο Λουίζ Φιλίπε...». Επανερχόμενος στο θέμα κατά τη βράβευση του, ως ο καλύτερος της χρονιάς στην Ιταλία, ήταν διπλωματικότερος: «Είναι υποδειγματικός επαγγελματίας, καταπληκτικός παίκτης. ΑΝ παίξει θα το κάνει τιμώντας την ομάδα που αγωνίστηκε τόσα χρόνια. Θα προπονηθούμε μια βδομάδα και στο φινάλε θ’ αποφασίσω το καλύτερο για όλους».


Οι λόγοι που διστάζει ο 42χρονος είναι προφανείς.


Όλα τα μάτια θα είναι πάνω στον Ολλανδό και φοβάται πως θα είναι αποπροσανατολισμένος. Κάθε κίνηση του στο «μικροσκόπιο». Κάθε λάθος του θα αυξάνει την ίντριγκα της αναμέτρησης.
Την περασμένη Κυριακή, μετά το πρώτο γκολ της Κροτόνε, Ράντου και Λούλιτς τα είπαν, «ένα χεράκι», στον Ολλανδό. Πράγματα συνηθισμένα σ’ ένα γήπεδο. Αλλά με το αυριανό διακύβευμα και την σπέκουλα που υπάρχει δεν θέλει πολύ για να ξεφύγει το πράγμα και να πάει στις κερκίδες...


Διαπιστευτήρια επαγγελματισμού κι αφοσίωσης...


Ο Ντε Φράϊ, πάντως, θέλει να παίξει για να δώσει διαπιστευτήρια επαγγελματισμού κι αφοσίωσης. Το διαμήνυσε στον αρχηγό Λούλιτς και τους Ιμόμπιλε, Παρόλο και κατόπιν στον αθλητικό διευθυντή Ίγκλι Τάρε, αλλά και με μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Ξέρετε τι πέρασα αυτές τις μέρες. Θέλω να βοηθήσω».


Παρότι γνωρίζει ότι κάποιον θ’ αφήσει παραπονούμενο. Είτε την τωρινή του ομάδα, που είναι σίγουρο ότι κάποιοι θα του «φορτώσουν» ενδεχόμενο αρνητικό αποτέλεσμα (ακόμη κι αν δεν ευθύνεται), είτε την επόμενη, όπου θα ξεκινήσει την καριέρα του ως υπαίτιος μιας αποτυχίας της.


Εξάλλου, αν δεν τον χρησιμοποιήσει ο Ιντζάγκι είναι σα ν’ αποδέχεται ότι ο ντόρος έχει βάση και στην τελική θα’ ναι «νίκη» της Ίντερ, στερούμενος τον καλύτερο του αμυντικό.
«Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα...»


Την ίδια στιγμή στα αθλητικά ραδιόφωνα της Ρώμης γίνεται...δημοψήφισμα με τους φίλους της Λάτσιο μοιρασμένους. Άλλοι λένε ν’ αγωνιστεί, αφού παραμένει καλύτερος των υπόλοιπων αμυντικών κι άλλοι όχι αφού «πρόδωσε» ήδη μια φορά την ομάδα κλείνοντας στην Ίντερ...


Οι ρίζες του προβλήματος ωστόσο είναι βαθύτερες: τέτοιες καταστάσεις όπου παίκτες και προπονητές καλούνται ν’ αποδείξουν ότι δεν είναι «ελέφαντες» προέρχονται από την νομοθεσία της FIFA που δίνει στους παίκτες το δικαίωμα να διαπραγματεύονται 6 μήνες πριν την λήξη του συμβολαίου τους επενδύοντας στον επαγγελματισμό τους.


Μόνο που οι φίλαλθλοι δεν είναι...επαγγελματίες και τη σήμερον μπορούν να βρεθούν τρόποι (π.χ λήξη συμβολαίου με την τελευταία αγωνιστική υποχρέωση) ώστε και το μέλλον τον ποδοσφαιριστών να διασφαλίζεται και να μην πέφτουν «σκιές» πάνω τους (και στο άθλημα)...