Μπάγερν - Άιντραχτ με «μπαλαντέρ» τον Κόβατς

Πώς ένας προπονητής θα έχει στο νου του δύο ομάδες σε έναν τελικό και πώς συνδυάζεται το παρόν και το μέλλον των Βαυαρών με τον Λάγιος Ντέταρι και τη μεσαιωνική ιστορία των ιπποτών!

Μπάγερν - Άιντραχτ με «μπαλαντέρ» τον Κόβατς

Κι όμως ένας τελικός Κυπέλλου Γερμανίας μπορεί να συνοδεύεται από πολλά θέματα, παρά το γεγονός ότι ανάμεσα στους φιναλίστ υπάρχει εμφανέστατο φαβορί. Η Μπάγερν συγκρούεται με την Άιντραχτ στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου.

Κεντρικό πρόσωπο της αναμέτρησης είναι ο Νίκο Κόβατς. Και δεν ξέρουμε αν υπάρχει ένας άνθρωπος στον πλανήτη που θα ήθελε απόψε να βρίσκεται στη θέση του. Ο 47χρονος κροατικής καταγωγής Γερμανός στέκεται στην τεχνική ηγεσία της ομάδας της Φρανκφούρτης από το 2016. Και αυτός ο αγώνας είναι τόσο ιδιαίτερος όσο δεν πάει. Το σφύριγμα της λήξης θα σημάνει το τέλος της παρουσίας του στον πάγκο των «αετών» και θα σηματοδοτήσει την έναρξη της πορείας του στην τεχνική ηγεσία της Μπάγερν! Τώρα ποια ομάδα θα έχει στο νου του κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης είναι μια απορία που μόνο ο ίδιος θα μπορούσε να απαντήσει.

Νταμπλ στο τελευταίο αντίο του Χάινκες

Την ώρα που ο Νίκο Κόβατς θα βρίσκεται ανάμεσα σε δύο …πάγκους, ο Γιουπ Χάινκες θα απολαμβάνει το τελευταίο του παιχνίδι ως προπονητής. Ανέλαβε το σύλλογο του Μονάχου στις αρχές του φθινοπώρου, αντικαθιστώντας τον Κάρλο Αντσελότι. Τότε η Μπάγερν απείχε 6 πόντους από την πρωτοπόρο Ντόρτμουντ. Ο 73χρονος προπονητής που είχε βγει στη σύνταξη από το 2013, επέστρεψε άρον άρον σε καθήκοντα σκληρής καθημερινότητας και κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα του στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Πανεύκολα μάλιστα, αφού το βαυαρικό τρένο δεν σταμάτησε πουθενά από τότε που πάτησε γκάζι. Πλέον, αποσκοπεί και στην κατάκτηση του Κυπέλλου για να αποχωρήσει θριαμβευτής από τα γήπεδα.

Η επάνοδος του Νόιερ!

Ήταν Σεπτέμβρης 2017. Ο Μανουέλ Νόιερ εμφανίστηκε τότε στην αποστολή των πρωταθλητών Γερμανίας. Στη συνέχεια αντιμετώπισε σοβαρότατο πρόβλημα τραυματισμού. Ύστερα από 8 μήνες λοιπόν θα τον δούμε ξανά στη 18άδα της ομάδας. Ο Χάινκες τον συμπεριέλαβε στον τελικό. Όχι όμως και τους Ρόμπεν, Μπόατενγκ και Βιδάλ που είναι ανέτοιμοι.

Η Άιντραχτ θα παραταχθεί με πληρέστατη ομάδα και θα προσπαθεί να ανακόψει τους Μίλερ, Χάμες Ροντρίγκες, Ριμπερί και Λεβαντόφσκι. ¨

Οι «αετοί» έχουν επιπλέον κίνητρο. Θα αγωνιστούν στο Γιουρόπα Λιγκ μόνο αν κατακτήσουν το τρόπαιο.

Από την εποχή του «ερυθρόλευκου» Μαγυάρου

Η ομάδα της Φρανκφούρτης έχει στο ενεργητικό 4 πρωτιές σε 7 τελικούς. Ήταν νικήτρια του θεσμού το 1988. Τότε είχε νικήσει 1-0 τη Μπόχουμ με γκολ του μεγάλου Λάγιος Ντέταρι. Λίγο καιρό ύστερα από αυτό το γκολ, το φοβερό δεκάρι της Εθνικής Ουγγαρίας, κατηφόρισε στον Πειραιά, λατρεύτηκε από τον κόσμο και όσοι τον είδαν, συνεχίζουν να τον μνημονεύουν και τώρα και στο μέλλον. Αποτελεί σημείο αναφοράς στη συνείδηση των φίλων του Ολυμπιακού, παρ’ ότι αγωνίστηκε στο λιμάνι μόνο για δύο σεζόν και έφυγε μόνο με ένα Κύπελλο και πολλές αναταραχές…

Επιστρέφοντας στην Άιντραχτ έφτασε στον τελικό και πέρσι, αλλά λύγισε μπροστά στη Ντόρτμουντ. Προηγουμένως ήταν φιναλίστ το 2006, οπότε ξαναβρήκε μπροστά της τη Μπάγερν και υπέκυψε…

Λίγες σταγόνες ιστορίας

Σε αντίθεση με τους Βρετανούς το Κύπελλο στη γη του Ρήνου άργησε να περάσει στην καθημερινότητα των πολιτών. Απονεμήθηκε για πρώτη φορά στις 8 Δεκεμβρίου 1935 στη Νυρεμβέργη που επιβλήθηκεμε 2-0 της (υποστηριζόμενης από τον Χίτλερ) Σάλκε.

Επίσης, σε αντίθεση με τους Βρετανούς, δεν διακόπηκε στα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Συνεχίστηκε μέχρι το 1943 με τη συμμετοχή και των αυστριακών (κατακτημένων) συλλόγων. Όμως, η ήττα του Άξονα στο θλιβερότερο γεγονός της ανθρωπότητας ήταν η αιτία για να επανέλθει ο θεσμός το 1952. Στο νικητή του απονέμεται το «Ιερό Δισκοπότηρο», αυτό που αναζητούσαν μέσα στο Μεσαίωνα οι Ιππότες της Αγίας Ρωμαϊκής (γερμανικής) Αυτοκρατορίας. Ομοίωμά του και μάλιστα εντυπωσιακό είναι το δικό τους Κύπελλο.

Οι πολυνίκεις του γερμανικού Κυπέλλου

18 Τρόπαια: Μπάγερν.

6: Βέρντερ Βρέμης.

5: Σάλκε.

4: Κολωνία, Άιντραχτ Φρανκφούρτης, Νυρεμβέργη, Ντόρτμουντ.

3: Αμβούργο, Γκλάντμπαχ, Στουτγκάρδη.

2: Καϊζερσλάουτερν, Καρλσρούη, Φορτούνα Ντίσελντορφ, Ντιναμό Δρέσδης, Μόναχο 1860.

1: Βόλφσμπουργκ, Λεβερκούζεν, Αννόβερο, Κίκερς Όφενμπαχ, VFB Λειψίας, Μπάγερ Ίρντιγκεν, Ροτ Βάις Έσεν, Ραπίντ Βιέννης, Σβαρτς Βάις Έσενερ, Φερστ Βιέννα.