Μουρίνιο vs Κόντε

Το χρονικό της κόντρας ανάμεσα στον προπονητή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τον ομόλογό του στην Τσέλσι, λίγο πριν τεθούν αντιμέτωποι στον τελικό του κυπέλλου Αγγλίας.

Μουρίνιο vs Κόντε

Με το χρόνο να κυλά αντίστροφα για την έναρξη του εφετινού τελικού του Κυπέλλου Αγγλίας στο Γουέμπλεϊ, η αγωνία έχει αρχίσει να χτυπά… κόκκινο ενόψει της προσπάθειας που θα καταβάλουν Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τσέλσι για την κατάκτηση του τροπαίου της γηραιότερης ποδοσφαιρικής διοργάνωσης στον Κόσμο. Το Γουέμπλεϊ θα στρώσει… κόκκινο χαλί για να υποδεχτεί τους δύο «μονομάχους» κι αυτό που μένει να φανεί είναι ποια εκ των δύο θα πάρει τα «σκήπτρα» από την περσινή κάτοχο Άρσεναλ και θα καθίσει στο «θρόνο» της Κυπελλούχου.

Τα βλέμματα όλων στο σημερινό παιχνίδι (19:15), βέβαια, δεν θα στραφούν μόνο στους 22 ποδοσφαιριστές που θα δώσουν μάχη στο χορτάρι για την κατάκτηση του τίτλου. Θα στραφούν και στους προπονητές των δύο συλλόγων, τον Ζοσέ Μουρίνιο και τον Αντόνιο Κόντε, καθώς η μεταξύ τους κόντρα τα τελευταία δύο χρόνια απασχόλησε έντονα τα Μέσα ενημέρωσης της Αγγλίας.

Πως όμως ξεκίνησε η αντιπαράθεση των δύο προπονητών;

Οκτώβριος 2016 - Η αρχή του κακού…

Λίγους μήνες έπειτα από την πρόσληψή του στην τεχνική ηγεσία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο Μουρίνιο επέστρεψε στο «άντρο» της πρώην ομάδας του, της Τσέλσι, αυτή τη φορά ως αντίπαλος. Οι «κόκκινοι διάβολοι» διασύρθηκαν στο Στάμφορντ Μπριτζ με 4-0 και ο Κόντε ξέσπασε σε έξαλλους πανηγυρισμούς. Ο Μουρίνιο κατηγόρησε τον Ιταλό ότι με τη συμπεριφορά του «εξευτέλισε» τόσο τον ίδιο όσο και την ομάδα του: «Δεν πανηγυρίζεις έτσι στο 4-0. Μπορείς να το κάνεις στο 1-0, αλλιώς είναι εξευτελισμός για μας».

Νοέμβριος 2016 – Το «καρφί» για τον Μόουζες

Το 2012 η Τσέλσι με τον Μουρίνιο στην τεχνική της ηγεσία απέκτησε τον Βίκτορ Μόουζες από τη Γουίγκαν. Ο Πορτογάλος, ωστόσο, δεν τον κράτησε στους «μπλε» αλλά τα επόμενα χρόνια τον έδινε δανεικό από τη μία ομάδα στην άλλη. Ο Νιγηριανός πέρσι εντυπωσίασε με τις εμφανίσεις του, βοηθώντας τους λονδρέζους να φτάσουν στην κατάκτηση του πρωταθλήματος με τον Κόντε αυτή τη φορά στον πάγκο. Αναφερόμενος στην εξέλιξη του ποδοσφαιριστή, ο Ιταλός είπε: «Από τις πρώτες μέρες είδα ότι είχε πολλές δυνατότητες. Το βρίσκω απίστευτο ότι ένας παίκτης σαν κι αυτόν αγνοήθηκε».

Φεβρουάριος 2017 – Το αμυντικό στιλ του Κόντε

Πέρσι το Φλεβάρη ο Μουρίνιο είχε εκφράσει την άποψή του ότι η Τσέλσι θα ήταν αυτή που θα κατακτούσε το πρωτάθλημα. Παρόλα αυτά, πέταξε το «καρφί» του για το αμυντικό στιλ ποδοσφαίρου των λονδρέζων, που (κατά τον ίδιο) χάρη σ’ αυτό βρέθηκαν στην πρώτη θέση της Πρέμιερ Λιγκ. «Η Τσέλσι είναι μία πολύ καλή αμυντική ομάδα. Αμύνονται εξαιρετικά με πολλούς ποδοσφαιριστές και θεωρώ πως υπό αυτές τις συνθήκες μία πολύ καλή αμυντική ομάδα θα κατακτήσει τον τίτλο, με γκολ από αντεπίθεση και στημένες φάσεις. Θεωρώ ότι μ’ αυτόν τον τρόπο δεν θα χάσουν τον τίτλο, αλλά το ποδόσφαιρο είναι ποδόσφαιρο».

Μάρτιος 2017 – Αντιπαράθεση για την αποβολή

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τσέλσι συναντήθηκαν στα προημιτελικά του Κυπέλλου Αγγλίας. Τότε που ένα γκολ του Καντέ έδωσε την πρόκριση στους «μπλε». Ο Μουρίνιο ήταν έξαλλος με την απόφαση του διαιτητή Μάικλ Όλιβερ να αποβάλει τον Άντερ Ερέρα με δεύτερη κίτρινη στο 35’: «Δεν θέλω να μιλήσω για την αποβολή. Ο καθένας μπορεί να το αναλύσει από τη δική του οπτική, αλλά όλοι είδαμε τον αγώνα μέχρι την κόκκινη κάρτα και μετά την κόκκινη κάρτα. Έτσι, μπορούμε να συγκρίνουμε τις αποφάσεις των δύο κίτρινων καρτών με άλλες που δεν δόθηκαν, είπε ο Μουρίνιο. Όταν ρωτήθηκε ο Κόντε για τα σχόλια του Πορτογάλου ομολόγου του, απάντησε αναφερόμενος στα πολλά φάουλ πάνω στον Αζάρ: «Ξεκίνησε το παιχνίδι, αλλά δεν μπορούσε να παίξει ποδόσφαιρο. Όλοι μπορούν να το δουν αυτό και να κρίνουν την κατάσταση».

Απρίλιος 2017 – Οι μεταγραφές της Γιουνάιτεντ

Ο Κόντε επεσήμανε τον Απρίλη του 2017 πως τα χρήματα δεν μπορούν να προσφέρουν εγγυημένη επιτυχία και έφερε ως παράδειγμα τις δύο ομάδες του Μάντσεστερ, τη Γιουνάιτεντ και τη Σίτι. Ειδικότερα για τα 150 εκατομμύρια λίρες που δαπάνησε στο μεταγραφικό «παζάρι» ο Μουρίνιο στη Γιουνάιτεντ, ο Ιταλός είπε: «Νομίζω πως αυτή τη σεζόν είναι πολύ σημαντικό να καταλάβει κανείς ότι δεν κερδίζει πάντα αυτός που ξοδεύει τα περισσότερα χρήματα. Αν ίσχυε αυτό, η ομάδα που θα μπορούσε να κατακτήσει τον τίτλο δεν θα ήταν η Τσέλσι, η Τότεναμ, η Άρσεναλ ή η Λίβερπουλ. Φέτος δεν είναι η μοναδική χρονιά που οι δύο ομάδες του Μάντσεστερ δαπάνησαν τα περισσότερα χρήματα. Κοιτάξτε το παρελθόν…».

Ιούλιος 2017 – Η μεταμόσχευση μαλλιών του Κόντε

Έπειτα από την κατάκτηση του πρωταθλήματος στην Πρέμιερ Λιγκ ο Κόντε υπογράμμισε στη συνέντευξης Τύπου, στέλνοντας κι ένα μήνυμα στους παίκτες του: «Πριν από δύο χρόνια η Τσέλσι τερμάτισε στην 10η θέση. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί ξανά. Ξέρουμε τις δυσκολίες και πρέπει να αποφύγουμε εκείνη τη σεζόν του Μουρίνιο στην Τσέλσι. Οι προπονητές των δύο προηγούμενων πρωταθλητών (Τσέλσι και Λέστερ) έχασαν τη δουλειά τους την επόμενη περίοδο. Δουλεύουμε σκληρά και ψάχνουμε την καλύτερη λύση χρησιμοποιώντας τους ως παράδειγμα». Όταν κλήθηκε ο Μουρίνιο να απαντήσει, αρκέστηκε να πει πως: «Θα μπορούσα να απαντήσω με πολλούς τρόπους, αλλά δεν πρόκειται να χάσω τα μαλλιά μου για να μιλήσω για τον Κόντε».

Οκτώβριος 2017 – «Να κοιτά τη δουλειά του!»

Μετά τη νίκη της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επί της Μπενφίκα στο Τσάμπιονς Λιγκ ο Μουρίνιο θυμήθηκε τον Κόντε και έδωσε συνέχεια στη μεταξύ τους κόντρα λέγοντας στη συνέντευξη Τύπου: «Δεν μου αρέσει να μιλάω για τραυματισμούς. Κάποιοι άλλοι προπονητές συνέχεια κλαίνε όταν χτυπά ένας παίκτης τους. Εγώ δεν κλαίω. Απλά αγνοώ αυτούς που είναι τραυματίες και συγκεντρώνομαι σ’ αυτούς που είναι διαθέσιμοι. Αν θέλω να θρηνήσω και να κλάψω σαν άλλους, μπορώ να το κάνω για τα επόμενα πέντε λεπτά, αλλά δεν το κάνω». Όταν ενημερώθηκε ο Κόντε για τα λεγόμενα του Πορτογάλου, απάντησε: «Θεωρώ ότι είναι καλύτερα να κοιτά την ομάδα του και τον εαυτό του και όχι τους άλλους. Του αρέσει να ασχολείται με τους άλλους και το τι γίνεται στην Τσέλσι. Να κοιτά τη δουλειά του».

Ιανουάριος 2018 – Ο... κλόουν και η γεροντική άνοια

Με νωπές τις μνήμες από τη μεταξύ τους «σύγκρουση» τον Οκτώβρη του 2016, ο Μουρίνιο θυμήθηκε τον τρόπο με τον οποίο είχε πανηγυρίσει ο Κόντε. «Απλά και μόνο επειδή δεν συμπεριφέρομαι ως κλόουν δίπλα στην πλάγια γραμμή, δεν σημαίνει ότι έχω χάσει το πάθος μου. Προτιμώ να συμπεριφέρομαι όπως είμαι, με περισσότερη ωριμότητα. Είναι καλύτερο για εμένα και την ομάδα. Δεν χρειάζεται να κάνεις σαν τρελός για να είσαι καλός προπονητής - το θέμα δεν είναι τι κάνεις μπροστά στις κάμερες». Όταν ο Κόντε κλήθηκε να σχολιάσει τα λεγόμενα του Μουρίνιο, σημείωσε: «Νομίζω πως θα πρέπει να δει τον εαυτό του στο παρελθόν...έτρεχε πάνω στις γραμμές. Ίσως και πράγματι να μιλούσε για τον εαυτό του στο παρελθόν, σωστά; Κάποιες φορές πιστεύω ότι οποιοσδήποτε μπορεί να ξεχάσει τι έχει πει στο παρελθόν ή τι συμπεριφορά μπορεί να επιδείκνυε. Και ίσως να υπάρχει αυτή η... δεν ξέρω πως το λένε στα αγγλικά, η γεροντική άνοια (σ.σ. το είπε στα ιταλικά), όταν είσαι κάπως (χτυπάει το κεφάλι του) σα να έχεις ξεχάσει τι έκανες στο παρελθόν».

Ιανουάριο 2018 – Τα στημένα παιχνίδια

Τον περασμένο Γενάρη η Γιουνάιτεντ κέρδισε στο Κύπελλο την Ντέρμπι και ο Μουρίνιο θυμήθηκε… την 10μηνη τιμωρία του Κόντε από την ιταλική Ομοσπονδία το 2012 για εμπλοκή σε στημένα παιχνίδια από την εποχή (2010-11) που προπονούσε τη Σιένα. Η ποινή του Κόντε μειώθηκε στη συνέχεια στους τέσσερις μήνες και το 2016 απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες. «Αυτό που δεν έχει συμβεί με μένα και δεν πρόκειται να συμβεί είναι να αποβληθώ για στημένα παιχνίδια».

Ιανουάριος 2018 – «Μικρός άνθρωπος…»

Μία μέρα μετά τα λεγόμενα του Μουρίνιο, η Τσέλσι κέρδισε στο Κύπελλο τη Νόριτς και στη συνέντευξη Τύπου ο Κόντε μίλησε μεταξύ άλλων και για τον Πορτογάλο προπονητή της Γιουνάιτεντ: «Όταν ο στόχος ενός ανθρώπου είναι να προσβάλει τον άλλο, είναι μικρός άνθρωπος. Όλοι τον ξέρουμε πολύ καλά. Δεν είναι έκπληξη για μένα. Δεν ανησυχώ για αυτόν. Θα υπάρξει μια καλή ευκαιρία, όταν θα παίξουμε με τη Γιουνάιτεντ να το ξεκαθαρίσουμε σε ένα δωμάτιο, εγώ κι αυτός. Θυμάμαι όταν πρόσβαλε τον Ρανιέρι για τα αγγλικά του. Όταν απολύθηκε από τη Λέστερ, φόρεσε φανέλα για τον Ρανιέρι. Ήταν τόσο ψεύτικο. Δείχνεις ότι είσαι μικρός άνθρωπος. Ήταν μικρός άνθρωπος στο παρελθόν, είναι μικρός άνθρωπος στο παρόν και θα είναι έτσι και στο μέλλον».

Ιανουάριος 2018 – Μία συγνώμη για το τέλος

Ο Μουρίνιο χαρακτήρισε «αστεία» την κόντρα του με τον Κόντε και υπογράμμισε ότι όπως ο ίδιος ζητάει συγνώμη όταν κάνει λάθος, έτσι θα πρέπει να συμπεριφέρεται και ο Κόντε. «Όταν ξεκινάω κάτι αναλαμβάνω τις ευθύνες μου και έχω ξεκινήσει πολλές φορές. Όταν όμως δεν ξεκινάω κάτι, είναι πολύ αστείο να βλέπω τους ανθρώπους της απέναντι πλευράς να το παίζουν θύματα, όταν δεν είναι. Αλλά δεν μου αρέσει. Για μένα έχει τελειώσει το θέμα. Μερικές φορές είναι δικό μου λάθος. Μερικές φορές είναι λάθος του άλλου προπονητή. Στην περίπτωση μου, όταν θεωρώ πως έχω λάθος ζητάω συγγνώμη, όπως έγινε με τον Ρανιέρι. Τότε τα πήγαμε από το άσχημο στο καλά και μετά στο πολύ καλά, επειδή ήμουν αρκετά άνθρωπος και ζήτησα συγνώμη».

Μάιος 2018 – Τίτλοι τέλους (;)

Μουρίνιο και Κόντε αναφέρθηκαν στη μεταξύ τους σχέση ενόψει και της σημερινής τους σύγκρουσης στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας και αμφότεροι υπογράμμισαν ότι έλυσαν τις διαφορές τους. Ο Πορτογάλος τεχνικός της Γιουνάιτεντ μιλώντας σε Μέσο της πατρίδας του τόνισε: «Όλα είναι καλά. Βαρεθήκαμε! Μετά το παιχνίδι στο Μάντσεστερ (σ.σ. τον περασμένο Φεβρουάριο) τον κάλεσα στο γραφείο μου. Μιλήσαμε και λύθηκε η παρεξήγηση», ενώ ο Κόντε είπε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου: «Δεν έχει σημασία τι έγινε στο παρελθόν. Θα δώσουμε τα χέρια στον τελικό και μετά θα συγκεντρωθούμε στο παιχνίδι». Πλέον, αυτό που μένει να δούμε είναι αν όντως θα κρατήσει αυτή η ανακωχή και θα μπει ένα οριστικό τέλος στη μεταξύ τους διαμάχη.