To τίμημα να κάνεις την Πρέμιερ... Μπουντεσλίγκα

O Πεπ Γκουρντιόλα θ’ αμείβεται με 23 εκ. ευρώ, ετησίως, μετά το νέο του συμβόλαιο, αφού στόχος των «Πολιτών» είναι η εγχώρια «δυναστεία» κι η Ευρωπαϊκή καταξίωση

To τίμημα να κάνεις την Πρέμιερ... Μπουντεσλίγκα

Όχι πως δεν αναμένετο. Όχι πως υπήρχε περίπτωση να χωρίσουν οι δρόμοι τους. Απλά είναι άλλο να το περιμένεις και διαφορετικό να το βλέπεις μπροστά στα μάτια σου και με τα νούμερα που το συνοδεύουν να προκαλούν ζάλη...

Ο Πεπ Γκουαρντιόλα θα συνεχίσει για άλλα τρία χρόνια να κάθεται στην άκρη του πάγκου της Μάντσεστερ Σίτι, αφού ένα χρόνο πριν λήξει η ισχύουσα, μεταξύ τους, σύμβαση, την επέκτειναν ως το 2021.

Καμία έκπληξη, θα μπορούσε να πει κάποιος παρότι -εφόσον εξαντλήσει το νέο του συμβόλαιο ο Καταλανός- θα κάνει ρεκόρ μακροημέρευσης σε μια ομάδα!

Μέχρι τούδε το περισσότερο που έχει μείνει σ’ έναν πάγκο ήταν 4 χρόνια (2008-12). Σ’ εκείνον της πρώτης ομάδας της Μπαρτσελόνα (συν άλλον ένα στη 2η ομάδας της).

Αποχώρησε επικαλούμενος την φθορά του χρόνου που, κατά τον ίδιο, αρχίζει πέραν της 3ετίας. Όσο κάθησε δηλαδή στο Μόναχο, για λογαριασμό της Μπάγερν.
Προφανώς, στο Μάντσεστερ ο 47χρονος έχει βρει την «Ιθάκη» του κι ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζεται αρμονικά κι είναι έτοιμοι να του εκπληρώσουν όλα του τα «θέλω», επιτρέποντας του να έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στα αγωνιστικά θέματα, χωρίς παρεμβάσεις. Ου μην και δίχως κριτική (στις λιγοστές, είναι η αλήθεια, αποτυχίες, όπως μαρτυρούν οι 77 νίκες σε 113 ματς)...

Αυτοί είναι οι, συντοπίτες και γνώριμοι του, από την εποχή που ήταν, άπαντες, στην Μπαρτσελόνα, Φεράν Σοριάνο (διευθύνων σύμβουλος) και Τσίκι Μπεγκιριστάϊν (τεχνικός διευθυντής).
Εκείνοι -εκτός από τα πετροδολάρια της βασιλικής οικογένειας του Αμπού Ντάμπι, του «καυσίμου» για το πρότζεκτ της Σίτι από το 2008–τον έπεισαν να έρθει στην ομάδα προ 2ετίας.

Η φωτογραφία με τους Σοριάνο-Μπεγκιριστάιν

Μόνο τυχαία, λοιπόν, δεν καθόταν ανάμεσα τους υπογράφοντας το νέο του συμβόλαιο, που προκαλεί «σοκ και δέος», αν πιστέψουμε την «Sun» κι άλλα ΜΜΕ στο «Νησί».

Από τα 18 εκ. ευρώ (16 εκ. λίρες) που ήταν οι ετήσιες απολαβές του, πλέον εκτοξεύθηκαν στα 23 εκ. ευρώ (20 εκ. λίρες)!
Αριθμοί που ναι μεν δεν ανακοινώθηκαν, επίσημα, από τους «πολίτες», αλλά, εφόσον ισχύουν, τον κάνουν τον πλέον καλοπληρωμένο τεχνικό στην ιστορία του αθλήματος!

Χρήματα που δεν αποτελούν μόνο επιβράβευση της σεζόν που ολοκληρώθηκε - όπου οι «Σίτιζενς» κατέκτησαν Λιγκ Καπ και πρωτάθλημα, με ρεκόρ πόντων (100), νικών (32) και γκολ (106), μετατρέποντας την Πρέμιερ Λιγκ σε... Μπουντεσλίγκα («κούρσα για ένα άλογο»)!- αλλά και κίνητρο συνέχισης της πετυχημένης «συνταγής».

Στην Σίτι ο πρώτος στόχος, με τον οποίο, προφανώς, συμπλέει ο Γκουαρντιόλα, είναι, πλέον, η εγκαθίδρυση δικής της ποδοσφαιρικής «δυναστείας» στο Αγγλικό ποδόσφαιρο.

Άλλωστε, ποτέ οι «πολίτες», που ναι μεν έχουν κατακτήσει 3 από τα 5, συνολικά, πρωταθλήματα τους την τελευταία 6ετία, δεν είχαν τίτλους σερί, σε καμιά διοργάνωση.

Αυτό ψάχνουν σε πρώτη φάση: την συνέχεια. Την οποία τους «εξασφαλίζει» η παρουσία του Ίβηρα, που έχει χάσει μόνο δύο πρωταθλήματα στα 10 χρόνια προπονητικής καριέρας!
Εκείνο του 2012 στην Μπαρτσελόνα, από την Ρεάλ Μαδρίτης του Μουρίνιο και το περσινό, στην παρθενική του σεζόν στην Αγγλία. Την μοναδική του άτιτλη...

Ταυτόχρονα, ο Πεπ έχει τον απαιτούμενο χρονικό ορίζοντα για την Ευρωπαϊκή υπέρβαση που ψάχνει η Μάντσεστερ Σίτι: την παρουσία στον παρθενικό της τελικό Τσάμπιονς Λιγκ.
Αλλά και για τον Καταλανό, των δύο τίτλων (2009, 2011) στο θεσμό, από το 2012 η τετράδα αποτελεί «ταβάνι» και καθότι φιλόδοξος, περφεξιονιστής κι απόλυτος θέλει να επανέλθει στην Ευρωπαϊκή κορυφή.