Τον Σεπτέμβρη η δίκη Κελαϊφί και Βαλκ για υπόθεση διαφθοράς

Ο πρόεδρος της Παρί Σεν Ζερμέν Νασέρ Αλ – Κελαϊφί, αλλά και ο πρώην γενικός γραμματέας της FIFA Ζερόμ Βαλκ θα δικαστούν τον Σεπτέμβρη για υπόθεση διαφθοράς.

Τον Σεπτέμβρη η δίκη Κελαϊφί και Βαλκ για υπόθεση διαφθοράς

Σε δίκη θα βρεθεί τον Σεπτέμβρη ο πρόεδρος της πρωταθλήτριας Γαλλίας, Παρί Σεν Ζερμέν, Νασέρ Αλ Κελαϊφί, αλλά και ο πρώην γενικός γραμματέας της FIFA, Ζερόμ Βαλκ, για υπόθεση διαφθοράς που σχετίζεται με τα τηλεοπτικά δικαιώματα διοργανώσεων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας.

Η υπόθεση περιλαμβάνει και ένα τρίτο άτομο, το οποίο δεν κατονομάζεται, που σχετίζεται με φερόμενη εγκληματική κακοδιαχείριση, αλλά και υποκίνηση σε κακοδιαχείριση και παραποίηση εγγράφων. Οι δικηγόροι του Κελαϊφί χαρακτήρισαν τις κατηγορίες «εντελώς αβάσιμες» και έκαναν καταγγελία για τις διαρροές «καθιστώντας αβέβαιο το εάν η υπόθεση θα προχωρήσει».

Ο Κελαϊφί, πέρα από την θέση του στον προεδρικό θώκο των «πρωτευουσιάνων», είναι παράλληλα και πρόεδρος του ομίλου «BeIN» που φέρεται να έχει δώσει «δώρα» στον Βαλκ προκειμένου να εξασφαλίσει δικαιώματα μετάδοσης διοργανώσεων της FIDA, εκ των οποίων και του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Βέβαια, τον περασμένο Φλεβάρη το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Ελβετίας απέσυρε τις κατηγορίες εναντίον του Κελαϊφί για δωροδοκία που σχετίζονται για τα δικαιώματα του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2026 και του αντίστοιχου για το 2010, αφού η FIFA ανέφερε ότι ήρθε σε «φιλική συμφωνία» με τον επιχειρηματία από το Κατάρ.

Ο Βαλκ από την άλλη, κατηγορείται ότι εκμεταλλεύτηκε την θέση του στην παγκόσμια Ομοσπονδία για να επηρεάσει την απονομή τηλεοπτικών δικαιωμάτων για Μουντιάλ και άλλες διοργανώσεις από το 2018 ως το 2030.

Επιπρόσθετα, κατηγορήθηκε ένα ακόμα άτομο, που περιγράφεται ως «επιχειρηματίας στον τομέα των αθλητικών δικαιωμάτων» για δωροδοκία ποσού άνω των 1,25 εκατομμυρίων ευρώ στην εταιρία του Βαλκ, την «Sportunited LLC».

Ο Βαλκ κατηγορήθηκε επίσης για παραποίηση εγγράφων, καθώς ο ισολογισμός της «Sportunited LLC» χαρακτήρισε τις πληρωμές αυτές ως δάνεια. Στον Βαλκ, που συνεργάστηκε με τον πρώην πρόεδρο της FIFA, Σεπ Μπλάτερ, από το 2003 ως το 2015 έχει επιβληθεί ποινή απαγόρευσης της ενασχόλησής του με το ποδόσφαιρο για 10 χρόνια.