Τα 3 σενάρια που εξετάζουν στη Γαλλία για την τελική βαθμολογία

Στη Γαλλία εξετάζουν τρία σενάρια για να βγει η τελική βαθμολογία του Σαμπιονά και τις ομάδες που θα μετάσχουν στα Κύπελλα Ευρώπης της επόμενης σεζόν.

Τα 3 σενάρια που εξετάζουν στη Γαλλία για την τελική βαθμολογία

Έπειτα από την απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να βάλει «λουκέτο» στο πρωτάθλημα και να διακόψει οριστικά την εφετινή αγωνιστική περίοδο, πλέον αυτό που απομένει είναι να αποφασιστεί το πώς θα βγει η τελική βαθμολογία και πώς θα μοιραστούν τα «εισιτήρια» για τις ομάδες που θα μετάσχουν στα Κύπελλα Ευρώπης της επόμενης αγωνιστικής περιόδου.

Ο πρόεδρος της Λιόν, Ζαν Μισέλ – Ολάς, ανέφερε σε δηλώσεις του πως θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί η βαθμολογία της περσινής αγωνιστικής περιόδου, από την στιγμή που την τρέχουσα περίοδο δεν ολοκληρώθηκε το πρωτάθλημα. Μία πρόταση που σαφώς ευνοεί την ομάδα του, μιας και την περασμένη σεζόν είχε τερματίσει στην τρίτη θέση της βαθμολογίας που οδηγεί στο Champions League. Άμεσα υπήρξαν αντιδράσεις, με την Μαρσέιγ να διαφωνεί, μιας και είναι εφέτος δεύτερη στην βαθμολογία και με το σενάριο του Ολάς θα χάσει την είσοδο στο Champions League (σ. πέρσι ήταν 5η στην κατάταξη).

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες από την Γαλλία, αυτά είναι τα τρία σενάρια που εξετάζονται για να βγει η τελική βαθμολογία στο Σαμπιονά.

• Να βγει η τελική βαθμολογία με βάση τους πόντους ανά αγώνα που είχαν.
• Να χρησιμοποιηθεί η βαθμολογία της τελευταίας αγωνιστικής που έδωσαν όλες οι ομάδες και συγκεκριμένα η 27η.
• Να πάρουν την βαθμολογία όπως ήταν μετά από 19 παιχνίδια, ήτοι στα μέσα της σεζόν.

Αυτά τα σενάρια θα συζητήσουν οι σύλλογοι του Σαμπιονά για να πάρουν την απόφαση στην τηλεδιάσκεψη που θα γίνει. Και στις τρεις περιπτώσεις η πρώτη τετράδα της βαθμολογίας παραμένει η ίδια. Συγκεκριμένα, η Παρί Σεν Ζερμέν που είναι πρωτοπόρος και θα είναι αυτή που θα κατακτήσει και τον τίτλο, η Μαρσέιγ θα αγωνιστεί στην φάση των ομίλων του Champions League και η Ρεν στον τρίτο προκριματικό γύρο της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, ενώ η Λιλ ως τέταρτη στην βαθμολογία θα εξασφαλίσει την συμμετοχή της στο Europa League.

Το ερώτημα βέβαια που θα τεθεί, είναι τι θα γίνει με τα άλλα δύο «εισιτήρια» για το Europa League μέσω των εγχώριων Κυπέλλων, τα οποία θα διεκδικήσουν Λιόν, Μονπελιέ, Ρεμς, Ναντ και Νις.

Όσον αφορά τον υποβιβασμό, το πιθανότερο είναι ότι Αμιάν και Τουλούζ που βρίσκονται στις δύο τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας θα είναι και αυτές που θα υποβιβαστούν και θα αντικατασταθούν από τις Λοριάν και Λανς από τις πρωτοπόρες της Ligue 2 Λοριάν, Λανς και μένει να ξεκαθαρίσει αν θα γίνει αγώνας μπαράζ για την τρίτη ομάδα που θα υποβιβαστεί.

Τέλος, όσον αφορά την εφετινή συμμετοχή των Παρί Σεν Ζερμέν και Λιόν στο εφετινό Champions League, ο πρόεδρος των πρωταθλητών Γαλλίας, Νασέρ Αλ-Κελαϊφί, είπε: «Αν δεν μπορούμε να αγωνιστούμε στην Γαλλία, τότε θα παίξουμε τα παιχνίδια μας στο εξωτερικό».

Σημειώνεται ότι η Παρί έχει ήδη προκριθεί στα προημιτελικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, ενώ η Λιόν έχει κερδίσει 1-0 την Γιουβέντους στο πρώτο μεταξύ τους ματς για τους «16» του θεσμού και περιμένει την ρεβάνς στο Τορίνο.