Σαν σήμερα: Το "αντίο" του Ρομπέρτο Μπάτζιο (vids)

Με το κοινο του Σαν Σίρο να κάνει "standing ovation", o "Μικρός Βούδας" απόχαιρέτησε το ποδόσφαιρο στις 17 Μαΐου του 2004.

Σαν σήμερα: Το "αντίο" του Ρομπέρτο Μπάτζιο (vids)

Πέρασαν 14 χρόνια από τη μέρα που ένας από τους πιο "φινετσάτους" ποδοσφαιριστές που γνώρισε η "στρογγυλή θεά" εγκατέλειψε την ενεργό δράση. Ο λόγος για τον Ιταλό Ρομπέρτο Μπάτζιο.

Η αρχή μίας ένδοξης καριέρας...

Ο Μπάτζιο πραγματοποίησε τα πρώτα ποδοσφαιρικά του βήματα σε ηλικία μόλις 15 ετών στην Βιτσέντζα, με την οποία σημείωσε 13 γκολ σε 36 συμμετοχές.

Το καλοκαίρι του 1985 πήρε το δρόμο για την Φιορεντίνα. Η καριέρα του στους "βιόλα" δεν άρχισε με τους καλύτερους οιωνούς, αφού στην καλοκαιρινή προετοιμασία ο Μπάτζιο υπέστη έναν τραυματισμό που τον επηρέασε σε όλο το υπόλοιπο της καριέρας του. Σε πέντε χρόνια παρουσίας του στην ομάδα της Φλωρεντίας, κατάφερε να πραγματοποιήσει 94 συμμετοχές, σημειώνοντας 39 γκολ.

Το "κεφάλαιο" Γιουβέντους

Το καλοκαίρι του 1990 η Γιουβέντους "τινάζει την μπάνκα", με τον Μπάτζιο να γίνεται η ακριβότερη (έως τότε) μεταγραφή στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου (10-12 εκ. ευρώ). Με τους "μπιανκονέρι" ο Μπάτζιο έφτασε τα 78 γκολ σε 141 συμμετοχές στην Serie Α πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις, ενώ κατέκτησε το Κύπελλο UEFA το 1993 και το νταμπλ το 1995. Μάλιστα το 1993 ανακηρύχθηκε ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής στον Κόσμο.

Το φινάλε

Από το 1995 ο "Μικρός Βούδας" άρχισε να περιπλανιέται σε άλλες ιταλικές ομάδες. Από τη Μίλαν στη Μπολόνια και από εκεί στην Ίντερ. Τελευταίος "σταθμός" στην καριέρα του ήταν η Μπρέσια.

Το άστοχο πέναλτι στον τελικό του Μουντιάλ

Το 1994, ο Ρομπέρτο Μπάτζιο ήταν ο ηγέτης της εθνικής Ιταλίας την οποία οδήγησε στον τελικό του Μουντιάλ απέναντι στην Βραζιλία σημειώνοντας πέντε τέρματα στην φάση των νοκ άουτ αλλά στον τελικό αποδείχθηκε μοιραίος παίκτης καθώς απέτυχε να σκοράρει στο καθοριστικό πέναλτι. Η στιγμή που ο "MVP" της "Σκουάντρα Ατζούρα" αστόχησε από τα έντεκα βήματα, έχει μείνει χαραγμένη στη μνήμη εκατομμυρίων φιλάθλων στον κόσμο και θεωρείται μια από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές όλων των εποχών στην ιστορία των Μουντιάλ.

Βίντεο από το τελευταίο παιχνίδι της καριέρα του

Βίντεο με στιγμιότυπα από την καριέρα του

Το άστοχο πέναλτι στον τελικό