Η Τότεναμ μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις

Οι όροι του προπονητή Μαουρίσιο Ποκετίνο και η απόφαση που θα κληθεί να πάρει η διοίκηση των «πετεινών», υπό το έντονο ενδιαφέρων αρκετών συλλόγων για την πρόσληψη του Αργεντινού τεχνικού

Η Τότεναμ μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις

Εβδομάδα αποφάσεων είναι αυτή που διανύουμε στην Τότεναμ. Έπειτα από την ολοκλήρωση της αγωνιστικής περιόδου στην Πρέμιερ Λιγκ, οι «πετεινοί» έχουν ξεκινήσει τον προγραμματισμό τους ενόψει της επόμενης περιόδου και στο πλαίσιο αυτό ο προπονητής Μαουρίσιο Ποκετίνο θα έχει συνάντηση με τους ιθύνοντες των λονδρέζων για να συζητήσει τις επόμενες κινήσεις της ομάδας.

Ο 46χρονος ξεκαθάρισε προ ημερών τη θέση του (πετώντας το… μπαλάκι στον ισχυρό άντρα του συλλόγου), πως η διοίκηση πρέπει να πάρει ρίσκα ώστε να ενισχυθεί το έμψυχο δυναμικό της ομάδας για να γίνει πιο ανταγωνιστική στην προσπάθειά της να κατακτήσει τίτλους. Έτσι, αυτό που μένει πλέον να φανεί είναι ποια θα είναι η απόφαση των ιθυνόντων των λονδρέζων μπροστά στα «θέλω» του Αργεντινού τεχνικού.

Το όνομα του Ποκετίνο βρίσκεται στο μεταγραφικό στόχαστρο αρκετών ευρωπαϊκών συλλόγων που «ερίζουν» για την πρόσληψή του, ενώ, πρόσφατα, δημοσιεύματα στη Βρετανία ανέφεραν πως σ’ αυτές έχει προστεθεί και η Τσέλσι (εάν όντως αποχωρήσει ο Αντόνιο Κόντε από την τεχνική της ηγεσία το καλοκαίρι). Από την πλευρά της η Τότεναμ δεν συζητά καν το ενδεχόμενο να αφήσει τον Αργεντινό τεχνικό να αλλάξει «στρατόπεδο», αλλά ενόψει της συνέχειας θα βρεθεί μπροστά σε ένα «σταυροδρόμι»: είτε να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του, είτε να μπει… σε περιπέτειες.

Η υπόθεση της ανανέωσης του συμβολαίου του Ποκετίνο, ο οποίος φέρεται να ζήτησε αύξηση που προσεγγίσει τα 9 εκατομμύρια λίρες, δεν είναι τόσο το φλέγον ζήτημα όσο οι υπόλοιποι όροι που έχει θέσει. Όπως αναφέρουν στο Νησί, πρώτα απ’ όλα είναι η παραμονή των μεγάλων «αστεριών» και η ανανέωση των συμβολαίων τους, κυρίως μάλιστα του Χάρι Κέιν ο οποίος συνεχίζει να βρίσκεται στο μεταγραφικό στόχαστρο αρκετών ευρωπαϊκών συλλόγων. Πέρα από τον Άγγλο φορ, στη λίστα βρίσκονται επίσης και οι Ούγκο Γιορίς, Κρίστιαν Έρικσεν, Έρικ Ντάιερ και Γιάν Βερτόνχεν, με τον τελευταίο μάλιστα να φημολογείται το τελευταίο διάστημα πως αποτελεί στόχο του Ζοσέ Μουρίνιο στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για την ενίσχυση της αμυντικής γραμμής των «κόκκινων διαβόλων».

Επιπρόσθετα, στους όρους του ο Ποκετίνο να είναι φυσικά και να έχει στη διάθεσή του ένα αρκετά μεγάλο ποσό, ώστε να εντάξει στο ρόστερ της Τότεναμ νέους ποδοσφαιριστές. Ένα ποσό που φέρεται να φτάνει τα 100 εκατομμύρια στερλίνες, γεγονός που «πονοκεφαλιάζει» τη διοίκηση των λονδρέζων, μιας και παράλληλα έχει να αντιμετωπίσει και το υψηλό κόστος του νέου της γηπέδου.

Άφησε το στίγμα του και στους Λονδρέζους

Ο Ποκετίνο έπειτα από το εξαιρετικό του έργο στο Σεν Μέρις και τη Σαουθάμπτον μετακόμισε στην αγγλική πρωτεύουσα και την Τότεναμ το καλοκαίρι του 2014. Παρότι όμως άφησε και στους «πετεινούς» το στίγμα του, με το σύλλογο να εντυπωσιάζει με τις εμφανίσεις του, εν τούτοις ακόμα δεν έχει καταφέρει να φτάσει στην κατάκτηση κάποιου τίτλου.

Το αξιοσημείωτο ωστόσο, είναι ότι οι λονδρέζοι τα τελευταία χρόνια φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις της Πρέμιερ Λιγκ παρά το γεγονός ότι τα ποσά που έχουν δαπανήσει σε μεταγραφές δεν πλησιάζουν καν τα αντίστοιχα των υπολοίπων ομάδων της πρώτης πεντάδας της κατηγορίας. Πολύ περισσότερο μάλιστα της Σίτι, η οποία ανέβηκε φέτος στο θρόνο της πρωταθλήτριας έχοντας δαπανήσει περίπου 200 εκατομμύρια στερλίνες σε μεταγραφές… μόνο το περασμένο καλοκαίρι!

Ενδεικτικό μάλιστα είναι το γεγονός ότι οι Ντέλε Άλι και Έρικ Ντάιερ (που μαζί με τον Χάρι Κέιν αποτελούν τον «κορμό» της Τότεναμ) αποκτήθηκαν πριν από περίπου τέσσερα χρόνια έναντι μόλις… εννέα εκατομμυρίων λιρών και οι δύο! Υπό την καθοδήγηση του Αργεντινού τεχνικού όμως, αμφότεροι έλαμψαν με τις εμφανίσεις τους και η αξία τους φτάνει πλέον τα δεκάδες εκατομμύρια στερλίνες.

Πλέον, αυτό που μένει να φανεί τις προσεχείς μέρες είναι αν θα επέλθει τελικά συμφωνία ανάμεσα στον Ποκετίνο και τη διοίκηση της Τότεναμ, ώστε να συνεχίσουν την κοινή τους πορεία και την επόμενη σεζόν ή αν το όλο θέμα θα εξελιχθεί σε… σίριαλ. Εικάζεται πάντως, πως πιο πιθανό είναι το ενδεχόμενο να παραμείνει ο Αργεντινός στον πάγκο των λονδρέζων για ακόμα ένα χρόνο.