Η ιδιαίτερη τεχνική του Μέσι στις εκτελέσεις απευθείας φάουλ (pics, vids)

Ο καθηγητής Ράιπαλ Μπραρ δίνει μια επιστημονική εξήγηση για την επιτυχία του Λιονέλ Μέσι στα απευθείας φάουλ, εξετάζοντας τον μοναδικό τρόπο που ο Αργεντινός «μάγος» τα εκτελεί.

Η ιδιαίτερη τεχνική του Μέσι στις εκτελέσεις απευθείας φάουλ (pics, vids)

Αναμφίβολα, ο Λιονέλ Μέσι είναι -αν όχι ο καλύτερος- ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, με μοναδική ικανότητα σε ντρίμπλα, πάσα και φυσικά σκοράρισμα.

Τα τελευταία χρόνια μάλιστα ο βραχύσωμος «μάγος» έχει επιδείξει μια επιπλέον ικανότητά του, αυτή των απευθείας φάουλ, έχοντας πετύχει ήδη πάνω από 50 γκολ με αυτό τον τρόπο στην καριέρα του με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα και της εθνικής Αργεντινής.

Η τεχνική την οποία εφαρμόζει ο Μέσι στις εκτελέσεις του είναι μοναδική, κάτι που ίσως δεν έχουν προσέξει οι ποδοσφαιρόφιλοι ανά τον κόσμο.

Ο καθηγητής Ράιπαλ Μπραρ έδωσε μια επιστημονική εξήγηση για το θέμα, εστιάζοντας όχι στο αριστερό πόδι του Αργεντινού, αλλά στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιεί το δεξί, ήτοι το πόδι στήριξης όταν εκτελεί φάουλ.

Όπως τονίζει ο Αμερικανός (με ινδική καταγωγή) καθηγητής φυσιοθεραπείας, ο Μέσι δίνει μια ασυνήθιστη κλίση στο δεξί του πέλμα και σε ολόκληρο το σώμα του, γεγονός που του επιτρέπει να εκτελεί τα φάουλ με περισσότερο φάλτσο και ως αποτέλεσμα να βρίσκει δίχτυα πολύ συχνότερα από άλλους παίκτες.

«Σουτάρει τα φάουλ δίνοντας τρομερή ώθηση στην εξωτερική πλευρά του αστραγάλου του, σχεδόν όπως συμβαίνει όταν κάποιος παίκτης τραυματίζεται σε αυτό το σημείο γυρίζοντας τον αστράγαλό του. Ο Μέσι έχει εκπαιδεύσει το σώμα του να ελέγχει αυτή την κίνηση, είναι πραγματικά εκπληκτικό», λέει ο Μπραρ.

Απολαύσετε μια συλλογή με γκολ από φάουλ του Μέσι στο παρακάτω βίντεο του ESPN, όπου μπορείτε να παρατηρήσετε και την ιδιαίτερη τεχνική του:

Πηγές: givemesport.com, audioboom.com, Squawka Podcast