Ελεύθεροι και… ωραίοι!

Οι 10 ποδοσφαιριστές-μεγάλα ονόματα που μένουν ελεύθεροι από τις ομάδες τους μέσα στο 2020 και θα απασχολήσουν το μεταγραφικό παζάρι. Γουίλιαν, Καβάνι, Πέδρο, Ζιρού και όχι μόνο!

Ελεύθεροι και… ωραίοι!

Σε ρυθμούς… κορονοϊού συνεχίζει να κινείται η ποδοσφαιρική Ευρώπη, εν αναμονή των εξελίξεων για το μέλλον της εφετινής αγωνιστικής περιόδου. Η ΟΥΕΦΑ άνοιξε το καλεντάρι έως τις αρχές Αυγούστου, ευελπιστώντας πως μέχρι τότε θα ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα, ενώ παράλληλα δόθηκε και μία λύση για τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών που λήγουν στις 30 Ιουνίου, με τη ΦΙΦΑ να γνωστοποιεί πως θα επεκταθούν αυτόματα έως την ολοκλήρωση της σεζόν.

Όσο για την επόμενη μεταγραφική περίοδο; Όπως έγινε γνωστό, θα ξεκινήσει με το που τελειώσει η τρέχουσα σεζόν. Την ίδια στιγμή, οι περισσότεροι σύλλογοι της ηπείρου μας, εκμεταλλευόμενοι τη διακοπή της αγωνιστικής δράσης λόγω της πανδημίας, ξεκίνησαν τον προγραμματισμό τους για την επόμενη περίοδο.

Οι ομάδες ήδη εξετάζουν περιπτώσεις παικτών για να ενισχύσουν το ρόστερ τους και τα ονόματα των ποδοσφαιριστών που μένουν ελεύθεροι το τρέχον έτος είναι τα πρώτα που επεξεργάζονται. Πολύ περισσότερο, δε, αν αναλογιστεί κάποιος ότι δεν είναι και λίγα τα μεγάλα ονόματα παικτών που λύνουν εφέτος τη συνεργασία τους με τα κλαμπ τους και αναζητούν νέα ποδοσφαιρική στέγη για να συνεχίσουν την καριέρα τους.

Ονόματα όπως είναι για παράδειγμα και αυτά των Γιαν Βερτόνχεν, Χοσέ Καγιεχόν, Άνταμ Λαλάνα, Εζεκιέλ Γκαράι, Τζο Χαρτ, Χατέμ Μπεν Αρφά, αλλά ακόμα και του άλλοτε φορ του Ολυμπιακού και πλέον της Αντβέρπ, Κέβιν Μιραλάς. Το «ΦΩΣ»… οργώνει τη μεταγραφική αγορά και σας παρουσιάζει δέκα μεγάλα ονόματα παικτών του ποδοσφαίρου που μένουν ελεύθεροι το τρέχον έτος και κεντρίζουν το ενδιαφέρον των ομάδων.

Γουίλιαν (Τσέλσι)

Έπειτα από επτά χρόνια καριέρας στο Λονδίνο και την Τσέλσι ο Γουίλιαν… κουνά εφέτος μαντίλι και αναζητεί τον επόμενο σταθμό της ποδοσφαιρικής καριέρας του. Ο Βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός βρισκόταν τους τελευταίους μήνες σε διαπραγματεύσεις με τους «μπλε» για την ανανέωση της συνεργασίας τους, ωστόσο αγκάθ» στις συζητήσεις τους αποτέλεσε η χρονική διάρκεια του νέου συμβολαίου. «Νομίζω ότι θα είναι πολύ δύσκολο για εμένα να ανανεώσω, γιατί η Τσέλσι μου προσέφερε δύο χρόνια, εγώ ζήτησα τρία και η διαπραγμάτευση τελείωσε εκεί. Δεν έχουμε μιλήσει ξανά, δεν θα διαπραγματευτούμε ξανά» ήταν η τοποθέτηση του 31χρονου μεσοεπιθετικού για την κατάστασή του στον σύλλογο της αγγλικής πρωτεύουσας. Για την απόκτησή του έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους αρκετοί ευρωπαϊκοί σύλλογοι. Και όχι μόνο από την Αγγλία, αλλά από την Ιταλία, τη Γαλλία (σ.σ. Παρί Σεν Ζερμέν) και την Ισπανία, με την Μπαρτσελόνα να είναι μία από τις ομάδες που κοιτάζουν έντονα την περίπτωσή του.

Έντινσον Καβάνι (Παρί Σεν Ζερμέν)

Τους τελευταίους μήνες της «θητείας» του στην Παρί Σεν Ζερμέν διανύει ο Έντινσον Καβάνι, ο οποίος ήδη αναζητεί τον επόμενο σταθμό στην καριέρα του. Ο Ουρουγουανός επιθετικός ξεκαθάρισε στη διοίκηση των «πρωτευουσιάνων» ότι δεν προτίθεται να ανανεώσει τη συνεργασία του που ολοκληρώνεται το 2020, ενώ τον περασμένο Ιανουάριο ο 33χρονος βρέθηκε μία «ανάσα» από τη μεταγραφή του στην Ατλέτικο Μαδρίτης, πριν ναυαγήσει τελικά η υπόθεση λόγω των υψηλών οικονομικών απαιτήσεων των πρωταθλητών Γαλλίας. Πρόσφατα στν λίστα των υποψήφιων μνηστήρων προστέθηκε και η Μπόκα Τζούνιορς, αλλά πρόθεση του ποδοσφαιριστή είναι να συνεχίσει την καριέρα του στην Ισπανία και την Πριμέρα Ντιβισιόν, όπως αποκάλυψε και η μητέρα του, Μπέρτα Γκόμες, σε δηλώσεις της: «Ακόμη δεν ξέρει πού θα παίξει. Πρέπει να το σκεφτούμε προσεκτικά. Αυτή τη στιγμή δεν έχει καμία σκέψη να επιστρέψει στην Ουρουγουάη, θέλει να συνεχίσει στην Ισπανία».

Νταβίντ Σίλβα (Μάντσεστερ Σίτι)

Ο Νταβίντ Σίλβα έπαιξε κομβικό ρόλο στις μεγάλες επιτυχίες της Μάντσεστερ Σίτι τα τελευταία χρόνια, αλλά η εφετινή χρόνια είναι και η τελευταία για τον Ισπανό μεσοεπιθετικό στους «πολίτες». Έχοντας στις… πλάτες του πάνω από 400 εμφανίσεις με τους «γαλάζιους» σε όλες τις διοργανώσεις και μεταξύ άλλων τέσσερα μετάλλια πρωταθλητή, ο 34χρονος ποδοσφαιριστής εξετάζει τις επόμενες κινήσεις του στον χώρο. Ο «Μέρλιν», όπως τον φωνάζουν οι συμπαίκτες του για τις μαγικές του πάσες στις αναμετρήσεις της Σίτι, έχει ήδη στα χέρια του τρεις επίσημες προτάσεις, ενώ μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλες. Οι προσφορές είναι από την Μπέτις, από τη Βίσελ Κόμπε της Ιαπωνίας, όπου βρίσκεται και ο συμπατριώτης του Αντρές Ινιέστα, και τέλος από την ‘Ιντερ Μαϊάμι του Ντέιβιντ Μπέκαμ, ο οποίος φιλοδοξεί να κάνει τον Σίλβα το πρώτο μεγάλο όνομα στην ιστορία της νέας ομάδα του αμερικανικού πρωταθλήματος (MLS).

Πέδρο (Τσέλσι)

«Ολοκληρώνω το συμβόλαιό μου με την Τσέλσι, αν και αυτή τη στιγμή δεν είναι το πιο σημαντικό πράγμα που έχω στο μυαλό μου. Το πιο σημαντικό είναι η αλληλεγγύη (λόγω του κορονοϊού). Ό,τι είναι να γίνει για το μέλλον μου, θα γίνει». Με αυτά τα λόγια ο Πέδρο προανήγγειλε στα τέλη του περασμένου μηνός το τέλος της διαδρομής του στο «Στάμφορντ Μπριτζ» με τη φανέλα της Τσέλσι. Μια διαδρομή που είχε ξεκινήσει το 2015 όταν αποκτήθηκε από την Μπαρτσελόνα έναντι του ποσού των 30 εκατομμυρίων ευρώ. Ο 32χρονος επιθετικός δεν κατάφερε να κερδίσει μια θέση στις βασικές επιλογές του προπονητή τους στους Λονδρέζους, Φρανκ Λάμπάρντ, και σύμφωνα με πληροφορίες από την Αγγλία τις τελευταίες ημέρες έχει στα χέρια του πρόταση από τη Ρόμα για να συνεχίσει την καριέρα του στην Ιταλία. Ενδιαφέρον για τον ποδοσφαιριστή υπάρχει παράλληλα και από συλλόγους από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς (Μίλαν)

Στον αέρα παραμένει το μέλλον του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς. Το συμβόλαιο του Σουηδού επιθετικού με τη Μίλαν ολοκληρώνεται το τρέχον έτος, αλλά μέχρι στιγμής άγνωστο παραμένει αν θα συνεχίσει τελικά την καριέρα του στους «ροσονέρι», αν θα μετακομίσει σε κάποια άλλη ομάδα, όπως επίσης και το αν θα επιλέξει να κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά παπούτσια του και να ξεκινήσει καριέρα προπονητή. Πρόσφατα, πάντως, βρέθηκε στο προπονητικό κέντρο της Χάμαρμπι, της οποίας το 25% των μετοχών της βρίσκεται στην ιδιοκτησία του. Με αυτόν τον τρόπο ο 38χρονος επιθετικός προσπαθεί να μείνει σε αγωνιστική φόρμα την ώρα που τα δημοσιεύματα περί διαζυγίου με τη Μίλαν ολοένα και αυξάνονται. Ενδιαφέρον πάντως για την απόκτησή του υπάρχει από τη Λιντς, η οποία ~όπως επιβεβαίωσε και ο ιδιοκτήτης της, Αντρέα Ραντριτσάνι~ βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με τον Σουηδό από τον περασμένο Ιανουάριο. Για την ιστορία, υπενθυμίζεται πως ο «’Ιμπρα» ολοκλήρωσε την καριέρα του στους Λος Άντζελες Γκάλαξι τον περασμένο Δεκέμβριο και εν συνεχεία μετακόμισε στη Μίλαν, με την οποία μετρά εφέτος 4 κολ και μία ασίστ σε 10 παιχνίδια.

Ολιβιέ Ζιρού (Τσέλσι)

Η απόφαση του προπονητή της Τσέλσι, Φρανκ Λάμπαρντ, να δώσει εφέτος φανέλα βασικού στον 22χρονο Τάμι Έιμπραχαμ και οι εξαιρετικές εμφανίσεις του τελευταίου (σ.σ. 15 γκολ και 6 ασίστ σε 34 ματς) είχαν άμεσο αντίκτυπο στο μέλλον του Ολιβιέ Ζιρού στον σύλλογο του Λονδίνου. Ο 33χρονος Γάλλος επιθετικός παραγκωνίστηκε στους «μπλε» και δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για την κατάστασή του στην ομάδα. Το τελευταίο διάστημα η διοίκηση των Λονδρέζων αποφάσισε να κάνει στροφή 180 μοιρών και να κάνει μία πρώτη συζήτηση με τον παίκτη για την ανανέωση της συνεργασίας τους, που ολοκληρώνεται εφέτος. Το γεγονός όμως ότι ο παίκτης θα συνεχίσει να λογίζεται στην ομάδα αναπληρωματικός του Έιμπραχαμ κάθε άλλο παρά τον ικανοποιεί. Η Τότεναμ του Ζοσέ Μουρίνιο είναι από τους συλλόγους που έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στον Γάλλο, όπως επίσης και η ‘Ιντερ του Αντόνιο Κόντε, η οποία μάλιστα έχει ήδη ξεκινήσει και συζητήσει με τον ποδοσφαιριστή.

Λαϊβίν Κουρζαουά (Παρί Σεν Ζερμέν)

Πόλο έλξης για πολλές ευρωπαϊκές ομάδες αποτελεί ο Λαϊβίν Κουρζαουά, ο οποίος πολύ σύντομα αναμένεται να περάσει φεύγοντας τις πύλες του «Παρκ ντε Πρενς» και να ολοκληρώσει τη συνεργασία του με την Παρί Σεν Ζερμέν. Στην Μπαρτσελόνα βλέπουν τον 27χρονο αριστερό μπακ ως τον κατάλληλο ποδοσφαιριστή για να πλαισιώσει τον Ζόρντι Άλμπα, ωστόσο οι «μπλαουγκράνα» δεν είναι οι μοναδικοί που ζητούν την υπογραφή του. Παρότι η Γιουβέντους φαίνεται να απομακρύνεται από την κούρσα για την απόκτηση των δικαιωμάτων του, εν τούτοις ολοένα και πληθαίνουν οι μνηστήρες από την Ισπανία, όπως και από την Αγγλία. Όσον αφορά τη Βρετανία, η Άρσεναλ παρακολουθεί από τον Ιανουάριο τον ποδοσφαιριστή για να ενισχύσει το αριστερό άκρο της άμυνάς της και αναμένεται να κάνει και αυτή τη δική της πρόταση στον παίκτη. Ο τελευταίος έπαιξε εφέτος σε 23 ματς με τους πρωταθλητές Γαλλίας σε όλες τις διοργανώσεις, με απολογισμό ένα γκολ και δύο ασίστ.

Τιάγκο Σίλβα (Μίλαν)

Ο Τιάγκο Σίλβα σχεδιάζει το μέλλον κοιτάζοντας και… το παρελθόν! Στα 35 του πλέον, ο Βραζιλιάνος κεντρικός αμυντικός μένει ελεύθερος από την Παρί Σεν Ζερμέν και περιμένει προτάσεις πριν αποφασίσει για την επόμενη ποδοσφαιρική στέγη του. Το τελευταίο διάστημα πληροφορίες θέλουν τη Μίλαν να εξετάζει την περίπτωση απόκτησης του Σίλβα, από την οποία ο παίκτης είχε αποχωρήσει το 2012 για να υπογράψει στην Παρί. «Στο ποδόσφαιρο όλα μπορούν να συμβούν, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε τι θα συμβεί. Ο Τιάγκο θαυμάζει τη Μίλαν και πέρασε τρία εξαιρετικά χρόνια εκεί, όπως γνωρίζει και για την αγάπη που του έχουν οι οπαδοί της ομάδας» είπε πρόσφατα για το σχετικό θέμα ο ατζέντης του, Πάουλο Τονιέτο, ο οποίος πάντως δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο να παραμείνει για μεγαλύτερο διάστημα ο πελάτης του στο Παρίσι. Όπως ξεκαθάρισε όμως πριν από λίγες ημέρες, «ακόμα δεν έχει γίνει καμία συζήτηση με την Παρί για ανανέωση της συνεργασίας τους».

Ντρις Μέρτενς (Νάπολι)

Μάταια ήλπιζε η Νάπολι να έρθει σε συμφωνία με τον Ντρις Μέρτενς για την ανανέωση του συμβολαίου του ποδοσφαιριστή. Οι πρόσφατες διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών δεν είχαν θετικό αποτέλεσμα και σύμφωνα με την «Gazzetta Dello Sport» ο Βέλγος επιθετικός ετοιμάζεται να αποχωρήσει από τον σύλλογο του ιταλικού Νότου. Οι απαιτήσεις του Βέλγου είναι υψηλές και αυτή τη στιγμή η Νάπολι δεν μπορεί να τις καλύψει, ενώ την ίδια στιγμή η Τσέλσι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και φέρεται έτοιμη να μπει στο παιχνίδι της διεκδίκησης των δικαιωμάτων του για να τον πάρει στο Λονδίνο με ελεύθερη μεταγραφή. Σημειώνεται τέλος πως ο 32χρονος επιθετικός μοιράζεται την κορυφή με τον Μάρεκ Χάμζικ στη λίστα των πρώτων σκόρερ στην ιστορία της Νάπολι με 121 γκολ. Την εφετινή περίοδο ο παίκτης μέτρησε 12 γκολ και 6 ασίστ σε 29 ματς με τους «παρτενοπέι» σε όλες τις διοργανώσεις.

Μάριο Γκέτσε (Μπορούσια Ντόρτμουντ)

Ο Μάριο Γκέτσε επισημοποίησε αυτόν τον μήνα την αποχώρησή του από την Μπορούσια Ντόρτμουντ στο τέλος της εφετινής σεζόν, βάζοντας έτσι ένα τέλος και στη δεύτερη θητεία του στους Βεστφαλούς. Η διοίκηση του γερμανικού συλλόγου βρισκόταν σε συζητήσεις με τον παίκτη, με την ελπίδα να βρεθεί χρυσή τομή στις διαπραγματεύσεις τους και να συνεχίσουν την κοινή τους πορεία ~που με το υπάρχον συμβόλαιο ολοκληρώνεται το 2020. Εκ του αποτελέσματος όμως λύση δεν βρέθηκε! Καμία από τις δύο πλευρές δεν ήταν διατεθειμένη να κάνει πίσω στις απαιτήσεις της κι έτσι το«διαζύγιο δεν άργησε να έρθει και επίσημα. Ο 27χρονος Γερμανός μεσοεπιθετικός γνωστοποίησε επίσης πρόσφατα και την έναρξη της συνεργασίας του με τον Ιρανό μάνατζερ Ρέζα Φαζέλι, που δραστηριοποιείται στη Γερμανία, και πλέον περιμένει προτάσεις πριν κάνει ένα νέο βήμα στην καριέρα του. Ο διεθνής άσος αγωνίστηκε εφέτος σε 19 παιχνίδια της Ντόρτμουντ σε όλες τις διοργανώσεις και πέτυχε τρία γκολ, ενώ παράλληλα είχε και μία ασίστ.