Τσίρο Ιμόμπιλε : Ο «βασιλιάς» των στημένων φάσεων στην Ευρώπη

Τα στατιστικά και οι αριθμοί αποδεικνύουν περίτρανα πως ο πρώην επιθετικός της Μπορούσια Ντόρτμουντ, Τσίρο Ιμόμπιλε, από τη στιγμή που μετακόμισε στη Λάτσιο, το καλοκαίρι του 2016, έχει γίνει... εξπέρ στις στατικές φάσεις (κόρνερ, φάουλ, πέναλτι, άουτ).

Τσίρο Ιμόμπιλε : Ο «βασιλιάς» των στημένων φάσεων στην Ευρώπη

Ο 30χρονος με συνέπεια συνεχίζει να αποδεικνύει την αξία του, καθώς σκοράρει με μεγάλη συχνότητα. Μάλιστα, τα 12 από τα 27 γκολ που σημείωσε ο Ιμόμπιλε στη φετινή Serie A, έχουν προέλθει από στημένες φάσεις, επίδοση που τον κατατάσσει στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας στα πέντε κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Ο ποδοσφαιριστής που τον ακολουθεί από σχετικά κοντινή απόσταση είναι ένας άλλος άσος της Serie A, ο επιθετικός της ΣΠΑΛ, Αντρέα Πετάνια. Ο 24χρονος πέτυχε τα οκτώ (8) από τα 11 συνολικά γκολ που έχει στο παλμαρέ του φέτος, από στατικές φάσεις. Το γεγονός πως στις δυο πρώτες θέσεις της σχετικής λίστας βρίσκονται παίκτες του ιταλικού πρωταθλήματος, δεν είναι τυχαίο. Από τους πρώτους 20, οι επτά είναι της κορυφαίας ιταλικής κατηγορίας ενώ άλλους τόσους «δίνει» η ισπανική La Liga.

Η γερμανική Bundesliga έχει μόνο τρεις ποδοσφαιριστές στην κορυφαία 20άδα. Ο πρώτος σκόρερ της Μπάγερν Μονάχου, Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, έχει σημειώσει πέντε (5) τέρματα από στατικές φάσεις, όσα ακριβώς και ο Καρίμ Μπενζεμά της Ρεάλ Μαδρίτης αλλά και ο Νεϊμάρ της Παρί Σεν Ζερμέν. Πιο ψηλά από αυτά τα αστέρια του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, όμως, βρίσκεται ο κεντρικός επιθετικός της Ουνιόν Βερολίνου, Σεμπάστιαν Άντερσον, που έχει βρει δίχτυα επτά (7) φορές από φάουλ ή/και κόρνερ ή/και πέναλτι.

Λογικό στην 20άδα οι περισσότεροι να είναι επιθετικογενείς παίκτες. Υπάρχει, όμως, ένας αμυντικός που αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα. Ο λόγος για τον κεντρικό αμυντικό της Άιντραχτ Φρανκφούρτης, Μάρτιν Χίντερεγκερ. Ο 27χρονος έχει πετύχει έξι (6) γκολ στη σεζόν 2019/20 και όλα έχουν προέλθει από στημένες φάσεις!


Κριστιάνο Ρονάλντο (Γιουβέντους) και Λιονέλ Μέσι (Μπαρτσελόνα) δε θα μπορούσαν να λείπουν από τη λίστα, έχοντας πετύχει από επτά (7) γκολ. Εντύπωση προκαλεί η απουσία παικτών της Premier League, με μοναδική εξαίρεση τον Ραούλ Χιμένεθ της Γουλβς. Ο Μεξικανός επιθετικός έχει σημειώσει έξι (6) γκολ από στατική φάση ενώ στα πέντε (5) - αλλά με μικρότερο ποσοστό - βρίσκονται οι Μάρκους Ράσφορντ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) και Κρις Γουντ (Μπέρνλι).

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ παρουσιάζει τη λίστα με τους 20 κορυφαίους σκόρερ στην Ευρώπη από στατικές φάσεις:


12 γκολ: Τσίρο Ιμόμπιλε (Λάτσιο).
8 γκολ: Αντρέα Πετάνια (ΣΠΑΛ).
7 γκολ: Ντομένικο Κριτσίτο (Τζένοα), Σεμπάστιαν Άντερσον (Ουνιόν Βερολίνου), Ντάνι Παρέχο (Βαλένθια), Κριστιάνο Ρονάλντο (Γιουβέντους), Λιονέλ Μέσι (Μπαρτσελόνα).
6 γκολ: Μάρκο Μανκόζου (Λέτσε), Σάντι Καθόρλα (Βιγιαρεάλ), Ραούλ Γκαρθία (Αθλέτικ Μπιλμπάο), Ρότζερ Μάρτι (Λεβάντε), Μάρτιν Χίντερεγκερ (Άιντραχτ Φρανκφούρτης), Λουίς Μουριέλ (Αταλάντα), Ιάγκο Άσπας (Θέλτα), Ραούλ Χιμένεθ (Γουλβς), Μούσα Ντεμπελέ (Λυών).
5 γκολ: Μάρκους Ράσφορντ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Κρις Γουντ (Μπέρνλι), Καρίμ Μπενζεμά (Ρεάλ Μαδρίτης), Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι (Μπάγερν Μονάχου), Ρομέλου Λουκάκου (Ίντερ), Νεϊμάρ (Παρί Σεν Ζερμέν

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ