Κορονοϊός: Οι νέοι κανονισμοί της FIFA για συμβόλαια και μεταγραφική περίοδο

Η FIFA γνωστοποίησε ότι αυτομάτως θα επεκταθούν τα συμβόλαια που λήγουν στις 30 Ιουνίου έως την ολοκλήρωση της φετινής σεζόν. Τι ισχύει με το μεταγραφικό «παράθυρο» του καλοκαιριού.

Κορονοϊός: Οι νέοι κανονισμοί της FIFA για συμβόλαια και μεταγραφική περίοδο

Ο κορονοϊός έχει φέρει τα πάνω-κάτω σε όλο τον πλανήτη και το ποδόσφαιρο δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Από τη στιγμή που όλη η σεζόν πάει πιο πίσω και η UEFA «άνοιξε» το καλεντάρι έως και τα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου, αναπόφευκτα αναπροσαρμόζονται οι υποθέσεις των συμβολαίων και της μεταγραφικής περιόδου του καλοκαιριού.

Η FIFA ανακοίνωσε την Τρίτη (7/4) τους νέους κανονισμούς που θα ισχύσουν για τα συμβόλαια που ολοκληρώνονται στις 30 Ιουνίου 2020 και τι θα συμβεί με την ερχόμενη μεταγραφική περίοδο. Ουσιαστικά αυτό που γνωστοποίησε είναι ότι όσα συμβόλαια λήγουν 30 Ιουνίου, θα επεκταθούν αυτόματα έως την ολοκλήρωση της σεζόν, ενώ για τη μεταγραφική περίοδο ότι θα ξεκινήσει με το που τελειώσει η τρέχουσα αγωνιστική περίοδος.

Συγκεκριμένα:

Για το θέμα των συμβολαίων η FIFA γνωστοποίησε μεταξύ άλλων τα εξής: «Τα συμβόλαια των παικτών που ολοκληρώνονται στο τέλος της σεζόν (σ.σ. 30 Ιουνίου 2020), προτείνεται να παραταθούν οι συμβάσεις μέχρις ότου η περίοδος λήξει μετά τα νέα δεδομένα. Αυτό θα πρέπει να είναι σύμφωνο με την αρχική πρόθεση των δύο πλευρών κατά την υπογραφή του συμβολαίου και θα πρέπει επίσης να διατηρηθεί η την αθλητική ακεραιότητα και σταθερότητα. Κάτι ανάλογο ισχύει και για τα συμβόλαια που ήταν να ξεκινήσουν από την έναρξη της νέας περιόδου (σ.σ. από 1η Ιουλίου 2020). Η έναρξη ισχύος αυτών των συμβολαίων θα καθυστερήσει και θα έχει ισχύ όποτε ξεκινήσει η επόμενη σεζόν».

Για τη μεταγραφική περίοδο η Παγκόσμια Ομοσπονδία ενημέρωσε, γνωρίζοντας φυσικά ότι από χώρα σε χώρα έχουν προκύψει διαφορετικά «χτυπήματα» από τον κορονοϊό, τα εξής: «Είναι απαραίτητο να προσαρμόσουμε την μεταγραφική περίοδο στις νέες πραγματικές συνθήκες. Κατά συνέπεια, η FIFA θα είναι ευέλικτη και θα επιτρέψει τη μετακίνηση των μεταγραφικών «παραθύρων», ώστε να “πέσουν” στις ημερομηνίες μεταξύ του τέλους της τρέχουσας σεζόν και της έναρξης της νέας σεζόν. Ταυτόχρονα, η FIFA θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει, όπου είναι δυνατόν, ένα επίπεδο ισορροπίας σε όλα τα πρωταθλήματα, λαμβάνοντας φυσικά υπόψη την ανάγκη προστασίας της κανονικότητας, της ακεραιότητας και της εύρυθμης λειτουργίας των μεταγραφών, ώστε τα αποτελέσματα οποιουδήποτε μεταγραφικού ανταγωνισμού να μην διαταραχθούν αδίκως».

Το «ΦΩΣ» στην πόρτα σας και στον υπολογιστή σας