Μάικλ Κάρικ: 19 χρόνια ποδοσφαιρικής ιστορίας… (pics, vids)

Η πορεία του 36χρονου Άγγλου μέσου, που «κρέμασε» φέτος τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια κι έβαλε τέλος σε μία λαμπρή καριέρα πριν ακολουθήσει το δρόμο της προπονητικής

Μάικλ Κάρικ: 19 χρόνια ποδοσφαιρικής ιστορίας… (pics, vids)

«Είναι κάποιες στιγμές που, όσο κι αν δεν σου αρέσει, το σώμα σου υπαγορεύει πως είναι καιρός να σταματήσεις να παίζεις. Σε αυτό το σημείο έχω φτάσει…», έλεγε τον περασμένο Μάρτη ο Μάικλ Κάρικ, καθώς ανακοίνωνε την απόφασή του να αποχωρήσει από την ενεργό δράση στο τέλος της σεζόν, για να ακολουθήσει το… μονοπάτι της προπονητικής.

Από τότε πέρασαν δύο μήνες. Ο χρόνος κύλησε σαν νερό και η στιγμή για το μεγάλο «αντίο» ήρθε τελικά την περασμένη Κυριακή για τον 36χρονο αρχηγό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που πραγματοποίησε την τελευταία του εμφάνιση στον αγώνα κόντρα στη Γουότφορντ. Μπροστά σε ένα «κατάμεστο» Ολντ Τράφορντ, εκεί όπου αποθεώθηκε από το κοινό των «κόκκινων διαβόλων» που λάτρεψε και λατρεύτηκε για πάνω από μία δεκαετία.

Ήταν το τέλος μιας επαγγελματικής καριέρας 19 χρόνων για τον ίδιο, αλλά και το φινάλε μιας εποχής για τη Γιουνάιτεντ, μιας και δεν υπάρχει πλέον στο σύλλογο κανένας παίκτης από την ομάδα του 2008 που κατέκτησε τόσο το πρωτάθλημα όσο και το Τσάμπιονς Λιγκ στον τελικό της Μόσχας κόντρα στην Τσέλσι.

Στο διάστημα της «θητείας» του στους αγωνιστικούς χώρους γέμισε την τροπαιοθήκη του με ουκ ολίγους τίτλους, όλους με τη φανέλα των «κόκκινων διαβόλων», ενώ παράλληλα έζησε αναρίθμητες συγκινήσεις και κέρδισε την αναγνώριση από μεγάλες μορφές του αθλήματος για το χαρακτήρα του, το ταλέντο του αλλά και την πορεία του όλα αυτά τα χρόνια. Μπορεί να μην «μαγνήτισε» τα φώτα της δημοσιότητας όπως άλλοι αστέρες, ωστόσο ήταν πάντα ένα πολύτιμο ποδοσφαιρικό «διαμάντι» που (κυρίως) με την ψυχραιμία του στη μεσαία γραμμή έδινε στην ομάδα του την απαραίτητη σιγουριά για να κυριαρχήσει. Πως ξεκίνησαν όλα; Από έναν αγώνα… «5χ5»!

Από το «5χ5» στη Γουέστ Χαμ και την Τότεναμ

Γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1981 στο Γουόλσεντ, μόλις 15 λεπτά μακριά από το Νιουκάστλ, και η πρώτη του επαφή με το ποδόσφαιρο ξεκίνησε στην ηλικία των 5 ετών σε αγώνες «5χ5» με την τοπική ομάδα της πόλης του, πριν η Γουέστ Χαμ τον εντάξει στις ακαδημίες της το 1997. Αν και μέχρι τότε συνήθιζε να αγωνίζεται ως επιθετικός, στα «σφυριά» έπαιξε στο χώρο της μεσαίας γραμμής, εκεί που έμελλε να μεγαλουργήσει.

Την περίοδο 1998/99 κατέκτησε στους πιτσιρικάδες των λονδρέζων το Κύπελλο νέων στον τελικό με την Κόβεντρι και το καλοκαίρι που ακολούθησε ξεκίνησε την πορεία του στην πρώτη ομάδα της Γουέστ Χαμ. Συνολικά στα «σφυριά» παρέμεινε ως το 2004, αν και ενδιάμεσα αγωνίστηκε δανεικός και στις Σουίντον και Μπέρμιγχαμ. Πήρε μέρος σε 159 αναμετρήσεις της Γουέστ Χαμ σε όλες τις διοργανώσεις και παρέμεινε στις τάξεις της ακόμα κι όταν υποβιβάστηκε την περίοδο 2002-03 στην Τσάμπιονσιπ.

Το καλοκαίρι του 2004 η Τότεναμ νίκησε τις Άρσεναλ, Έβερτον, Γουέστ Μπρομ και Πόρτσμουθ στη μάχη για την απόκτηση των δικαιωμάτων του και ο Κάρικ μετά από μία σεζόν μακριά από την Πρέμιερ Λιγκ επέστρεψε στα «σαλόνια» του αγγλικού πρωταθλήματος για να φορέσει τη φανέλα των «πετεινών». Οι εξαιρετικές του εμφανίσεις στο σύλλογο του Λονδίνου τράβηξαν το βλέμμα αρκετών συλλόγων και μόλις δύο χρόνια αργότερα ο Κάρικ κλήθηκε για ακόμα μία φορά να αλλάξει «στρατόπεδο», μετακομίζοντας αυτή τη φορά στο Μάντσεστερ, για λογαριασμό της Γιουνάιτεντ.

Το κάλεσμα του Φέργκιουσον

Στο πρόσωπο του Κάρικ ο τότε προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, έβλεπε τον καταλληλότερο ποδοσφαιριστή για να καλύψει το κενό που άφησε η αποχώρηση του Ρόι Κιν στη μεσαία γραμμή των «κόκκινων διαβόλων». Ο Μάρτιν Γιόλ, που εκείνη την εποχή καθόταν στον πάγκο της Τότεναμ, επέμενε να τον κρατήσει στο Λονδίνο, ωστόσο στα τέλη Ιουλίου 2006 ο εκτελεστικός διευθυντής της Μάντσεστερ, Ντέιβιντ Γκιλ, έκλεισε τελικά τη μεταγραφή και ο Κάρικ φόρεσε τα κόκκινα της Γιουνάιτεντ. Ο «Φέργκι» έδωσε στον νεαρό τότε άσο τη θρυλική φανέλα με το νούμερο «16» που φορούσε ο Κιν. Η πορεία του στη Μάντσεστερ έμελλε να αποδειχτεί υπέρλαμπρη και είδε την τροπαιοθήκη του να γεμίζει από τίτλους.

Στην Αγγλία στέφθηκε πέντε φορές πρωταθλητής και μία φορά Κυπελλούχος, ενώ παράλληλα κατέκτησε τρία Λιγκ Καπ Αγγλίας, αλλά και έξι Κομιούνιτι Σιλντ (σ. αγγλικό Σούπερ Καπ). Την περίοδο 2007-08 ήρθε η ευρωπαϊκή διάκριση με το Τσάμπιονς Λιγκ και πέρσι πήρε και το μετάλλιο για την κατάκτηση του Γιουρόπα Λιγκ. Επιπρόσθετα, την τροπαιοθήκη του κοσμεί και ο τίτλος του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων, το οποίο πήρε η Μάντσεστερ το 2008.

Το 2014 ο Φαν Χάαλ τον έχρισε υπαρχηγό στο σύλλογο και έπειτα από την αποχώρηση του Γουέιν Ρούνεϊ το περασμένο καλοκαίρι έγινε αρχηγός στη Μάντσεστερ. Στα 12 χρόνια της παρουσίας του στους «κόκκινους διαβόλους» ο Κάρικ έφτασε τις 464 εμφανίσεις και πέτυχε 24 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις.

Το «κεφάλαιο» εθνική Αγγλίας

Στην εθνική Αγγλίας ο Μάικλ Κάρικ αγωνίστηκε στην ομάδα κάτω των 18 ετών και σ’ αυτήν κάτω των 21, πριν ο Σβεν Γκόραν Έρικσον τον καλέσει στους Άντρες τον Φεβρουάριο του 2001. Συνολικά πήρε μέρος σε 34 αναμετρήσεις και κλήθηκε στην αποστολή του αντιπροσωπευτικού του συγκροτήματος στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 στα γήπεδα της Γερμανίας, αλλά και σ’ αυτό του 2010 στη Νότιο Αφρική.

Το «αιώνιο», βέβαια, πρόβλημα για τον Κάρικ με όσους προπονητές κι αν συνεργάστηκε στα «λιοντάρια», ήταν το γεγονός ότι ποτέ δεν κατάφερε να είναι στις πρώτες επιλογές, καθώς οι Στίβεν Τζέραρντ και Φρανκ Λαμπάρντ ήταν «αναντικατάστατοι» στη μεσαία γραμμή για όλους τους ομοσπονδιακούς τεχνικούς.