To top-10 των «μαύρων διαμαντιών»

To top-10 των «μαύρων διαμαντιών»

Η διαπίστωση πως η κινεζική αγορά είναι η πιό προσοδοφόρα για παίκτες και προπονητές στο διεθνές ποδοσφαιρικό στερέωμα, αποτελεί απτή και πανθομολογούμενη πραγματικότητα. Οι Κινέζοι παράγοντες δεν διστάζουν να δαπανήσουν αφειδώς εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να δελεάσουν αστέρες της «στρογγυλής θεάς» στο πλαίσιο του πολυετούς προγράμματος που βρίσκεται σε εξέλιξη, με στόχο την ανάπτυξη του παχνιδιού στην αχανή χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η περίπτωση του Σεντρίκ Μπακαμπού, καθώς η Γκουοάν Πεκίνου ανακοίνωσε την απόκτηση του Κονγκολέζου άσου της Βιγιαρεάλ για τετραετές συμβόλαιο συνεργασίας. Η ρήτρα αποδέσμευσης του 26χρονου άσου ήταν 40 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία δεν... δυσκολεύθηκαν καθόλου να πληρώσουν στους Ισπανούς οι Κινέζοι. Ομως το κόστος της μεταγραφής, σχεδόν διπλασιάσθηκε, δεδομένου του νέου φορολογικού καθεστώτος που υπάρχει στην ασιατική χώρα. Ετσι με τα 74 εκατομμύρια ευρώ που τελικά κόστισε η μετακίνηση του, ο Μπακαμπού έγινε ο πιό ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής στην Ιστορία. Οσον αφορά στις προσωπικές του απολαβές, θα αγγίξουν τα 18 εκατομμύρια ευρώ ετησίως!

Στον κατάλογο με τους 10 ακριβότερους Αφρικανούς της Ιστορίας, συναντάμε και δύο παίκτες με... ελληνικό χρώμα. Στην 7η θέση βρίσκεται ο Μικαέλ Εσιέν, που αγωνίσθηκε ελάχιστα στον Παναθηναϊκό, και στην 10η τον Γιάγια Τουρέ, που εντυπωσίασε με τις εμφανίσεις του στον Ολυμπιακό, για να ακολουθήσει την γνωστή πορεία.

Στην... προ Μπακαμπού εποχή, ακριβότερος Αφρικανός ποδοσφαιριστής, ήταν ο Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ που άφησε την Ντόρτμουντ για την Αρσεναλ, ενώ στην πρώτη 10άδα του σχετικού πίνακα, αποτελούν οι εξής παίκτες:

1. Σεντρίκ Μπακαμπού (από Βιγιαρεάλ σε Γκουοάν, 2018) 74 εκ. ευρώ
2. Πιέρ Εμερίκ Ομπαμεγιανγκ (από Ντόρτμουντ σε Αρσεναλ, 2018) 63 εκ. ευρώ
3. Ναμπί Κεϊτά (από Λειψία σε Λίβερπουλ, 2017) 52
4. Μοχάμεντ Σαλάχ (από Ρόμα σε Λίβερπουλ, 2017) 42
5. Σαντιό Μανέ (από Σαουθάμπτον σε Λίβερπουλ, 2016) 41
6. Ερίκ Μπαγί (από Βιγιαρεάλ σε Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ, 2016) 38
7. Μικαέλ Εσιέν (από Λιόν σε Τσέλσι, 2005) 38
8. Ντιντιέ Ντρογκμπά (από Μαρσέιγ σε Τσέλσι, 2004) 37,5
9. Βιλφρίντ Μπονί (από Σουόνσι σε Μάντσεστερ Σίτι, 2015) 35
10. Γιάγια Τουρέ (από Μπαρτσελόνα σε Μάντσεστερ Σίτι, 2010) 32