To «μέχρι τέλους» της UEFA!

Η απόφαση της UEFA να απαλείψει, στην τελευταία τηλεδιάσκεψη, τα περί καταληκτικής ημερομηνίας της σεζόν, δείχνει την απαρέγκλιτη πρόθεση ολοκλήρωσης των διασυλλογικών διοργανώσεων.

 

To «μέχρι τέλους» της UEFA!

Πώς τα φέρνει η ζωή όμως... Ένα σύνθημα («μέχρι τέλους») που προέταξε ο μπασκετικός Ολυμπιακός, ως μότο της απόφασης να μην αγωνιστεί στις εγχώριες διοργανώσεις της καλαθόσφαιρας, να είναι ταυτόσημο εκείνου της UEFA!

Από την… ανάποδη όμως!

Αφού το «μέχρι τέλους» της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας σηματοδοτεί τη μέχρι «τελικής πτώσης» προσπάθειά της για διεξαγωγή των φετινών διασυλλογικών διοργανώσεων!

Το «μέχρι τέλους» που προέκυψε ουσιαστικά μετά την τηλεδιάσκεψη της Πρωταπριλίας μόνο… ψέμα δεν είναι ότι δίνει τη δυνατότητα να τραβήξει η ποδοσφαιρική σεζόν 2019-20 (που λέει ο λόγος…) μέχρι τέλος… Αυγούστου!

Γιατί αφού στις 17 Μαρτίου, στην πρώτη τηλεδιάσκεψη με τις 55 ομοσπονδίες-μέλη της και τους υπόλοιπους εταίρους του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, την Ένωση των Συλλόγων (ECA) και των Ποδοφαιριστών (FIFPro) έγινε το... δύσκολο (μετάθεση του Euro 2020), η μη διεξαγωγή των πλέι οφ που οδηγούσαν στην αναβληθείσα για του χρόνου διοργάνωση και των τουρνουά νέων ήταν παιχνιδάκι.

Η σημαντικότερη όμως και πλέον «εύγλωττη», των προθέσεων του Αλεξάντερ Τσέφεριν και των συν αυτώ, κίνηση ήταν η αφαίρεση του προσκόμματος που προέκυψε από την πρώτη τηλεδιάσκεψη: του ορισμού της 30ής Ιουνίου ως καταληκτικής ημερομηνίας της σεζόν.

Ημερομηνία-ορόσημο, αφού τότε τελειώνουν παραδοσιακά τα συμβόλαια και την επομένη ξεκινούν (τυπικά έστω) οι μεταγραφές.

Οι δύο εβδομάδες, που μεσολάβησαν των δύο τηλεδιασκέψεων, κατέστησαν σαφέστερο το μέγεθος του προβλήματος, όχι μόνο σε (κοντόφθαλμους) αθλητικούς παράγοντες, αλλά και σε επικίνδυνους για τη δημόσια υγεία πολιτικούς ταγούς (π.χ. Μπόρις Τζόνσον, Ταγίπ Ερντογάν, Ντόναλντ Τραμπ), που άφησαν τους λεονταρισμούς και τις θεωρίες περί «ανοσίας της αγέλης», μη αντέχοντας το πολιτικό κόστος, μόλις τα φέρετρα, ελέω κορονοϊού, άρχισαν να στοιβάζονται κατά εκατοντάδες.

Το μήνυμα και το σκεπτικό


Επιστρέφοντας στα του ποδοσφαίρου, η UEFA έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα με την αφαίρεση της deadline για τη σεζόν, αλλά και μη ορίζοντας ημερομηνία έναρξης της επόμενης:

ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΠΟΤΕ ΚΙ ΑΝ ΑΥΤΟ ΓΙΝΕΙ!

Ούτε παύλες, ούτε... αστερίσκοι, ούτε μισές χρονιές.

Η πρόθεσή της σαφής: να στηρίξει ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ τους συλλόγους, περιορίζοντας τη δεδομένη χασούρα τους.

Όχι γιατί είναι εαυγές ίδρυμα, αλλά γιατί ξέρει ότι εκείνοι αποτελούν τους πυλώνες του σύγχρονου ποδοσφαίρου.

Εκείνοι παράγουν χρήμα και το κάνουν να κινείται, συντηρώντας ένα, στην τελική, υπερκοστολογημένο προϊόν.

Κατάρρευση των μεγάλων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων και του οικονομικού περιβάλλοντος που έχουν δημιουργήσει δεν μπορεί παρά να σημάνει νομοτελειακά καταβαράθρωση (αν όχι άμεσα, μεσομακροπρόθεσμα) και της ίδιας και των «προϊόντων» της.

Έτσι κι αλλιώς, όταν η υγειονομική κρίση του κορονοϊού καταλαγιάσει, θα αποτελεί ένα «πριν» κι ένα «μετά» για «βασιλιά των σπορ».

Που θα βγει πολύ διαφορετικός από αυτή την πρωτοφανή περιπέτεια κι απραξία τέτοια περίοδο του χρόνου.

Το «μπαϊράκι» του Βελγίου, το ολλανδικό «μέτωπο», οι φωνές Ιταλών και... Ελλήνων έφεραν το «φιρμάνι» από Νιόν!


Τραγική ειρωνεία; Κάποιοι μάλλον δεν αποκρυπτογράφησαν σωστά το μήνυμα της UEFA, σηκώνοντας δικό τους «μπαϊράκι».

Πρώτοι οι Βέλγοι, που τελείωσαν με συνοπτικές διαδικασίες το πρωτάθλημά τους (χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ούτε η κανονική περίοδος, αφού απέμενε ακόμη μία αγωνιστική όταν διακόπηκε), αποδίδοντας τον τίτλο στην Μπριζ (στο +15 από τη 2η Γάνδη), παρότι προβλέπονται πλέι οφ για την ανάδειξη πρωταθλητή.

Στην Ολλανδία έχει συμπτυχθεί μέτωπο ομάδων (Άγιαξ, Αϊντχόφεν, Αλκμάαρ) που, μαζί με τους ποδοσφαιριστές, δεν θέλουν επανέναρξη του πρωταθλήματος τον Ιούνιο, ανησυχώντας για την υγεία των παικτών.

Την ίδια στιγμή, στη χώρα με τα περισσότερα θύματα της πανδημίας παγκοσμίως (Ιταλία) οι φωνές πληθαίνουν που δεν θέλουν συνέχιση της σεζόν.

Και δεν αναφερόμαστε μόνο στους τιφόζι της Αταλάντα που εδώ και κάμποσες μέρες ζήτησαν (ως φόρο τιμής στα θύματα του Μπέργκαμο) από τον πρόεδρο της ομάδας να μην την κατεβάσει, παρότι πρώτη φορά στα χρονικά προκρίθηκε στην οκτάδα του «σεντονιού», αλλά και στον πρόεδρο της Μπρέσια, Μάσιμο Τσελίνο, που απειλεί η ουραγός του Καμπιονάτο να μποϊκοτάρει επανέναρξή του...

Πλην των προαναφερθέντων ήρθαν και οι δικοί μας που το... σκέφτονται να το κόψουν.

Εξελίξεις που μάλλον θορύβησαν τη Νιόν, η οποία έστειλε... φιρμάνι στις ευρωπαϊκές λίγκες ότι όσες κάνουν... αντάρτικο δίχως να τελειώσουν τη σεζόν θέτουν εν αμφιβόλω την παρουσία τους στα ευρωπαϊκά Κύπελλα της επόμενης χρονιάς...

Μετά απ’ όλα αυτά, φαίνεται απίθανο (αν χρειαστεί...) τελικός Champions League τον... Δεκαπενταύγουστο;