Τούχελ, επιτυχημένος μόνο με Τσάμπιονς Λιγκ

Ο Γερμανός τεχνικός προσελήφθη στην κυρίαρχο του Γαλλικού ποδοσφαίρου, Παρί Σεν Ζερμέν, με μοναδικό στόχο το τρόπαιο «με τα μεγάλα αυτιά».

Τούχελ, επιτυχημένος μόνο με Τσάμπιονς Λιγκ

Από το Ισπανικό «μοντέλο» (Έμερι), στο Γερμανικό (Τούχελ). Kαι πριν από εκείνο το Γαλλικό (Μπλαν) και το Ιταλικό (Αντσελότι). Η Παρί Σεν Ζερμέν των σεϊχηδων του Κατάρ αλλάζει ποδοσφαιρικές προσεγγίσεις, αλλάζει προπονητές, αλλά ο στόχος είναι ο ίδιος. Απαρέγκλιτος. Η κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ.


Αυτό που λείπει, αφ’ ης στίγμης η Γαλλική κυριαρχία αποκαταστάθηκε, με το φετινό τρεμπλ.
Που ούτε αυτό κατάφερε να κρατήσει στην θέση του τον Ουνάϊ Έμερι, ο οποίος πλήρωσε το «μάρμαρο» των δύο διαδοχικών αποκλεισμών στους «16» της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Πέρσι από την Μπαρτσελόνα -με εκείνο το επικό 6-1 στο «Καμπ Νόου», που ακύρωσε τον θρίαμβο των Παριζιάνων με 4-0 στην «Πόλη του Φωτός»- και την φετινή σεζόν από την Ρεάλ Μαδρίτης, με δύο ήττες και τον Νεϊμάρ στα ...πιτς, στον επαναληπτικό του Παρισιού.

Η αποστολή του Τόμας Τούχελ κατέστη σαφής, ακόμη και για τους αδαείς, στις... προγραμματικές του δηλώσεις ως νέος τεχνικός των Παριζιάνων. «Θα κάνουμε τα πάντα για να πετύχουμε στο ανώτατο διεθνές επίπεδο» είπε ο Τεύτονας. Τι κάνει «νιάου - νιάου» στα...κεραμίδια;


Από το 2011, που τις τύχες της Παρισινής ομάδας ανέλαβε η εταιρία συμφερόντων της Βασιλικής οικογένειας του Κατάρ, ο στόχος ήταν η κυριαρχία εντός κι εκτός συνόρων. Το πρώτο επετεύχθη, πέραν πάσης αμφιβολίας.

5 πρωταθλήματα από το 2013 με μόνο χαμένο το περσινό, 4 σερί κύπελλα (από το 2014 κι εντεύθεν) κι από 5 διαδοχικά Λιγκ Καπ και Σούπερ Καπ.

Όμως το ευρωπαϊκό όνειρο παρέμεινε άπιαστο.

Ούτε επί Αντσελότι (2011-13), ούτε επί Μπλαν (2013-16), ούτε επί Έμερι (2016-18) έγινε η υπέρβαση. Σ’ αυτά τα χρόνια οι Παριζιάνοι έφτασαν ως τα προημιτελικά. Μετά...τοίχος.

Έτσι η παρουσία στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ το 1995 παραμένει η καλύτερη επίδοση τους παρά τον πακτωλό πετροδολαρίων, που έχει επενδυθεί, την τελευταία 7ετία, για ν’ αλλάξει επίπεδο η ομάδα της «Πόλης του Φωτός»

Ως τα προημιτελικά...

Ο Τούχελ αποτελεί το νέο «στοίχημα», αλλά κι εκείνος δεν είναι γνώστης του πως κατακτάται η Ευρωπαϊκή κορυφή. Μέχρι την 8αδα είχε φτάσει επίσης, πέρσι, αλλά ήταν η Μονακό κι εκείνη η ιστορία με την τρομοκρατική ενέργεια, κατά του λεωφορείου που μετέφερε την αποστολή, που έφραξε το δρόμο της Μπορούσια Ντόρτμουντ προς τα ημιτελικά.

Ο πρώην αμυντικός -που δεν έπαιξε ποτέ στην πρώτη ομάδα της Άουγκσμπουργκ (1988-1992) ή στην Μπουντεσλίγκα, μετά από άλλα έξι χρόνια στους Κίκερς της Στουτγκάρδης και την Ουλμ- αναγκάστηκε να στραφεί στην προπονητική, στα 25, λόγω ενός τραυματισμού που του έκοψε την ποδοσφαιρική καριέρα. Μια χρονιά στη δεύτερη ομάδα της Άουγκσμπουργκ (2007-08) αποτέλεσε «διαβατήριο» για τον πάγκο της Μάϊντζ, όπου, σε μια πενταετία (2009-14), έφτιαξε το όνομα του, βγάζοντας την Ευρώπη δις.

Το 2015 διαδέχθηκε τον Κλοπ στην Ντόρτμουντ και παρότι τη 2η χρονιά του έφερε στους Βεστφαλούς το πρώτο τους τρόπαιο σε μια 5ετια (και παρθενικό δικό του) απεπέμφθη λόγω δυσαρμονίας με τη διοίκηση.
Αποφάσισε να μείνει κατά την προσφιλή του τακτική (3η φορά στην καριέρα του) ένα χρόνο εκτός πάγκων. Έκτοτε τον πλησίασαν ουκ ολίγοι. Η Μπάγερν τον ήθελε για διάδοχο του Χάϊνκες, η Άρσεναλ για την μετά – Βενγκέρ εποχή, η Τσέλσι για αντί- Κόντε.

Έκλεισε στην Παρί, όπως ήταν γνωστό εδώ κι ενάμιση μήνα και βρίσκεται ενώπιον της μεγαλύτερης πρόκλησης της καριέρας του.

Αγωνιστικά, η ομάδα του αναμένεται να μοιάζει στην Μάντσεστερ Σίτι του Γκουαρντιόλα με κατοχή μπάλας, δημιουργία παιχνιδιού από «πίσω» και συλλογικό παιχνίδι. Προσέγγιση διαφορετική από του Έμερι, που ήθελε κάθετο και πιο άμεσο τρόπο επίθεσης. Χωρίς ,πάντως, να τα καταφέρει.

Ωστόσο, ο 44χρονος, πρώτιστα, καλείται να ενώσει τα αποδυτήρια των Παριζιάνων, που είχαν χωριστεί από τις κλίκες των Νεϊμάρ και Καβάνι.


Πληροφορίες τον θέλουν ήδη να έχει μιλήσει με τον Βραζιλιάνο, αφού δεν θέλει να έχει την τύχη του Έμερι, που ήταν «στα μαχαίρια» μαζί του.


Aν αληθεύει, σημαίνει ότι «έβαλε νερό στο κρασί του», καθότι στα αποδυτήρια της Ντόρτμουντ ήταν ελάχιστα δημοφιλής λόγω της αδιαλλαξίας του.

Διαφορετικά, τα...γαλλικά θα περισσεύουν, ξανά, στα ενδότερα των Παριζιάνων απειλώντας την επίτευξη του μεγάλου στόχου...