Aλλαγές UEFA: Ο δρόμος των ελληνικών ομάδων

Aλλαγές UEFA: Ο δρόμος των ελληνικών ομάδων

Με μακροσκελή ανάρτηση του στο Facebook ο διευθυντής επικοινωνίας της ΠΑΕ ΑΕΚ Αντρέας Δημάτος λύνει όλες τις απορίες για την ερχόμενη ευρωπαϊκή σεζόν.

Διαβάστε αναλυτικά την ανάρτηση:

Από τη στιγμή που γράφτηκαν πολλά τις τελευταίες μέρες με αφορμή την επίσημη ανακοίνωση από την UEFA των εδώ και ένα χρόνο αποφασισμένων αλλαγών στα Κύπελλα Ευρώπης για τον επόμενο τριετή κύκλο, ας δούμε τι ακριβώς ισχύει για κάθε ένα από τα πέντε ελληνικά εισιτήρια στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις στην επόμενη σεζόν (2018-19).

1) ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2018
Ξεκινάει από τον τρίτο προκριματικό των πρωταθλητών του Champions League με δύο προκριματικούς γύρους (τρίτος και πλέι οφ) μέχρι τη φάση των ομίλων. Τον πρώτο αντίπαλο στον τρίτο προκριματικό θα τον πληροφορηθεί στην κλήρωση της 23ης Ιουλίου στη Νιόν. Τα πρώτα ματς θα τα δώσει στις 7/8 Αυγούστου με ρεβάνς στις 14 Αυγούστου. Αν προκριθεί από τον τρίτο προκριματικό, θα μάθει τον επόμενο και τελευταίο αντίπαλο στα πλέι οφ στις 6 Αυγούστου και οι ημερομηνίες των αγώνων θα είναι 21/22 και 28/29 Αυγούστου. Αν αποκλειστεί από τον τρίτο προκριματικό, συνεχίζει όπως και πέρυσι, στα πλει οφ του Europa League αλλά μόνο με τους υπόλοιπους αποκλεισμένους του Champions League. Αν αποκλειστεί στα πλέι οφ του Champions League, προκρίνεται απευθείας στους ομίλους του Europa.

2) ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ
Ξεκινάει από τον δεύτερο προκριματικό των μη πρωταθλητών του Champions League με τρεις προκριματικούς γύρους (δεύτερος, τρίτος και πλέι οφ) μέχρι τη φάση των ομίλων. Τον πρώτο αντίπαλο στον δεύτερο προκριματικό θα τον πληροφορηθεί στην κλήρωση της 19ης Ιουνίου στη Νιόν. Τα πρώτα ματς θα τα δώσει στις 24/25 Ιουλίου με ρεβάνς στις 31 Ιουλίου/1η Αυγούστου. Αν προκριθεί στον τρίτο προκριματικό και αποκλειστεί εκεί πηγαίνει απευθείας στους ομίλους του Europa League. To ίδιο ισχύει βεβαίως και αν αποκλειστεί στα πλέι οφ. Αν αποκλειστεί από τον δεύτερο προκριματικό στο Champions League, δεν αποχαιρετά την Ευρώπη, αλλά συνεχίζει στον τρίτο προκριματικό του Europa League και με δυο προκριματικούς (με τους υπόλοιπους αποκλεισμένους του Champions League) μπορεί να φτάσει στους ομίλους της δεύτερης διοργάνωσης.

3) ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ή ΤΡΙΤΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ
Ο Κυπελλούχος Ελλάδας έχει -μαζί με τον πρωταθλητή- το δεύτερο από τα πέντε ελληνικά εισιτήρια που έχουν μόνο δύο προκριματικούς, αλλά για τους ομίλους του Europa βεβαίως. Ξεκινάει από τον τρίτο προκριματικό του Europa League με δύο προκριματικούς γύρους (τρίτος και πλέι οφ) μέχρι τη φάση των ομίλων. Τον πρώτο αντίπαλο στον τρίτο προκριματικό θα τον πληροφορηθεί στην κλήρωση της 23ης Ιουλίου στη Νιόν. Τα πρώτα ματς θα τα δώσει στις 9 Αυγούστου με ρεβάνς στις 16 Αυγούστου. Αν προκριθεί από τον τρίτο προκριματικό, θα μάθει τον επόμενο και τελευταίο αντίπαλο στα πλέι οφ στις 6 Αυγούστου και οι ημερομηνίες των αγώνων θα είναι 23 και 30 Αυγούστου. Αν αποκλειστεί από τον τρίτο προκριματικό ή από τα πλέι οφ του Europa, αποχαιρετά την Ευρώπη.

4-5) TEΤΑΡΤΟΣ - ΠΕΜΠΤΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ
Για τα υπόλοιπα δύο ελληνικά εισιτήρια στο Europa League ισχύουν ακριβώς τα ίδια. Και οι δύο ομάδες ξεκινούν από τον δεύτερο προκριματικό του Europa League με τρεις προκριματικούς γύρους (δεύτερος, τρίτος και πλέι οφ) μέχρι τη φάση των ομίλων. Τον πρώτο αντίπαλο στον δεύτερο προκριματικό θα τον πληροφορηθούν στην κλήρωση της 19ης Ιουνίου στη Νιόν. Τα πρώτα ματς θα τα δώσουν στις 26 Ιουλίου με ρεβάνς στις 2 Αυγούστου. Για να φτάσουν μέχρι τους ομίλους θα πρέπει να αποκλείσουν ακόμα δύο ομάδες στον τρίτο προκριματικό του Europa (κλήρωση 23 Ιουλίου, αγώνες 9 και 16 Αυγούστου) και στα πλέι οφ του Europa (κλήρωση 6 Αυγούστου, αγώνες 23 και 30 Αυγούστου). Αν αποκλειστούν στον δεύτερο προκριματικό, στον τρίτο ή στα πλέι οφ του Europa, τότε αποχαιρετούν την Ευρώπη.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ:
-Αν το Κύπελλο κατακτήσει ο πρώτος ή ο δεύτερος του ελληνικού πρωταθλήματος, τότε το καλό εισιτήριο του Κυπελλούχου για το Europa (με τους δυο προκριματικούς) θα πάει στον τρίτο της Super League.

-Mε το νέο φορμάτ δυσκολεύει η προκριματική διαδικασία του Champions League, γιατί περιορίζονται οι θέσεις πρόκρισης. Από δέκα που ήταν μέχρι πέρυσι, μειώνονται στις έξι, τέσσερις (αντί για πέντε) από το δρόμο των πρωταθλητών και μόλις δύο (αντί για πέντε) από το δρόμο των μη πρωταθλητών.

-Στους προκριματικούς του Europa League δεν θα υπάρχει πλέον... ανακάτεμα των ομάδων που ξεκινούν στο Europa με τις αποκλεισμένες από το Champions League, όπως γινόταν μέχρι πέρυσι. Και αυτό γιατί και στο Europa η προκριματική διαδικασία θα έχει δύο διαδρομές. Από τη μία οι ομάδες που ξεκινούν από το Europa για 13 εισιτήρια και από την άλλη οι αποκλεισμένες ομάδες των προκριματικών του Champions League (από φέτος έχουν όλες μια δεύτερη ευκαιρία για το Europa ακόμα και αν αποκλειστούν από τον πρώτο προκριματικό) για 8 εισιτήρια.

-Απευθείας στους ομίλους του Europa από το Champions League προκρίνονται δέκα ομάδες, χωρίς να μετάσχουν δηλαδή στα πλέι οφ του Europa. Οι έξι ομάδες, που θα αποκλειστούν από τον τρίτο προκριματικό (4) και τα πλέι οφ των μη πρωταθλητών (2) και οι τέσσερις ομάδες που θα αποκλειστούν από τα πλέι οφ των πρωταθλητών.

-Οι ώρες έναρξης των αγώνων στη φάση των ομίλων και στις δυο διοργανώσεις θα είναι πλέον 19.55 και 22.00