Ο Aμπντελάκ Νούρι «μετακινείται, συχνά χαμογελάει και τότε εκτιμάς τη σημασία ενός χαμόγελου»

«Στις καλές μέρες μπορούμε να του μιλήσουμε λέει ο αδερφός του Aμπντελάκ Νούρι, δύο χρόνια και εννέα μήνες από την ημέρα που  κατέρρευσε στον αγωνιστικό χώρο και έπεσε σε κώμα.

Ο Aμπντελάκ Νούρι «μετακινείται, συχνά χαμογελάει και τότε εκτιμάς τη σημασία ενός χαμόγελου»

Έμεινε σε κώμα για ένα χρόνο όμως από το περασμένο Αύγουστο είναι στο σπίτι του και ο αδερφός του περιγράφει την καθημερινότητά του.

Ο Aμπντελάκ Νούρι επέστρεψε στο σπίτι του. Ο ποδοσφαιριστής του Άγιαξ, γεννημένος το 1997, κατέρρευσε στον αγωνιστικό χώρο τον Ιούλιο του 2017 κατά τη διάρκεια ενός φιλικού εναντίον της Βέρντερ Βρέμης, θύμα μιας αρρυθμίας που του προκάλεσε μόνιμη ζημιά και τον κράτησε σε κώμα για ένα χρόνο.

«Φροντίζουμε γι' αυτόν», είπε ο αδελφός του Αμπντεραχίμ. «Πρέπει να πω ότι από τότε που επέστρεψε σπίτι του είναι πολύ καλύτερα. Καταλαβαίνει πού είναι, τρώει, κοιμάται, αλλά δεν μπορεί να σηκωθεί από το κρεβάτι, εξαρτάται από εμάς, αλλά στις καλές μέρες μπορούμε να του μιλήσουμε. Μερικές φορές μετακινείται, συχνά χαμογελάει. Και σε αυτές τις περιπτώσεις εκτιμάς πραγματικά τη σημασία ενός χαμόγελου», πρόσθεσε.

Η περιπέτεια του Αμπντελάκ Νούρι ξεκίνησε στις 8 Ιουλίου 2017. Ήταν λίγο πριν από το φινάλε του φιλικού αγώνα του Άγιαξ με τη Βέρντερ Βρέμης, στο πλαίσιο της προετοιμασίας, όταν ο Νούρι αισθάνθηκε αδιαθεσία και έπεσε στο χορτάρι.

Αμέσως έτρεξαν τα ιατρικά επιτελεία των δύο ομάδων, με τον παίκτη να χάνει μετά από λίγο τις αισθήσεις του και να διακομίζεται στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

Μόλις πέντε μέρες μετά, ο Άγιαξ μέσω του επίσημου λογαριασμού του στο Τwitter ανακοίνωσε πως ο 20χρονος αντιμετωπίζει μόνιμη εγκεφαλική βλάβη, η οποία βάζει σε κίνδυνο ακόμη και την ίδια τη ζωή του.

«Είμαστε βαθύτατα λυπημένοι από τα νέα πως ο Απι Νούρι διαγνώστηκε με σοβαρή και μόνιμη εγκεφαλική βλάβη. Οι σκέψεις μας και οι προσευχές μας είναι μαζί του σε αυτή τη δύσκολη στιγμή», ανέφερε μέσω Τwitter ο Άγιαξ.

Γεννημένος στο Άμστερνταμ, ο μαροκινής καταγωγής μέσος ήταν από τα πιο λαμπρά διαμάντια του συνόλου που φτιαχνόταν και προετοιμαζόταν για να κατακτήσει τον κόσμο. Από τα 14 χρόνια του και μετά υπήρξε μέλος όλων των μικρών εθνικών ομάδων της Ολλανδίας.

Πρόλαβε να φτάσει μέχρι την U-19 και είναι βέβαιο πως στα 20 του θα έπαιρνε και το βάπτισμα του πυρός στους «οράνιε», εάν δεν δεχόταν εκείνο το αναπάντεχο χτύπημα της μοίρας. «Καρδιακή αρρυθμία», ήταν η διάγνωση. Το κακό, όμως, δεν σταμάτησε εκεί.

Ο πιτσιρικάς μπήκε σε τεχνητό κώμα. «Μόνιμη εγκεφαλική βλάβη», είπαν οι γιατροί αργότερα. Ο Νούρι θα ζούσε, αλλά δεν θα έπαιζε ποτέ ξανά ποδόσφαιρο. Για την ακρίβεια, δεν θα έκανε τα περισσότερα από τα απλά, καθημερινά πράγματα που κάνει οποιοσδήποτε άλλος. Ο «Άπι» είδε τους «αδερφούς» του να φτάνουν μια ανάσα από τον τελικό του Champions League. Να θριαμβεύουν.

Από τον περασμένο Αύγουστο ο Νούρι δεν βρίσκεται σε κώμα. Στην μπουτίκ του Άγιαξ στέκουν οι τρεις φανέλες με το μήνυμα «Μείνε δυνατός Άπι». Μια μόνιμη και διαρκής υπενθύμιση πως η ποδοσφαιρική του οικογένεια παραμένει στο πλευρό του, αν και η κανονική του έστειλε τον Αίαντα στα δικαστήρια, καταλογίζοντας ευθύνες για τα όσα συνέβησαν σ’ αυτόν.