Χασάν: «Χρωστάω πολλά στον Νούνο»

Ο Αχμέντ Χασάν έπλεξε το εγκώμιο του Νούνο Εσπίριτο Σάντο σε αφιέρωμα που έκανε το BBC στον Πορτογάλο προπονητή της Γουλβς.

Χασάν: «Χρωστάω πολλά στον Νούνο»

Ο Αχμέντ Χασάν ήταν ρούκι επαγγελματίας στη Ρίο Άβε όταν έφτασε ο Νούνο. Ήταν τότε στην ομάδα με τους Γιαν Όμπλακ (τώρα της Ατλέτικο Μαδρίτης) και Έντερσον (τώρα στη Μάντσεστερ Σίτι), δύο από τους καλύτερους τερματοφύλακες στον κόσμο.

«Παίζαμε paintball (σημ: χρωματοσφαίριση) και zip wiring (σημ: κατάβαση με σύρμα) ως ομάδα. Ήταν λίγο επικίνδυνο αλλά ήταν και διασκεδαστικό και έφερνε τους παίκτες πιο κοντά. Μετά από αγώνες και προπονήσεις, η ομάδα περνούσε χρόνο μαζί και αυτό ήταν κάτι που νόμιζε ότι ήταν σημαντικό - θέλει όλοι να είναι ενωμένοι και μερικές φορές κάνει διαφορετικά πράγματα για να δημιουργήσει μια καλή ατμόσφαιρα» είπε ο φορ του Ολυμπιακού.

Ο Νούνο έδωσε έμφαση στη δημιουργία ενός μικρού, σφιχτού συνόλου παικτών για να φτιάξει την πρώτη ομάδα σε κάθε σύλλογο, ξεκινώντας με τη Ρίο Άβε και συνεχίζοντας στη Βαλένθια, την Πόρτο και τώρα στη Γουλβς. Πράγματι, η Γουλβς χρησιμοποίησε μόλις 20 παίκτες στην Premier League αυτή τη σεζόν.

Λίγοι τερματοφύλακες γίνονται προπονητές, αλλά ο Νούνο ήταν πάντα αποφασισμένος να γίνει. Στη Ρίο Άβε οι παίκτες δεν χρειάστηκαν χρόνο για να εμπιστευτούν έναν τερματοφύλακα και τα προπονητικά του σχέδια. «Νομίζω ότι πολύ γρήγορα τον εμπιστευτήκαμε» είπε ο Κούκα.

Το πιο αξιοσημείωτο πράγμα που έκανε ο Νούνο ως ποδοσφαιριστής ήταν που έγινε ο πρώτος πελάτης του Ζόρζε Μέντες και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ευνοήθηκε από την επιρροή που έχει ο σούπερ μάνατζερ στην αγορά

Ένα άλλο βασικό κομμάτι της επιτυχίας του Νούνο είναι οι συνεργάτες του που είναι μαζί του καθ 'όλη τη διάρκεια της προπονητικής καριέρας του.

«Ήταν πολύ έξυπνοι και γεμάτοι από ιδέες, πάντα σε κάνουν να θέλεις να δουλέψεις. Μερικές φορές οι παίκτες αισθάνονται λίγο τεμπέληδες και ίσως δεν θέλουν να δουλέψουν, αλλά αυτοί σου έδιναν πάντα ώθηση. Ακόμα κι αν εσύ δεν μπορούσες να δεις κάτι στο παιχνίδι σου, θα το εντόπιζαν και θα προσπαθούσαν να σε βοηθήσουν» είπε ο Χασάν.

Το γραφείο του Νούνο είναι πάντα ανοιχτό σε όσους θέλουν να ζητήσουν συμβουλές ή συζητήσουν για το ποδόσφαιρο ή τη ζωή τους.

Ο Χασάν τόνισε: «Είχε πάντα χρόνο για κάθε παίκτη για να του μιλήσει, για να εξηγήσει, καθώς προσπαθεί πάντα να βγάλει το καλύτερο από όλους. Δεν θα ξεχάσω ποτέ που μου είπε ότι για να φτάσω στο κορυφαίο επίπεδο "δεν φτάνει να ονειρεύεσαι μόνο αλλά πρέπει να δουλεύεις για αυτό".Του χρωστάω πολλά, έμαθα πολλά από αυτόν και νομίζω ότι είναι ένας φανταστικός προπονητής».