Ο «ερυθρόλευκος» γύρος του κόσμου

Η φετινή αγωνιστική πορεία 18 ποδοσφαιριστών, που στο πρόσφατο παρελθόν πέρασαν και από την χώρα μας και φόρεσαν την φανέλα του Ολυμπιακού.

Ο «ερυθρόλευκος» γύρος του κόσμου

Το «μονοπάτι» της ποδοσφαιρικής τους καριέρας τους οδήγησε στον Πειραιά για να φορέσουν την φανέλα του Ολυμπιακού. Τι κι αν κάποια στιγμή αποχώρησαν από το μεγάλο λιμάνι και έβαλαν πλώρη για άλλες… πολιτείες αναζητώντας αλλού την τύχη τους. Μέχρι σήμερα το βιογραφικό τους συνεχίζουν να κοσμούν οι σπουδαίες επιτυχίες από την πορεία τους στους «ερυθρόλευκους».

Ο λόγος, φυσικά, για πρώην παίκτες του Ολυμπιακού, οι οποίοι αναζητούν πλέον αυτό το… νέκταρ της επιτυχίας σε άλλα πρωταθλήματα του κόσμου με την φανέλα άλλων ομάδων. Την εφετινή αγωνιστική περίοδο ο Θρύλος συνάντησε τον Μάρκο Μάριν, στους αγώνες κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα στην φάση των ομίλων του Champions League, όπως επίσης πρόσφατα και τον Ντανιέλ Ποντένσε στο ματς με την Γουλβς για τους «16» του Europa League.

Με αφορμή την διακοπή της ποδοσφαιρικής δράσης στα γήπεδα του πλανήτη εξαιτίας του κορονοϊού, ας δούμε τι έχουν καταφέρει την εφετινή αγωνιστική περίοδο 18 από αυτούς τους παίκτες που τα τελευταία χρόνια πέρασαν από την χώρα μας και φόρεσαν τα «ερυθρόλευκα» του Ολυμπιακού. Ένας γύρος σε διάφορα μέρη του κόσμου, από την Αγγλία μέχρι τον ιταλικό νότο και από την Κίνα ως το Μεξικό, σε φόντο… «ερυθρόλευκο».

Ρομπέρτο
Ο Ρομπέρτο υπερασπίστηκε 117 φορές την εστία του Ολυμπιακού πριν αφήσει την χώρα μας το καλοκαίρι του 2016. Το ξεκίνημα της εφετινής σεζόν τον βρήκε στην Αγγλία και την Γουέστ Χαμ και ο τραυματισμός του Φαμπιάνσκι του έδωσε την ευκαιρία για την θέση του βασικού στα «σφυριά». Μία σειρά από αρνητικές εμφανίσεις τον οδήγησαν τελικά στην πόρτα της εξόδου των λονδρέζων και ο ίδιος βρήκε ποδοσφαιριστή «στέγη» στην Αλαβές με την μορφή δανεισμού ως το τέλος της τρέχουσας περιόδου.

Κώστας Μανωλάς
Οι εξαιρετικές εμφανίσεις του Κώστα Μανωλά στη Ρόμα την τελευταία πενταετία μαγνήτισαν την προσοχή ουκ ολίγων ευρωπαϊκών συλλόγων που «έριζαν» για την απόκτησή του. Ο άλλοτε στόπερ του Ολυμπιακού επέλεξε τελικά να παραμείνει στην Ιταλία, αλλά άφησε την πρωτεύουσα της χώρας και κατέβηκε στον νότο, υπογράφοντας συμβόλαιο συνεργασίας με τη Νάπολι. Παρά τα αγωνιστικά προβλήματα που αντιμετώπισαν οι «παρτενοπέι» στο ξεκίνημα της περιόδου, ο Έλληνας στόπερ όχι μόνο αγωνίστηκε σε 27 ματς της ομάδας του αλλά πέτυχε και τρία γκολ. Η Νάπολι επέστρεψε στις επιτυχίες και πλέον διεκδικεί κόντρα στην Μπαρτσελόνα ακόμα και την πρόκριση στα προημιτελικά του Champions League.

Αλμπέρτο Μποτία
Ο Αλμπέρτο Μποτία έπειτα από την ολοκλήρωση της πορεία του στην Ελλάδα με τα χρώματα του Ολυμπιακού, αποτέλεσε το πρώτο μεταγραφικό απόκτημα του Ζόρζε Ζεσούς όταν τελευταίος ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Αλ Χιλάλ στην Σαουδική Αραβία το καλοκαίρι του 2016. Το ξεκίνημα της εφετινής σεζόν βρήκε τον Ισπανό στόπερ στην ίδια χώρα αλλά σε διαφορετικό «στρατόπεδο», αφού η Αλ Ουάχντα απέκτησε τα δικαιώματά του. Ο 31χρονος άσος σκόραρε στο ντεμπούτο του στο παιχνίδι κόντρα στην Άμπα και μέχρι σήμερα μετρά συνολικά 129 εμφανίσεις με την ομάδα του.

Χοσέ Χολέμπας
Τα εύσημα όλης της ποδοσφαιρικής Αγγλίας συγκέντρωσε ο Χοσέ Χολέμπας με τις εμφανίσεις του τα τελευταία χρόνια στην Πρέμιερ Λιγκ με την Γουότφορντ. Βέβαια, ο άλλοτε αριστερός μπακ του Ολυμπιακού διανύει πλέον το 35ο έτος της ηλικίας του και εφέτος έχασε τη θέση του βασικού στο σχήμα του συλλόγου από το Χερτφορτσάιρ. Συνολικά μετράει 13 συμμετοχές την τρέχουσα περίοδο, με τις «σφήκες» να συνεχίζουν την μάχη για να κρατηθούν στην κατηγορία. Ας μην ξεχνάμε όμως, πως πέρσι έφτασε με την Γουότφορντ ως τον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας, στην ήττα από την Σίτι.

Παναγιώτης Ρέτσος
Τα προβλήματα τραυματισμών που αντιμετώπισε ο Παναγιώτης Ρέτσος στην Γερμανία με την Λεβερκούζεν δεν του επέτρεψαν να αποκτήσει περισσότερες συμμετοχές στις αναμετρήσεις των «ασπιρίνων». Εφέτος έπαιξε σε μόλις έξι ματς της Μπάγερ σε όλες τις διοργανώσεις και τον περασμένο Φλεβάρη πήρε την μεγάλη απόφαση να αλλάξει παραστάσεις και μετακόμισε στα «σαλόνια» της Premier League για λογαριασμό της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ. Έκανε το ντεμπούτο του στις «λεπίδες» στο ματς Κυπέλλου με την Ρέντινγκ και περιμένει πλέον την πρώτη του συμμετοχή στο πρωτάθλημα.

Λούκα Μιλιβόγεβιτς
Ο Λούκα Μιλιβόγεβιτς συνεχίζει να γράφει με χρυσά γράμμα το όνομά του στην ιστορία της Κρίσταλ Πάλας και να φορά το περιβραχιόνιο του αρχηγού της. Μέχρι σήμερα έχει σκοράρει 26 φορές και έχει μοιράσει πέντε ασίστ σε 117 παρουσίες του στους «αετούς», ενώ αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι από τον Σεπτέμβρη του 2017 ως τον περασμένο Οκτώβρη έπαιζε ασταμάτητα στην ενδεκάδα της Πάλας και μετρούσε 77 σερί 90λεπτα. Το περασμένο καλοκαίρι υπέγραψε νέο τετραετές συμβόλαιο, ενώ εφέτος μετρά σε 24 παιχνίδια δύο γκολ και μία ασίστ.

Γιάγια Τουρέ
Τι κι αν διανύει το 36ο έτος της ηλικίας του. Ο Γιάγια Τουρέ συνεχίζει την πορεία του στους αγωνιστικούς χώρους. Το δεύτερο πέρασμά του από τον Ολυμπιακό δεν έμελλε να έχει ανάλογη επιτυχία με το πρώτο και πλέον ο Ιβοριανός μέσος βρίσκεται στην Κίνα για λογαριασμό της Κινγκντάο Χουανγκάι, με την οποία στέφθηκε και πρωταθλητής. Τον περασμένο Γενάρη έμεινε τελικά ελεύθερος και φήμες τον ήθελαν να βρίσκεται σε συζητήσεις με την Νταμάκ Κλαμπ από την Σαουδική Αραβία.

Τζόελ Κάμπελ
Το εντυπωσιακό γκολ που πέτυχε απέναντι στον Ντε Χέα στη νίκη του Ολυμπιακού επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με 2-0 τον Φλεβάρη του 2014 για το Champions League, παραμένει ακόμα στην μνήμη όλων. Ο Τζόελ Κάμπελ αγωνίστηκε σε αρκετές ακόμα ομάδες ως δανεικός από την Άρσεναλ, ώσπου το 2018 τον απέκτησε με κανονική μεταγραφή η Φροζινόνε. Η τελευταία τον δάνεισε με την σειρά της πέρσι τον Γενάρη στην Λεόν από το Μεξικό. Ο Κοσταρικανός έχει αγωνιστεί σε 21 ματς της νέας του ομάδας, η οποία συνεχίζει να «φλερτάρει» εφέτος με τον τίτλο της πρωταθλήτριας.

Κέβιν Μιραλάς
Στην πατρίδα του, το Βέλγιο, βρίσκεται ο Κέβιν Μιραλάς, ο οποίος πέρασε δύο φορές από την χώρα μας για να φορέσει τα «ερυθρόλευκα» του Ολυμπιακού. Η Αντβέρπ τον απέκτησε ως ελεύθερο πέρσι το καλοκαίρι, βάζοντας έτσι ένα τέλος στο «κεφάλαιο» του παίκτη με την αγγλική Έβερτον. Ο 32χρονος επιθετικός έχει 21 συμμετοχές στη νέα του ομάδα με απολογισμό δύο γκολ και ισάριθμες ασίστ, ενώ ο σύλλογος βρίσκεται στην πρώτη τετράδα του πρωταθλήματος της χώρας.

Κώστας Μήτρογλου
Στα ολλανδική γήπεδα και την Αϊντχόφεν βρίσκεται ο Κώστας Μήτρογλου με την μορφή δανεισμού από την Μαρσέιγ. Ο άλλοτε «πιστολέρο» του Ολυμπιακού, ο οποίος κατά την διάρκεια της ποδοσφαιρικής του καριέρας (μετά τους «ερυθρόλευκους») έκανε τρομερές χρονιές στην Πορτογαλία με την Μπενφίκα, έχει εφέτος μια δύσκολη σεζόν. Συγκεκριμένα, έχει αγωνιστεί σε 18 παιχνίδια της Αϊντχόφεν σε όλες τις διοργανώσεις και έχει σκοράρει μόλις τρεις φορές. Το καλοκαίρι αναμένεται να επιστρέψει στην γαλλική ομάδα.

Σίλβιο Προτό
Μια χρονιά έμεινε στην χώρα μας ο Σίλβιο Προτό προτού βγάλει τα «ερυθρόλευκα» για να μετακομίσει στην γειτονική Ιταλία για λογαριασμό της Λάτσιο (το 2018). Ο 36χρονος τερματοφύλακας έχει συμβόλαιο με τους «λατσιάλι» ως το καλοκαίρι του 2021 και την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο έχει παίξει σε μόλις τρία παιχνίδια του ιταλικού συλλόγου σε όλες τις διοργανώσεις. Για την ακρίβεια, δύο εξ αυτών ήταν στο Europa League κι ένα στο Κύπελλο Ιταλίας.

Δημήτρης Σιόβας
Είναι ένας από τους καλύτερους κεντρικούς αμυντικούς στο ισπανικό πρωτάθλημα, παρά και το γεγονός ότι διανύει πλέον το 31ο έτος της ηλικίας του. Μάλιστα, διόλου τυχαίο είναι το ότι ακόμα και κατά την διάρκεια της μεταγραφικής περιόδου του περασμένου Ιανουαρίου το όνομά του απασχόλησε αρκετούς συλλόγους, εκ των οποίων και την Βαλένθια. Ο Δημήτρης Σιόβας εντυπωσιάζει τα τελευταία χρόνια στην Λεγκανές, στην οποία μετακόμισε το 2017 μετά το πέρασμά του από τον Ολυμπιακό. Εφέτος, παρά το πρόβλημα τραυματισμού που αντιμετώπισε, έπαιξε σε 19 ματς σε όλες τις διοργανώσεις.

Αρτούρ Μαζουακού
Το Λονδίνο υποδέχτηκε το καλοκαίρι του 2016 τον Αρτούρ Μαζουακού για να ενταχθεί στο δυναμικό της Γουέστ Χαμ, η οποία είχε μείνει εντυπωσιασμένη από την πορεία του στην χώρα μας με τα χρώματα του Ολυμπιακού. Ο ίδιος φρόντισε όλο αυτό το διάστημα μέχρι σήμερα να δικαιώσει τις προσδοκίες των «σφυριών» και το αποτέλεσμα ήταν το περασμένο καλοκαίρι να υπογράψει νέο συμβόλαιο ως το καλοκαίρι του 2024. Ο 26χρονος Γαλλοκονγκολέζος αριστερός μπακ, ο οποίος το 2018 ξεχώρισε στην Premier League και είχε βρεθεί στη λίστα με τους κορυφαίους ντριμπλέρ της κατηγορίας, έχει αγωνιστεί εφέτος σε 16 ματς της ομάδας του σε όλες τις διοργανώσεις και μετράει και μια ασίστ.

Ανδρέας Σάμαρης
Ο Ανδρέας Σάμαρης ζει τον δικό του μύθο την τελευταία εξαετία στην Πορτογαλία με την Μπενφίκα. Το όνομά του απασχολεί τους ευρωπαϊκούς συλλόγους σε όλες τις μεταγραφικές περιόδου, ωστόσο ο ίδιος προτίμησε να ανανεώσει το συμβόλαιό του ως το 2023. Την τρέχουσα περίοδο ο Έλληνας μέσος μετράει 20 συμμετοχές με τους «αετούς», οι οποίοι φιλοδοξούν να κατακτήσουν ένα ακόμα πρωτάθλημα στη χώρα, το οποίο, αν τα καταφέρουν, θα είναι και το πέμπτο στην καριέρα του Σάμαρη στην Πορτογαλία.

Σεμπά
Το ποδοσφαιρικό ταξίδι του Σεμπά στα γήπεδα του κόσμου τον οδήγησε από την Ελλάδα και τον Ολυμπιακό στην Σαουδική Αραβία και την Αλ Σαμπάμπ, με την οποία υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας τον Γενάρη του 2019. Στο διάστημα της μέχρι τώρα καριέρας του στον σύλλογο έχει πετύχει 10 γκολ και έχει μοιράσει 2 ασίστ σε 32 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις, ενώ την τρέχουσα σεζόν σε 18 ματς έχει ήδη βρει τέσσερις φορές δίχτυα κι έχει και μία ασίστ. Η ομάδα του συνεχίζει την προσπάθειά της για την κατάκτηση μιας θέσης στο πρωτάθλημα που οδηγεί στο Ασιατικό Champions League.

Φελίπε Πάρντο
Στο πρωτάθλημα του Μεξικό με την φανέλα της Τολούκα αγωνίζεται από πέρσι τον Γενάρη ο Φελίπε Πάρντο. Την εφετινή αγωνιστική περίοδο έχει πάρει μέρος σε 29 συνολικά αναμετρήσεις της ομάδας του σε όλες τις διοργανώσεις και έχει σκοράρει τρεις φορές, ενώ παράλληλα έχει μοιράσει και ισάριθμες ασίστ. Μάλιστα, τον περασμένο Νοέμβρη η ομάδα του αναμετρήθηκε με την Λεόν και ο ίδιος βρήκε απέναντί του έναν άλλο «ερυθρόλευκο» τον Τζόελ Κάμπελ, του οποίου η ομάδα πήρε τη νίκη με 4-0.

Άλφρεντ Φινμπόγκασον
Άτυχος στάθηκε εφέτος ο άλλοτε άσος του Ολυμπιακού Άλφρεντ Φινμπόγκασον, καθώς τραυματίστηκε στον ώμο σε αγώνα της Άουγκσμπουργκ για το πρωτάθλημα της Μπουντσελίγκα με αποτέλεσμα να απουσιάσει για αρκετό διάστημα από τους αγωνιστικούς χώρους. Παρόλα αυτά, πρόλαβε να αγωνιστεί σε 16 ματς της ομάδας του στο γερμανικό πρωτάθλημα με απολογισμό τρία γκολ και δύο ασίστ. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ένα από τα τέρματα που σημείωσε ήταν σε βάρος της Μπάγερν Μονάχου, στο ισόπαλο 2-2, όταν βρήκε δίχτυα στις καθυστερήσεις του ματς.

Ματ Ντάρμπισαϊρ
Στη χώρα μας ο Ματ Ντάρμπισαϊρ λατρεύτηκε από τους φίλους του Ολυμπιακού, ειδικά μετά το νικητήριο γκολ που πέτυχε κόντρα στον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ. Στην Κύπρο για την στενή του επαφή με τα αντίπαλα δίχτυα και το γεγονός ότι στις πρώτες του δύο σεζόν στην Ομόνοια αναδείχτηκε ισάριθμες φορές πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος. Τι κι αν πέρσι δεν τα πήγε τόσο καλά λόγω των τραυματισμών του, εφέτος επέστρεψε και σκοράρει … κατά ριπάς. Σε 22 παιχνίδια ο Άγγλος επιθετικός μετράει 13 γκολ και μία ασίστ, με την Ομόνοια να έχει τον πρώτο λόγο στην μάχη για την κατάκτηση του τίτλου.